Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕВОЈЧИЦА СИЛОВАНА, ПА ИЗМАСАКРИРАНА КОД БЕОГРАДА: Гнусно и мучно! Ово је само један у низу бруталних злочина који су у 2023. години згрозили Србију

31.12.2023. 16:22
Пише:
Србија Данас/Република
Policija
Полиција / Извор: Фото: Shutterstock

Ове догађаје ћемо нажалост дуго памтити

Злочини какве Србија не памти, нажалост, догодили су се у години која је за нама.

Нико није могао ни да слути да ће се у 2023. години догодити најмонструознија убиства, масакри и трагедије које ће обележити не само ову годину, већ и деценије које нам предстоје.

Током целе године извештавали смо о разноразним злочинима, а сваки месец обележио је бар један датум и један случај.

Нестанак Београђанке Ане Волш

Америчка држављанка пореклом из Београда Ана Волш (39), нестала је 1. јануара 2023. године из Кохасета у Масачусетсу где су живели њен супруг Брајан (46), тројица синова и она. 

Иако се њој сваки траг губи уочи Нове године, њен нестанак је пријављен тек после три дана, 4. јануара. У почетку се мислило да је нестанак пријавио њен супруг Брајан, али је истрага показала да је то заправо урадио њен колега из Вашингтона, након што се тог дана није појавила на послу.

Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Boston 25 News/Facebook/Ana Walshe
Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Boston 25 News/Facebook/Ana Walshe / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Boston 25 News/Facebook/Ana Walshe

Последња особа која ју је видела био је заједнички пријатељ Волшових. Наиме, он их је посетио у Новогодишњој ноћи, где су вечерали, славили, након чега је, негде око 1.30 напустио њихов породични дом.

Главни осумњичени за њено убиство јесте Брајан Волш, који се сумњичи да је убио, а потом раскомадао њено тело. Извори упућени у случај, изјавили су да је сигнал Брајановог телефона лоциран на две депоније и центра за рециклажу у којима су коришћене спалионице - један у Абингтону и други у Броктону - два предграђа на јужној обали Масачусетса близу имања породице Волш у богатом граду Кохасе.

Осим крваве секире и трагова, утврђено је да је ураним јутарњим сатима 1. јануара, а и наредних дана, претраживао интернет да види „после колико времена тело почиње да се осећа“, али и колико је потребно да се чека да се неко прогласи мртвим и да се покупи његово животно осигурање. Управо се то наводи као могућност убиства, како би Брајан Волш добио новац у случају Анине смрти – 2,7 милиона долара.

Убиство двогодишње девојчице у Зајечару

Мушкарац (26) извршио је убиство какво се не памти у Зајечару 21. фебруара 2023. године, када је насмрт претукао двогодишњу ћерку своје тадашње девојке.

У обдукцијском налазу који је након смрти девојчице достављен Вишем јавном тужилаштву у Зајечару, смрт је наступила непосредно услед престанка дисања и срчаног рада, узрокованог обимним јакостепеним повредама главе и последичним развојем јакостепеног отока мозга. Код детета су утврђене и друге повреде које све збирно представљају тешку телесну повреду опасну по живот.

Монструм је несрећну девојчицу ударао по глави и телу док није прокрварила и пала у несвест, а њена мајка (24) је све посматрала у изнајмљеној кући у Зајечару.

Петру је сву крваву у модрицама, како лежи на поду и гуши се заправо "зграбила" тетка, рођена сестра мајке која је у кобном тренутку дошла да их посети и кренула да носи у болницу, међутим мајка јој је узела дете и рекла да је девојчица сама пала и огулила део главе о сто, а да је она за то време била у WC и није стигла да јој помогне.

 Убица је 7. децембра 2023. године осуђен на доживотну робију и он је тренутно девета особа у Србији која је добила максималну казну затвора. 

Силовао, па измасакрирао комшиницу (16)

Девојчица (16), крвнички је убијена 10. априла у Рипњу код Београда када ју је комшија (38) одвео у шуму, силовао и избо ножем. Осим тога, он је након што је извршио свирепи злочин, отишао у њену породичну кућу и повредио три члана њене породице.

Наиме, он је колима повезао њу и њеног малолетног брата до центра насеља како би отишли у продавницу. Када је њен брат отишао у продавницу, убица је одвезао девојку у ненасељени део Рипња и зауставио возило на косини испод железничке пруге, у простору између растиња. Она је изашла из аутомобила, а он ју је убадао ножем у пределу трупа, врата и руке, услед чега је трпела јаке болове и задобила тешке телесне повреде опасне по живот од којих је преминула.

Затим се вратио до њене породичне куће и тамо ножем нанео више тешких и лаких телесних повреда њеној мајци, баби и ујаку.

Окривљеном се на терет стављају кривична дела тешко убиство и тешко убиство у покушају, за које је запрећена казна доживотна робија.

Масовна убиства, дан за даном

Мај месец 2023. године памтиће се деценијама, а можда и вековима. Трагедија каква се не памти у Србији, догодила се 3. и 4. маја у два одвојена масакра, у којима је укупно убијено 19 особа, већином младе деце, који су тек требали да закораче у живот.

Наиме, први масакр догодио се у раним јутарњим часовима у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, када је тада тринаестогодишњи дечак упао наоружан у школу и кренуо да убија недужне особе. 

Foto: Srbija Danas/Društvene mreže
Фото: Србија Данас/Друштвене мреже / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

Све се догодило у 8.40 часова када је са врата отворио ватру на радника обезбеђења Драгана Влаховића и убио га. Потом је пуцао на три девочице које су се нашле у холу школе. Крвави пир је наставио у кабинету за историју, где је пуцао на ученике свог одељења ВИИ-2, и тада је убио шесторо ђака, а ранио петоро и наставницу Татјану Стевановић.

Након стравичног крвавог пира, незапамћеног злочина, смештен је у Клинику за неурологију и психијатрију за децу и омладину Универзитетског клиничког центра Србије.

Против његових родитеља подигнуте су оптужнице. Отац се сумњичи да оружје које је имао у поседу и за које је имао дозволу није чувао на адекватан начин, као и да је сина водио у стрељану и учио га да користи ваздушно оружје, док је ДНК мајке пронађен на чаури која је нађена испред кабинета за историју, у којој је дечак-убица извршио масовно убиство.

У тренутку када је цела Србија занемела од туге и бола за недужно настрадалим бићима, портале и телевизије су преплавиле нове, трагичне вести, да се 4. маја у касним вечерњим часовима догодио још један масакр, овога пута у Младеновцу.

Урош Блажић (21) је крвави пир почео у селу Мало Орашје где је на узвишењу код споменика ликвидирао пет момака док су прослављали рођење сетрића једног од њих. Монструм је излетео наоружан из кола и пуцао у шокирану децу. Више њих је ранио, а нажалост, још један младић је, након дуге борбе преминуо.

Затим је отишао у своје родно место Дубона и код школе на клупицама пуцао у младе који су слушали музику пуштену на мобилном телефону и пијуцкали пиће. Ту је убио на лицу места полицајца ван дужности и његову једину рођену сестру као и њиховог друга.

Foto: Srbija Danas/Privatna arhiva
Фото: Србија Данас/Приватна архива / Извор: Фото: Србија Данас/Приватна архива

После тога је отео једног таксисту са муштеријом, девојком која је слагала да је трудна да би одобровољила монструма. Таксиста је Блажића повезао где је тражио, код ујчевине у Вињиште код Крагујевца и потом случај пријавио полицији. Блажић је ухапшен већ ујутру, а пронађен је у штали свог ујака.

Отац монструма, иначе бивше војно лице, такође је лишен слободе, пошто је полиција у његовој кући, као и у Урошевој пронашла читав арсенал оружја, а због истог кривичног дела слободе су лишени и Блажићев ујак и брат од ујака. Тужилаштво за сву тројицу тражи вишегодишње казне затвора.

Момка изрешетао достављач хране

Мушкарац (30) изрешетан је са 12 метака 21. јуна 2023. године, испред своје породичне куће у Земуну. У њега је кобног дана око 14 сати маскирани нападач који је возио мотор означен марком познатог достављача, испалио кишу метака које су жртву погодиле у груди и стомак. Младић је упркос реанимацији убрзо изгубио живот.

Против четворице осумњичених за учешће у убиству 21. јуна ове године у Земуну Више јавно тужилаштво у Београду је покренуло истрагу.

Осумњиченима (26),(26),(33), (26) на терет се ставља кривично дело тешко убиство на подмукао начин у саизвршилаштву.

Они се сумњиче да су у више наврата пратили и опесервирали младића, а 21. јуна један од њих се маскирао у доставлјача хране, мотором пришао до оштећеног и из ватреног оружја у њега испалио више метака, усмртивши га.

Искасапио Ноу до непрепознатљивости

Ноа Миливојев (18) из Ковиља која је нестала 17. јуна нађена је мртва 6. јула у стану у центру Београда, а њен партнер осумњичен је за ово убиство. 

Сумња се да је убица (33) неутврђеног дана, у периоду од 17. јуна до 6. јула, у стану у којем пријављено да станује у центру Београда, на свиреп и подмукао начин убио оштећену Ноу Миливојев, а њено тело спаковао у кесе које је оставио у купатилу.

Foto: TikTok Printscreen
Фото: ТикТок Printscreen / Извор: Фото: ТикТок Printscreen

Осумњичени убица је познат као насилник у полицијским круговима и једно време се лечио у клиници "Лаза Лазаревић". Пре него што је упознао Ноу, малтретирао је девојке са којима је био у односу, али је имао краткотрајне афере и користио је и услуге проститутки.

Преносио уживо убиство своје супруге

Нермин Сулејмановић (35) из Градачца извршио је троструко убиство 11. августа 2023. године. Крвави пир започео је у јутарњим часовима када је на друштвеним мрежама уживо преносио убиство невенчане супруге Низаме Хећимовић, коју је убио наочиглед њихове деветомесечне ћеркице.

На снимку, изузетно узнемирујућег садржаја, свуда се видела крв. Такође, видео се и тренутак када је упуцао супругу из пиштоља. У међувремену, његов профил на тој друштвеној мрежи је обрисан.

Foto: Facebook
Фото: Facebook / Извор: Фото: Facebook

Након убиства Низаме, Сулејмановић је усмтрио оца и сина које је познавао од раније, и ранио је још три особе. После неког времена, полиција је опколила убицу, након чега је он одлучио да изврши самоубиство у аутомобилу.

Низама Хећимовић је неколико дана пре убиства тражила мере забране приласка за Нермина Сулејмановића, али је, како је утврђено, судија одбила захтев полиције у Градачцу да монструму Нермину Сулејмановићу забрани прилаз Низами Хећимовић.

Судија је, и поред изјаве настрадале Хећимовић те службене забелешке припадника МУП-а ТК, одбила захтев да се насилнику забрани прилазак невенчаној супрузи – коју је, да ствар буде гора, претукао јер му је сервирала неукусну храну – због, како је навела, недостатка доказа.

Убиство Вање Ђорчевске

Читав Балкан остао је шокиран убиством 14-годишње девојчице Вање Гјорчевске из Скопља, која је отета и убијена 27. новембра, а њено тело пронађено је недељу дана касније, 3. децембра у једном засеоку надомак главног града Северне Македоније.

Foto: Youtube Printscreen/ Kanal 5 Televizija
Фото: Youtube Printscreen/ Канал 5 Телевизија / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Канал 5 Телевизија

Од шест осумњичених за организацију и извршење двоструког убиства, као и за помоћ у бекству Љупча Палевског - Палча, само тројица су пред тужиоцем и полицијом признала кривицу за умешаност у убиства Вање и фризера Панчеа Жежовског, чије је тело такође пронађено.

Реч је о Велибору Маневу, Боре Видевском и Влатку Кешишеву, који су, осим што су били пријатељи осумњиченог Палча, били и његови "саборци из странке "Десна". Они су први ухапшени и тада је клупко почело да се одмотава.

Александар Гјорчевски, отац Вање Гјорчевске, који је, према Тужилаштву, дао податке о времену кретања девојчице, осумњичен је да је помагао у отмици. Терети се и Стефан Димковски, јер је, како се сумња, осумњиченог Палча током бекства возио из Београда у Турску.

Сви осумњичени су у притвору у затвору "Скопље" у Шутк, осим Љупча Палевског који је после злочина побегао преко Београда и Бугарске у Турску. Тамо је и ухапшен по потерници Интерпола.

Извор: Србија Данас/Република