Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ: Возач, херој године који је спасао безброј ПУТНИКА од сигурне крађе

06.01.2017. 20:34
Пише:
Владан Милосављевић
Heroj Srbije
Херој Србије / Извор: Србија Данас

Када је сигуран да је уочио лопова или ненакво комешање, Александар одмах обавести путнике, а од напасника и лопова добија претње у виду вербалних насртаја па чак и физичких напада

Разговарали смо са Александром Живановићем једним од посебних људи у овом нашем Београду. Зашто посебним? Одговор је врло једноставан. Београд има своје хероје и он је један од њих. Човек који је својим примером показао свима шта значи бити човек. У време када су људи утучени, преокупирани својим свакодневним обавезама и често замишљени и у неком свом свету, он је ту да их врати у чињенично стање и укаже на то где се налазе.

ВОЗАЧ ГСП-А НАПАДНУТ НОЖЕВИМА! Упозорио путнике на џепароше, а онда су насрнули на њега!

Aleksandar Živanović-hrabri vozač GSP na autobuskoj liniji 31
Александар Живановић-храбри возач ГСП на аутобуској линији 31 / Извор: Фото: Александар Живановић/Принтсцреен

Александар је возач београдског Градског саобраћајног предузећа и то на аутобуској линији 31, једној од најважнијих путничких артерија у граду. Како и сам каже у његовом аутобусу се превезе на стотине људи различитих профила и карактеристика.

Међутим, нешто га посебно издваја од осталих возача. Наиме, често се као што знамо праве велике гужве у аутобусима, на стотине људи улази у оне како их ми зовемо дупле аутобусе и људи често замишљени одремају или одстоје до своје станице. Такве ситуације су углавном веома погодне за маневрисање професионалних лопова. Док ви стојите замишљени, размишљајући о деци, послу, факултету и не осетите док вас лопов вешто „обрађује“ и узима вам новчаник из задњег џепа.

ЏЕПАРОШИ КОЈИ УЂУ ОВАЈ БУС ЗАЖАЛИЋЕ! Када чујете шта возач уради када их ухвати схватићете који је ЦАР!

Aleksandar Živanović-hrabri vozač GSP na autobuskoj liniji 31
Александар Живановић-храбри возач ГСП на аутобуској линији 31 / Извор: Фото: Александар Живановић/Принтсцреен

Александар је то увидео и одлучио да стане на пут таквој појави. Чим би приметио да неко „вршља“ и краде путницима новчанике и торбе, он би путем разгласа упозорио људе на лопове који су у аутобусу. Путници су му на томе захвални, међутим, како и сам каже, ретко који возач би се усудио да стане на пут лоповима, јер то нимало није наивна ствар. Након таквог хуманог геста поновљеног у више наврата, суочио се са безбројним претњама упућеним од стране тих лопова, што му је угрозило сигурност.

Како Александар каже, они само уђу у аутобус док је гужва и користе прилику несмотрености код путника како би их „обрадили“.

Александар каже да би било добро када би постојала јавна упозорења у аутобусима налик налепницама за забрану пушења, која би се односила на указивање путницима да обрате пажњу на своје личне ствари и новчанике и да би то у великој мери променило ствари и смањило број крађа у аутобусима.

МАНИЈАК ХАРА ПО ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ! Иде у пратњи жене и изузетно је ОПАСАН!

GSP
ГСП / Извор: Профимедиа/илустрација

На аутобуској релацији коју он вози од Устаничке до Студентског трга, много народа уђе и изађе из аутобуса. Посебно су како каже за лопове „омиљене“ а за путнике „опасне“ станице код Франша, код Храма Светог Саве, на Славији и код Београђанке и то у оба смера, јер ту највише људи улази и излази из аутобуса.

Када је сигуран да је уочио лопова или ненакво комешање, Александар одмах обавести путнике, а од напасника и лопова добија претње у виду вербалних насртаја па чак и физичких напада. Када би видео џепароше како улазе у аутобус он би одмах преко разгласа обавестио путнике, сада већ чувеном паролом "пазите новчанике". То се, међутим лоповима не би свидело јер није први пут да им Живановић квари пљачку. Једном приликом су двојица лопова насрнули на њега и то ножевима.

КРОЗ ПРОЗОР КАБИНЕ ПРЕТУКЛИ ВОЗАЧА ПАУКА! Општи хаос у центру Београда, грађани у шоку (ВИДЕО/ФОТО)

krađa novčanika iz torbe
крађа новчаника из торбе / Извор: Профимедиа/илустрација

Срећом, Александар је успео да се одбрани и позвао полицију, али су лопови побегли. Како каже, чак три групе џепароша оперишу на његовој аутобуској линији.

- Улазе само када је аутобус пун, јер се тада на камерама не види шта путници раде. Пљачкају при уласку и изласку из возила, махом старије људе. На пример, један од њих се прибије уз неку госпођу и виче на њу да се не гура, а други јој узима новчаник из ташне. Тај други увек у руци носи неку мајицу или дуксерицу, којом прекрије ташну, па ако жена случајно и погледа доле, види само његову мајицу, а не и руку у торби - описује Александар, који се у својој каријери нагледао таквих ситуација.

На линији 31 ради 10 година тако да је добро проучио лопове и све њихове методе.

ИНЦИДЕНТ НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Брутално претучен возач аутобуса!

Aleksandar Živanović - hrabri vozač GSP na autobuskoj liniji 31
Александар Живановић - храбри возач ГСП на аутобуској линији 31 / Извор: Фото: Александар Живановић/Принтсцреен

- Једном, након што сам преко разгласа обавестио путнике да пазе на своје ствари, сачекали су ме кад сам завршио смену. Пришла су двојица и почела да прете: „Шта ти упозораваш људе, шта те се то тиче!“, а ја им кажем: "Зар ми сви овде црнчимо и са муком зарађујемо плату, а само се ви нашли паметни". Тад су игром случаја наишла два моја друга и они су се разбежали, али свеједно, не плашим их се - каже Александар, кога путници често отпоздрављају са "свака част на петљи!".

Питали смо Александра шта би он пожелео путницима и људима у наредној 2017.години на шта је он рекао:

- Желео бих све најбоље људима, да срећно и весело проведу и прославе новогодишње и божићне празнике. Исто тако бих им пожелео да се чувају и пазе. Да чувају своје приватне ствари и новчанике у превозу јер лопова има на све стране.

Bus
Бус / Извор: Профимедиа

ПРЕТУЧЕН ВОЗАЧ "АУТОПРЕВОЗА": "Напали су ме из чиста мира, на усни имам девет конаца"

Он је додао да се никада није покајао због онога што је учинио и да је то сасвим нормално.