Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕМЉА У КОЈОЈ СЕ СКРИВАЈУ СРПСКИ КРИМИНАЛЦИ! Пролазе са лажним исправама - а ту почиње ХАОС

15.09.2022. 07:18
Пише:
Србија Данас/24 седам
hronika
хроника / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Masan Лекиц Official

Которанин Јован Вукотић, вођа "шкаљарског клана", који је пре недељу дана убијен у Истанбулу, скривао се са породицом у стану у том граду. Он, међутим, није једини који је уточиште нашао у Турској. Осим њега у овој држави скривали су се и Љубиша Буха Чуме, сведок-сарадник у поступцима против "земунског клана" и Рамиз Делалић Ћело, познати сарајевски криминалац.

Вукотић је, да подсетимо, био у бекству, а црногорско правосуђе за њим је у јулу прошле године расписало потерницу. Његово име годинама уназад налази се на ступцима црне хронике, а припадници ривалског "кавачког" клана покушали су да га убију неколико пута.

Специјално државно тужилаштво Црне Горе оптужило га је да је у новембру и децембру 2020. године формирао криминалну организацију ради ликвидације вођа "кавачког клана" Слободана Кашћелана и Радоја Звицера. Наводно, те ликвидације "наручио" је преко криптоване Sky ECC апликације.

Маша М., Вукотићева супруга, која је била с њим у аутомобилу када је убијен, дала је исказ у полицији. Она је испричала да су становали у елитном насељу Атакој у Истанбулу и да су кобног дана кренули у шопинг у тржни центар у насељу Шишли, који се налази 20-ак километара од њиховог дома.

"ЂЕ СИ УБИЦЕ, КУЋА ТИ СЕ ИСКОПАЛА" Крвави обрачун кавчана и шкаљараца се наставља - Звицерова жена повукла НОВИ ПОТЕЗ (ВИДЕО)

"ЂЕ СИ УБИЦЕ, КУЋА ТИ СЕ ИСКОПАЛА" Крвави обрачун кавчана и шкаљараца се наставља - Звицерова жена повукла НОВИ ПОТЕЗ (ВИДЕО)

ПЉУШТЕ МИЛИОНИ ЕВРА! Информације о убиству Вукотића дају се на кашичицу - испливало: Он је помагао Звицеру у свему

ПЉУШТЕ МИЛИОНИ ЕВРА! Информације о убиству Вукотића дају се на кашичицу - испливало: Он је помагао Звицеру у свему

ШОК ИНФОРМАЦИЈЕ ИЗ ТУРСКЕ: У Вукотићевој ликвидацији учествовало девет људи - ИСПИТАТИ ПОРОДИЦУ

ШОК ИНФОРМАЦИЈЕ ИЗ ТУРСКЕ: У Вукотићевој ликвидацији учествовало девет људи - ИСПИТАТИ ПОРОДИЦУ

- Из наше куће у насељу Атакој аутомобилом смо кренули у тржни центар "Зорлу". Кад смо били близу нашем возилу је пришао мотоцикл. На њему су биле две особе. Особа позади је отворила ватру - испричала је Маша.

Преживео покушај ликвидације

Нападачи су испалили пет хитаца, од којих је четири погодило Вукотића. Супруга и дете прошли су неповређени. Вукотић је био изузетно обазрив, јер је знао да је годинама на мети ривалског "кавачког клана" који је покушавао да му уђе у траг и да га убије. Пре извесног времена је, како се спекулише, са породицом пронашао "сигурну кућу" у Истанбулу, али се верује да су убице успеле да му лоцирају супругу и тако дођу до њега.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: Facebook

Маша је боравила у Брусу одакле је родом. Породици и пријатељима рекла је да иде на море у Котор, али је продужила у Турску, где се њен супруг месецима скривао у "сигурној кући". Том приликом, по свему судећи, је праћена.

Вукотић је иначе још 2018. године ухваћен у Анталији и изручен. Пуштен је на слободу пошто је одслужио 15 месеци затвора.

Љубиша Буха Чуме крајем јанура 2003 године појавио се у амбасади Србије и Црне Горе у Анкари. Претходно је на бизаран начин преживео покушај ликвидације у Истанбулу у режији његовог дојучерашњег најближег сарадника Дејана Миленковића, званог Багзи, који је такође касније сведочио против "земунског клана".

cume
цуме / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Турски рум сервис је увек каснио, а тог јутра је чуо куцање на вратима прилично брзо у односу на претходне дане. Чуме је у моменту схватио да је пред вратима неко други, а не конобар. Одмах се дао у бег. Био је у праву, јер је на вратима његове собе стајао Багзи. Докопао се аутомобила и одвезао се до Анкаре где је насилно упао у нашу амбасаду и тражио да га заштите.

Бухи је главу спасао инстинкт. Данима је боравио у том хотелу и сваког јутра је имао мали ритуал. Устајао је у исто време, туширао се и потом наручивао да му донесу доручак у собу. Кад је послуга у собу која увек касни стигла пре времена, Чумету је било јасно да мора да бежи.

Услуга Легији и Шиптару

Током 2002. године у Турску је побегао и Рамиз Делалић Ћело. Претходно је претукао саобраћајца који га је зауставио због прекршаја. Полицајци су побеснели, а Ћело се склонио у своју викендицу на Јабланичком језеру. Требало је да га неко ухапси, али полицајци нису хтели.

Пријавио се један озбиљан инспектор, одбио интервентну екипу специјалаца и повео само једног колегу. Кад су стигли, Ћело је изашао из куће држећи рођену сестру на нишану пиштоља и претио да ће је убити ако не оду. Инспектор није пао на блеф, иако је сестра плакала. На крају се Ћело сломио, бацио оружје и почео да кука. Он је онда притворен, али је изашао уз кауцију од 300.000 конвертибилних марака и сместа се упутио у Турску.

У Турској са Ћелом ступају у контакт Душан Спасојевић Шиптар и Милорад Улемек Легија, са молбом да им учини колегијалну и пријатељску услугу на бази уговора: да лоцира и убије извесног Љубишу Буху, званог Чуме, који се крио у Истанбулу. То су много касније саопштили сарајевски полицајци, али немају детаље о хонорару за ту услугу. Чуме је опазио Ћелу, па је касније испричао да га је лоцирао "унајмљени босански криминалац".

Делалић је убијен 27. јуна 2007. године у дворишту куће у којој је био изнајмио стан, плашећи се за своју безбедност. Убиство је почињено стручно, са минималним траговима на лицу места. Ћело је погођен са добро груписаних неколико метака и док се комшилук снашао, починилац је већ био нестао.

У Турској су сви наводно боравили са лажним исправама.