Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО ЈЕ СКАЈ ОМИЉЕНА АПЛИКАЦИЈА МЕЂУ СРПСКИМ КРИМИНАЛЦИМА? Пробијање ове платформе "немогућа мисија" за хакере

26.02.2021. 21:55
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Профимедиа

На свом сајту челни људи "Скаја" чак нуде милион долара ономе ко успе да пробије њихов специјални систем заштите

Хапшење криминалне групе Вељка Беливука званог Веља Невоља, која је оптужена за убиства, мучења, отмице и бројна друга кривична дела, покренуло је питање о начинима комуникације међу члановима ове групе са сарадницима и тако у центар збивања ставило апликацију "Sky" (Скај) која је последњих година омиљена међу криминалцима.

У ВЕЉИНОЈ ВИКЕНДИЦИ ПРОНАЂЕНИ ОСТАЦИ ТЕЛА Сумња се да припадају ЈОВИ КЕЦМАНУ, фитнес тренеру који је нестао у септембру

У ВЕЉИНОЈ ВИКЕНДИЦИ ПРОНАЂЕНИ ОСТАЦИ ТЕЛА Сумња се да припадају ЈОВИ КЕЦМАНУ, фитнес тренеру који је нестао у септембру

НЕВОЉА ПРЕКО ДЕВОЈАКА ПРАО КРВАВЕ МИЛИОНЕ? Покренута опсежна финансијска истрага у Србији

НЕВОЉА ПРЕКО ДЕВОЈАКА ПРАО КРВАВЕ МИЛИОНЕ? Покренута опсежна финансијска истрага у Србији

"САМО ДА НАЂУ ТЕЛО, ДА МОГУ ДА ЈЕ САХРАНИМ" Срцепарајуће речи оца девојчице (17) која је упала у Нишаву

"САМО ДА НАЂУ ТЕЛО, ДА МОГУ ДА ЈЕ САХРАНИМ" Срцепарајуће речи оца девојчице (17) која је упала у Нишаву

Након што су западне обавештајне службе хаковале, до тада примарну, платформу за заштићену комуникацију "EncroChat", у циљу сузбијања организованог криминала, примат међу балканским криминалцима преузима "Скај" заштићена апликација која гарантује безбедност и брзу комуникацију.

Сматра се да је тренутно само овај комуникациони канал "немогућа мисија" за хакере. Зато на свом сајту челни људи "Скаја" чак нуде милион долара ономе ко успе да пробије њихов специјални систем заштите. Ова апликација иначе је доступна у 160 држава света и легална је.

Није прављена за комуникацију криминалаца

Иако је "Скај" данас основна платформа за размену информација међу криминалцима, слање снимака злочина, оружја, дроге и договоре за извршење и оних најгорих кривичних дела, замисао њених твораца била је, како су навели, заштита података корисника на интернету где је иначе приватност готово непостојећа. Као неке од примера комуникација које треба заштити и за које би била погодна компанија је навела размену података новинара и њихових извора у истраживачким и потенцијално опасним пројектима, затим заштиту скупих истраживања едукативних центара и универзитета од хакера и конкуренције, као и у правосудним системима, за адвокате и све који се боре против криминала, где би се омогућило да сачувају и безбедно преносе поверљиве информације. Међутим, "Скај" је ипак постао главни "канал комуникације" управо за оне о којима је преко ове апликације требало лако да се прича.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen

Поруке се саме бришу и нестају заувек

Компанија "SKY ECC" користи концентричне слојеве за безбедност комуницирања који се састоје од заштите:

  • Уређаја и оперативног система
  • Везе и комуникације
  • Саме апликације

Ова апликација не може бити инсталирана на било ком телефону већ постоји један одређен број модела Ајфон, Гугл и Блекбери телефона на којима је то могуће учинити. Такође, "Скај" се не може "скинути" са регуларних продавница апликација.

Компанија има официјену продавницу где се, поред локалних дистрибутера, може купити лиценца на три месеца, шест месеци или годину дана. Поред тога нуди се и могућност куповине или изнајмљивања поменутих уређаја са инсталираном апликацијом. У зависности од модела телефона и дужине претплате варирају и цене коришћења ове апликације, а крећу се у распону од 600 до 2.200 евра!

Информације иду директно до особе којој су намењене, а уколико их тај неко не добије у року од 48 сати, написане речи се заувек бришу. Поред тога, могуће је и подешавање брисања саржаја 30 секунди након отварања. Управо због оваквих ствари "Скај" је постао омиљен међу криминалцима.

Шифра за приступ

Оно што их је додатно привукло је то што наводно не постоји сервер где се поруке и сачувани подаци корисника чувају. Сервер од информација корисника поседује само његов насумични ИД који садржи 6 карактера.

velja nevolja
веља невоља / Извор: Профимедиа

Једино корисник апликације има приступ свом профилу, којем приступа помоћи шифре коју добија, и може се повезати само директно са људима које одабере, за шта је потребно да поседује његов лични код. У тренутку када не жели више неки контакт на својој листи може га уклонити и блокирати.

Због безбедности, са истог уређаја се не смеју користити Фејсбук, Твитер и Инстаграм.

Популарна код криминалаца у Србији и Црног Гори

За припаднике криминалне организације Вељка Беливука потврђено је да су комуницирали помоћу ове апликације, уз приче, које је коментарисао и председник Александар Вучић, да су преко ње једни другима слали снимке и слике својих монструозних дела.

- И немој да нам цео град прича о томе како је неко преко "Скаја" слао слике да је некоме одрубио главу или како је неко некоме не знам шта урадио, а да ми не знамо да ли је то истина или није, него удри чекићем, маљем по глави банду мафијашку - рекао је недавно Вучић.

Након бројних хапшења припадника црногорских кланова, сазнало се да преко "Скаја" комуницирају и припадници два најјача криминална клана на Балкану - кавчани и шкаљараци.

То је потврђено након хапшења шкаљараца осумњичених да су у јанурару ове године припремали ликвидацију Беливука. И код којих су пронађени телефони са инсталираном "Скај" апликацијом.

Криптовани телефон са овом апликацијом пронађен је и код ухапшеног Лазара И, који је, како се сумња, близак кавчанима и који је наводно преко ње добијао инструкције за убиство "шкаљарца" Марка Љубише Кана.