Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Ухапшена ДВА бивша председника општина из СНС! Кренули смо у потрагу за вакцинама (ВИДЕО)

12.11.2020. 07:30 11:37
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

На прошлој седници Штаба донета је одлука да се сва окупљања на отвореном и затвореном ограниче на максимум пет људи

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

"БЕСКРАЈНО САМ ЗАХВАЛАН НАШИМ ХЕРОЈИМА" Председник Вучић одликовао заслужне у борби против короне

"БЕСКРАЈНО САМ ЗАХВАЛАН НАШИМ ХЕРОЈИМА" Председник Вучић одликовао заслужне у борби против короне

САСТАНАК НА АНДРИЋЕВОМ ВЕНЦУ: Вучић сутра са амбасадорима Квинте и шефом делегације ЕУ

САСТАНАК НА АНДРИЋЕВОМ ВЕНЦУ: Вучић сутра са амбасадорима Квинте и шефом делегације ЕУ

ВУЧИЋ ДАНАС ОДЛИКОВАО ПОЛИЦАЈЦА КОЈИ ЈЕ БРАНИО СРБИЈУ: Апостоловић је тешко повређен током јулских протеста!

ВУЧИЋ ДАНАС ОДЛИКОВАО ПОЛИЦАЈЦА КОЈИ ЈЕ БРАНИО СРБИЈУ: Апостоловић је тешко повређен током јулских протеста!

Вучић се обраћа јавности у 10.15 часова, као што је саопштила Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

Подсетимо, Кризни штаб одржаће седницу данас у подне. Разматраће се нове мере због лоше епидемиолошке ситуације и раста броја новооболелих у нашој земљи.

Прва и главна тема на седници Кризног штаба могли би да буду кафићи и клубови, а строжа мера била би потпуно затварање, док је блажа и извеснија да се њихово радно време скрати на 20 или 21 сат.

На прошлој седници Штаба донета је одлука да се сва окупљања на отвореном и затвореном ограниче на максимум пет људи, али је у исто време јесењи школски распуст од 11. до 15. новембра проширен за све средњошколце и на основце са територије Војводине.

У последња 24 сата корона вирус потврђен је код 3.536 особа, а истовремено, од последица ове болести преминула је 21 особа.

Обраћање председника Србије о корони

- Причао бих о неколико стратешких тема и неких тема из живота наших грађана, а највише о здрављу. Заједно са Владом Србије кренули смо у потрагу за вакцинама, да набавимо што боље вакцине, и да прекинемо катастрофалне утицаје короне. Преговарамо са свима који могу да набаве вакцине, преко Covax система обезбедили смо 1,8 милиона доза вакцине, највероватније Фајзерове, али преговарамо и са руским и са кинеским партнерима - поручио је Вучић.

- Покушаћемо до јануара да их набавимо и то за оне који се налазе на првој линији фронта, а одмах иза њих ишли би на оне који имају теже болести, па тек онда средовечни и млађа лица. Даћемо све од себе да набавимо што више вакцина. Још једном желим да честитам кризном штабу, свим медицинарима и свим грађанима који се на поштен начин боре против короне. Успећемо да обезбедимо довољно вакцина за све наше грађане - рекао је Вучић.

Састанак са амбасадорима

- Сви мисле да је позиција на Косову за нас повољнија, али за мене је важно да кажем да сукоб у Нагорно-карабаху је показао како један замрзнути конфликт може да ескалира, ми морамо да извучемо правне поуке из 90-их. Не треба да нашој деци да оставимо замрзнути конфликт - рекао је Вучић и додао:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

- Видело се да је уплитање великих сила није било, и да се земља треба ослонити на сопствене снаге. Најважнија је порука мира, и наставак разговора са Приштином и да га постигнемо кроз дијалог и да га постигнемо раније него касније, иначе може нам се догодити сукоб. Сваки дан неко протестује, морамо да водимо рачуна о нашој деци, морамо да водимо рачуна о Косову и Метохији - рекао је Вучић.

- Имали смо разговоре између Тиране-Скопља-Београда, ко год да се од наших грађана нађе на тим територијама и буде им потребна помоћ услед короне, биће им доступна свака врста помоћи. Чекамо само да нам албански председник одобри, и са личном картом ћемо моћи да улазимо на њихову територију. Потребне су нам зелене траке, зелени коридори са европском унијом. То би увећало нашу стопу раста - рекао је Вучић. 

- Чини ми се да су Немачка и Француска усвојили то и схватили колико нам је то важно - рекао је Вучић.

Вучић је затражио од Владе Србије да обезбеди већи број припадника националних мањина, Бошњака и Албанаца, уђе у државну администрацију, на републичком и покрајинском нивоу. Вучић је, на конференцији за штампу, казао да сматра да не треба да буду само традиционални партнери из партије Иштвана Пастора.

- Мислим да је важно да уђу и припадници других мањина, да Роми добију своје заслужено место, Хрвати, Бошњаци, који су велики, да посебну пажњу на то обратимо, рекао је он. Вучић је казао да, ако се не може разговарати са онима који раде против своје земље, има Албанаца са којима се може разговарати о партиципацији у власти, те замолио министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордану Чомић да додатним радом утиче на још значајније позиције припадника различитих наицоналних мањина у земљи.

Вучић о индустрији и БДП-у

- У време пандемије када немате путовање и индустрија нам не иде оном брзином као до сад, после закључавања Европе. Водимо многе преговоре о инвестицијама са многим земљама. Ми смо за 2020 потписали чак 20 уговора, они морају да запосле 6.815 радника у тој години. Долази много виши ниво, ја бих волео да отворимо текстилну фабрику, највећи проблем нам је недостатак технолошких фабрика. Замолио бих све да раде напорно и вредно. Ту имамо проблем са растом бруто домаћег производа односно потражње европске уније - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/принтсцреен

- Пројекције ММФ да ће у наредне три године Србија бити прва у Европи. Креће једна фантастична трка за растом - рекао је Вучић. 

Борба против криминала

- Трудићемо се против криминала и није важно ко припада којој политичкој странци. Што се организованог криминала тиче, мислим да ћемо постићи велике резултате. Знамо да те стуктуре не би биле ту где јесу да немају бочну подршку неких политичких утицаја. Којом ћемо брзином да откривамо те мафијашке групе видећемо, то није лако, али мора да се обави ефикасно. Они који су мислили да могу да нас врате у 2000. када смо имали 3 убиства дневно, у доба земунског клана грдно су се преварили - рекао је Вучић.

Питања новинара

Стање короне на Косову.

- Они се прво пријаве у локалне амбуланте, па се после шаљу за Ниш, Лозницу али углавном за Ниш. Радимо све што можемо. Молим наш народ да буду пажљиви нарочито на Космету да се чувају - рекао је Вучић.

О новим мерама, празнику и наоружању.

- Што се тиче Кризног штаба они су слободни људи тако да ће они донети одлуку, ја сам увек за полицијски час, а то затварање од 6 неће нам економски ништа донети. Ја сам уверен у њихово знање, саслушаћемо њих. Што се тиче ордења, ја сам поносан што сам могао да се захвалим већем делу људи, још неки ће добити на Сретење, на наш државни празник 15. фебруара. Добиле су личности а не телевизије. Сви су они заслужили то ордење, задовољан сам што сам успео да отклоним ону грешку када смо заборавили да дамо аплауз нашим лекарима. Срећан сам што сам могао да покажем у име свих захвалност шта су урадили за нашу земљу - рекао је Вучић и додао:

- Он је говорио о страховитом оружју, ја сам срећан што има тако оружје. Ми смо спремни да купимо ако се стварно ради о таквом страховитом оружју, ја са тим проблема немам, сваки напредак Босне и Хецеговине ми је драг, ми немамо проблем са тим. Свака врста сарадње нам одговара. Ми не планирамо да ратујемо са било ким, то ко је јачи, не могу - рекао је Вучић.

Ухапшена два бивша председника општина из СНС

Вучић је нагласио да се наставља снажна борба против организованог криминала.

- Како ми је јутрос јављено ухапшена су два сада већ бивша бивша председника општина из редова СНС - рекао је он додавши да полиција и тужилаштво раде свој посао без обзира ко коме припада.

Више детаља о вакцинама и Александру Стефановићу и борби против корупције.

- Нисам стигао да о свему тому прочитам. Можда је у праву, ја се народу извињавам што сам рекао истину. Не знам што се сви праве наивни и питам се тако годинама о чему се ради када поменете нека лица. Када поменете онда кажу да вршите притисак на њих што се тиче правосуђа. Веома сам срећан због њега. Ако сам ја погрешио што сам говорио истину о томе ко трује нашу децу наркотицима, прихватам ту кривицу на себе, престаћу да говорим истину о томе. Српско правосуђе није ту да служи западним Амбасадама, него нашим грађанима. Било је председника општине који су били хапшени као данашње хапшење у Пријепољу и Ариљу. Сви треба да се провере од председника државе па на даље - рекао је Вучић и додао: 

- Што се тиче вакцине, са кинезима смо потписали 28. јуна. Динамика испоруке је 10.000 доза у децембру, да обезбедимо војску и полицију. То европска унија прешла на Фајзер - рекао је Вучић.

О причама за рушење власти. 

- Да ће неко на улиц да руши, нема од тога ништа. Они који су имали поштеду на физичком имају највећу потребу да причају о физичком насиљу. Не обазирем се на те људе, неће бити насиља у Србији. Мирни протести, може, остало не долази у обзир. Треба да се стидите кад сте убили Ранка Панића, те приче о насиљу су приче за малу децу, они знају да никада више неће имати већину. То су неписмени који називају себе интелектуалцима - рекао је Вучић.

- Битно је да добијемо вакцине, да победимо, да идемо у реформе, да идемо даље у договору за Косово, мир је за нас од кључног значаја - рекао је Вучић.

}