Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Под ознаком "ЗА НЕВЕРИЦУ": Сви светски медији пренели вест о ОВОЈ СРПКИЊИ (ФОТО/ВИДЕО)

27.01.2018. 13:10
Пише:
Србија Данас
Vesna Vulović
Весна Вуловић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/WargamingNA

Цео свет је чуо за њу

О југословенској стјуардеси причао је цео свет, а она се чудила како је сви препознају на улици. Током пада 7 пута избегла смрт, ово је њена заборављена исповест. Једна од највећих мистерија преживљавања несрећа у 20. веку свакако је и она у којој је главну улогу имала чувена југословенска стјуардеса Весна Вуловић.

Она је 26. јануара 1972. године на линији Копенхаген-Загреб-Београд преживела пад авиона с висине од 10.000 метара након што је део летелице експлодирао. Свет је занемео. Водећи медији су под ознаком "за неверицу" објављивали вест да је једна жена преживела нешто што је до тада могло да се замисли само у теорији. Не само да је Весна победила смрт, већ је наставила да живи идентично као и пре несреће. Осим што је првих дана после пада авиона била светска ексклузива број 1.

- Нема око мене ничега необичног. Све се одвија нормално. Није ми јасно шта вас интересује - чудила се Весна Вуловић 1979. године.

А онда је признала како се заиста осећа.

- Ја сам сломила леву руку и ногу, три десна ребра, два лумбална пршљена у кичми, неколико прстију десне руке. И никад ме ништа не боли. Још се ничег не сећам. Имам ретроградну амнезију. Не сећам се шта је било трен пре несреће и више од 20 дана после. Кажу да ћу се једног дана можда сетити. Сад ћу то, наравно, много лакше поднети. Кад читам о некој авионској несрећи, помислим - Јесам ли ја заиста била у том авиону - признаје Вуловићева

Vesna Vulović
Весна Вуловић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Viral Сториес

Шумар први притрчао у помоћ, свет се крстио левом и десном.

После 7 година НЕИЗВЕСНОСТИ, ОВО ЈЕ ИСТИНА: Откривен узрок пада авиона пољског председника Качињског

Авион је пао у атар у Српској Каменици. Шумар Бруно Хенке рекао је да је цепао дрва када је чуо експлозију.

- Истрчао сам напоље и видео како људи лете. Тад су путем већ трчали људи и усплахирено викали како је ту негде пао авион. Ођедном сам из шуме чуо женски глас који ме је дозивао. Потрчао сам још брже вођен тим гласом. Почео је сумрак, снег је падао и терен је био клизав. Испод једног дела авиона, као из оклопа, вириле су женске ноге. Нагнуо сам се и видио плавокосу девојку која не само да је била жива већ је имала снаге и да виче. У војсци сам научио шта значи прва помоћ унесрећенима и колико она може и одмоћи ако се не укаже како треба. Стигла су и кола Хитне помоћи - испричао је овај шумар.

Свет је остао у шоку. Стручњаци су говорили како је Весна преживела пуким чудом.

- Невероватна срећа у несрећи југословенске стјуардесе Весне Вуловић више је у подручју фантастичне романтике, него егзактне медицинске науке. За савремену медицину то представља чудесан догађај. То је, отприлике, исто као кад би нека особа непромишљено одлучила да телом заустави композицију брзог воза, па у томе успела. Немојте мислити да претерујем - изјавио је немачки професор хирургије Хајнц Вајшедел.

Жена преживела иако су је прегазила три воза?

Жена са седам живота

По неким неписаним правилима физике, Весна је 7 пута избегла смрт.

  1. Могла је умрети због недостатка кисеоника на висини од 10 километара и смрзавања на температури од око минус 50 степени Целзијусових.
  2. Због нагле декомпресије, кад је била изложена изненадној великој промени притиска.
  3. Избегла је погибију због рупе у авиону која усиса све што је пред њом, укључујући и људска тела.
  4. Због пада с те висине. Сва крв се у овим случајевима слије у доњи део тела и срце, обавезно, препукне.
  5. Због пада на земљу. Ударац после пропадања са 10.000 метара. Лудило је помислити да је могуће преживети га.
  6. Смрт на земљи. Тешко повређена и лако обучена, на снегу, свакако би подлегла повредама да је спасиоци нису тако брзо пронашли.
  7. Смрт због указивања помоћи. Да шумар Бруно Хенке није добро знао шта ради приликом указивања прве помоћи, Весна би вероватно преминула до доласка Хитне помоћи.

Весна Вуловић имала је невероватну срећу - падала је у репу авиона, била је млада и изузетно здрава и снажна, а реп је ударио на падину обраслу густом шумом. Одбио се као метак кад рикошета а Весна је тада излетела и брзином од око 100 км/х ударила је о дебелу наслагу снега!

Жена преживела одстрањивање тумора тешког 17кг (ЕКСПЛИЦИТНЕ ФОТОГРАФИЈЕ)

На крају "баладе" имала је снаге да позове помоћ, што је био кључни елемент њеног спасавања.

avion
авион / Извор: Foto:YoutubePrintscreen/The Ицониц

Весна је од осигурања добила 4 милиона динара, а од ЈАТ-а 15.

- Све сам потрошила. Првих годину дана после несреће добијала сам 80.000 старих динара месечно. То ми није било довољно ни за такси до Бањице, где сам морала на рехабилитацију. Друге године су ми повећали на 100.000 динара. Да нисам имала родитеље, не знам шта бих радила - испричала је давне 1979. године.

ХРВАТИ О ЛЕТОВИМА ЗА ЊУЈОРК: Ер Србија нас је потукла!

Првих месеци после несреће, Весну су сви гледали на улици. Била је познатија од многих глумица. Касније се све променило.

Avionska nesreća
Авионска несрећа / Извор: Фото: Youtube Printscreen/The Ицониц

- Баш је дивно што су ме заборавили - констатује на крају интервјуа хероина Југославије.

Весна Вуловић преминула је 23. децембра 2016. године у Београду.