Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАЗНЕО СТАН СА ТРИ КИЛОГРАМА ЕКПЛОЗИВА Детаљи који откривају сву бруталност ужаса у Смедереву - ево шта се све дешавало уочи трагедије

02.09.2023. 20:13
Пише:
Србија Данас
vatrogasci
ватрогасци / Извор: Фото: Printscreen Facebook/Slobodan град Смедерево

Догађај који је потресао регион.

Смедерево се у четвртак увече "тресло" од експлозије која се догодила у стамбеној згради у центру града. У трагедији живот је изгубио станодавац (56), а тешко су повређени брат и сестра.

"СРЕЋОМ, ТРАЖИЛА ЈЕ ДА ИДЕ НАПОЉЕ" Судбоносних ПЕТ МИНУТА спречило још већу трагедију! Ево шта се десило непосредно пре експлозије у Смедереву!

"СРЕЋОМ, ТРАЖИЛА ЈЕ ДА ИДЕ НАПОЉЕ" Судбоносних ПЕТ МИНУТА спречило још већу трагедију! Ево шта се десило непосредно пре експлозије у Смедереву!

ОВО ЈЕ БИО ОКИДАЧ ДА ПОДСТАНАРЕ ДИГНЕ У ВАЗДУХ Рођак програмера из Смедерева открио: Кирија је била смешна, кад је ОН дошао...

ОВО ЈЕ БИО ОКИДАЧ ДА ПОДСТАНАРЕ ДИГНЕ У ВАЗДУХ Рођак програмера из Смедерева открио: Кирија је била смешна, кад је ОН дошао...

КРОВ НЕ ПОСТОЈИ, СТЕПЕНИЦЕ НЕПРОХОДНЕ Нови снимак из разнете зграде у Смедереву леди крв у жилама (ВИДЕО)

КРОВ НЕ ПОСТОЈИ, СТЕПЕНИЦЕ НЕПРОХОДНЕ Нови снимак из разнете зграде у Смедереву леди крв у жилама (ВИДЕО)

Прича се да је станодавац те вечери око 20 сати дошао испред свог стана и по ко зна који пут од својих станара тражио новац за кирију и да плате рачуне. Међутим, овај пут нису желели ни врата да му отворе. Експлозив који је био у његовим рукама се активирао. Процене истражитеља су такве да је било између три и четири килограма чистог експлозива.

У прилог томе говори и чињеница да је од његове силине одлетео кров, да су сва врата и прозори попуцали и да се детонација чула чак 10 километара даље.

Станари ове зграде још не могу да наставе живот по старом. Увуђај је трајао два дана, а истрагу води Више јавно тужилаштво у Смедереву.

- Почела су стакла да падају. Окренуо сам се и видео да људи излазе из зграде у којој се догодила експлозија. Чуо сам вриске. Ишао сам од стана до стана и питао треба ли помоћ - рекао је комшија синоћ који је и спасавао рањене људе.

На снимку објављеном на друштвеним мрежама види се како он. из зграде у којој је експлодирала бомба изводи комшије који су очигледно у стању шока. Око њих је метеж, на улицама мешавина срче, шута, делова тела...

Стигао је до четвртог спрата, до свог друга.

- Питао сам га да ли је добро. Рекао је да јесте, па сам га спустио доле. Кад сам њега ухватио видео сам и жену да носе. Питао сам да ли има неко дете горе и још некога, па сам се вратио да их спасим - каже очевидац.

Када се поново попео, овај пут на пети спрат зграде, затекао је језиву сцену коју би волео да што пре заборави.

- Ту сам видео те делове тела. Ишао сам са ватрогасцима, пошто знам комшију спасиоца. Попео сам се до петог спрата и ту видео делове тела на гелендеру - испричао је један од смедеревских хероја.

Кирија

Према незваничним информацијама, станодавац је дошао до свог стана који је изнајмљивао како би замолио станаре да напусте стан јер нису плаћали кирију, а њихов сукоб датира од раније.

- Брати и сестра нису желели да се иселе из стана. Он је синоћ дошао и понео експлозив. Разнео се испред врата. Делови тела нађени су свуда около јер је у питању велика разорна моћ - рекао је извор.

Сумња се да је он са собом понео неколико килограма експлозива. Експлозија је била толико јака да су станари имали осећај "зграда да одлети у ваздух".

- Две године нису плаћали станарину, није могао да их истера. Долазио је, нису хтели да му отворе. Отац, син, ћерка и ћеркино дете су живели ту. Дете је срећом било испред, а ретко је била напољу. Куцао је на врата, нису отворили. Од другог спрата на горе су поломљена сва врата. Ставио сам икону да се суши на тераси, требало је да изађем у 20.40, то се десило у 20.35 сати. Срећа да ме је друг звао да изађемо раније, сам Бог ме је погледао. Пола стана ми је у хаосу. Од детонације је мом псу напрсла нога. Не може нико да уђе у стан бар још неколико сати. У мојој соби је катастрофа, пукла је цев, дневна соба је катастрофа. Оно што је чудо је да ниједна икона није такнута. Он је био у ходнику, како су експлодирали прозори, глава му је одлетела прекопута - прича станар који живи испод стана у ком је била експлозија.

Како је рекао, за његовог оца, који је улетео у стан да спасе псе, све што се догодило је велика траума.

- Крв је и нама по стану, поплава је унутра, пола стана је поломљено. У згради још има делова тела, чекамо да среде то, па ће да уђу људи из градске управе и тек онда можемо ми. Власника стана никад нисам видео, ретко је долазио. Две-три године су били проблеми око плаћања стана, рачуна, остављали су на врата натписе да нису ту кад је долазио. Куцао је, нису хтели да одговоре и он је активирао експлозив- додаје Александар.

Како каже станодавчев комшија из улице у којој је живео, он је више пута покушавао да избаци породицу из свог стана, али безуспешно. Како тврди, дуговали су му око 7.000 евра, дуже од две године, нису плаћали ни кирију, ни рачуне.

- Заменили су браву, малтретирали су га. И он се одлучио на тако драстичан чин. Ја за њега имам само лепе речи. Био је програмер кад то нико није радио, био је добар у томе. Није имао рођену браћу и сестре, има сестре од ујака и стрица , једна од пд њих је била синоћ. Нико не зна одакле му експлозив, то нас је све изненадило. Он је био најмирнији од свих нас овде. Видели смо се пре неки дан, деловао је у реду. Њему су овде у кућу долазили извршитељи јер они у стану нису плаћали рачуне, а стан се водии на његово име. Детонација се чак чула у оближњем селу, звао ме је пријатељ да пита о чему се ради. Увече је дошла полиција, лупали су, тражили... Ја кад сам чуо где је била експлозија, повезао сам да има стан тамо. Он је на крају од жртве испао злочинац. Да је имао породицу, можда је било другачије. Самоћа је тешка. Био је ожењен давно и кратко, дуго је био сам - испричао је комшија.

Мештани су испричали и да је експлозија била толико стравична да не само да су летели делови зграде, већ и делови тела.