Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗБОГ МИСИЦЕ ВИШЕ ПУТА ПОКУШАО ДА УБИЈЕ КУМА! Елезов најближи сарадник "пропевао" о свим злочинима

29.05.2022. 18:03
Пише:
Србија Данас/24 седам
Darko Elez
Дарко Елез / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Balkan Цриме

Дарку Елезу, криминалцу са Пала који је годинама био један од главних људи подземља у региону, у петак је изречена јединствена казна од 20 година затвора.

Одлука је донесена на основу споразума о признању кривице пред Судом БиХ који га је осудио на 15 година затвора због тешких кривичних дела почињених у оквиру организоване криминалне групе, познатог као предмет "Лутка", али и на основу тога што га је Суд у Источном Сарајеву 2004. године осудио на пет година и осам месеци због убиства.

Оптужница у предмету "Лутка" теретила га је за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена од 2005. до 2009. године. Такође, Елез се тренутно налази на издржавању казне у затвору у Војковићима, где чека одлуку по личном захтеву да буде изручен Србији како би тамо издржавао казну.

КВОТЕ КАЖУ – ТРАМП СЕ ВРАЋА? Бивши председник главни фаворит да сруши рекорд стар 130 ГОДИНА!

КВОТЕ КАЖУ – ТРАМП СЕ ВРАЋА? Бивши председник главни фаворит да сруши рекорд стар 130 ГОДИНА!

НЕЋЕ СКОРО ИЗАЋИ ИЗ ЗАТВОРА: Суд објединио казне Дарку Елезу, ево колико ће робијати

НЕЋЕ СКОРО ИЗАЋИ ИЗ ЗАТВОРА: Суд објединио казне Дарку Елезу, ево колико ће робијати

ЏЕЈОВА ПЕСМА ЗБОГ КОЈЕ СУ КРИМИНАЛЦИ СПРЕМНИ И ДА УБИЈУ! Елез због ње разлупао инвентар - тражио је 21. пут

ЏЕЈОВА ПЕСМА ЗБОГ КОЈЕ СУ КРИМИНАЛЦИ СПРЕМНИ И ДА УБИЈУ! Елез због ње разлупао инвентар - тражио је 21. пут

Елез је склопио "дил" са тужилаштвима БиХ и Србије за мању казну затвора, а почео је тако што је открио где је закопано тело плаћеног убице Славише Билинца Билија, који је осумњичен за ликвидацију председника Фудбалског клуба Бежанија Горана Мијатовића Мите 2006. године.

Покушао убиство кума

Елез је у српским медијима често спомињан по томе што је више пута покушао убиство свог некадашњег кума, а садашњег непријатеља, Ђорђа Ждрала и то све због мисице Слободанке Бобе Тошић. За убиство Ждрала нудио је и цифру од 150.000 евра.

Slobodanka Tošić
Слободанка Тошић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Он је и оптужен да је почетком 2006. подстрекао Андрију Гавриловића да нађе особе које ће убити Ждрала, за шта је био спреман да плати 150.000 евра, али ове тврдње на суду нису доказане, те је 2015. године ослобођен ових оптужби.

Наиме, на терет му се стављало да је наредио убиство Ждрала у Источном Сарајеву, испред кафића "Спорт". Ждрале је тада узвратио хицима и ранио Страхињу Рашету, који је према оптужници добио задатак да га ликвидира. Због недостатка доказа ослобођен је и Небојша Јоксовић Јокса, сведок сарадник у поступку против Дарка Шарића.

Ипак, Елезов један од најбољих пријатеља, али и најближих сарадника, Анђелко Вељанчић, проговорио је о свим акцијама након што је прихватио статус сведока-сарадника у случају који се води против Елеза.

Најбољи пријатељ сведочио против њега

Сарајевски криминалац Анђелко Вељанчић, некада је био најближи сарадник и кум Дарка Елеза, али после свађе око новца одлучио је да у предмету "Лутка" прихвати статус сведока сарадника и открије бројне појединости о убиствима и пљачкама у којима је и сам био учесник, али и о свом односу са Елезом.

Darko Elez
Дарко Елез / Извор: Фото: Тужилаштво БиХ

Вељанчић је пред судом за организовани криминал БиХ највише говорио о покушајима да се ликвидира Ждрале на кога је покушан атентат најмање 15 пута. Анђелко је потврдио и да су Елез и Ждрале постали крвни непријатељи због фаталне босанске мисице Слободане Бобе Тошић.

- Нисам знао да су у завади Ђока и Дарко. Ја сам тада и с Ђоком контактирао. Једном је по мене дошао Дарко. Каже ми: "Пређи на задње седиште, сад ћеш видети вилу нагорку." Кад у ауто улази цура, лепа као џамија. То је била Слободанка Тошић. Због Бобе је Дарко хтео да убије Ђоку. Она га је позвала да пију пиће, а у њега је пуцао Давор Елез (Дарков старији брат), док је Бранимиру Минићу пушка закочила - рекао је Вељанчић на једном суђењу.

Вељанчић је испричао како су, "уз песму", опљачкали 2,2 милиона евра од Привредне банке, а да су приликом ликвидације Бориса Говедарице на Палама помешали перике за прерушавање, због чега нису видели где пуцају.

- Преко супруге једног пријатеља, која је радила у агенцији за обезбеђење, добили смо информацију када ће блиндирано возило са новцем кренути ка сарајевском аеродрому. Наоружани смо кренули из једне гараже, обукли смо полицијске униформе и добили моторе од човека запосленог у тајној полицији. Пред саму пљачку у гаражу је ушао Елез, у шортсу, са оним мршавим ногама. Није марио да ли ће негде иза њега остати нека длака, неки траг... Зазвонио му је телефон, јављено му је да кренемо. Сели смо у ауто, он је пустио Цецину песму "Громе мој" и кренули смо у пљачку – испричао је сведок Вељанчић на суду.

Он је навео и да је приликом једног од покушаја убиства Ђорђа Ждрала, док су се возили ка Лукавици, Елезу зазвонио телефон. Зауставили су се код Тржног центра, где се на семафору појавио бели BMW у којем је био Борис Говедарица.

- Бранимир Минић је стресао рафал из аутоматске пушке у Говедарицу. Дарко Елез је из "шкорпиона" испалио између пет и осам метака, највероватније по фасади суседне зграде. На главама смо имали перике испод којих су нам биле капе фантомке. Ја сам имао пиштољ и гледао сам да нам Ждралини људи не приђу с леђа - рекао је он.

- Навукли смо перике на главе, али смо их у тој журби помешали. Мени велика глава а мала перика, а Дарку мала глава а велика перика, пала му преко очију, не види где пуца из “шкорпиона” - испричао је Вељанчић.

Подсетимо, тужилаштва обе државе полажу наде у Елезово сведочење, па поред тога што се у Србији надају да би могао да проговори о клану Веље Невоље, али и Дијани Хркаловић и убиству адвоката Луке Бојовића, Мише Огњановића, Босанци верују да би он могао да проговори о многим нерасветљеним убиствима. Никада нису решени случајеви Леутар, Југовић, Делалић, Торлаковић, Вукелић и други.