Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДРЖАВА НЕ СМЕ ДА ТРПИ АВАНТУРИЗАМ, МОРАМО ДА БУДЕМО ОЗБИЉНИ" Вучић на Сретењској академији у Крагујевцу (ВИДЕО)

15.02.2023. 08:51
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Србије, Александар Вучић, присуствује Сретењској академији "Кнежев запис", у Крагујевцу, поводом обележавања Дана државности.

Председник Републике Србије Александар Вучић на академији ће говорити Сретењску беседу. Академија се одржава у Старој скупштини у Крагујевцу.

Вучић се најпре обратио Крагујевчанима, који су га сачекали у великом броју.

- Овде у Крагујевцу, у Шумадији, од Орашца до Крагујевца, рођена је српска држава. Рађање државе јесте у неку руку авантуризам, али када ту државу имате онда је чувате и ником не дате - каже Вучић и поручује да је "Србија нема право да се игра и понаша неодговорно према својој држави".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- У условима тешке ситуације важно је да будемо заједно, то нема везе са политичким партијама. Нема игре, нема авантуризма, потребан је одговоран и озбиљан приступ. Губили смо децу, време је да децу сачувамо - додаје председник.

Вучић је поручио да ће најкасније за три месеца почети са изградњом стадиона.

- Већ ове године крећемо у изградњу обилазнице око Крагујевца. Она је страшно важна за индустријску зону. Моћићемо да се прикопчамо и на Коридор 11. Крагујевац ће постати тиме центар Шумадије и целе Србије. Крагујевац мора да буде прикопчан и на брзу пругу Београд - Ниш - истакао је Вучић и најавио изградњу нових квадрата у Клиничком центру Крагујевац.

- Будите уз своју Србију на озбиљан начин, да сачувамо своју земљу, Косово и Метохију. Хвала вам на великој подршци. Хвала на предивном дочеку. Сретење је наше име и презиме. Нека живи Крагујевац, нека живи јуначка Шумадија - поручује председник.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА НА СРЕТЕЊСКОЈ АКАДЕМИЈИ

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Ми данас 40 дана после Божића славимо Сретење, најважнији датум. Црвено слово за нас. Лична храброст Карађорђевих устанака није била ништа мања од Спартанаца. Слобода није да радиш шта хоћеш, већ да не радиш шта нећеш. Косовске катастрофе, више од 4 века наш народ је провео у бунама. Вековима и пре Милоша није нам мањкало храбрости. Када Срби нешто постигну, никада није зато што смо успешни. Чак и када су бацали бомбе на нас, ми смо тражили кривца у комшијама, а не у онима који су бомбе бацали на нас – истиче Вучић.

Вучић је нагласио да Срби немају права, а да се не присете колику смо жртву принели на олтар отаџбине.

- Оно што сам рекао испред, јер смо ми данас суочени са последицама рата у којем учествујемо. У 10 година смо постигли да створимо јаку државу, демократску и суверену, која се истовремено бори и чува. Створили смо државу која се бори. Не одузимајући никоме слободу да се брани, имамо право да се боримо за своје. Држава Србија је овде рађана и отада никад није умирала. Народи стварају државе, а државе чувају народе. Не постоји важнији задатак од тога да се понашамо одговорно. Немамо ми гарант ни за народе у КиМ, ни за наше у другим државама. Стварање државе јесте авантура, али када је створена никакав авантуризам држава више не трпи. Сигурност, мир, стандард, напредак – то су реални задаци реалне политике. Са тим не смемо да се играмо, јер држава не трпи авантуризам. Понављам, упозорам све нас – са тим не смемо да се играмо. На то нас подсећају и велики Ђорђе и велики Милош. Наше је да бринемо о држави, да је јачамо, само тако ћемо имати сутрашњицу. Добро је да имамо Крагујевац и Шумадију. Живео Крагујевац, живела Шумадија, живела Србија - казао је Вучић.

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА

- Свим грађанима желим да честитам празник и да кажем да сам поносан што смо баш овде у Крагујевцу на месту где је донет први устав могли да говоримо о важним стварима. Државе се неретко стварају кроз авантуру, а држава не сме да трпи авантуризам. Морамо да будемо озбиљни и одговори како бисмо сачували и државу и народ.

О скупу људи који га је дочекао

- Поменули су посебно и једно предузеће, Водовод Крагујевачки, а баш на челу тог предузећа није нико из наше странке. Нека дође ко хоће, ко неће не мора - рекао је Вучић, говорећи у скупу људи који га је дочекао јутрос.

О теоријама завере и земљотресима

- Слушао сам невероватне теорије. Вучић пушта кишу из харпа код Барајева. Онда се питате шта да радите, како да им одговорите. Дођете до закључка, да није питање броја лајкова, јер лајкове добијају чудаци. Питање је нивоа озбиљности и одговорности. Онај ко ће да запрети Албанцима или некоме, добиће највише лајкова, а онај ко ће да води озбиљну политику тај не може да добије лајк. Држава не трпи авантуристе и авантуризам.

О критикама поводом доделе одликовања

Председник Вучић казао је, поводом критика поводом доделе одликовања на Сретење, да "докон поп и јариће крсти".

- Данас је празник и трудићу се да будем умерен. Увек сам се трудио да одликовањима покажем шта је држава, онима који су их радом заслужили. Некада има оних који су ми идеолошки блиски, некад су на другој страни и никада нећу по томе доносити одлуку ко ће добити одликовање.

Рекао је да су добитници одликовања неко коме су идеолошки блиски, али неки и који су на потпуно супротним странама.

О афери у РТС

Председник Вучић казао је, поводом кривичне пријаве председника Управног одбора РТС-а Бранислава Кланшчека, против директора Јавног сервиса и других због различитих финансијских махинација, замолио.

- Слобода информисања и изражавања мора да постоји. Кривичну пријаву може да подснесе свако. Кривична пријава не значи ништа. То је посао надлежних државних органа - казао је Вучић.

Истиче да не мисли да је решење у "хајци која се тренутно води", али ни у глорификацији оних који то не заслужују.

- Замолио бих за стрпљење и довољно простора за рад надлежних органа.

Sretenjski skup u Kragujevcu
Сретењски скуп у Крагујевцу / Извор: Фото: Press-sluzba председника/Димитрије Goll Кевесић

О повећању специјалних јединица

- Наша војска је систематски уништавана од 2000. године, било је тешко вратити оно што је некад имала. Ја сам неко ко, чини ми се, најбоље зна све недостатке и проблеме војске са којима се суочавамо. Чини ми се да знам сваку гранату, ракету, мину коју имамо. Оно што нам недостаје, све што имамо на небу од ловаца, бомбардера, до дронова. У сваком случају, имајући то у виду, донео сам одлуку о јачању војске. То захтева огромна улагања али ће та одлука подићи неке градове, стандарде жандармерије, реч је о веома важној одлуци.

О Београду на води

- Не знате како да опростите нечији успех, нечије резултате - казао је Вучић.

О Ричарду Гренелу

- Мислим да га не плаћа, нисам у Влади. Ово има везе са мојом одлуком. Један од ретких који се трудио да има избалансиран приступ, трудио се да саслуша српску страну, залагао се да се чује глас Србије - навео је Вучић у одговору на питање новинара "да ли Влада Србије плаћа Ричарда Гренела за лобирање", као и одлуку о одликовању Ричарда Гренела.