Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ У "ЋИРИЛИЦИ": Председник Србије говорио о свим важним темама

16.01.2023. 20:56 23:24
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Фото: Printscreen

Председник Србије Александар Вучић био је гост емисије "Ћирилица" на телевизији "Happy".

Са председником Вучићем о круцијалним политичким питањима која окупирају читав регион разговарао је главни и одговорни уредник ТВ "Happy" Миломир Марић.

ЗАВРШЕН САСТАНАК У ДОМУ ГАРДЕ: Председник се обратио медијима - "Биће додатно јачање наше војске" (ВИДЕО)

ЗАВРШЕН САСТАНАК У ДОМУ ГАРДЕ: Председник се обратио медијима - "Биће додатно јачање наше војске" (ВИДЕО)

ВУЧИЋ НА ПОМЕНУ ОЛИВЕРУ ИВАНОВИЋУ: "Већ пет година нема ни истине ни правде у случају овог гнусног и нељудског чина" (ФОТО)

ВУЧИЋ НА ПОМЕНУ ОЛИВЕРУ ИВАНОВИЋУ: "Већ пет година нема ни истине ни правде у случају овог гнусног и нељудског чина" (ФОТО)

НОВИ УДАР НА СРБИЈУ И ВУЧИЋА! Милановић усред Вуковара понизио наш народ: Не говорите да је Олуја била етничко чишћење (ФОТО)

НОВИ УДАР НА СРБИЈУ И ВУЧИЋА! Милановић усред Вуковара понизио наш народ: Не говорите да је Олуја била етничко чишћење (ФОТО)

Вучић о нападима на сина Данила

 Вучић се осврнуо на нападе због тога што је његов старији син Данило боравио на прослави Дана државности Републике Српске

- Постоји само једна ствар коју сам желео да споменем, тиче се боравка Данила (Вучића) у Сарајеву. Што бих се трудио да порасте мој углед тако што ћу неког да срозам? Овде није прекршена ни једна процедура. Сваки пут када бих ишао у БиХ, јавио бих Додику, Цвијановићки, Изетбеговићу, то је ред - нагласио је Вучић.

Он је подсетио на инцидент у Сребреници који је преживео захваљујући људима у цивилу нкоји су радили nannjegovoj безбедности.

- Што се тиче ових, ствари, свима њима је циљ да нападну мене. Вучић је тај који креира све, одмах криминализација породице, ја сам се питао шта је суштина. Он није представник нити члан делегације, ништа. Ја се поносим свом својом децом. И свуда они мене представљају лично, али не у институционалном смислу - казао је Вучић.

- Када смо установили да су лагали да је члан делегације, рекао сам, ја могу да не одем, али ја сам га васпитао да воли Српску, да воли КиМ. Онда су рекли, објавили су допис. Увек се објављује допис. Сви они када долазе у Србију то пошаљу, никада се није догодио неки пропуст. Ово што се догодило (у Сребреници) је пропуст, непрофесионално, аматерски. Ја само тражим од српских служби да не направе такав пропуст - каже Вучић.

- Шта вам је крива моја породица ако желите да тучете мене? Туците мене - закључио је Вучић.

danilo-vucic
данило-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

"Курти ће да нападне"

- Зове један представник међународне заједнице, пре него што су склоњене барикаде. Каже мораш да решаваш, Курти ће да нападне...

- Зову ме Ђуриђ и Петковић, кађу шта да радимо, знаш да Срби неће да се склоне. Њих су уплашили. Онда позовем тог представника, кажем му види то што си рекао мојима, а знаш добро да Курти неће да нападне јер зна како ће проћи. Па ми каже, па не него су се унервозили. Немојте мени да продајете те форе.

- Оно што је нама био проблем, сви у свету су говорили само о барикадама. Нико није говорио да људима нису дали да изађу на референдум, на изборе, и тако даље...

- Они не разумеју да су својим бахатим понашањем дотерали цара до дувара.

Вучић је рекао да је велика грешка то што су Албанци радили са Марком Ђурићем када су га ухапсили.

- Ови су помислили да могу да раде све, а онда су схватили да не могу да раде све. Отпор народа је допринео томе да схвате да не могу да раде ништа. Наш проблем је што су сви у свету говорили о барикадама, а нису говорили да су људима забранили да изађу на референдум, изборе, да су хапсили људе који превозе робу, вакцине, лекове... - каже Вучић.

Рат у Украјини

- Подсетићу вас, кренула је изборна кампања. Причали су Вучић ће увести санкције Русији. А онда су они причали да су за увођење санкције, а пре тога да су против. А ја ништа нисам говорио, јер морам да водим државу. Не знам шта ће донети сутра, не могу да обећавам. 

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

- Онда се завршили избори, сви су за увођење санкција, а Вучић води неодговорну политику. Па шта треба. Да укидамо Достојевског у школама, да рушимо споменике...

О спорту 

Он каже да ћемо крајем марта отворити три стадиона "лепотице" - у Зајечару, Лозници и Лексовцу.

- Наши људи се лако наљуте, а подршку слабу пружамо - казао је Вучић поводом неуспеха фудбалске репрезентације на Светском првенству у Катару и поновио да верује у Драгана Стојковића и да ћемо да се пласирати на Европско првенство.

Показао је и фоготрафије пројекта националног стадиона и рекао да ће то бити нешто "изванредно". Додаје да напредујемо у рукомету.

- Улажемо у све и резултати ће се видети. Верујем да ћемо имати успеха у кошарци. То је репрезентација којој мало ко у Европи може да се супростави - изјавио је Вучић.

   

Непопуларне мере

Председник каже да је његова најнепопуларнија мера да се не касни на састанке.

- Како мислите да касните на важан састанак? Одакле вам право да касните, а ништа вам се није десило? Какво је то поштовање према институцијама? То је питање односа према институцијама ове земље - казао је председник и каже да је недавно избацио једном министра и два директора великих јавних предузећа јер су закаснили.

Каже да је поносан на то и питао је Марића да ли је некад закаснио у емисију.

- Ја се извињавам људима када три минута закасним, а можете мислити колико обавеза имам - казао је он.

"Више нема игре

- Помоћи ћемо свима, али више нема игре. Штрајкови су популарни, али да знате да више нема игре.

- Помажемо Паризану, Звезди. То само јака држава може да финансира.

Каже да ћемо 2028. имати прву линију метроа у Београду.

- Мораћемо још много више да улажемо у југ Србије - каже Вучић.

О ауто-путевима и пругама

- Рекао сам да ћемо до краја године изградити више километара ауто-пута него Тито, Милошевић и ДОС заједно.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

- Ни један км нове пруге није урађен од 1990 до 2012. године. Ништа. Нула километара. Ништа од реконструкције. Урадили су 31 км обнове приге. Урадили су прокет за мост код Гиља, али смо ми то урадили 2015. године. Ништа нису урадили. Тих 20 година су појели скакавци. 

- Не мислим да је неко имао лошу намеру. Догодило се слом економије, нико се није тиме озбиљно бавио.

- 596 километара, то је изграђено за време Тита, Милошевића и ДОС-а. Још 12,5 км код Лајковца, али смо то морали да радимо поново. Рећи ће покренули смо Љиг-Чачак. И то да им додамо то би било 606 км.

- Шта градимо после тога. Изградили смо 381 км, до краја ћемо стићи до 530, али до поливине следеће године ћемо их преситћи. За 12 година више него сви пре нас.

- Од Грабовнице 85,9 км, причамо о Грделичкој клисури, које је и скупља и компликованија за израду. Сурчин-Паковраће 132,1 км до сада, до краја године још 27 км до Пожеге, надамо се да ћемо завршити. Обилазница око Београда 21,5 км. Овај део према Панчеву и Остружници.

- Y крак 24 км и део 21 км Крагујевац - Баточина.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

- Завршавамо део Моравског коридора, до Крушевца. Завршавамо Сурчим 8-9 км који излази на Милош Велики, Иверак-Лајковац такође. До септембра Рума-Шабац. До Мерошине. То све сигурно завршавамо ове године.

Вучић је набројао ауто-путеве који ће бити отворени до краја 2023. године и рекао да ћемо се приближити цифри од изграђених 500 километара ауто-путева.

- Моравски коридор је нападнут из сва 3 сектора. Тамо ради 4.000 људи. Оно што је за наш страшно важно, то је овај како га ми зовемо "смајли" између Сомбора и Кикинде. Не заборавите да се ради Иришки венац. За годину и по дана ћемо достићи 600 км ауто-путева - рекао је Вучић.

Ми у овом тренутку радимо 502,7 км путева, а у плану изградње и реконструкције је чак 944 километра.

Стабилна економија

- Шта год било наш јавни дуг неће прећи 56-57 посто. Људи не треба да се секирају. Али цена новца је скочила у свету. Подигнуте су референтне стопе. Нема више џабе новца. То су огромне каматне стопе. Причамо о ненормалној ситуацији у свету.

- Имам једну добру вест за људе. До 15.1. ћемо имати око 80 милијарди прихода. Тиме ћемо имато око 100 милиона евра у каси више него што смо очекивали. Али морамо да дамо за гас, огромни су трошкови, али то ћемо да покривамо.

- Измерићемо у марту просечну плату, и очекујемо да буде око 740 евра. До краја године верујемо и 820 евра. То је у односу на 300 и нешто евра пре 2012. године, то је велика разлика.

- То није избацивање новца из ћупа, него морате да имате добру економију. Ми смо по расту далеко најбољи у региону.

Притисци на Србију

- Шолакови медији су најавили "омчу око врата" мени. Кажу, Вучић нећемо више да штити КиМ, ако не прихвати независност следи му омча око врата. Зар то није омча око врата Србије? Зар им је циљ само да Вучића нема.

- Шта мислите да би одавно радили Републици Српској да не постоји снажна Србија.

- Они мене да уцене не могу. Немам ни једну кућу у иностранству. Ни у Русији, ни Кини, ни Америци. Мена знају да мене занима Србија. Када уцењују уцењују Србију.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

- Могу да кажу нема више инвестиција.

- Још нису директно рекли да "ако не признамо Косово" или "ако не уведемо санкције Русији"... Ни Бербок, ни из ЕУ. Са Србијом се тако не разговара.

- Никог другог неће пустити пре нас у ЕУ. Оно за шта бринем су инвестиције. Видим како су из Русије напустили, где су имали много веће интересе него овде. 

О Вагнеру у Србији

Прича да се Вагнер налази у Србији, ради се о нороној лажи. Морам да кажем и нашим руским пријатељима.

- Није фер према некоме ко страда што није казнио ни Тослтоја ни Достојавског. Што смо примили сваког човека из Русије, што је руски као домаћи језик. Што смо једини у Европи који нису сагласани са санкцијама. А што зовете када знате да закон у Србији забрањује ратовање за стране земље?

- Јесмо мало глава изгубили? А што да идете тамо.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Каже да се поносимо тиме што смо слободна, слбодарска земља и која сама доноси своје одлуке.

- Нико од ових даваоца туже крви се није појавио ни пријавио да помогне сада када је било густо на КиМ. Ни политичари ни аналитичари.

Ситуација у региону

Вучић је прво рекао да је "Марић бирао друштво у протеклом периоду", па се "дружио са неким људима који мисле да заслужују поверење народа".

- Ја сам послао Марића као тајног агента. Марић је добио нове информације, вечерас ће да ме уништи - казао је председник.

Председник каже да свако од нас мора да носи терет који носи као јавна личност.

- Ситуација јесте озбиљна. Имаћемо неколико изборних утакмица у региону, што ће донети до нових напада на Србе.

- Осим физичких напада приметили смо и неке друге ствари. На Бадњи дан смо имали напад на српску децу. За мене је било интересантно да нико од ЕУЛЕКСа, Американаца, Немаца... није реко да су нападнута двојица српских дечака. "Грађани Косова," "две особе"... све да не може да се закључи ко су они. Били су наоружани храстовим, бадњим дрветом. Пуцано је само зато што су Срби.

- Не кажем ово да бих кукао, већ да би људи разумели колико је позиција Срба и Србије тешка. Сви су присуствовали комеморацији у Рачку, нешто што је правно спорно.

- Јесте ли икада видели да сви они осуде, нпр. то што председнику Србије није дозвољено да оде у Јасеновац или да кажу нешто на годишњицу оснивања логора Јасеновац? То се никада није догодило. Никада! Чак су бирали да ли ће да дођу у Доњу Градину на основу тога да ли ће се тамо појавити руски амбасадор у БиХ или неће - казао је председник.

vucic
вуциц / Извор: Фото: ТВ Happy/Printscreen

Он се осврнуо и на срамне изјаве после напада на српску децу у Сарајеву.

- Нападнути су само зато што су Срби и сви то знају, али то не сме да се каже. То "није добро" да се каже. Да је било обрнуто, све би било другачије. За њих је проблем да изговоре име српског народа, да кажу "Срби". Просто, то постоји у неколико земаља у окружењу јер желе Србију понижену, на коленима и никакву другачију - рекао је Вучић.

Председник каже да никада није био снајпериста.

- Све су измислили. У фото-монтажи су ми ставили пушку, а носио сам кишобран. То је качила чак бивша хрватска премијерка на Твитеру. То су измислили, као што су измислили и то да сам носио Шешељу пиво. А не би ме било срамота и да јесам. Шешељ и не пије пиво - казао је Вучић.

- Само слаба и очајна Србија некима одговара. Већини Бошњака заправо одговара ово што радимо, али некима неће одговарати ни да ништа не радимо.

- О Црној Гори, нисам две реченице, ни времена нисам имао. Кад не знају шта ће, Ђукановић и ови само кажу: Вучић ово, оно... Па ја ко да контролишем пола Европе а не Балкана. Па шта вам је?

- Наше је да што више умиримо те односе, и да направимо нешто добро за Србију. И са Бошњацима и са Албанцима. Надам се томе, али нисам велики оптимиста. Ако кажете да Срби не смеју да гоне они који су им убијали децу на Петровачкој цести. Да о Олуји не смеју да говоре као о геноциду... па шта да вам кажем.

- Селаковић и ја смо дошли на идеју да неки споменик о Јасеновцу направимо и у Београду. Јер када видите колико млади овде намају појма о томе дође вам за главу да се ухватите.