Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО АМЕРИКА ПРАВИ НОВИ БЛОК НА ТЛУ ЕВРОПЕ?! Вучић најавио тектонске промене на међународној позорници, стручњаци сагласни: Мењаће се и однос Србије са ЕУ

26.03.2023. 19:50
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Спољнополитички аналитичар Зоран Миливојевић објашњава да овај амерички блок треба да буде својеврсни кордон према Русији, али и према Немачкој и остатку Европе.

Председник Србије Александар Вучић открио је да нас на међународној позорници већ у јуну очекују велике промене, попут тога да Америка прави нови блок унутар Европе, који ће бити изузетно моћан, али и да ће на самом Старом континенту долазити до промена политичке мапе. Нагласио је и да ће се мењати динамика нашег односа са Европом, те да жели да се нада да ће то бити у позитивном светлу.

- Американци праве један блок унутар Европе, посебан блок који ће чинити Пољска, балтичке земље и Украјина. Имаћете земље које су веће од Француске по броју становника. Ако додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке. Мислим да већ у јуну мора да уследи, пошто Украјина неће лако победити у војном смислу, то је готово немогуће, онда очекујем да ће добити велики замах на европском путу. Мислим да ће бити донете одлуке о хитном почетку преговора и хитном уласку у ЕУ. У самој Европи долазиће до промене политичке мапе - казао је Вучић за ТВ Пинк.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: "Долази још тежи период, али морамо да се изборимо са свим проблемима" (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: "Долази још тежи период, али морамо да се изборимо са свим проблемима" (ФОТО)

ВУЧИЋ ОТКРИО НОВИ ПОТЕЗ АМЕРИКЕ: Прави се најјачи војни блок унутар Европе, без Немачке и Француске!

ВУЧИЋ ОТКРИО НОВИ ПОТЕЗ АМЕРИКЕ: Прави се најјачи војни блок унутар Европе, без Немачке и Француске!

Разговор с Путином

Председник је рекао да ће се у наредним месецима мењати и динамика нашег односа са Европом.

- Али за нас постоје ограничавајући фактори, а то су санкције Русији и КиМ. Мислим да ће се у међувремену догодити још много тога. Видна је промена и према НР Кини, јер је Урсула фон дер Лајен (председница комисије ЕУ, прим. аут.) први пут за Кину употребила синтагму "стратешки ривал", што је амерички термин - казао је Вучић.

Председник се осврнуо и на изјаву дописника аустријског јавног сервиса ОРФ са Западног Балкана и из Украјине Кристијана Вершица, који је рекао да је од српског председника сазнао да ће почети рат у Украјини.

- Није то нека велика тајна. Када сам био у Сочију код председника Путина, тада сам рекао да очекујем да нам се припрема много тога тешког у свету. Не зато што ми је Путин било шта слично рекао, ја њега довољно добро познајем. И ја сам разумео шта ће се десити у Украјини. Нисам пророк, само повезујем чињенице - казао је председник и додао да је Путин раније увек говорио по 45 минута о Украјини, а на том састанку није причао ни три.

ВУЧИЋ О ДЕТАЉИМА РАЗГОВОРА СА ПУТИНОМ! Није ми рекао шта ће се десити у Украјини, али сам препознао то - ни 3 минута није причао о тој теми

ВУЧИЋ О ДЕТАЉИМА РАЗГОВОРА СА ПУТИНОМ! Није ми рекао шта ће се десити у Украјини, али сам препознао то - ни 3 минута није причао о тој теми

Будућност ЕУ

Спољнополитички аналитичар Зоран Миливојевић објашњава да овај амерички блок треба да буде својеврсни кордон према Русији, али и према Немачкој и остатку Европе.

- Пољска је, рецимо, стално у страху између Русије и Немачке и жели да ојача своју позицију, у чему су Американци вољни да им помогну. САД немају превише поверења ни у Немачку, а ни у остатак Европе јер немају чврст став и тргују с Русијом, и овим хоће да се осигурају да не дође до промене става Европе према Русији. Блоком са овим земљама ојачаће свој контролни механизам не само према Русији већ и према Европи, док им Румунија даје остварење стратегије "Три мора", у којој је 12 земаља потписало иницијативу Јадран - Балтик - Црно море. Такође, овим се додатно спречава ширење утицаја Кине на Европу и спречава се њихова стратегија "16 плус 1", која је окупила Кину и 16 европских земаља, од којих су чак 11 чланице ЕУ - објашњава Миливојевић и додаје да се поставља питање каква ће бити судбина Украјине, али и будућности саме ЕУ у којој се праве блокови. Када је реч о будућем односу Србије са Европом, неминовно је да ће се и он мењати, али то за сада, како каже наш саговорник, још не може да се предвиди.

- За нас је најбоље да пратимо односе снага и да се држимо своје војне неутралности - казао је.

Направљена грешка Дугогодишњи дипломата, амбасадор Србије у Немачкој и Аустрији Милован Божиновић каже за Курир да је слична идеја о стварању посебних блокова унутар Европе постојала још у Трампово време.

- Пољска, балтичке земље, којима се сада прикључила Румунија, уклапају се у америчке, али пре свега НАТО планове у тражењу нових, одлучнијих савезника на тлу старе Европе, која се двоуми у вези са многим стварима... Ове земље су веома вољне да спроведу динамичнију, а можда и офанзивнију и агресивнију НАТО кампању... Сада је то усмерено против Русије због рата у Украјини, а не знамо где ће се све у будућности отварати потенцијални проблеми. Тренутна америчка администрација с Бајденом на челу је на неки начин злоупотребила Украјину да ојача свој утицај у Европи. Такође, направљена је грешка јер су Путина у овој ситуацији приклонили Кини, а савез ове две државе изузетно је опасан по америчке хегемонистичке планове. Иза свега овога умногоме се крије заправо страх од Кине - каже Божиновић и додаје да не треба потцењивати Русију, која у својој историји никад није губила ратове, а овај нарочито не сме изгубити.