Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗОВУ ГА БАЛКАНСКИ ЕСКОБАР! Да ли знате ко је ТИТО? Лова, виле, бесна кола - полиција на ногама (ВИДЕО)

23.04.2022. 20:55
Пише:
Србија Данас/Блиц
Policija
Полиција / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Иза решетака у Србији сада се налазе и нарко-бос Дарко Шарић и Вељко Беливук, звани Веља Невоља, за ког се сумња да је био главна веза црногорског "кавачког клана" у нашој земљи.

Кавчанима је "главна активност" управо шверц кокаина у земље у региону. Док су неки од наших најважнијих "играча" у подземљу иза решетака, многи се питају где је мистериозни "Тито", означен као вођа "Балканског картела" и главни "човек за кокаин" у нашем региону.

У великој међународној акцији "Мајор", која је спровођена две године на два континента, заплењене су четири тоне кокаина и разбијена је једна од највећих криминалних организација на свету. Део заплењене робе припадао је такозваном "Балканском клану", чија су 23 члана смештена иза решетака, али је на слободи остао најважнији - "алфа и омега" клана мистериозни босански држављанин познат под надимком Тито.

АКЦИЈА ИНТЕРВЕНТНЕ У НОВОМ ПАЗАРУ! За пар минута ухватили разбојника - ево шта су све пронашли

АКЦИЈА ИНТЕРВЕНТНЕ У НОВОМ ПАЗАРУ! За пар минута ухватили разбојника - ево шта су све пронашли

ПОГИНУО МЛАДИЋ (21) Прве слике са места несреће код Сомбора - у потпуности смрскан ауто (ФОТО)

ПОГИНУО МЛАДИЋ (21) Прве слике са места несреће код Сомбора - у потпуности смрскан ауто (ФОТО)

МИСТЕРИЈА! Марјановићева мајка НИКАД није била на гробу убијене певачице - ово је разлог?

МИСТЕРИЈА! Марјановићева мајка НИКАД није била на гробу убијене певачице - ово је разлог?

Един Гачанин Тито шеф је једног од најмоћних нарко кланова света "Тито и Дино" који чине махом људи са Балкана. За овим Сарајлијом годинама уназад трага америчка ДЕА, али и полиције бројних других земаља света, а он се, како се сумња, крије у Дубајију.

Колика је моћ Тита и његовог клана најбоље показује податак који је изнела холандска полиција, а којим се наводи да они контролишу европско нарко тржиште и увоз чак трећине кокаина у Европу. Поред последње четири заплењене тоне, од које је део припадао њима, "Тито и Дино" је, како се сумња, за само две године остао без 14.000 килограма најскупљег опијата.

- Ова група се вероватно може повезати са неколико заплењених великих пошиљки кокаина. Прва је она од 928 килограма кокаина, скривена међу дрветом из Еквадора која је заплењена 2016. године, затим пошиљка тешка 5.300 килограма, скривена међу бананама послатим из колумбијског града Меделина, заплењена 2017. године у луци Антверпен у Белгији, пошиљка од 2.045 килограма кокаина, скривена међу конзервама шпарога, заплењена исте године у Перуу, а која је била намењена холандском тжишту. Иако им је први пут пропао такав план шверца, 2017. године поновили су акцију, само је товар овај пут био 583 килограма тежи - 5.883 килограма кокаина скривених међу бананама из Меделина у Колумбији пресретнуто је на путу до луке Алгецирас у Шпанији.

Све ове податке босанском правосуђу је 2019. године доставило Тужилаштво из холандског града Бреда, а објавио их је лист Журнал.

Сарађује са криминалцима из целог света

У Перуу и Колумбији клан има сарадњу са тамошњим криминалцима од којих набавља дрогу, на европском тлу сарађује се озлоглашеног италијанском групом "Комора", али и широм света има бројне друге криминалне организације са којима је повезана. Полицијска документа говоре о његовим сталним контактима члановима групе из Северне Ирске окупљене око породице Кинахан.

Гачанин је већи део живота провео у Холандији и тамо се повезао са битним особама из подземља. На списку његових блиских сарадника из других кланова су и имена попут Ридуана Тагија за којим је расписана међународна Интерполова потерница због повезаности са бројним убиствима, а за којег су холандске власти спремне да дају 100 хиљада евра ономе ко да било какву информацију о њему. Један од партнера му је био и ухапшени Ричард Рикелме, чилеански криминалац, један од најопаснијих људи на свету који је крајем 2017. године ухапшен у Колумбији на основу потернице из Холандије. Трећи Гачанинов партнер је Рафаел Империал звани Паста, један од челних људи италијанске мафије Камора.

До тих, али и других податако о "Тито и Дино" клану и самом Едину Гачанину дошло се сарадњом америчке ДЕА и холандских власти. Према њиховим проценама само преко луке Ротердам се на годишњем нивоу прокријумчари око 100 тона кокаина из Јужне Америке, а картел "Пабла Ескобара из Европе", како ДЕА назива Гачанина, држе монопол на у том кријумчарењу, најмање једна трећина дроге која из Јужне Америке дође у Холандију припада њима.

- Гачанин контактира и организује набавку кокаина на подручју Перуа од четири различите криминалне скупине из места Trujillo, које послују одвојено. У свакој од њих он има једну особу од поверења са простора бивше Југославије, чији је задатак да организује набавку и припрему за кријумчарење кокаина у Европу - наведено је у једном од полицијских извештаја у чије су сачињавање били укључени и истражитељи ДЕА и холандске полиције.

За потребе шверца дроге, Тито је у Перуу основао компанију која се формално бави текстилом. У Холандији, Словенији, Босни, Шпанији, Белгији и Дубаиу пере новац. У томе му помажу и чланови његове породице, која је пореклом из Сарајева.

Ухапшена 23 члана "Тито и Дино клана"

У међународној акцији "Мајор" спроведеној у осам држава на два континента у којој су активно учествовали припадници МУП-а, УКП-а и ТОК-а, током 2020. и 2021. године заплењено је 4,10 тона кокаина и ухапшен 61 припадник организоване криминалне групе, међу којима је Небојша Прелевић (48) из Берана који живи у Новом Саду, потом Ј. Ј. (57) Србин који је живео у Шпанији, потом Р. Б. (33) и М. М. (34) из Београда, као и С. П. из Ћуприје.

Акције су спроведене у оквиру Оперативне радне групе и у њима су учествовале полиције Републике Србије, Краљевине Шпаније, Немачке, Словеније, Колумбије, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, као и америчка агенција за борбу против дрога ДЕА. Поред кокаина, полиција је пронашла и огромне лабораторије марихуане, у којима су расле читаве стабљике ове забрањене биљке. У овим акцијама заплењено је и око 612.000 евра, 324 килограма марихуане, луксузна возила и мотоцикли. Истражитељи су открили да је картел пословао као "мултинационална компанија".

- Имали су оружје, скупоцене аутомобиле, луксузне куће и станове. Шпанска полиција је открила да су главни играчи често мењали земље у којима су боравили, а и састанке су одржавали на различитим локацијама - наводи се.

Новац прали куповином фудбалера

Осим за трговину дрогом, сумњиче се и за прање новца, и то куповином фудбалера.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Instagram/Printscreen/levastrana.official

- Криминална група која се повезује с кавачким кланом није само трговала дрогом, вршили су и друге злочине, крађе, прање новца, изнуде, отмице и убиства. Колумбијска полиција има доказе и да су куповали и продавали фудбалере широм света, како би новац зарађен од кокаина убацивали у легалне токове. Управо ова делатност помогла је и истражитељима, јер је праћен траг новца од продаје играча - пренео је шпански Абц.ес, не наводећи о којим фудбалским трансферима је реч.

Они нису јединствен пример оваквог прања новца, фудбалери су се помињали и у истрази о клану Вељка Беливука, због сумње да су прљав новац улагали такође у трансфере, али и фудбалске клубове у Србији.