Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПОЗИЦИЈИ ВАЖНИЈА КАСА НЕГО БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ Вучић: "Резолуције дођу и прођу, али њихова срамота ће остати вечна"

09.02.2024. 18:04
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Опозицији важнија рука у меду, него интереси грађана.

Александар Вучић, Председник Републике Србије, састао се данас са генералним секретаром УН, Антониом Гутерешом, током своје посете у Њујорку.

"ТАКО СЕ ЗАСТУПАЈУ ИНТЕРЕСИ СРБИЈЕ!" Саша Мирковић се огласио и подржао председника Србије! (ФОТО)SaÅ¡a Mirković

"ТАКО СЕ ЗАСТУПАЈУ ИНТЕРЕСИ СРБИЈЕ!" Саша Мирковић се огласио и подржао председника Србије! (ФОТО)

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ ИЗ ЊУЈОРКА: Имати став и храброст - то прави велику разлику у односу на ПОДАНИЧКУ СВЕСТAleksandar Vučić

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ ИЗ ЊУЈОРКА: Имати став и храброст - то прави велику разлику у односу на ПОДАНИЧКУ СВЕСТ

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ГУТЕРЕШОМ: ГОРУЋА ТЕМА - у питању је ОПСТАНАК српског народа на Космету (ФОТО)Aleksandar Vučić i Antonio GutereÅ¡

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ГУТЕРЕШОМ: ГОРУЋА ТЕМА - у питању је ОПСТАНАК српског народа на Космету (ФОТО)

Председник Републике Србије, Александар Вучић, састао са са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, где су разговарали о свему што се дешавало на ванредној седници СБ УН о ситуацији на Косову и Метохији и наводи да је 12 или 13 од 15 чланица Савета безбедности изтазило незадовољство поводом многих потеза Аљбина Куртија.

- Анализирали смо све оно што је било синоћ. Мислим да је била важна седница Савета Безбедности да ми видимо у којој се нелакој позицији налазимо, не због понашања Приштине, већ због тога колико другачије од онога што ми мислимо један значајан део света мисли. Али наравно да видимо и колико имамо стварних пријатеља, који су уз нашу земљу - рекао је председник за Пинк телевизију.

Наводи да је неслагање већине земаља чланица Савета Безбедности Уједињених Нација са режимом Приштине веома важна ставка. 

- Борили смо се, мислим, часно и поштено заступали своју земљу и то је оно што смо могли. Да је ситуација једноставна, наравно да није и у геополитичким трвењима, у геополитичким сукобима, то је нешто што вам увек доноси додатни притисак и сви би да се обрачунавају са мањима, пошто већ са великима не могу. А онда са друге стране морате да бринете о својим проблемима, морате да бринете и о нашем народу на Косову и Метохији, где немате ефективну власт, да њих не угрозите, да њихове животе сачувате, да их истовремено финансирате, да могу да преживе, да будуће генерације виде своју будућност на Косову и Метохији. Тако да у нелаким, у неједноставним, условима ми смо урадили оно што је било могуће -  изјавио је председник Вучић.

Такође, разговарали су о геополитичкој ситуацији и ситуацији у региону. 

- Чини ми се висок степен сагласности постигли по многим питањима и научио сам многе ствари о неким кретањима у свету, он је искусан човек и много тога добије, много тога и сазна, тако да мислим да је било врло корисно -

Председник је навео да ће се, после најновијих порука Сједињених Америчких Држава везано за укидање динара, видети како Приштина реагује, јер су наведене ствари од велике важности за даљи развој ситуације.

- Ми анализирамо оно што су представници више земаља говорили, чини ми се да је мој утисак, оно што сам синоћ рекао био исправан, тако да видећемо сад даље, видећемо после најновијих порукам где Американци траже одлагање од четири месеца како ће на то Приштина да реагује. Мислим да те ствари нису неважне - 

Амбасадорка САД при УН, Линда Томас-Гринфилд је јуче апеловала Приштини да одложи спровођење одлуке око укидања динара, све док се не наиђе на алтернативно решење. 

- Одлука је донета без адекватне припреме и без консултација са локалним становништвом. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен док се не дефинишу одговарајуће процедуре у складу са европским стандардима -  тражила је Томас-Гринфилд.

Председник Србије Александар Вучић наводи да резолуције Европског парламента пролазе, а срамота опозиције остаје вечно.

- Резолуције дођу и прођу, али њихова срамота ће остати вечна. Тако се нико од нас није понашао када смо били у опозицији - 

Део опозиције тражи усвајање резолуције Европског парламента о изборима у Србији "израз немоћи партија бившег режима". 

- Важнија им је каса и да им рука буде у меду, него будућност Србије - поручио је Вучић.

Александар Вучић је такође изјавио да би Нобелову награду за мир "само када би признао независно Косово и да каже да Србија уводи санкције Русији

- Моја визија је шта је то што можемо да урадимо за Експо и зато позивам људе да се ми вратимо на наш посао. И да ми бринемо о томе шта ми можемо да урадимо за своју земљу. И да вам поштено кажем, баш ме брига за све друге - поручио је Вучић.

Истакао је да не жели да служи никоме, осим Србији и српском народу.