Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗОРАН ЈАКШИЋ ИМА ЋЕЛИЈУ КАО ДИСКОТЕКА: Елитне проститутке из Црне Горе посећују краља кокаина у затвору

02.09.2020. 22:50
Пише:
Србија Данас/Ало
crna gora
црна гора / Извор: Фото: МУП

Претварала се да је проститутка да би ушла у затвор и разговарала са Зораном Јакшићем (60), другим човеком клана "Америка2, који је ухапшен 2016. на североистоку Перуа и од тада се налази у једном од најопаснијих затвора "Мигел Кастро Кастро".

- Стојим испред високих металних врата са бодљикавом жицом у прашњавом предграђу Лиме, главног града Перуа. Перуанска полиција је открила да је Јакшић 2016. преко луке Калао бродовима послао у Европу више од тоне најчистијег кокаина и тренутно је на робији од 25 година - каже новинарка Павла Холцова, оснивач сајта "инвестигаце.цз", и прича како је ушла у његову ћелију.

ЗЕМУНЦИ СУ ГА ЗВАЛИ БУДАЛА, АЛИ ОН ИМ ЈЕ ПОКАЗАО СУПРОТНО! Овај сурови члан екипе из Шилерове годинама СЕЈАО СМРТ

ЗЕМУНЦИ СУ ГА ЗВАЛИ БУДАЛА, АЛИ ОН ИМ ЈЕ ПОКАЗАО СУПРОТНО! Овај сурови члан екипе из Шилерове годинама СЕЈАО СМРТ

УЖАС! Породична трагедија у Параћину: СИН НОЖЕМ УБИО ОЦА!

УЖАС! Породична трагедија у Параћину: СИН НОЖЕМ УБИО ОЦА!

"НИЈЕ ПОПИО НИ КАП АЛКОХОЛА" У току истрага трагедије на Миљаковцу, комшије погинулог Милоша у шоку

"НИЈЕ ПОПИО НИ КАП АЛКОХОЛА" У току истрага трагедије на Миљаковцу, комшије погинулог Милоша у шоку

- Мој план је био једноставан. Среда је дан за брачне посете, кад је женама дозвољено да посете затворенике. Мушкарцима су посете дозвољене недељом. Надала сам се да ћу се стопити са масом жена и да ми нико неће постављати превише питања. Док сам ишла према капији, човек у хавајској мајици је повикао: "Хеј, не можеш у затвор тако обучена". Моје зелене панталоне и црна кошуља изазвале су сумњичавост једне стражарке. Рекла ми је: "Жена си и треба тако и да изгледаш." Стојим као укопана испред улаза и размишљам шта ми је чинити. Срећом, жена која држи оближњу тезгу за рентирање половне одеће дала ми је плаву мајицу са логом бејзбол клуба Јенкији у дечјој величини, минић и златне сандале украшене пластичним дијамантима, гардеробу која одговара типичној Перуанки која иде у посету свом мушкарцу, а стражарка је с одобравањем климала главом - наводи Павлова, којој је стражар после провере пасоша ударио печат на подлактицу и послао је у други ред да јој ударе и други печат.

- Стражар ме је знатижељно питао: "Кога посећујеш, како то да имаш само име и једно презиме? Одакле си? Како је у твојој земљи? Пошто су тамо свеске? Колико је код вас трактор?". Кад сам рекла да идем код Јакшића, насмејао се: "Да ли зна да долазиш?". Одговорила сам му да не зна, да је ово изненадна посета и питала сам где је његова ћелија. Рекао ми је да је у блоку 1А и сустигао ме док сам одмицала ограђеним ходником и тихо тражио да му дам паре. У шоку што ми отворено тражи мито, рекла сам му да идем код Јакшића и да не морам да дам новац! - препричава Чехиња. 

- Блок 1А је оронула бетонска зграда са дебелим зидовима, скоро без прозора и са много малих ћелија пуних затвореника. У бетонском дворишту су пластичне столице и столови где затвореници могу да ручају или попију кафу са својим женама. Кад сам продужила даље, пришао ми је затвореник Чино и одвео ме до Јакшићеве ћелије. Понашао се као Јакшићев лични слуга и куцао је на метална врата: "Зоране, имаш посету." Јакшић је одговорио да не очекује никога. Пратилац ме је питао: „Ко си ти онда?“, па сам му рекла да сам Павла из Прага. За неколико секунди врата су се тихо откључала, а ћелава глава се промолила и гледала у мене забезекнуто: "Шта хоћеш?". Покушала сам да звучим што смиреније. Рекла сам да сам новинарка и да желим да разговарам о његовом случају. Одговорио ми је да мрзи новинаре и да не даје интервјуе. Док ми је зној цурио низ леђа, предложила сам да причамо о било чему. Тада је отворио врата и позвао ме да уђем, док је батлер нестао - каже Павла, која је почела разговор не наводећи ништа у вези са нарко-картелима, кокаином или прањем пара.

- Поставила сам најглупље могуће питање: "Да ли вам ишта недостаје у затвору?". На моје изненађење, одговорио ми је искрено да има све што му треба: „Овде све можеш да купиш. Доносе ми храну какву год хоћу. Флаша вискија кошта 100 долара плус мито, а имам и омиљени француски парфем“. Тек касније сам сазнала шта тачно значи "имам све што ми треба". На списку Јакшићевих посетилаца истиче се група елитних проститутки из Црне Горе. Углавном му долазе по две и проводе по 16 сати у посети - наводи новинарка и открива да се разговор захуктао причама о Пелопонеским ратовима, Тукидиду и древној Спарти.

- Јакшић је убеђен да су данашњи Црногорци потомци Спартанаца, а тако се и понашају. Пребацујемо се на генетику и порекло европских народа: "Чеси су у ствари Келти, а не Словени". Полемисали смо и о најстаријем писму. Покушала сам да усмерим разговор на нешто ближе криминалу, па сам рекла да ми је стражар тражио мито и да сам одбила да платим позивајући се на њега као мог домаћина. Насмејао се и рекао да је сигуран да ће му то наплатити - присећа се Павла и наводи да је изненада прегорела једина сијалица и оставила их у мраку.

- Била сам сувише нервозна и кроз главу ми је пролетело неколико страшних сценарија, али је Јакшић из мрака добацио: "Не брини, нећу те убити". Одшкринуо је мало врата да се светло пробије у ћелију и рекао: "Хајдемо на кафу. Да ли те је ико икада позвао на кафу у затвору?". Понудио ми је 10 бројева већу перјану јакну. Рекао је да је им је забрањено да носе дуксеве са капуљачом, али да га он има, јер тамо све може да купи. Док смо ишли низ ходник, робијаши су се окретали ка зиду, као да знају да Јакшић не жели да ико гледа његове посетиоце. Затворско двориште је било препуно, али смо нашли празно место у импровизованом кафеу и нико се није усудио да седне за његов сто. Питао ме је: "Какву кафу желиш? Можда еспресо?" - каже новинарка и препричава како је протекло кафенисање.

- Док сам пила изненађујуће добру кафу, Јакшић је причао о осталим затвореницима: "Овај је добио 18 година за пљачку банке. Овај је добио 25 за убиство, али је невин. Само је посматрао, а убица је добио 20. Невероватно." Представио ми је Тиба, говорећи да је добио 13 година због шверца кокаина и да ускоро иде кући у Израел. Довикнуо му је: "Хеј, Тибо, ово је новинарка!“. Обојица су се цепали од смеха. Нисам разумела шалу, али они нису објашњавали. Кад се мало прибрао од смеха, почео је причу о чешком мафијашу Радовану Крејчиру: "Нисам уопште знао да један Чех може да догура тако далеко.

Чита књиге познатих филозофа

- Препознала сам Сенекину књигу „Писма пријатељу Луцилију“. Изгледа да се овај нарко-краљ забавља читајући филозофске медитације староримског књижевника. На питање да ли му се допада Сенека, одговорио је да је на претходној робији записивао занимљиве делове. Показао ми је страницу исписану ситним словима која више личи на пушкице за преписивање. Рекао ми је да је изгубио једну страну и да сад све чита испочетка. Кад је ухапшен 2009. на аеродрому у Барселони, осим неколико лажних пасоша, полиција је код њега нашла гомилу папира са ситно исписаним цитатима из филозофских дела Ничеа и Канта. Код себе је имао и листу дела класичне књижевности, прецизно сортирану по земљама из којих потичу аутори - каже Павла.

Причали смо како генерално функционише трговина наркотицима, на шта је рекао: "Ми то радимо слично као и истраживачки новинари. Кад ми треба нека информација о трговини дрогом у Израелу, назовем Тиба и питам га ко се бави шверцом дроге навелико у Израелу? Разумеш, истраживање тржишта". У том тренутку, стражар је викнуо да је време за посете истекло. Јакшић ме је испратио до места докле га пуштају стражари. Захвалила сам му се на занимљивом разговору док сам се смешкала као да смо стари познаници, а он је рекао: "Хајде да се загрлимо, за растанак", а чим сам одмакла, кроз смех је довикнуо: "Хеј, већ ме јури полицајац којем ниси дала мито."

СЛУЧАЈ "МАЛЧАНСКИ БЕРБЕРИН": Настављено суђење, испитани лекари и вештак психолог

СЛУЧАЈ "МАЛЧАНСКИ БЕРБЕРИН": Настављено суђење, испитани лекари и вештак психолог

ВЕЛИКИ ПОЖАР У НИШУ: Гори магацин боја и лакова, ватрогасци се боре против стихије (ФОТО/ВИДЕО)

ВЕЛИКИ ПОЖАР У НИШУ: Гори магацин боја и лакова, ватрогасци се боре против стихије (ФОТО/ВИДЕО)

СРБИН УХАПШЕН ЗБОГ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ: Покушао да украде телевизор у Бечу

СРБИН УХАПШЕН ЗБОГ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ: Покушао да украде телевизор у Бечу

ЛОКАЛИЗОВАН ПОЖАР У НИШУ: Ватру обуздавало 18 ватрогасаца!

ЛОКАЛИЗОВАН ПОЖАР У НИШУ: Ватру обуздавало 18 ватрогасаца!

ДАНАС СЕ НАСТАВЉА СУЂЕЊЕ МАЛЧАНСКОМ БЕРБЕРИНУ: Своје сведочење износи психолог који је лечио девојчицу

ДАНАС СЕ НАСТАВЉА СУЂЕЊЕ МАЛЧАНСКОМ БЕРБЕРИНУ: Своје сведочење износи психолог који је лечио девојчицу