Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СА ТАЈАНИЈЕМ "За нас је Италија искрени пријатељ, на њу смо увек могли да рачунамо" (ФОТО/ВИДЕО)

21.03.2023. 09:16 12:40
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник Србије данас се састао са Антонијем Тајанијем.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Палати "Србија" са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијем Тајанијем.

Двојица званичника учествовали су након састанка на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије. Потписани су и бројни билатерални документи.

ВУЧИЋ И ОРБАН РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Најављен нови сусрет двојице лидера у Београду (ФОТО)

ВУЧИЋ И ОРБАН РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Најављен нови сусрет двојице лидера у Београду (ФОТО)

ОД ЕКОНОМСКОГ НАПРЕТКА ДО БОРБЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Председник Вучић сумирао урађено у недељи на измаку (ВИДЕО)

ОД ЕКОНОМСКОГ НАПРЕТКА ДО БОРБЕ ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Председник Вучић сумирао урађено у недељи на измаку (ВИДЕО)

"КАО ШТО САМ И ОБЕЋАО, ДАНАС САМ ПОСЕТИО ИРИГ" Вучић најавио велика улагања: Поносан на Србију која напредује (ФОТО)

"КАО ШТО САМ И ОБЕЋАО, ДАНАС САМ ПОСЕТИО ИРИГ" Вучић најавио велика улагања: Поносан на Србију која напредује (ФОТО)

Обраћање Вучића

Председник Вучић се обраћа након завршеног форума

- Хоћу да се захвалим свим италијанским привредницима. Верујем да ћемо обим трговинске размене већ у наредној години значајно увећати. Србија је у претходне три године заиста имала успеха. Ми смо успели да привучемо готово 63 посто директних страних инвестиција за цео Балкан. Следеће године очекујемо почетак серијске производње новог електричног аутомобила у Крагујевцу и то ће бити директан подстицај привреди. Потписали смо 13 споразума и можете видети колико је широк дијапазон наше сарадње. У италијанским комапнија ради 22.000 наших људи - рекао је председник.

- Италија је други највећи страни инвеститор у нашој земљи. Ми посатајемо неко ко може да буде интересантан. Желимо много успеха влади Ђорђе Мелони. Они никада нису водили политику притисака на нашу земљу, верујем да ћемо да имамо још бољу и ближу сарадњу - навео је Вучић и позвао Тајанија да дође у Верону на сајам вина.

- Надам се да ће Ђорђа Мелони током ове године да посети Београд и направимо још неке споразуме - казао је Вучић.

Обраћање Тајанија

- Нова Влада је одлучила да политику према Балкану успостави као стратешки приоритет. Земље Балкана, почев од Србије, да постану чланице ЕУ. Желима да Балкан што пре постане саставни део Уније. У априлу ћу угостити у Риму министре иностраних послова земаља западног Балкана. Желим да захвалим јавно председнику Вучићу на великим напорима које је учинио, захваљујући његовом ангажовању ситуација је мирна - рекао је Тајани.

- Импресиониран сам бројем учесника на овом форуму. Без индустрије, без предузећа, не могу да се отварају радна места. Сва српска предузеће су добродошла у Италију. Можемо заједно да радимо и постигнемо много више. Споразуми које смо потписали су у разним секторима - казао је Тајани и још једном најавио ново окуљање у Трсту.

- Италијанска предузећа неће доћи сама у Србију, већ ће их пратити италијанска влада, заједно са српском владом. Предузећа која долазе из Србије у Италију такође су део те стратегије. Ја сам убеђен да се будућност Западног Балкана види у ЕУ. 

Питања новинара

- Италија жели да буде протагониста на Западном Балкану. Речено је да ми добро познајемо ово подручје, да су наши војници присутни, штитећи хришћанске манастире од напада... У питању је једно присуство у свим земљама региона, будућност овог простора зове се Европа. Председник Вучић се показао као човек од мира - навео је Тајани.

- Србија је увек желела значајније присуство Италије. Ми ни данас не делимо у потпуности виђење по питању КиМ, наше је да разговарамо и чувамо мир и сигурност. И када смо имали кризу са барикадама, и многе друге...За нас је ситуација у Украјини, вишеструко тешка. Србија се труди да на сваки начин сачува све. Што се нас тиче, ми бисмо волели да рат у Украјини стане, интересује нас када ће мир, а не ко ће победити. Србија жели мир. И нама ће то донети огромно олакшање. Даћемо све од себе да чувамо мир у земљи и региону. Договарали смо даље врсте сарадње. Захвалан сам господину тајанију што добро разуме позицију Србије. 

Обраћање Вучића на форуму 

- Задовољство ми је да вам пожелим добродошлицу. Поносан сам на чињеницу да смо створили повољан амбијент за привреднике. Размена са Италијом износи око 4,6 милијарди евра. За нас је Италија и искрени пријатељ, на њу смо увек могли да рачунамо. Италија никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на Србију. Италијански предузетници су добро дошли у нашу земљу. Ми нудимо сигурност једног система, ми нисмо 10 година мењали порезе, 10 година наша валута је стабилна и никаквих проблема немамо. Две од три највеће банке у Србији јесу италијанске. Поносан сам на чињеницу да имамо добро стање јавних финансија. Србија је успела у претходне три године да привуче 63 посто директних страних инвестиција.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Што се тиче инфраструктуре, имамо добру дигиталну инфраструктуру. Што се тиче путне, железничке инфраструктуре, напредујемо, градимо. Што се тиче односа, италијанске политике према западном Балкану, овде граде огромне симпатије према Италији. Италијански предузетници овде могу да се осећају као код куће. Када сам био у посети северу Италије, видео сам шта значе праве породичне компаније, желео бих да имамо таквих што је могуће више из Италије. Знамо и да су врата Италије за наше инвеститоре отворена. Господине Тајани, знамо да увек размишљате о безбедности Балкана.

- Следеће године ћемо да анализирамо у Трсту резулате које смо постигли. Ми ћемо као држава дати све од себе да ваш бизнис помогнемо. Знајте да увек можете на српску државу да рачунате. Ми знамо да увек можемо да рачунамо на вашу поузданост и пријатељство - казао је председник Вучић и позвао је италијанску премијерку Ђорђу Мелони да дође у Србију.

Почео форум

Двојица званичника, након састанка, учествују на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, а затим је у 11.30 планирано потписивање билатералних докумената.

На почетку форума обратио се Антоније Тајани.

- Италија жели да буде присутнија на Србији, Балкану. Почели смо управо од Србије, велике и значајне балканске земље, која је кандидат за приступање ЕУ. Балкан је део Европе, ту живе наши пријатељи са којима смо сарађивали и сарађујемо. Балкан има стратешки значај. Најавили смо да ће први бизнис форум бити управо овде, у овој пријатељској земљи. Древни однос желимо да негујемо и ојачамо. Захваљујем председнику Вучићу на свему што чини, заједно са владом, да се очува мир - истакао је Тајани.

Antonio Tajani
Антонио Тајани / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Италија је друга највећа индустријска привреда у ЕУ. Ми желимо да Србија постане део ЕУ, да се кандидатура трансформише у чланство у Унији. Мој саговорник је говорио о борби против климатских промена. Морамо да сарађујемо и у тим фундаменталиним секторима. Важно је да се пословни људи састану. Индустрија и предузеће је конкурентно само ако има могућност да се иновира - наводи Тајани.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

- Ово није само једна прелепа манифестација, већ је део само једне шире стратегије. Ми желимо да подстакнемо и младе који желе да постану предузетници. Организоваћемо фестивал старт ап предузећа. Ми смо спремни и желим да најавим да смо спремни да организујемо следеће године овакав скуп, у Трсту, граду који је најближи Балкану. Да наредне године окупимо вас, али и многе друге колеге. Потписаћемо данас значајне споразуме. Заиста можемо да урадимо много заједно - додаје он.

- Ми желимо да дискутујемо не само о проблемима, већ и омугућностима и потенцијалима које Балкан нуди. Драги председниче, захваљујем на гостопримству. Верујем да је ова наша акција започела врло добро. Уверен сам да путовање предузетника из Италије неће да буде ни прво ни последње. Желимо да упознамо и српске предузетнике. Уверен сам да ће председник Вучић и српска влада дати допринос развоју односа.

Састанак у току

Sastanak u Palati Srbija
Састанак у Палати Србија / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић: Поносам сам и привилегован што сам данас Ваш домаћин

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Савета министара и министром спољних послова Републике Италије Антонијем Тајанијем.

- Поносан сам и привилегован што сам данас Ваш домаћин и што заједно организујемо Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије. Хвала Вам на пријатељству министре @antoniotajani и личном ангажману да традиционално добре пријатељске и стратешке партнерске односе две земље подигнемо на још виши ниво. - стоји у објави на Инстаграм страници председника Србије.

 

Тајани је у понедељак рекао да је циљ Форума да се подржи раст српске економије, која је једна од водећих у региону и нуди велике могућности за италијанске компаније.

На форуму ће учестовати 246 компанија из Србије и 149 италијанских, а већ је заказано и око 400 билатераних састанака, речено је Танјугу у Привредној комори Србије (ПКС), која организује форум уз подршку италијанских партнера, Амбасаде Италије у Србији и Агенције за трговину Италије.