Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗВЕРИ МЕЂУ НАМА: Они су убијали и силовали децу, свирепо одузимали животе - сад служе 40 година до доживотне (ФОТО)

17.04.2021. 22:05
Пише:
СрбијаДанас/Телеграф
ubistva
убиства / Извор: Фото: Профимедиа/Приватна архива/Фацеебок

У Србији 86 затвореника служи казну од 40 година затвора због сурових злочина

Казну од 40 година затвора због сурових злочина од којих се леди крв у жилама, служи 86 затвореника, како је речено  из Управе за извршење кривичних санкција. Међу онима који издржавају, до "усвајања доживотне робије" 21. маја 2019. године, максималну казну, већином су убице деце и свирепи злочинци који су се иживљавали над својим жртвама или их убијали из користољубља.

MOZZART ПРОМО КВОТЕ:‭ ‬Манчестер Сити‭ ‬2,00,‭ ‬Барселона‭ ‬1,75,‭ ‬Бајерн‭ ‬2,02‭!

MOZZART ПРОМО КВОТЕ:‭ ‬Манчестер Сити‭ ‬2,00,‭ ‬Барселона‭ ‬1,75,‭ ‬Бајерн‭ ‬2,02‭!

ВЕШТАК ДОКАЗИМА О ТЕЛЕФОНУ ОПТУЖУЈЕ ЗОРАНА МАРЈАНОВИЋА, ОДБРАНА ЉУТА: "Глуми Шерлока Холмса!"

ВЕШТАК ДОКАЗИМА О ТЕЛЕФОНУ ОПТУЖУЈЕ ЗОРАНА МАРЈАНОВИЋА, ОДБРАНА ЉУТА: "Глуми Шерлока Холмса!"

Саобраћајна несрећа у Платичеву: Преврнуо се аутомобил, пут блокиран

Саобраћајна несрећа у Платичеву: Преврнуо се аутомобил, пут блокиран

У Србији је до 26. фебруара 2002. године постојала смртна казна. Од датума кад је укинута, па до 31. децембра 2013. године, 67 злочинаца је осуђено на тад максималну робију, односно на 40 година затвора.

Први осуђеник на 40 година затвора након укидања смртне казне

Горан Илић из села Парцани у општини Сопот, први је који је, након укидања смртне казне, осуђен на 40 година затвора. Злочинац је 4. априла 2001. године силовао и убио Душицу Илић (15) из истог села.

Девојчица која је била ученица првог разреда Школе за негу лепоте враћала се тог дана кући из Београда. Четири километра је ишла пешке ка Пацанима. На путу је сачекао Илић који ју је напао. Убио ју је и након тога силовао. Тело девојчице је оставио у каналу поред пута где је лежало чак 11 дана.

Душица је пронађена 15. априла 2001. године. Полиција је Илића ухапсила 19. априла. Осуђен је на 40 година робије 30. маја 2002. Иначе је Илић пре тога починио два убиства.

На излетишту Шупља стена на Авали убио је Зору Радојичић. Након тога ју је силовао. Прошетао се и затим се вратио и опет силовао мртву жену. Осуђен је био на 15 година робије.

Затворску казну је служио у КПД "Забела", где је 1987. године убио једног осуђеника и зато га је Окружни суд у Пожаравцу осудио на укупно 20 година робије.

На слободу је изашао четири године раније јер му је амнестијом из 1990. смањена казна за петину. У септембру 2000. се нашао на слободи. Више од пола године касније убио је Душицу Илић.

Мајка чувала стражу док је љубавник убијао њено дете

Малиша Јевтовић

Злочин који је потресао и згрозио Србију десио се 16. јула 2005. године. Малиша Јевтовић (47) силовао је до смрти трогодишњу девојчицу Катарину Кају Јанковић у Звездарској шуми у Београду. Њена мајка Ана Филиповић (40) чувала је стражу. Осуђена је на 37 година затвора.

mališa jevtović
малиша јевтовић / Извор: Фото: е-стоцк.ус/Саса Марициц

 

Монструму који је на ужасно свиреп начин одузео живот који је тек започео изречена је казна 9. маја 2007. године.

- Данас би Каја имала скоро пет година, тачније 59 месеци, још тачније 1.783 дана. То није доживела захваљујући поступцима ових људи који су пред нама - мајци, која је није волела, и њеном љубавнику, који ју је мрзео.  Како иначе протумачити више од 50 повреда на телу детета, од којих су повреде трбушних органа довеле до смртног исхода? Повреде по глави, телу, рукама, ногама и гениталијама, нанетих руком, ногом, прстима, чак и полним органом - рекао је, између осталог, судија који је изрекао казну.

Илија Данилов

Илија Данилов (66) из Дероња је 8. јуна 2007. године у судници Општинског суда у Оџацима хицем из пиштоља убио судију Зорана Цветановића (46) из Раткова, у близини Оџака, и Петра Савановића (54) из Младенова, код Бачке Паланке, заступника повериоца којем је Данилов дуговао новац.

Смртоносне хице у судију и заступника Данилов је испалио после извршне пресуде којом му је одузета кућа.

Данилов је пиштољ сакрио у завоје које је имао на нози. Прво је пуцао у заступника, испаливши у њега четири хица. Затим је пуцао у судију два пута. Пиштољ "магнум 357" Данилов је оставио на судијски сто. После тога је отишао до станице и предао се полицији.

Мотив овог злочина је спор који је Данилов водио са извесним бизнисменом из Бачке Паланке. Због дуговања према овом човеку, Данилов је ставио у залог своју кућу у Дероњама, која је требало да оде на јавну лицитацију. Осуђен је на 40 година робије.

Бобан Митић 

Бобан Митићу (47) из села Ратаја је 16. марта 2008. године убио своје двоје деце, Лазара (4) и Анђелу (2), супругу Сузану (25) и ташту Сунчицу Ристић (47). Тешко је ранио Кристину (5), Сузанину ћерку из првог брака.

- На дан када сам пуцао на жену, ташту и децу, дошао сам у кућу таста у село Кршевица. Пошто је за сутра било заказано суђење за развод брака, од Сузане сам затражио да ми да децу Лазара и Анђелу, на шта је она почела да виче на мене. Ствар је кулминирала пошто ме је Сузана гађала порцеланском чинијом. Тада сам извадио пиштољ и прво убио Сузану, а потом ташту и децу - рекао је Митић, кад му ње почело суђење.

Нагласио је тад да је "са пиштољем дошао у кућу таста Благоја због претњи које је раније добијао од анонимног човека са непознатог броја мобилног телефона".

- Када сам пуцао на жену, децу и ташту, прислонио сам пиштољ себи на главу да се убијем, али пиштољ није опалио, па сам га бацио и отишао до куће у селу Ратаје да из возила узмем киселину и отрујем се, али ни то нисам учинио, јер сам поред куће видео полицију - рекао је Митић, пренео је Данас. Митић је, такође, осуђен на 40 година робије.

Marko Jovanović
Марко Јовановић / Извор: Фото: Facebook

 

Марко Јовановић

Нишлија Марко Јовановић (30) починио је тешко убиство 31. октобра 2010. године.

Јовановић је убио своју бившу девојку Данијелу Јовановић (27) због неузвраћене љубави. Живот је одузео и њеном комшији Александру Китановићу (23) јер је веровао да су у вези.

Месецима пре убиства је Јовановић прогањао своју бившу девојку. Претио јој је убиством, чак се потукао и са њеним оцем који је покушао да је заштити. На дан убиства се сакрио у ходнику зграде где су жртве живеле. Кад је видео да је Данијела дошла кући, звонио јој је на врата и угурао је у стан. Тада му је рекла да се забавља са Александром.

Јовановић је ловачким ножем, чије је сечиво дугачко 13 центиметара, Данијели задао 15 убода, од којих је преминула.

Затим је отишао до Китановићевог стана. Увео га је код Данијеле и почео да га убада ножем. Александар је ипак успео да изађе из девојчиног стана али га је Јовановић сустигао и усмртио наочиглед мајке и брата. Нанео му је 17 убода.

Служи казну од 40 година затвора. У децембру 2016. године убио је затвореника.

Убиство Тијане Јурић

Тијана Јурић (15) убијена је у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године, а 12 дана њена породица живела је у нади да је жива. Ипак, 7. августа до девојчициних најмилијих стигла је ужасавајућа вест, да је њено тело пронађено на запуштеном сметлишту у насељу Чонопља у општини Сомбор.

Девојчицу је силовао, а затим убио Драган Ђурић, месар из Сурчина. За овај монструозан злочин осуђен је на 40 година затвора. Како је Тијанин отац изјавио после суђења, на питање судије зашто је убио девојчицу, Ђурић је рекао "не знам".

Претходних шест тешких и болних година, њен отац Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, посветио је борби против педофила и убица деце, како се злочин који се догодио његовој ћерки никад више не би поновио.

Захваљујући његовој мисији, маја 2019. године посланици Скупштине Србије усвојили су измене Кривичног законика Србије којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна за починиоце најтежих кривичних дела.

Dragan Đurić
Драган Ђурић / Извор: Фото: Facebook/DraganĐurić

 

Владица Рајковић 

Владица Рајковић (32), најпре је силовао девојчицу Анђелину Стефановић (3), потом је распорио и на крају убио песницама и камењем. Осуђен је на 40 година затвора. Робијаши у Зајечару су покушали да га кастрирају, да би потом био пребачен у Забелу.

Те кобне ноћи, мајка девојчице је послала Анђелину на рођендан у комшилуку, а Владица се играо са децом. У једном тренутку, њих двоје су нестали. Убрзо потом, мајка је приметила да детета нема и пошла да је тражи јер су сведоци рекли да су видели осумњиченог и девојчицу како иду ка аутобуској станици.

Рајковић је силовао девојчицу, убио је, оставио њено беживотно тело и опрао крваву одећу у реци Тимок и кренуо назад на прославу рођендана. У повратку га је срео ујак девојчице и упитао га где му је сестричина, на шта му је осумњичени одговорио: "Не знам, оставио сам је на аутобуској станици".

Vladica rajković
Владица рајковић / Извор: Фото: МУП

 

Зоран Албић

Зоран Албић (25) очух из Прахова, осуђен је у Вишем суду у Зајечару на 40 година затвора јер је зверски убио малу Луну Фируловић (2,5) из Неготина у мају 2019. године.

Албић је, пошто се вратио из града у породичну кућу у Прагову, разбијао тањире и бацао ствари по кући, при чему је исекао јагодицу на палцу десне руке. То је узнемирило малену Луну, па је дете почело да плаче. Албић је тражио од детета да престане да плаче, међутим, Луна од страха није могла. Он јој је два пута ударио шамар.

Избацио је невенчану супругу и у кући остао сам са дететом. На дететовом телу обдукцијом је утврђено 39 озбиљних и тешких повреда. Луна је имала вишеструке повреде главе и темена и преломе надлактице.

Доживотна робија

Након убиства Тијане Јурић, њен отац Игор залагао се да се уведе доживотна казна. Први који је осуђен на њу, 5. јануара ове године је Нинослав Јовановић, познатији као Малчански берберин због отмице и продуженог кривичног дела силовања чија је жртва била дванаестогодишњакиња.

Прву пресуду доживотне робије изречену након ступања на снагу измена Законика о кривичном поступку, злогласном Малчанском берберину, изрекла је судија Вишег суда Тамара Савић.