Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗВИЦЕР СЕ ПЛАШИ ДА ЋЕ ВЕЉА ДА ГА ИЗДА: Први човек "кавчана" побегао из Црне Горе због Беливука?

23.04.2021. 07:28
Пише:
Србија Данас/Ало
Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Србија Данас

Радоје Звицер, један од вођа кавачког клана за којим је Црна Гора јуче расписала националну потерницу због најтежих кривичних дела, наводно је побегао из те државе одмах након хапшења Вељка Беливука

Сумња се да се за бекство одлучио јер се плашио да ће га Веља Невоља или неко од његових сарадника издати полицији.

НАСИЛНО ЖЕЛЕО ДА МЕЊА УСТАВ? Ухапшен мушкарац (40) који је позивао грађане да на протесте носе тестере

НАСИЛНО ЖЕЛЕО ДА МЕЊА УСТАВ? Ухапшен мушкарац (40) који је позивао грађане да на протесте носе тестере

УЖАС НА ВОЖДОВЦУ: Избио велики пожар, пронађено тело мушкарца

УЖАС НА ВОЖДОВЦУ: Избио велики пожар, пронађено тело мушкарца

ДРЖАВНИ ВРХ СТИГАО У РИТОПЕК! У кући Веље Невоље пронађене скривене подземне просторије

ДРЖАВНИ ВРХ СТИГАО У РИТОПЕК! У кући Веље Невоље пронађене скривене подземне просторије

За сада нема информација о Звицеровој локацији, али истражни органи сумњају да је почетком фебруара с Миланом Вујотићем и Радојем Живковићем, иначе најближим сарадницима, најпре отишао у Албанију, а потом у Јужну Америку.

Вођа "кавчана" није ни први ни последњи криминалац који би упориште потражио на континенту између два океана. Опште је познато да балканска мафија тамо заузима водећу позицију у организовању убистава и шверца дроге у земљама Европе. И у овом тренутку се тамо налази више криминалаца из Србије, Црне Горе и других балканских држава. Постоји могућност да се Звицер обратио некоме од њих и потражио склониште, нудећи им велики новац како би га сакрили. Истрага ће показати и да ли је у транспорту вође „кавчана“ у Латинску Америку евентуално учествовала и албанска мафија - наводи се незванично.

Сумња се да је Звицер спаковао кофере јер се плашио да ће о убиствима, отмицама и другим злочинима "кавчана" у полицији проговорити неко од људи Вељка Беливука - човека кога је он лично изабрао за представника свог клана у Србији.

Евидентно је да Звицер не верује свом сараднику из Београда. Доказ за то је да је побегао чим је Беливук ухапшен. Српска полиција је прибавила толико доказа против Беливука и његових сарадника да је само питање времена када ће неко проговорити да би избегао дугогодишњу робију - додаје саговорник.

Veljko Belivuk
Вељко Беливук / Извор: Профимедиа

Први човек „кавчана“ Слободан Кашћелан од среде је иза решетака, а бекство је Звицеров очајнички покушај да избегне неизбежно. Помоћник директора Управе полиције Дејан Кнежевић открио је јуче да се ухапшени Кашћелан и бегунац Радоје Звицер засад сумњиче за једно убиство.

Тренутно се ради о једном убиству, али можда ће бити проширења истраге и за друга - рекао је Кнежевић.

У питању је ликвидација Подгоричанина који је нестао у јулу прошле године, а полиција јуче није хтела да саопшти јавности о коме је реч. Како је „Ало!“ раније писао, баш у јулу 2020. нестао је „шкаљарац“ Саво Лопичић (37) из Подгорице, који је, наводно, издао свој клан и по налогу „кавчана“ учествовао у убиству својих вођа Игора Дедовића и Стевана Стаматовића у јануару 2020. у Атини, али и у ликвидацијама Алана Кожара и Дамира Хаџића на Крфу, 23. јула исте године.

Стаматовић и Кожар су тада били на вези с Лопичићем. Живота их је вероватно коштала чињеница да је њихов човек од поверења прешао на другу страну и „кавчанима“ одавао информације о њиховом кретању. Постоје индиције да је кавачки клан Лопичићу дао најмање милион евра за информације и учешће у убиству.

Осим Вељка Беливука, потенцијалну опасност за Радоја Звицера могло би да представља и хапшење Дарка Елеза, за кога се такође сумња да је бројне злочине починио за кавачки клан. Како је „Ало!“ већ писао, сведоци су пред судом у Босни и Херцеговини већ проговорили о појединим кривичним делима која су починили по Елезовом налогу, а уједно и у корист "кавчана".

- Убијамо "шкаљарце" јер смо "кавчани", а остале убијамо по договору - рекао је један од сведока, наводи се незванично.

kriminal, mesto zločina
криминал, место злочина / Извор: Профимедиа/илустрација

О Лопичићу се од злочина на Крфу ништа не зна. Наводно је након тога отпутовао у Шпанију, где је требало да му исплате "награду", али је тамо убијен и закопан на непознатој локацији. Црногорска полиција је још тада тражила од шпанских колега да провери ту информацију.

Истрага је ишла у два правца

На прву лопту сви су помислили да су га убили "шкаљарци" из освете, али је све остало указивало на то да су га "кавчани", уместо обећаних милион евра, послали на пут без повратка јер је био "незгодан сведок". 

Када је једном издао "шкаљарце", нису сумњали у то да би могао и њих да изда у случају хапшења - наводи се незванично.

Кашћеланов возач ухапшен у Београду

Јован Мирковић (38), некадашњи возач вође кавачког клана Слободана Кашћелана, ухапшен је 19. априла у Београду по међународној Интерполовој потерници због сумње да је 2018. и 2019. године с неколико саучесника планирао убиства Марка Љубише Кана, који је близак шкаљарском клану, и Горана Словинића Брала. Пред државним тужилаштвом Црне Горе говорио је заштићени сведок "Писта", који је открио да га је Мирковић спојио са кавачким кланом и од њега тражио да почини злочин. - Тражили су од мене да ликвидирам Марка Љубишу Кана, Горана Словинића Брала и новинарку Оливеру Лакић - рекао је "Писта", који је због тога ухапшен 29. априла 2019. године.