Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ЗА МАСАКР У РИБНИКАРУ: ДНК мајке дечака нађен на чаури, инструктор дао лажни исказ

10.10.2023. 13:09
Пише:
Србија Данас
kecmanović
кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Друствене мрезе

У Палати правде данас је одржано ванредно обраћање главног јавног тужиоца Вишег јавног тужилаштва у Београду, Ненада Стефановића. Он се јавности обраћао поводом подизања оптужнице против Владимира Кецмановића, оца дечака убице који је извршио масакр у Рибникару.

Наиме, како је Стефановић рекао на конференцији за медије, постоји оправдана сумња да је окривљени Владимир Кецмановић у периоду од годину дана пре трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" обучавао свог сина од 13 година да рукује ваздушним и ватреним оружјем, као и припадајућом муницијом, те да гађа у мете у облику концентричних кругова и силуета људи, да пуни оквир, затим како да стоји и дише приликом коришћења ватреног оружја.

- Он га је у три наврата водио у Стрељачки клуб "Партизан Працтицал Схоотинг" и једном у отворени простору у Етно село "Гостољубље" у Мионици упркос чињеници да таква активност и обука не одговарају узрасту његовог сина - рекао је Стефановић.

РЕЧИ ДЕЧАКА-УБИЦЕ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Истражитељима открио шта је урадио НЕПОСРЕДНО пре масакра на Врачару: "Нисам знао да нећу одговарати, мислио сам да хоћу..."

РЕЧИ ДЕЧАКА-УБИЦЕ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Истражитељима открио шта је урадио НЕПОСРЕДНО пре масакра на Врачару: "Нисам знао да нећу одговарати, мислио сам да хоћу..."

ПРИЗНАЊЕ ДЕЧАКА-УБИЦЕ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА! Ево шта је навео као мотив за крвави поход у "Рибникару": Желео сам да знам шта ме чека

ПРИЗНАЊЕ ДЕЧАКА-УБИЦЕ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА! Ево шта је навео као мотив за крвави поход у "Рибникару": Желео сам да знам шта ме чека

НИ ПОЛА ГОДИНЕ ОД ТРАГЕДИЈЕ У РИБНИКАРУ: Нови инциденти! Код ученика пронађени нож и реплика пиштоља

НИ ПОЛА ГОДИНЕ ОД ТРАГЕДИЈЕ У РИБНИКАРУ: Нови инциденти! Код ученика пронађени нож и реплика пиштоља

Необезбеђено држао оружје

Такође, сумња се да је окривљени поступио супротно одредбама Закона о оружју и муницији и Правилника о просторно-техничким условима за безбедно смештање и чување оружја, јер није обезбедио услове за безбедан смештај оружја и муниције, односно држао је предметно ватрено оружје са припадајућих шест оквира и припадајућом муницијом уместо у металном сефу са кључем.

Владимир Кецмановић је оружје држао у два пластична кофера која служе за преношење оружја, а не за њихово безбедно смештање и чување. Кофери су се налазили у једном ранцу црне боје, тако што су оружје и припадајући оквири били упаковани у једном пластичном коферу са катанцем и шифром, а припадајућа муниција у другом пластичном коферу без катанца.

- У истрази је утврђено да је окривљени држао необезбеђено оружје у коферима за транспорт оружја и муниције, уместо у сефу који се налазио причвршћен за зид у ормару у ходнику, а који је претходно окривљени набавио ради остваривања услова за безбедан смештај и чување оружја у циљу добијања одобрења надлежног органаза за набављање и држање ватреног оружја - рекао је главни јавни тужилац.

Окривљени је тако омогућио детету да дође у посед два пиштоља, за која га је претходно обучавао да пуца у стрељачком клубу, и то пиштоља марки "Чешка збројевка" и "Ругер", за чије набављање и држање је он поседовао одобрење надлежног органа.

Дечак убица оружје узео 1. маја

Син окривљеног је, како се сумња, дошао у посед неадекватно обезбеђеног оружја дана 1. маја 2023. године, када је напунио шест припадајућих оквира са муницијом за пиштоље "Чешка збројевка" и "Ругер" са укупно 92 метка и ставио их код себе, а затим их 3. маја пребацио у свој ранац и понео са собом у ОШ "Владислав Рибникар", коју је похађао.

- Ушавши у приземље школе, дечак је најпре пуцао у радника обезбеђења, а затим је пуцао у две ученице које су седеле за столом за дежурство, као и још једну ученицу која се налазила испред клавира - рекао је Стефановић.

Потом је ходником отишао до кабинета историје, у којем су се на часу налазили наставница историје, студент историје на пракси, као и 23 оштећена малолетна ученика одељења ВИИ/2 у које је испалио укупно 45 пројектила.

Ту је лишио живота шесторо деце и ранио петоро деце, као и наставницу историје.

Оптужена и мајка

Непосредно је оптужена и мајка дечака Миљана Кецмановић због кривичног дела Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

- Она је оптужена јер је неовлашћено држала муницију, с обзиром да је током истраге на једном од метака за пиштољ "Чешка збројевка" пронађен њен неспорни ДНК траг.. прецизније, на једној чаури која је пронађена код врата у учионици-кабинету историје - рекао је главни тужилац Вишег јавног тужилаштва Ненад Стефановић.

Инструктор дао лажни исказ

Такође, због кривичног дела Давање лажног исказа, непосредно су оптужени и председник стрељачког клуба "Партизан Працтицал Схоотинг" Ратко И. и инструктор у том клубу Немања М.

- Окривљени Ратко И. је, како се сумња, дао лажан исказ пред тужилаштвом, када је испитиван у својству сведока у истрази против Владимира Кецмановића, тако што је тврдио да он није видео дечака да пуца, да га је видео само једном преко видео надзора како дотрчава до свог оца који пуца, те да је тада лично дао налог инструктору да дете изведе напоље - рекао је Стефановић.

Он је додао, да је Ратко И. тврдио да никада није упознао ово дете, нити да је био са њим на ватреној линији, а такав исказ је супротан доказима које је прикупило Више јавно тужилаштво у Београду у сарадњи са МУП.

- Окривљени Немањи М. је такође у истрази, како се сумња лажно тврдио да му није познато да ли је Владимир Кецмановића на своју одговорност дао сину да пуца из ватрног оружја, јер он то није видео, а да јесте, да би га сигурно санкционисано, те да му није познато да је Владимир Кецмановић са неким долазио у стрељану да пуца, чији је исказ супротан прикупљеним доказима - казао је тужилац.

Тужилаштво тражи да мајка и отац буду осуђени на затворске казне

Оптужница је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, уз предлог суда да оптуженом Владимиру Кецмановићу продужи притвор, као и да га након одржаног главног претреса суд огласи кривим и осуди на максималну казну затвора у трајању од 12 година.

За Миљану К. тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 месеци, а за председника стрељачког клуба "Партизан" окривљеног Ратка И. и инструктора у том клубу Немању М. казна затвора у трајању од по три године.