Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ВАНРЕДНО ОБРАТИО ПОСЛЕ САСТАНКА: "Добићу више података када се вратим у Београд" (ФОТО/ВИДЕО)

21.12.2021. 09:12
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Фото: Printscreen

Велики дан за Србију.

Председник Србије Александар Вучић састао се у Палати Бригада у Тирани са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом, у оквиру регионалне иницијативе за сарадњу Отворени Балкан.
СРБИЈА ИЗ ДЕФИЦИТА У СУФИЦИТ ОД МИЛИЈАРДУ И ПО ЕВРА: Премијерка открила невероватне податке - ево како се наша држава мења

СРБИЈА ИЗ ДЕФИЦИТА У СУФИЦИТ ОД МИЛИЈАРДУ И ПО ЕВРА: Премијерка открила невероватне податке - ево како се наша држава мења

"ЧУЛА САМ СЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ" Премијерка Брнабић открила: Ево шта је Вучић рекао током немира у Тирани

"ЧУЛА САМ СЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ" Премијерка Брнабић открила: Ево шта је Вучић рекао током немира у Тирани

ДИВЉАЛИ УЛИЦАМА ТИРАНЕ И ПАЛИЛИ СРПСКУ ЗАСТАВУ: Албанска полиција ухапсила одговорне хулигане

ДИВЉАЛИ УЛИЦАМА ТИРАНЕ И ПАЛИЛИ СРПСКУ ЗАСТАВУ: Албанска полиција ухапсила одговорне хулигане

Обраћање председника Вучића након састанка

Председник Србије изјавио је да је синоћ разговарао са великим и пословним људима који су једни од најбогатијих у региону и који су одушевљени идејом стварања "Отвореног Балкана".

- Зато једно велико хвала Зорану на свом раду и труду и Рами на срдачном гостопримству - рекао је Вучић.

На питање да ли се Вучић поколебао да се врати у Србију након протеста у Тирани и спаљивање српске заставе, председник истиче да је Рама ефикасно реаговао и да није било разлога за бригу.

- Увек ће бити екстремиста, али зато држава мора да се понаша одговорно. У сваком случају, то су били унутрашњи сукоби и то није ништа због нас - рекао је председник.

Председник Србије је прокоментарисао и хапшење у Штрпцима, као и истраживања о томе колико ће опозиција добити гласова на изборима.

- Ми немамо никаква истраживања. Једино валидно истраживање биће 3. априла. Ми ћемо да се боримо, било би лоше да прошлост победи будућност и зато ћемо се борити до самог краја - истиче Вучић.

Коментаришући упад у Штрпце, Вучић је рекао да су на почетку говорили да је суштина свега да на северу Косова живе криминалци и ту су кампању водили годинама. Како каже, тиме су оправдавали сваку њихову акцију. Додаје да су сада изгледа криминалци и на југу.

- Курти је то урадио данас због "Отвореног Балкана". Добићу више података када се вратим у Београд и обезбедићемо правну помоћ за све наше људе - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да људи у Северној Македонији треба да имају европску будућност, одговарајући на питање новинарке.

- То ће брзо да крене. Код нас то одмах креће - рекао је Вучић.

Албански новинар затражио је извињење од председника Србије Александра Вучића за злочине које је, како он тврди, "Србија починила на Косову и Метохији над Албанцима".

Вучић је прво питао новинара да ли жели да му одговори на енглеском или српском. Председник је објаснио да су на обе стране чињени злочини и да нема сумње у погледу тога. Каже и да је увек против ратних злочинаца и да морају бити осуђени.

- Овде није случај о кривици једне стране - рекао је Вучић и подсетио на злочине ОВК.

Председник је подсетио да Србија не признаје независност тзв. Косова и да Србија признаје Релозуцију 12 44 по којој су Косово и Метохија део Србије.

- Боље је чувати мир него да се враћамо у прошлост и да покушавамо да провоцирамо једни друге - рекао је Вучић.

Што се тржишта рада тиче, о споразуму који је данас потписан, Вучић истиче да то у Србији креће одмах.

- Бирократска процедура ће се завршавати у ходу, али ми одмах крећемо са тим. То је од великог значаја. За све земље. Више неће бити мучења при преласку границе са папирима. Све ће се радити на најнормалнији начин и то ће значити наш опстанак и развој наше земље. Где год да се окренете видите да има све више странаца у Србији јер више немамо довољно радне снаге, зато је ово добра прилика и за Србију и за остале земље у региону - рекао је Вучић.

Питања новинара

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је и питања новинара о брзини ширења "Отвореног Балкана" и која је визија.

Оговарајући на питања медија, Вучић је рекао да ће се сви споразуми примењивати одмах.

- Могуће је да ћемо имати техничких проблема, решаваћемо их у ходу. Ово су велике промене - рекао је Вучић.

- Близу смо да завршимо електронске потписе, једино Цефти је потребно још шест месеци да она кроз свој систем то прокњижи, али ће за све грађане ове три земље почети да важи одмах. Могуће је да ћемо имати техничких проблема, решаваћемо их у ходу. Ово су велике промене - рекао је Вучић.

Поновио је позив и Сарајеву, и Подгорици, и Приштини да се прикључе "Отвореном Балкану", али је напоменуо и да се они не могу привући политичким позивима, већ конкретним стварима.

Као пример навео је привлачење туриста, формирање посебног фонда за филмску индустрију, сарадња у области спорт, ниже цене друмарине, попусти у хотелима и ресторанима за грађане из држава чланица ове иницијативе.

Вучић је навео да је то нека врста паралелног процеса, ово је нешто што радимо за себе.

- То је визија Балкана којом не треба да се стидимо, већ да се поносимо. То ће бити бољи простор за све наше људе. Не само за људе из Србије, већ и из Скопља и Тиране и Србије - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Српски председник је навео да су за три месеца у Србији избори.

- Најлакше би ми било да вам оштро одговорим не бих ли добио нешто националоистичких проблема - навео је Вучић упитан да ли ће лажна држава Косово са својим заставом моћи да буде део иницијативе.

- Ми имамо различито виђење по питању Косова, али то није разлог да неко не буде у Отвореном Балкану. Ви можете административни прелаз да називате границом, али да ли би било лакше и Албанцима и Србима да нема заустављања и малтретирања? Да ли би било лакше? Мислим да не постоји нико у Зубином Потоку или било ком месту, ко се са овим не би сагласио. Али о томе ћемо разговарати у Бриселу - рекао је Вучић и нагласио: 

- О свим економским питањима спремни смо да разговарамо и радимо заједно. Упућујем позив и Црној Гори и БиХ да нам се прикључе. Само ћете изгубити време ако се не прикључите. Мислим да сви виде корист од ове иницијативе, али је лакше видети теорије завере или нешто слично... Има милион области у оквиру којих можемо да сарађујемо, а не да подилазимо било ком политичком хиру и дневној полицити.

- Посао нас тројице је да водимо државе, да очувамо мир. затим убрзани економски развој, а трећа ствар је упознавање. Упознао сам много дивних људи овде. Морају и млади да виде, да не морамо да се волимо али можемо да се поштујемо. Наставићемо са овом иницијативом која ће дати резултате - казао је Вучић. 

Еди Рама истакао је, као одговор на ово питање, да постоји тенденција код неких људи да не желе да прате ову иницијативу, и не желе да она доживи успех.

- Причају да је ово прошлост, да се прави стара Југославија, али не, није тако, ово је стварање новог Балкана - истиче Рама.

Рама је одговарајући на питара новинара истакао да на следећем самиту учествовати и Италија, Грчка и Мађарска. 

- Почећемо да се обраћамо земљама чланицама ЕУ и окупимо их на самиту "Отвореног Балкана" - рекао је Рама.

Конференција за медије

Председник Србије Александар Вучић обратио се медијима након састанка са тројицом лидера у Тирани где се захвалио пријатељима, Рами и Зорану Заеву и истакао да не може да сакрије срећу о потписивању данашњих споразума.

- Ово је нешто на чему смо радили две године. Сада сви могу да виде да смо успели да се помакнемо са мртве тачке и направимо велике и праве кораке - истакао је председник Србије Александар Вучић.

Како истиче председник, он је синоћ разговарао са Албанским бизнисменима који су задовољни овиме што тројица лидера чине.

- Морам да се захвалим Зорану Заеву на свему што ради. За нас је веома важно ово што радимо, морамо да позовемо све земље да се прикључе "Отвореном Балкану", али не због политике, него због нашег народа. Хоћемо да обнављамо државе, да разговарамо о томе како да спуштамо цене, како да обезбедимо попусти у хотелима, како да обезбедимо слободан пролаз људи и робе... - истиче Вучић и додаје да ће се тиме повезивати људи, чланови Владе, институција...

- Када сам дошао у Албанију, видео сам да премијера Раму нападају, да је иницијатива Отворени Балкан уствари  иницијатива Велике Србије, а мене такође исто нападају. Овде није прича о томе, већ о како можемо да живимо и радимо заједно, како сви могу боље да живе у будућности. Како у Србији можемо да имамо више туриста из Албаније, али исто тако да и Срби дођу на дивну албанску обалу или неко од дивних македонских језера. Ја сам долазећи у Тирану, дошао да искажем поштовање у име свих грађана Србије. Сви сте добро дошли у Србију. За нас је страшно важно да наставимо да радимо на свим питањима, да избришемо границе између нас, да привлачимо више инвеститора. Сви српски привредници су срећни због сваког помака који направимо. захваљујем се и Зорану Заеву што је много урадио да ова иницијатива постоји. Ми понављамо позив и Сарајеву и Подгорици да нам се прикључи. Љут сам помало на себе јер стално позивамо некога, као да не можемо без некога.. А ми смо направили иницијативу која ће донети многа добра нашим грађанима - рекао је Вучић. 

Како наглашава, људи морају да виде да ми имамо у региону много тога заједничког и због чега треба да раде заједно.

- Хвала Рами на овом скупу и хвала Зорану на свему што је радио и учинио. А ми ћемо наставити да радимо на свему, и то заједно - рекао је Вучић и додаје да, када ЕУ може да ради заједно, могу и земље на Балкану.

Како је најавио председник, ускоро ће бити одржан и вински сајам на којем ће присуствовати и званичници из Албаније и Северне Македоније на којем ће имати прилику да пробају најбоља српска вина.

У мају или јуну ћемо имати самит у Београду - рекао је председник Србије. 

- Када се будемо појавили у Бриселу, појавићемо се заједно - поручио је Вучић.

Обраћање председника Вучића

 Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на седници иницијативе "Отворени Балкан" посвећеној пољопривреди, да потписани споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње, отвара велике могућности за поспешивање трговинске размене, те да би ускоро она могла достићи ниво од милијарду евра.

Вучић је, у свом излагању, истакао је да су три државе спремне на сарадњу у многим областима, а да је пољопривреда једна од најважнијих којој ће се посветити у наредном периоду.

Међутим, он је указао да се не ради само о слободом протоку намирница, или сировим производима, размени намирница, већ сарадњи и у области вештачке интелигенције, роботике, ИТ индустрије, који могу подржати развој пољопривреде у будућности.

Вучић је пренео да Србија са Албанијом има трговинску размену у пољопривреди у вредности од 70 милиона евра, а са Северном Македонијом од 216 милиона евра, указујући да су то мале вредности, али да је уверен да се може ускоро постићи ниво од милијарду евра.

Потписивање споразума, према његовим речима, омогућиће убрзање процеса размене пољопривредних производа и смањење губитака због дугог чекања на граници.

Рекао је да су потенцијали за раст бесконачни, и казао да, када се чује податак да размена у пољопривреди може прећи врендост од милијарду евра, то показује колико ова сарадња може бити значајна за БДП-е земаља учесница.

Такође је казао да постоји пуно института, институција, организација које треба да се повежу, те је подржао идеју премијера Албаније Едија Раме да се на следећи састанак позову те институиције.

- Морамо да повежемо људе да размеју идеју умрежавања и повезивања наших земаља - рекао је он.

Добијамо "траку Отвореног Балкана"

Министар финансија Републике Србије истакао је да је отпочела процедура изградње два пута за гранични прелаз Табановце - Прешево, када је реч о конекцији Србије и Северне Македоније.

Привилегија је бити део ове иницијативе, казао је министар финансија Синиша Мали данас у Тирани о "Отвореном Балкану".

Оценио је да је споразум који се данас потписује врло важан.

- Ради се о Споразуму о узајамном препознавању ауторизованих економских оператера. Само да подсетим у Србији их има 29, имамо већ потписан такав уговор са Северном Македонијом. Овај споразум убрзаће прелазак граница за камионе и то је један од захтева ЕУ и ствари које ће дефинитивно допринети лакшем преласку граница - казао је Мали. Министар је поручио да је то само део огромног мозаика ствари које морају да се ураде како би се убрзао проток робе преко граница.

- Већ смо почели процедуру за градњу додатне две траке на прелазу Табановце-Прешево између Србије и Северне Македоније. То ћемо завршити за 6-9 месеци, једна од тих трака биће означена као "трака Отвореног Балкана" - најавио је.

Подсетио је да је у Нишу договорено да ће се укинути све таксе и трошкови царине за прелазак робе на границама.

Обраћање Зорана Заева  

Зоран Заев је рекао да је и више него јасно колико је питање пољопривреде битно у нашем региону.

Zoran Zaev
Зоран Заев / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Састанку присуствују ресорни министри све три земље, а у делегацији Србије су министар финансија Синиша Мали, министар пољопривреде Бранислав Недимовић као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Претходно је одржан пленарни састанак делегација Србије, Северне Македоније и Албаније, у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Премијер Албаније Еди Рама се захвалио Александру Вучићу и Зорану Заеву премијеру Северне Македоније.

Рама: "Од јануара следеће године видећемо бенефите свега овога"

- Са овим смо срушили баријере између наших земаља - поручио је Рама.

Он је рекао да је сигуран да ће многе земље да приступе Албанији, Северној Македонији и Србији за импорт  и експорт добара.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Од јануара следеће године видећемо бенефите свега овога - рекао је Рама. 

Попусти за грађане

Вучић је изразио  уверење да грађани треба да виде резултате, и да се, на пример, наредних месеци може разговарати и о попустима за грађане "Отвореног Балкана" кроз умањење путарине, или попусте у радњама.

Вучић је казао да се ради о инклузивном процесу који је отворен за све који желе да се придруже.

- Поновили смо то сто пута и не треба више да се извињавамо што неки нису део те иницијативе. Ако желе да се придруже добро су дошли. Биће тешко владама да објасне својим грађанима што нам се не придружују - уверен је Вучић.

Истакао је да ће "Отворени Балкан" створити праве шансе и предности за све земље.

- Реч је о великој идеји која ће са протоком времена само снажити, морамо да размишљамо о будућности. Данашњи споразуми су веома важни за нас, створиће да овај део Европе буде без граница - поручио је председник Вучић на инстаграм профилу "Будућностсрбије", уз фотографије са састанка. 

Проширује се тржиште рада

- Проширењем тржишта рада привићи ћемо више компанија са запада и истока, јер ћемо моћи да понудимо више и бољу образовану радну снагу из све три земље. Гарантујем да ћемо у годинама које долазе видети значајно веће привлачење директних страних инвестиција код нас - истакао је Вучић.

Казао је да је добро што су послушали пословне људе све три земље недавно у Београду и почели да испуњавају оно што су тражили од власти. Истовремено је казао да сада већ треба разговарати о томе шта ће се чинити даље, јер ће грађани тражити више, па се мора брзо и ефикасно радити на даљем повезивању. 

Обраћање председника Вучића

Премијер Албаније Еди Рама се захвалио Александру Вучићу и Зорану Заеву премијеру Северне Македоније.

- Хвала вам све сте објаснили, ми радимо заједно. Још једном захваљујем људима који раде тешко. Ово је за нас највећи резултат постигнут до данас - рекао је Вучић.

- Написао сам једну реченицу Френклина Рузвелта "Можда нисмо спремни да припремио буцућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност". Ово је нешто што ће направити бољу будућност за нашу децу, отворићемо границе. Најважнији циљ је да повежемо људе - рекао је Вучић.

Председник Србије истакао је да зна пуно људи који би инвестиравли у Албанију и Северну Македонију, и да ће Отворени Балкан донети добро свим земљама и њиховим грађанима.

- Знам пуно људи који би инвестиравли у Албанију и Северну Македонију. Све више туриста долази из Србије у Албанију и Северну Македонију и ја  верујем да ће бити и обратно - истакао је председник Србије.

- Говорећи о радним дозволама, у Северној Македонији је требало да доведу инжињере из Крушевца, било је тешко да сваки месец уређујемо радне дозволе. Сада не морамо то да радимо више. Моћи ћемо да привучемо још више компанија са запада и истока. Постајемо бољи и јачи.

- У годинама које долазе ћемо видети значајан успех. Ја верујем да је ово права фондација за боље економско развијање. Слушамо људе - додао је Вучић.

- Ово ће бити добро за послове многих компанија - истиче он.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

- Ја верујем да данас можемо да дискутујемо о томе шта ћемо да урадимо следеће. Људи ће питати који је следећи корак. Људи треба да виде резултате. Ако се организујемо у месецима већ у лето ће људи добијати проценте. Ово је једна од најбољих идеја у данашњој Европи и ја сам сигуран да нико не може да заустави. Јасно смо рекли да је на другима да одлуче да ли желе да нам се придруже, треба да престану да се извињавају већ да одлуче - јасан је Вучић. 

Додао је да је разговарао синоћ са привредницима из Албаније, и у разговору, каже, препознао искрену жељу за инвестирање у Србију и Северну Македонију, додајући да зна и много људи из Србије који желе да инвестирају у Албанију и Северну Македонију.

Вучић је додао и да је све више туриста из Србије који путују у Албанију и Северну Македонију, те да верује да ће више људи из Северне Македоније и Албаније доћи у Србију.

Нагласио је да је "Отворени Балкан" права основа за бољи економски развој три земље у будућности. Осврнуо се на радне дозволе, истичући да је то важна тема, а као пример навео је компанију "Кромберт-Шуберт", која има своја постројења у Србији и Северној Македонији.

Састанку се прикључио Оливер Вархеји

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи учествује на састанку путем камере.

Зоран Заев је честитао својим политичким колегама.

- Видљив је успех. Хвала свима који су учествовали у овом процесу.Урадили сте одличан посао. Није лако у ЕУ али ни на Балкану, али смо успели.

- Ово је аутентична иницјатива која позива све земље у региону - рекао је Заев.

- Отворен Балкан нас спаја и за мене је доказ великог пријатељства. Отворен Балкан је за добробит свих људи.

Оливер Вархеји је престављен као велики пријатељ Западног Балкана.

- Ја сам из Мађарске па ми то даје да више увидим дешавања на Балкану. Други важан закључак сам схватио, регија жели да буде као једно у економији, друштву као што смо ми у ЕУ. Ја поздрављам ваше снажано залагање. Дошло је од вас троје и ви сте изгурали и кад смо ми нисмо могли. Vii увиђате важност међународне интеграције и како ће то да утиче на живот људи са ваших простора. Ми мислимо да је ово најбоља порука коју регион може да пошаље - рекао је Вархеји и додао да подржава даљи рад на овој инцијативи.

Потписивањем споразума улазимо у нову еру

Премијер Албаније Еди Рама истакао је да данас, на почетку пленарне седнице иницијативе “Отворени Балкан” у Тирани, да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијим сарадњу три земље - Албаније, Србије и Северне Македоније.

- Потписивање споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима који већ послују на овом заједничком простору да ће 2022. бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана - каузао је Рама отварајући скуп.

Он је нагласио да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

- Уверен сам да ће ово повезивање постали јасан сигнал да овај простор постаје динамичнији и атрактивнији за пословање, јер ће брзи проток роба, услуга, капитала и грађана бити нова пракса -  рекао је Рама.

Разбијена чаша - добар знак за Отворени Балкан

Рама  је на састанку случајно разбио чашу док је давао реч европском комесару за проширење Оливеру Вархељију, уз опаску да је то добар знак за успех ове регионалне иницијативе.

- Чаша је разбијена, у нашој традицицији ''око зла" је добило ударац и без могућности да се опорави, добра вест за Отворени Балкан - нашалио се Рама. 

Отворен Балкан је за добробит свих људи

Заев је поручио да је ово аутентична иницијатива која позива све земље у региону.

- Отворен Балкан нас спаја и за мене је доказ великог пријатељства. Отворен Балкан је за добробит свих људи.

- Сложили смо се да Србија, Албанија и Северна Македонија неће бити таоци захтева Европске уније - поручио је Заев. 

Вучић, Рама и Заев започели састанке у Тирани

Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се данас у Тирани у оквиру регионалне иницијативе "Отворени Балкан".

Састанак је почео око 9.20 часова у председничкој палати, такозваној Палати Бригада.

Албански премијер Рама је дочекао Вучића и Заева који су се срдачно поздравили испред улаза у палату пред многобројним медијским екипама које ће пратити данашње састанке.

"ПАЉЕЊЕ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ЈЕ НЕДОПУСТИВО"

Председник Вучић истакао је да је "Отворени Балкан" велика идеја која ће само снажити и показивати снагу

- Реч је о великој идеји која ће само снажити и показивати своју велику снагу - рекао је председник и потом подвукао:

Знам да већину људи интересује шта ћу да кажем око паљења застава и да је то можда једино што буду емоцију код њих. Али када рационално посматрано, морамо да гледамо будућност и да разумемо када се они љуте када ми палимо њихове заставе, а тога је било пре доласка Едија Раме у Србију. То се догађало синоћ овде и нећу да улазим у њихове унутарпартијске разлоге. Али, наравно да је недопустиво да скрнавите симболе и милсим да је Албанија реаговала промптно, озбиљно и одговорно, и сам премијер Рама - рекао је Вучић.

Споразуми основ да овај део Европе буде суштински без граница

Председник Србије Александар Вучић огласио се данас и рекао за РТС да су споразуми који ће бити потписани у Тирани нуклеус нечега што ће створити да овај део Европе буде суштински без граница, и много пре него што смо мислили. Напомиње да је "Отворени Балкан" велика идеја која ће снажити и показивати снагу. 

Александар Вучић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је "Отворени Балкан" велика идеја која ће само снажити и показивати велику снагу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Знам да већину људи интересује шта ћу да кажем око паљења застава, али рационално посматрано, морамо да гледамо у будућност и да разумемо када се они љуте када ми палимо њихове заставе, а то се десило пре доласка Едија Раме у Србију. Нећу да улазим у њихове унутарпартијске разлоге, али наравно да је недопустиво да скрнавите симболе и мислим да је Албанија реаговала промптно, озбиљно и одговорно и то је наш посао, такође, да учинимо - рекао је Вучић.

Према његовим речима, данашњи споразуми који ће бити потписани у Тирани су нуклеус нечега што ће створити да овај део Европе буде суштински без граница, и много пре него што смо мислили.

Агенда за данас

Након састанка тројице лидера биће одржан пленарни састанак делегација Србије, Северне Македоније и Албаније.

Затим ће се делегације три земље састати са представницима Атлантског савета, након чега ће бити потписано чак шест споразума.

То су Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана ЗБ, Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум измеду Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС).

Такође, биће потписан Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС).

Шести споразум о сарадњи акредитационих тела биће потписан на маргинама самита.

Потом ће бити одржан Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи и на крају ће тројица лидера одржати конференцију за медије.

Иначе, на састанку иницијативе Отворени Балкан обратиће се путем видео везе и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, као и директор ЦЕФТА Емир Ђикић и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Мајлина Брегу.

Председник Вучић допутовао је у понедељак увече у Албанију, где се у Елбасану састао са премијерима Албаније и Северне Македоније на заједничкој вечери чији је домаћин био Еди Рама.

Председник Вучић је на Инстаграму по доласку у Албанију поручио да тројица лидера Отворени Балкан сматрају изузетном иницијативом, која је направљена "због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села".

- Важни разговори како даље да напредујемо, да се увезујемо, да брже и јаче сарађујемо - написао је Вучић на Инстаграм профилу "будуцностсрбијеав".