Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

20 година од НАТО агресије: СРБИЈА ЈЕДНОГЛАСНО ПРОТИВ КАУБОЈСКОГ БОМБАРДОВАЊА! (ФОТО/ВИДЕО)

24.03.2019. 19:55
Пише:
Србија Данас
bombardovanje
бомбардовање / Извор: Профимедиа

Данас се обележава 20 година од НАТО агресије на СРЈ.

Стефановић положио цвеће у Полицијској управи у Нишу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић положио је данас у Полицијској управи у Нишу венац на спомен плочу погинулим полицијским службеницима током НАТО агресије 1999. године.

"СРБИ, САМИ ВРАТИТЕ СВОЈЕ КОСОВО! НЕЋЕ ВАМ ГА НИКО ДАТИ!" Проф. др Рафаел Израели ексклузивно за Србију Данас

"СРБИ, САМИ ВРАТИТЕ СВОЈЕ КОСОВО! НЕЋЕ ВАМ ГА НИКО ДАТИ!" Проф. др Рафаел Израели ексклузивно за Србију Данас

- Припадници полиције током НАТО агресије били су један од кључних ослонаца наше земље. Заједно са војском и грађанима борили су се да заштите слободу и то је било нешто највредније и најхрабрије што смо могли да урадимо - рекао је Стефановић.

Министар је указао да је само током НАТО бомбародвања погинуло 165 полицијских службеника и додао да су у периоду пре тога страдале и колеге ангажоване у противтерористичким операцијама на југу Србије, у борби против свих оних који су угрожавали животе и безбедност грађана.

- Они су били најхрабрији део полиције. Заједно са другим колегама, показали су спремност да у најтежим ситуацијама бране безбедност грађана и слободу земље - рекао је Стефановић.

ПОРУКА ИЗ РУСИЈЕ: ТРАМП ПОВЛАЧЕЊЕМ ПРИЗНАЊА КОСОВА МОЖЕ УНИШТИТИ СВЕ СВОЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ, чак и Русију!

ПОРУКА ИЗ РУСИЈЕ: ТРАМП ПОВЛАЧЕЊЕМ ПРИЗНАЊА КОСОВА МОЖЕ УНИШТИТИ СВЕ СВОЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ, чак и Русију!

Министар је истакао да се увек морамо сећати шта су ти људи урадили за своју земљу, чувати успомену на њих, али и бринути о њиховим породицама.

- У свакој полицијској станици видећете плоче са именима и сликама људи који су погинули бранећи своју земљу и безбедност грађана - рекао је Стефановић и додао да се Министарство труди да најближе сроднике колега који су дали свој живот, запосли не само у МУП, већ и у другим институцијама, јер је то најмање што можемо учинити да им се одужимо.

СПС подсећа да је агресија оставила сталне тензије

Социјалистичка партија Србије (СПС) оценила је да "агресија 19 најмоћнијих земаља света није постигла свој циљ, решење косовског проблема, већ је оставила сталне тензије".

СПС оцењује да "једини успех међународно непризнате и у Савету безбедности УН оспораване интервенције јесте насилно одвајање јужне српске покрајне, принудно раселавање 200.000 људи неалбанске националности са простора Косова и Метохије, 2.500 убијених цивила, од којих је најмлађа жртва била стара једанаест месеци, као и огромна материјална штета процењена на 100 милијарди долара".

- ''Милосрдни анђео'', како су га назвали, за собом је оставио 15 тона осиромашеног уранијума, од чијег канцерогеног зрачења годишње оболи 300 деце, док се стопа смртности малигних обољења повећала за 36 одсто у односу на 1998. годину - подсећа се усаопштењу.

Градоначелник Београда о НАТО агресији

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је 24. марта 1999. године био најтужнији почетак пролећа у историји Београда и Србије и да ни након 20 година од почетка НАТО агресије туга и бол за недужно страдалим грађанима не престаје.

- То је био најтужнији почетак пролећа у историји нашег града и наше земље - оценио је Радојичић и истакао да се ни "након толико година не може наћи оправдање зашто разорена инфраструктура града и државе није била довољна агресорима, већ су се обрусили и на недужно становништво".

- Бол, туга и сећање на трагедију код нас су присутни и даље и никада неће избледети. Додатну патњу изазива и то што ни након 20 година за овај кукавички и злочиначки чин бомбардовања градова и цивилних објеката нико није одговарао ни по командној ни по индивидуалној одговорности, нити је било чија кривица утврђивана - рекао Радојичић.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венац на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990-1999, поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. године. Младеновић је истакао да је 20 година од НАТО агресије брзо прошло, али да ране које су остале не могу да зацеле никада.

- Акција коју су назвали ''Милосрдни анђео'' изазвала је смрт више од 2.500 људи, међу којима је било и осамдесетеро деце. Не смемо да заборавимо ни један живот који је изгубљен током НАТО агресије, јер су они дати за слободу наше земље и народа - рекао је Младеновић.

Руски новинар ГЛЕДАО НАТО АГРЕСИЈУ, а сада је дошао да ИСПРИЧА ПРИЧУ: "Оставили су ТОКСИЧНО НАСЛЕЂЕ" (ВИДЕО)

Руски новинар ГЛЕДАО НАТО АГРЕСИЈУ, а сада је дошао да ИСПРИЧА ПРИЧУ: "Оставили су ТОКСИЧНО НАСЛЕЂЕ" (ВИДЕО)

Он је додао да је управо та акција и агресија спроведена да се Србији одузме Косово и Метохија.

Венце на Савском тргу положили су и представници удружења која негују сећења на ратове и жртве ратова деведестих година 20. века.

Стражевица - место пада прве бомбе

Поводом 20 година од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, на брду Стражевица, где је на данашњи дан 1999. године пала прва бомба у Београду, код спомен обележја “Гласник са Стражевице”, одата је пошта погинулим војницима и цивилима током бомбардовања.

ШТА ЈЕ АРКАН УРАДИО СА НЕВИДЉИВИМ Ф-117? Понизио је Американце на СПАКТАКУЛАРАН НАЧИН! (ВИДЕО)

ШТА ЈЕ АРКАН УРАДИО СА НЕВИДЉИВИМ Ф-117? Понизио је Американце на СПАКТАКУЛАРАН НАЧИН! (ВИДЕО)

Венце на спомен обележје положиле су породице припадника Војске СР Југославије Властимира Лазаревића и Владимира Вујовића, који су и погунули на том месту 27, односно 28. марта 1999. године, министри у Влади Србије Небојша Стефановић и Александар Антић, председник Скупштине Града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и многи грађани.

Стражевицу ГУТАЈУ НАТО БОМБЕ: Цело београдско насеље покосио РАК

Стражевицу ГУТАЈУ НАТО БОМБЕ: Цело београдско насеље покосио РАК

Након интонирања химне "Боже правде" и одавања поште минутом ћутања свим настрадалима у НАТО агресији 1999. године, служен је и парастос погинулим војницима, полицајцима и цивилима.

- Овде смо увек дужни да дођемо, да бисмо се сетили свих људи, и војника, и полицајаца, и цивила који су дали своје животе да би Србија била слободна и да никада не заборавимо њихову жртву. Мислим да је Србија последњих неколико година на прави начин почела да се обраћа својим херојима. Данас Србију није срамота да се подсети на оне који су се за њу борили - казао је Стефановић.

Шешељ запалио заставе ЕУ и НАТО

Српска радикална странка (СРС) организовала је данас, поводом 20 година од НАТО бомбардовања СРЈ, протестну шетњу чији је почетак обележио председник странке Војислав Шешељ паљењем застава Европске уније и НАТО алијансе.

Шешељ запалио заставе ЕУ и НАТО на скупу у Београду: "Србија, Русија, не треба нам Унија" (ВИДЕО, ФОТО)

Шешељ запалио заставе ЕУ и НАТО на скупу у Београду: "Србија, Русија, не треба нам Унија" (ВИДЕО, ФОТО)

Пре шетње, Шешељ је окупљенима казао да се пре 20 година десило дивљачко злочиначко бомбардовање српског народа и убијање српске деце.

Како је рекао, НАТО пакт је агресорски пакт који је први пут своју злочиначку мисију искалио над Србима у Републици Српској и Србији.

- Никада то не смемо заборавити и никада нећемо опростити, никада српском народу неће пасти на памет да се учлани у ту организацију, да би нас уцењивали да нападамо друге народе - рекао је Шешељ.

Лидер СРС је истакао да Србија нема шта да тражи у ЕУ јер је већина чланица Уније и чланица НАТО-а те додао да су тамо концентрисани најгори српски непријатељи.

- Постоји само један пут за Србију и српски народ, а то је пут на исток и интеграција са Русијом и савез ОДКБ - рекао је лидер радикала. На челу протестне колоне која је кренула из Кнез Михаилове улице развијен је транспарент "ЕУ плус НАТО једнако српски непријатељи", а протестна шетња завршена је код Председништва на Андрићевом венцу где су функционери СРС оставили књиге за председника Вучића.

Током шетње учесници су узвикивали "Србија, Русија, не треба нам Унија", а у једном тренутку запаљене су и бакље.

Протестна шетња СРС, коју је све време обезбеђивала полиција, завршена је без инцидената.

Слободарска партија Аустрије: Да се никад не понови

Посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) у бечком парламенту Немања Дамњановић истакао је, поводом 20. годишњице почетка НАТО агресије на СР Југославију, да се такво кршење међународног права више никада не сме догодити.

- Данас се навршава 20 година од почетка НАТО агресије на Србију. Волео бих да не морамо да причамо о тако нечему, али не смемо никада заборавити невине жртве, као и деловање појединих политичара на Западу, који су касније признали да се радило о кршењу међународног права - казао је Дамњановић Танјугу.

Он је подсетио да су се ФПО и он лично одувек залагали за стриктно поштовање међународног права, правду и демократију.