Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ ДА ПОТПИСУЈЕМ КАПИТУЛАЦИЈУ СРБИЈЕ" Вучић: Примићу ударце на себе, али нећу дозволити да држава буде уништена!

09.03.2023. 21:18
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

Председник Србије Александар Вучић гостује у емисији Ћирилица на ТВ Happy.

Председник Александар Вучић говори о свим актуелним темама, како о оним са којима се наше земља већ суочила, али и оним које су пред нама. Председник Србије, такође, прича и о предстојећим преговорима, који ће бити одржани 18. марта, али и о најављеном обиласку Србије који ће бити позив на јединство народа у овим тешким временима.

Подсетимо, председник Александар Вучић браниће Србију и наше националне интересе заједно са народом. У тешким тренуцима, када су се над Србијом надвили огромни притисци и тамни облаци, јасно је да им се можемо одупрети само јединствени и зато је шеф државе, како се сазнаје, иницирао формирање покрета за државу.

"УПОЗНАО САМ ГА СА СИТУАЦИЈОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!" Вучић са Боцан Хараченком: Србија ће наставити да негује односе са Русијом

"УПОЗНАО САМ ГА СА СИТУАЦИЈОМ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ!" Вучић са Боцан Хараченком: Србија ће наставити да негује односе са Русијом

СУТРА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА И ГЛАВНОГ ОДБОРА СНС: Напредњаци се састају уочи састанка Вучића и Куртија у Охриду

СУТРА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА И ГЛАВНОГ ОДБОРА СНС: Напредњаци се састају уочи састанка Вучића и Куртија у Охриду

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА БАЈЕРОМ: "Партнерски односи са Немачком су од највеће важности за Србију" (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА БАЈЕРОМ: "Партнерски односи са Немачком су од највеће важности за Србију" (ФОТО)

- По ономе што сам могао да бвидим из изјава након Лајчаковог боравка у Приштини, тамо није много тога урађено. Курти је одлучан да не формира ЗСО, а да му је лако да то учини сведочи и данашња одлука о укидању виза за грађане такозваног Косова. Тренутак у коме се то дешава показује да они не да нису спремни да изврше притисак на Куртија, него га охрабрују у неиспуњавању обавеза - навео је он. 

Како каже де факто ће два дана провести у раду са Лајчаком у Београду.

Желим да кажем 5 ствари, навео је Вучић. 

- Људи морају да разумеју тренутак у којем се налазимо - најтежи. Нема простора око нас који није НАТО, ми не можемо да довучемо ни војну опрему коју смо купили

- Под два, у ситуацији рата, нико не жели да разуме посебне околности у којима је Србија. 

- Под три, ми волимо да се правимо да се ништа није догодило и да за нас није све исто, а догодило се много тоига 

- Под 4, људи морају да знају да нико из државносг руководства Србије није писао било какав план и предлог, него западни моћници, којима је из УН неко вратио могућност да доносе одлуке о Београду и Приштини, а то није био ни Вучић, ни ова власт. 

- Под 5, грађанима Србије који слушају свашта, много шумова и бесмислица, људи морају да буду забрниту, да им кажем - не пада ми напамет да потписујем капитуалацију Србије, знам сваки детаљ, сваку ситницу плана, ја најбоље знам колико је лош, али морамо да разумемо и околности и зашто је важно да останемо у преговорима. Неће бити не само капитулације ни предаје, недвосмислено сам им ставио до знања, и нико није могао да каже да лажем - неће се Србија сагласити по питању уласка Косова у УН - навео је председник.  

Додаје да Албанци неће учинити ништа по питању формирања ЗСО. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

Вучић је истакао колико су важне инвестиције у Србији. 

- За разлику од вас који ништа нисте радили док су уништавали наше цркве, 2004. се нисте ни чули, то је крајња неодговорност - наводи он. 

Истиче да је забринут део народа који види у каквој смо ситуацији. 

- Нису они забринути, није њима проблем шта ћу ја да кажем, како ћу да поступам и да ћу да штитим државне интересе. Заклео сам се над Уставом, руку положио на Мирослављево јеванђеље. Не бринем ја за себе, бринем будућност. Ови који глуме да су забринути, јесу и тужни због тога што ништа нисам потписао у Бриселу, а тако су се страсно надали томе. Како нисам потписао ништа постали су нагло забринути, јер немају шта друго да понуде грађанима Србије. А шта да понуде? Економски просперитет - народ би цркавао од глади. Мање од 3 дана би им требало да униште државу. Само тако неодговорни типови који гледају како ће да сруше своју земљу у тешко тренутку, тобож неђто бранећи. Не бране ништа већ се надају да ће неко да учинои неки погрешан потез. У оваквом тренутку само је важно да сачувамо Србију и њену будућност. Желим озбиљним људима да кажем да не брину, неће се десити никакве епохалне ствари. Ми морамо да на озбиљан начин приступимо покушајуи помирења са Албанцима, да дамо све од себе, а ја нисам претерани оптимиста, знајући ко је на другој страни, знајући да свакога дана малтретирају Србе... Курти ће свој спас и излаз у свему видети само у нападима на Сбре и у даљим провокацијама - навео је Вучић. 

- То зависи од Србије. Да ли ви стварно верујете да ће било која чланица Савета безбедности ако Србија каже да је сагласна са уласком Косова у УН да каже не? Неће ниједна. Али Србија то неће да каже, неће ни Русија, ни Кина, нико други, него ће да прате Србију. Али одмах да вам кажем, Србија то неће да уради. Да би свима било јасно - навео је председник. 

Истиче да смо ми, уместо да литијум буде понос Србије, нешто важније од мора, да то буде пројекат којим ћемо сви да се поносимо, ми смо то упропастили, обмањујући себе. 

- То је било све потпомогнуто од стране страних служби, да Србија не би расла, да не би била боља од других у региону, а заиста смо најбољи чак и по платама, што је некада било немогуће - рекао је председник. 

Итсакао је и да је наша стопа јавног дуга закључно са фебруаром 50,8%. Стање у буџету нам је такво да је дефицит у прва два месеца само 9 милијарди. 

- Финансијски стојимо добро, имамо око пет милијарди пара на рачуну. Све смо то успели захваљујућуи озбиљној политици, где нисмо псовали мајку ни Русији ни Европи. У таквој држави нема места за неодговорност и за авантуризам, неозбиљност. Авантуризам је могућ када стварате државу, али држава једном створена авантуризам никада више не трпи - навео је председник. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

- Веома велико повећање пензија ће бити поново. Свакако двоцифрено, пре краја године, у јуну ћемо моћи да сагледамо и да видимо да ли ћемо моћи од октобра, новембра или децембра, у зависности од ситуације. И то неће бити 10 посто. Биће пензионери врло задовољни - невео је председник. 

Све ово ће се догодити уколико не будемо суочени са неким већим проблемима, политичким. 

- Наше плате ће поново веома значајно да расту. Приходи се повећавају. 

Како каже наши политички проблеми су Косово и Метохија и однос у Украјинском рату. 

- Наш став и мој је од почетка био да не уводимо санцкије Руској федерацији. Ја сам лично куцао закључке Савета за националну безбедност. То је наша политика, политика једне слободарске земље. Србија је поштовала међународно право, поштовала је Повељу УН, територијални интегритет земаља чланица УН, али Србија на основу онога што се њој дешавало 90их година, је заузела овај рационалан, тежак и озбиљан став. Више од годину дана Србија је успела да га сачува - навео је Вучић. 

- Ја се не заклињем у цевт и у мед, али чврстина нашег става и позиције је таква да до сада то нисмо морали да учинимо. Што се тиче Косова и Метохије пред нама је много тешких разговора - истакао је председник. 

- Да се зна шта је прва обавеза - ЗСО, а ја знам да од тога нема ништа. И сад ће неки да покушавају да траже разлог, као Зелени из ЕП који су покушали да кажу "зашто није потписао", да нађу кривца у Србији и мени. Наметнуо је Курти јер му је то неко рекао, све је ствар трикова. И са милион трикова се суочавамо. И увек сам се чудио онима који не верују својој држави. 

- Неретко слушам екстремисте, лажне родољубе који су се испод мајчине сукње сакрили 17. марта, који сада демомнстрирају против онога који се ни тада нити било тада нису скривали, него гледали како да помогну српском народу. Ја сам и тада отишао на Косово као опозиционар, па ће сад да демонстрирају, још да крену из Храма Светог Саве да руше власт, из Храма који смо ми изградили, да руше власт кад ништа нису смели Албанцима да кажу - неводи Вучић. 

- Виктор Орбан је наш велики пријатељ, мој друг, поштујем га и много тога сам научио од њега. Има једна невероватна стрвар - он је идол многима овде и говоре - Што ми нисмо као Орбан. А замислите да смо ми као Орбан, било је 46 декларација којима се уводе санкције Русији, Србија је једина земља која се није прикључила ниједној декларацији. Да сам се прикључио једној, а не 46, био бих најгоре ђубре на свету, али то није проблем за све друге који су се прикључили свим декларацијама, у свих 10 или 11 пакета санкција, само Србија није, а ја сам издајник, а сви остали су много велики родољуби. 

Истиче да је државно руководство од највећег значаја. 

- Ништа важније нема него какав се избор прави. Имате велику арапску земљу која има 5 пута више нафте него Емирати, па сада упоредите ту земљу са Дубаијем и Абу Дабијем. Али је мудро државно руководство знало шта ради. Није природа то што нам нешто даје, већ озбиљност, тежан и марљив рат, то је оно што доноси резултате. И држава није играчка - навео је Вучић. 

- Није проблем што ми сви живимо у прошлости, јер смо навикли да кукамо, увек смо себе обмањивали и увек нам је тешко. Само 348 хиљада радника у Србији ради за минималац. Сви остали запослени примају све много већа примања, али је код нас остала мантра од 250 евра. Сада видим да се спомиње мантра од 500. Људи не виде како се одвијају ствари око њих. Погледајте како нам изгледа аеродром, у три категорије проглашен за најбољи у Европи, погледајте какве железнице градимо. Мења се Србија, само ми живимо у прошлости и не можемо да се ослободимо својих мантри. Само молим људе да нашу земљу градимо и даље, и да је чувамо, да не лудујемо са својим одлукама у којима ћемо да гурнемо земљу у рат  и провалију. Да не лудујемо са одлукама зато што нам се то тако чини, и да причамо о некаквој издаји.  Немојте да ми држите придике о издајама ви који сте се испод стола скривали и 2004. и 2008. и сваки пут. Ја ћу да примим ударце на себе, али нећу дозволити да држава буде уништена - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

Како каже познати су му и трикови Бореља да објаве документ, па онда појединих наших медија - "да и ми објавимо". Каже да је читао само лоше чланове, не добре. 

- Ја сам читао све најтеже ствари за Србију, тачку 4, све оно где су минска поља где су најтеже ствари за Србију, јер ја живим живот Србије. Ништа нисам слагао, немам кога да лажем, због чега да лажем, нисам то ја саставио, то су донели и рекли "узми или остави" а последице су овакве и овакве - рекао је председник о француско-немачком плану. 

- Да немамо пример Русије па да можете да лажете људе у Србији да се страни инвеститори и фирме не би повукле. А имамо пример - истакао је Вучић. 

Пропаст Немачке призивају глупани, јер не разумеју да би пола наше индустрије отишло у пропаст. То је најздравији део наше индустрије, оријентисан ка извозу. Исто време морамо да држимо добре односе са нашим традиционалним партнерима, наводи Вучић. 

Каже да је јасно да се више не може говорити о резултатима, јер сви виде да су наши резултати добри, да људи боље живе. 

- Некада су људи имали један одмор, сада иду по 10 пута на продужене викенде, одморе. Само то нико неће да призна. То можеш да зарадиш када имаш добру и озбиљну државу. 

- Нису сви исти, имају они који имају неку дозу одговорности, али једино што их занима је како да се домогну власти, јер виде да је државна каса пуна. Уједињују се, нема никаве разлике. Каква је данас разлика између европејца Лопандића и мужа Стаменковски.

- Србија има довољно својих тенкова и нису нам потреб ни други, јер смо ми војно неутрални. Не мислим да се то било које, чак у Русији свиђа. То је само доказ да што је тиква празнија, то је безобразнија, и да може да лупета шта где стигне. Главне звезде Н1 су управо они - навео је Вучић коментаришући идеју супруга Милице Ђурђевић Стаменковски да навијачи на руским тенковима сруше власт и оду на Косово. 

Како истиче међу њима нема никакве разлике - имају исти циљ који има везе са њиховом личном мржњом према Вучићу - мрзимо Вучића и хоћемо власт. Политика и програм то не постоји, навео је он. 

- Једну тешку одлуку донеси, а не сваки дан како сам испао у новинама и слично. Није исто водити државу и странку, навео је он. 

Каже да је опозиција напрасно постала храбра. 

- Мучно ми да их гледам - наводи председник. 

- Хоћу да до маја ту политику формулишемо, до скупштине странке. Нико неће да укине СНС, јер мислим да је то убедљиво најбоља странка. Да ли ту има кукоља, наравно да има, и у томе је снага СНС да то може да види. Желим да идемо у формирање великог народног покрета који би био надстраначки. То је нека врста народног покрета за државу. Сматрам да у овом тешком периоду, јер је пред нама најтежи политички период, те сматрам да је ту потребно постићи јединство. Највећи број интелектуалаца подржава Србију напретка, а не да нам интелектуалци буду екстремисти. Никакве разлике нема у ставовима између Мајића и Биљане Стојковић и Слободана Самрцића и Синише Ковачевића? У чему је разлика - у волумену псовки. Једни су лажно екстремно леви, једни лажно екстремно десни. Ми морамо да покажемо да је права елита за успешну Србију, Србију будућности, и то ће нам бити један од циљева. И радници и сељаци који ће да кажу "не дамо вам да уништите Србију", ни вама са леве ни вама са десне стране. То је моја идеја, да ли ћемо успету у томе или не, видећемо - навео је Вучић. 

Каже да се тек разговара о томе. 

- Не тражим ја подршку народа за себе, добио сам је. Не тражим било шта за себе, нити опрост нити награду, Нити ћу икада да напустим ову земљу јер је мени ова земља све. За ову земљу живим и борим се 24 сата. За ову земљу ја седи  са лакоћом у Скупштини 14 сати, и одговарам некима, а није баш увек било смислено на шта сам морао да одгобварам, а нико од њих не може да седи дуже од три сада, ни у томе не могу да се такмиче, а камо ли у нечему другом. Моја борба је у томе да људи у Србији разумеју шта је то што може и мора да буде једини пут - пут нормалности пристојности и успеха Србије. Да не дозволимо себи да губимо децу, и немојте да се заваравате да је то далеко и да је то немогуће, као што смо се заварали 27. марта. Али не заборавите, подсећам вас, Милошевић није био крив за Рамбује, нико од Срба то не би прихватио, то је било горе од ултиматума после сарајевског атентата, али је Милошевић, ако нико други, после неколико дана агресије на Србију, морао да покуша да заустави како било. Јер је било јасно да не можемо да се супротставимо. Имали бисмо неко дете сачувано. И ја не кажем да је Милошевић крив, био бих гад када бих то рекао, криви су они који су побили децу. Али је то посао председника, да заштити земљу и да мора да зна и да уради оно што се људима не свиђа - навео је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

Лаж о наоружавању Украјине

- Појави се стручњак и каже знате Руси су врло осетљиви на те трикове и преваре и сад су Руси провалили издајнички режим у Србији и биће оштра реакција. Дакле америчко-луксембуршка телевизија тајкунска пусти оног ког је сама називала фашистом, пусти да нам кће да смо кривои што наоружавамо Украјину. Шта је у ствари истина? Реч је о партији муниције која је завршила у Турској. Какву год муницију да извезете било где појавиће се у Сирији, Малију, негде где се ратује. Ми смо све законе поштовали, ништа нисмо погазили, све је члисто као суза, и наравно да нису биле у питању ни Русија ни украјина. Ако извозите у многе земље, постоје трговци, може да заврши у Украјини или Русији. Ми морамо да прехртанимо људе, наша економија мора да напредује. Ми производимо оружје, не штикле за ципеле, па шта сада да радимо? Јесмо ли погазили неки закон, па не. Али они су сетили "сад ћемо ми да пријавимо Русији Вучића". Дође ми да издам саопштење, свима који тако једва чекају да пријаве Србију - ај мало се зауставите. Та Србија је најлепша, она нам је дала све у животу. Будите некада на страни Стбије, а не против ње. А не, нисмо ми притив Србије, ми смо против себе, јер на страни Србије је само онај ко вуше воли Русију или Америку и Брисел од Србије. Доста више са тим тупавим приступом.

- Фридом хаус данас, умро сам од смеха, каже Косово најбоље напредује због унапређења права Срба, ви се питате о чему се овде ради, кога ви завитлавате? 

- У Србији имате све, а код њих нема, зато ми нисмо добри - коментарисао је Вучић оцене о медијским слободама у Србији. 

За нас је битно да се уозбиљимо и да радимо напорно и темељно и да гледамо земљу. Како каже март је јако важан месец, са највише радних дана, каже Вучић. 

- Од 9. до 11. је годишњица Милошевићеве смрти, па годишњица убиства Ђинђића, па 17, годишњица ћутања Србије на погром на КиМ... Много дана у марту, много важних и тешких датума - навео је Вучић. 

Истакао је да Чеда Јовановић није био тај који је донео одлуку да се Милошевић изручи на Видовдан, као и да он није, за разлику од великих родољуба, изручио никога иако је имао обавезујући налог. Театар апсурда. 

- Зато ја не желим да се људи орјентишу на било шта друго осим на резултат. Морамо да радимо брже и боље - наводи Вучић уз коментар да ми тренутно имамо довољно новца. 

Како каже Бриселским споразумом смо добили 10 година мира и најбржег напретка у истрорији. 

Истакао је да сваки напредак зависи од нас. 

- Зато се ја једем због грешке око литијума, то је три године напретка. Нема ниједне земље која неће да вади литијум. Шолц најавио да иду да ваде литијум у Немачкој, а њихов литијум је слабији него наш - наводи Вучић додајући да смо много изгубили због сопствене неодговорности. 

- Кажите нам да угасимо Бор, Мајдампек... И кад је успешно, јер смо успели да доведено стратешког партнера, ма не ваља ништа - ето тако. Да би нам лудачке теорије долазиле. Ја не могу да допустим да се Србија распада због лудих теорија завере - навео је Вучић. 

Дајте да се унормалимо и да причамо о реалним стварима и животу, апелује председник. 

- Коме ја да се додворавам? Да ли стварно мислите да треба будале и лудаци који треба да управљају земљом? Ја нећу - навео је Вучић. 

Истиче да управо због тога жели да се формира покрет за Србију. 

- Наш је циљ да тај покрет има надстраначки карактер. Надам се СНС, надам се многое друге политичке странке, али и многидруги људи који не желе да улазе у странке, већ желе да размишљају о будућности Србије. То је позив за опште супротстављање авантуризацији - навео је Вучић. 

- Још нисмо свуда све урадили што сам обећао. Када идене на пример у Владичин Хан тамо помостоји Теклас, који су и тамо и у Врању помогли много. Тамо ради 1300 људи из Хана и Сурдулице, а тамо је Обрадовић инсистирао да фабрика треба да се затвори и да не треба да се дозволи туском инвестору да ради. Људи знају зашто су фабрике битне. И зато не смемо да ћутимо јер ће Србијом јако брзо да завладају ови шти кажу да пуштам кишу из ХАРПА из Барајева - навео је Вучић. 

- Моја порука за људе је да радимо заједно, да чувамо своју Србију, ништа се трагично неће догодити, преживеће Србија сваки март, ал је важно да сачувамо перспективу, да одбранимо будућност, и да наставимо да напредујемо најбрже. То је наша карта за будућност, најбоља, све друго су карте које уништавају нашу земљу, и ми више немамо право да је вратимо у прошлост. Нико у Бриселу не суди мени, него Србији - навео је Вучић. 

Како каже сваког дана имамо 5,6, јунака. 

- Пошаљу ми поруке, и то су увек онако неке лоше вести. Долазе само са лошим. Посебно воле да ми шаљу шта моји политички портивници раде, када ме најгоре псују. И сада сам променио тактику - сад им кажем немојте да шаљете мени, уверен сам да ћете жестоко да им одговорите и да ћете се изборити за истину. Како им то одговорим, више ми никада не пошаљу. Ја увек знам да је већинска и пристојна Србија на мојој страни. Рекао сам једном да када дођем до 26% да ћу да поднесем оставку, а моји проценти су знатно изнад тога - навео је Вучић. 

Показао је насловну страну Данас-а. 

- Ниједан до ових текстова није ни у једно како би рекли провладином медију, већ само Шолакови медији. Што граде култ личности? Зато што им је то прилика да кажу народу - погледајте он слави рођендан, само због једне објаве на Инстаграму. Да не ставе Вучића на насловну страну не би продали ни те 4 хиљаде примерка. Само је њих то интересовало, ни мене ни никога другог. Следећи пут ћу само због њих торту од 50 цм пречника - навео је Вучић. 

- Играла се деца провириле ципелице броја 37, па ће сад да сруше државу - наводи Вучић о изјави Јовановића. 

- Јел има ту изјава "живот дајем, пасош не дајем" - рекао је алудирајући на француски пасош Милоша Јовановића. 

- Раговао сам на лаж коју је госпођа Стаменковски рекла у Скупштини да је Ана хрватски држављанин, а поред ње седи француски држављанин, а Француска нам доставила овај план, а он ни за живу главу неће да се одрекне пасоша. Живот дајем, ал пасош не дајем. Нисам му ја дао тај пасош, него неко други ко је направио овај план, ал неће да врати тај пасош никад. Враћао не враћао, требао је он да чува нешто у Србији, кад је могао, 2004, 2008, кад је био задужен да чува Србе на Косову заједно на КиМ, а од тога изашле само проневере и ништа друго. Требало нешто да иде за Србе на Косову и Метохији, а завршило код њих. Паре се изгубиле на путу негде у центгралној Србији - навео је Вучић. 

Вучић је најавио да ће путовати по Србији, и разговарати са народом.