Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Знам шта се десило и зашто је Кика (15) погинула": Исповест Краљевчанина о нелегалним тркама у којима се губи глава!

06.09.2019. 18:06
Пише:
Србија Данас/Телеграф

Девојчица из Краљева је преминула, а њени органи су спасли три живота

Стали су један поред другог на прометној Доситејевој улици у Краљеву и одлучили да се тркају. У једним колима било је шесторо деце узраста око 15 година. У другим колима једно, једва пунолетно лице. Због превелике брзине, изгубили су контролу над возилима и сударили се, а петнаестогодишња девојчица К.М. је изгубила живот.

Нажалост, ово је само једна од нелегалних уличних трка које се одвијају у овом граду и само једна од сличних са смртним исходом.

- Тања, Соња, Вито, Дејан, Кика...Три краљевачке лепотице, профа, отац који треће дете није ни дочекао...Они су међу анђелима сада, јер их је однела Доситејева улица – један је од коментара о језивој несрећи у Краљеву.

Један Краљевчанин који је чести посетилац нелегалних трка испричао је како се све одвијало, а због своје сопствене безбедности остао је анониман.

ЦЕНЕ ЗА ГРЧКУ СЕ ПРЕПОЛОВИЛЕ, ТЕМПЕРАТУРЕ ИСТЕ! Најбоља шанса за летовање управо САДА!

ЦЕНЕ ЗА ГРЧКУ СЕ ПРЕПОЛОВИЛЕ, ТЕМПЕРАТУРЕ ИСТЕ! Најбоља шанса за летовање управо САДА!

МОРАЛИ СУ ДА ПРИЗНАЈУ И НИЈЕ ИМ ДРАГО: Американци тврде да Србија игра најбољу кошарку на Мундобаскету (ФОТО)

МОРАЛИ СУ ДА ПРИЗНАЈУ И НИЈЕ ИМ ДРАГО: Американци тврде да Србија игра најбољу кошарку на Мундобаскету (ФОТО)

ЏОКЕР МУ ТО НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Шпанац ИЗАЗВАО Јокића пред међусобни ОКРШАЈ! Ево шта му је ПОРУЧИО!

ЏОКЕР МУ ТО НЕЋЕ ЗАБОРАВИТИ: Шпанац ИЗАЗВАО Јокића пред међусобни ОКРШАЈ! Ево шта му је ПОРУЧИО!

- Трке на прометним улицама у Краљеву су честа појава. Нађу се два возила једно поред другог. Овај другоме покаже неки знак и тако наставе да се тркају до краја. Доситејева улица је погодна за такве трке зато што је дугачка и има правац. Претпостављам се се тако нешто догодило и те вечери кад је погинула К.М. звана Кика - прича Краљевчанин и додаје: 

- Момци су хтели да се покажу пред девојчицама, да су "фаце", јер возе брзо. Али ето, све се завршило кобно и сад нема назад – каже он.

Саговорник наводи да се нелегалне трке најчешће одржавају на мање прометним улицама и то неретко на правцу код фабрике "Магнохром".

- Цела та прича почиње на Инстаграму и на Фејсбуку где се договара кад и где ће бити скуп. Позива се да скуп буде у што већем броју, да дођу што беснија кола... Затим у назначено време почиње окупљање, возила се паркирају, а после тога долази организатор, пропитује ко хоће да учествује у трци и ту се јавља један члан, па други члан, који поседују аутомобиле истих способности, снага... Онда ти аутомобили стају на црту и возе трку од неких 500 метара, максималним брзинама које је могуће постићи на том правцу – објашњава он.

udes
удес / Извор: Профимедиа/илустрација

Према његовим речима, учесници трка су махом млади људи око 22, 23 године, док се често појављују и малолетне особе.

- Долазе свакакви људи. Има и оних који немају везе са тим уличним тркама, него су ето ту да виде бесна кола. Долазе и људи из других градова, Крагујевца, Трстеника, Врњачке Бање... Долази се зато што је то "кул", зато што је опасност која може да се догоди током трке примамљива, јер вам тад расте адреналин. Присуствовао сам излетањима с пута и сударима, али на срећу није било несрећних исхода. Долазила је неколико пута и полиција и онда организатори кажу да неће више бити окупљања, али се, наравно, врло брзо поново организује скуп – прича саговорник.

Осим нелегалних трка које се одвијају што на прометним, што на мање прометним саобраћаницама, на друштвеним мрежама се, махом међу омладином појавио нови тренд изазова. На бројним страницама каче се снимци дивљачке вожње брзином већом од 300 км/х, вожње ногама, са сувозачког седишта, са задњег седишта ногама, без руку и тако даље. Саговорник каже да је таква вожња "узор данашњој омладини".

Исповест мужа преминуле породиље Тање: Имам само тек рођеног Вељка, вриштао бих, а немам гласа

Исповест мужа преминуле породиље Тање: Имам само тек рођеног Вељка, вриштао бих, а немам гласа

Срце Кристине (16) из Краљева сахрањено је са њом, а ЊЕНИ ОРГАНИ спасили су још ТРИ ЖИВОТА!

Срце Кристине (16) из Краљева сахрањено је са њом, а ЊЕНИ ОРГАНИ спасили су још ТРИ ЖИВОТА!

"ОН МЕНИ ПАРЕ УЗЕТИ НЕЋЕ" Исповест храбре раднице маркета из Крагујевца коју је напао маскирани разбојник! (ВИДЕО)

"ОН МЕНИ ПАРЕ УЗЕТИ НЕЋЕ" Исповест храбре раднице маркета из Крагујевца коју је напао маскирани разбојник! (ВИДЕО)

- Такву вожњу они називају "динамичном вожњом", а не дивљањем. Свакодневно се појављују нови, све опаснији изазови, а онда их други опонашају. Те странице кад су се појавиле и кад је почео тренд изазова, нису имале много пратилаца. Сад је то све већи број, тренутно је око тридесетак хиљада људи и шири се све брже и брже - каже и наставља:

- Сигурно половина Краљева прати неку од тих страница и покушавају да понове ствари из клипова. Све се то мота око те неке популарности. Што ти пошаљеш луђи снимак, нешто попут тог дивљања, то ће више да буде популарно и бићеш већа фаца у друштву. Они ће да крену тако што ће да возе са задње клупе аутомобила, или сувозачевог седишта. Сутра ће да буде да седи само на задњем седишту, или да пусти сам ауто да иде. Не размишља се о сопственој, а камоли безбедности других у саобраћају – прича овај Краљевчанин, наводећи да је овај тренд заступљен код младих широм Србије. 

Од почетка године у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је скоро 300, а скоро 30 одсто саобраћајних несрећа узроковано лошим маневрисањем возача. Колико је људи изгубило живот због "динамичне" вожње, није познато, али је сигурно да је међу жртвама тог хира малолетна Краљевчанка К.М. Њен живот се угасио у 15. години.

(ВИДЕО) НЕВЕРОВАТАН СНИМАК ПОКУШАЈА ПЉАЧКЕ: Маскирани разбојник у Крагујевцу насрнуо на радницу шрафцигером, а њена РЕАКЦИЈА ЈЕ ЗА ФИЛМ