Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАТИШЈЕ ПРЕД БУРУ ИЛИ СУ УЛИЦЕ САДА МИРНИЈЕ? Од хапшења Веље Невоље и његових момака једна ствар се променила

12.04.2021. 00:24
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Е-стоцк/Милош Рафаиловић/Профимедиа

Ради очувања и ширења доминације на криминалном тржишту, око 18 одсто група у нашем региону користи насиље и убиства

Хапшењем групе Вељка Беливука познатијег као Веља Невоља криминалне огранизације повукле су се и прекинуле обрачуне којих је до разбијања мафије било готово једном месечно.

ПОЗНАТО КО СУ БЕЛИВУКОВИ НАСЛЕДНИЦИ: Полиција отрлика локације потенцијалних вођа криминалних кланова!

ПОЗНАТО КО СУ БЕЛИВУКОВИ НАСЛЕДНИЦИ: Полиција отрлика локације потенцијалних вођа криминалних кланова!

МУТНЕ РАДЊЕ Испливали нови детаљи о BMW-u Вељиног сарадника, саслушани инспектори Управе криминалистичке полиције

МУТНЕ РАДЊЕ Испливали нови детаљи о BMW-u Вељиног сарадника, саслушани инспектори Управе криминалистичке полиције

ШТА КРИЈУ ТЕЛЕФОНИ ВЕЉИНЕ ЉУБАВНИЦЕ: Инспектори били згранути кад су видели језиве снимке и фотографије

ШТА КРИЈУ ТЕЛЕФОНИ ВЕЉИНЕ ЉУБАВНИЦЕ: Инспектори били згранути кад су видели језиве снимке и фотографије

У периоду од четири месеца, тачније од септембра 2020. до фебруара ове године на улицама Србије догодило се чак пет мафијашких обрачуна. Припадници група убијани су на сред улице, у тржним центрима, а њихови егзекутори нису презали од бројних сведока ни сигурносних камера које би их разоткриле.

Само у јануару овде године двојица младића Зоран Ускоковић и Тимотије Стојановић Џими, у размаку од два дана убијена су у Београду и Панчеву. Док су убице Стојановића, који је повезиван са навијачком групом Веље Невоље откривене, егзекутори Ускоковића и даље се налазе у бекству. Недељу дана након ликвидација разбијена је клан Веље Невоље, а од тада, па до данас чини се да су улице мирније. Ни једно криминално убиство није се догодило.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Полазећи од интезивне полицијске активности и предузиметих законом дефинисаних мера у откривању организованих криминалних група, простор створен недавним хапшењима ће се пажљивије заузимати од стране чланова исте криминалне групе, који се налазе на нижем нивоу хијерархијске лествице или од стране других криминалних група. Разлог је једноставан, за њих је тренутно ризик за откривање и доказивање већи, нарочито ако томе додамо и у свету признату ефикасност српске полиције. То не значи да у неком времену испред нас, управо из потребе да се попуни створени простор, неће доћи до конфликата и убистава - каже Зоран Ђурђевић, професор на Криминалистичко - полицијском универзитету.

Према његовим речима, већа је вероватноћа да ће се сукоби наставити на територији земаља у окружењу.

- С обзиром на ширење криминалних активности држављана Србије и осталих балканских држава на територије држава ЕУ, као и боравак утицајнијих чланова и вођа организованих криминалних група на територији земаља ЕУ, већа је вероватноћа да ће до наставка сукоба и убистава пре доћи на подручју других држава, посебно држава чланица ЕУ. Криминалне групе из региона имају своје место у кријумчарења наркотика на подручје ЕУ и оне могу доћи под радар полиције само као део шире мреже кријумчарења наркотика или на захтев наше полиције за пружање међународне правне помоћи - објашњава он.

Наглашава и да је за очекивати да ће се конфилкти и убиства наставити и у наредном периоду.

- Посебно треба очекивати извршење убистава после успешно спроведених међународних, регионалних или акција полиције Србије, којима би се пресекли неки од већих ланаца кријумчарења наркотика, или као наставак освете организованих криминалних група за неко од убистава њихових чланова у претходном периоду - додаје он.

Конфликти

У последње време на нашем подручју је присутан конфликт између организованих криминалних група и убиства чланова где је мотив са почетка сукоба око проблема на тржишту наркотика и пресечен ланац кријумчарења прерастао у освету за убиство неког од својих чланова. Ђурђевић наводи да ради очувања и ширења доминације на криминалном тржишту, око 18 одсто група у нашем региону користи насиље и убиства.

- Потребно је рећи да неке групе избегавају насиље, односно да уместо насиља користе корупцију, насиљем пре постају предмет рада полиције. Убиства се врше на јавном месту, аутомобилима, угоститељским објектима, испред станова, у становима после отмица. За убиства се користи најчешће ватрено оружје, али су присутне и експлозивне направе. Често, жртве се на преваран начин доводе у станове, односно штекове, где се муче и убијају, а лешеви скривају и уништавају. Убиства су најчешће добро планирана и у њиховом извршењу учествује више учинилаца - објашњава Ђурђевић.

План

Према његовим речима, када се убиство врши на јавном месту, уколико није у питању плаћени убица, у извршењу најчешће учествује више лица са детаљно разрађеним планом.

- План подразумева, поред начина извршења (конкретне радње сваког извршиоца) и добро разрађен начин доласка и бекства са места извршења кривичног дела. Код нас су крајем прошлог века биле познате такозване "сачекуше", где се организује заседа испред објеката у којима жртва често борави. Најчешће, то су угоститељски објекти (например, тако је 1998. године убијен Дарко Ашанин у башти свог ресторана на Дедињу), али и места становања (Бранислав Матић Бели убијен је аутоматском пушком испред своје куће и то у присуству супруге). На улазу у своју зграду у фебруару 2000. године убијен је Радослав Трлајић, познат као Бата Трлаја. У априлу 2012 у Новом Београду, на паркингу, док је седао у свој аутомобил, убијен је Вујадин Пејановић, повратник, осуђиван за више тешких кривичних дела, међу којима и саучесништво у убиству - додаје наш саговорник.

Ликвидације у Србији последњих годину дана

29. јануар 2021. Зоран Ускоковић (22)

Тело овог младића, пронађено је рано ујутру испред задњег улаза у једну продавницу. Ускоковић је био син криминалца из деведесетих Зорана Ускоковића званог Сколе, који је ликвидиран 2000. године.

27. јануар 2021. Тимотије Стојановић Џими (24)

Убијени Стојановић био је навијач Партизана, тачније групе "Принципи" коју је водио Вељко Беливук. Овај младић убијен је у Старчеву када је на њега испаљено више хитаца.

12. новембар 2020. Бојан Мирковић (34)

Мирковић, који је повезан са шкаљарским кланом убијен је у гаражи зграде у насељу Белвил на Новом Београду око 15 сати.

17.октобар 2020. Александар Шарац (35)

mesto ubistva
место убиства / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

На Шарца је пуцано у гаражи тржног центра "Ушће" у Београду, која је у то време препуна људи.

13.септембар 2020. Страхиња Стојановић (30)

Стојановић, који је припадник кавачког клана погинуо је у експлозији његовог аутомобила на Новом Београду. Са њим у колима била је колумбијска држављанка која је лакше повређена.

17.јануар 2020. Марко Вуковић (41)

У Вуковића је пуцано око седам сати увече док је седео у аутомобилу на паркингу испред школе на Бежанијској коси. Са њим је у тренутку пуцњаве било и дете. Убијени Вуковић био је пореклом из Котора и близак кавачком криминалном клану.

16.мај 2020. Александар Халабрин (25)

Халабрин је нестао у марту 2020. године, а након два месеца житељ једног села у општини Сопот пронашао је његово беживотно тело које је било прекривено танким слојем земље и грања. Сумња се да је Халбрин жртва групе Веље Невоље.