Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Акција прогона Срба добро организована и подржана од међународне заједнице (ВИДЕО)

06.07.2023. 12:08
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Председник Србије, Александар Вучић, обратио се јавности из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Како је најавила председникова Служба за сарадњу са медијима, Александар Вучић је говорио о свим важним и актуелним темама за грађане Србије.

НАЈВЕЋЕ ЗВАЊЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ! Вучић проглашен за почасног грађанина Суботице

НАЈВЕЋЕ ЗВАЊЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ! Вучић проглашен за почасног грађанина Суботице

РАЗУМЕО ЈЕ МОЋ ОНИХ КОЈИ НАС НАПАДАЈУ! У Скупштини Србије комеморација Милану Милутиновићу, последњу пошту одао и Вучић (ФОТО/ВИДЕО)

РАЗУМЕО ЈЕ МОЋ ОНИХ КОЈИ НАС НАПАДАЈУ! У Скупштини Србије комеморација Милану Милутиновићу, последњу пошту одао и Вучић (ФОТО/ВИДЕО)

ВУЧИЋ СА ЛАЈЧАКОМ У БЕОГРАДУ "Још једном сам упозорио на то да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону..." (ФОТО)

ВУЧИЋ СА ЛАЈЧАКОМ У БЕОГРАДУ "Још једном сам упозорио на то да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону..." (ФОТО)

- Јуче смо имали разговоре са европским представником Мирославом Лајчаком у дијалогу с Приштином и ЕУ је покушала колико је то могуће да дође до деескалације. Србија је са своје стране испунила све, али до деескалације не долази, јер режим у Приштини то не жели. Већ 11 година учествујем у разговорима око КиМ. Данас се наша земља налази у најтежој ситуацији, не својом кривицом, свакодневним активностима режима у Приштини и оним који благонаклоно гледају на то, на тихо етничко чишћење Срба на КиМ - рекао је председник и додао:

- Могао сам да забијем главу као ној у песак и кажем ништа се није десило. Не пада ми на памет да лажем сопствени народ. У складу са тим, обавештавам вас да акција прогона и етничког чишћења српског народа добро организована и подржана од међународне заједнице.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Вучић је објавио да је донета одлука да се сви виђенији Срби који би могли да буду тачка отпора режиму у Приштини морају бити похапшени или убијени.

- Та акција је кренула у Штрпцу још 2021. године. Људи који су тада ухапшени у притвору су већ годину и по дана, а ухапшени су због наводен злоупотребе службеног положаја. Не постоји такав случај у свету. Штрпце је обезглављено. Ћути Еулекс, ћути међународна заједница. Не могу да ћутим - казао је Вучић.

Он је навео бројне случајеве хапшења Срба, које је Куртијев режим извео.

- Акција је брижљиво припремана. Најпре је морала да буде урађена пуна криминализација нашех народа, коју су помагали бројни инострани, али и домаћи медији. То је било толико језиво, да нико о Србима на северу КиМ нико није говорио другачије него као припадницима криминалних организацијама. У току је други део акције, у којој покушавају да застраше додатно становништво на северу, заузели су Јариње, Шарпље, Звечан, Косовска Митровица, Брњак, Лучки мост... То су све тачке на којима покушавају да спрече блокаде, да би онемогућили увоз српске робе - изјавио је председник.

Председник је потом говорио и о изјавама британске парламентарке, Алише Кернс.

- Уз ове полицијске акције они уводе напад на још два стуба српског народа на КиМ, цркву и здравство. Та госпођа ће да наводно спроводи истрагу. Не брини госпођо, ми ћемо да реагујемо, спроводимо истрагу против вас - казао је Вучић, наводећи потом све нападе на институције и запослене у здравству на КиМ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

С тим у вези, казао је да је 20. јануара 2021. инспекција је упала у ковид амбуланту у Штрпцу због ковид вакцина.

- Једини што су проналазили биле су ковид вакцине и лекове, никакво оружје нису нашли - рекао је Вучић.

Председник је истакао да је у току општи напада на Србе:

- Желим да поновим представницима Европске уније и међународне заједнице. Чекали смо да формиразе ЗСО, чекали смо да видимо било какав процез озбиљан по питању ЗСО, нисмо видели. Чекали смо да видимо пуштање на слободу невиних људи, ни то нисмо видели. Чекали смо да видимо пуштање на слободу невиних људи, ни то нисмо видели. Видели смо да је приштински режим да нађе разлог да хапси сваког Србина. То је најбруталнији позив за етничко чишћење. Ми смо спремни да наставимо разговоре али је сада нам јасно да су ствари отерале контроли да је Србија сатерана у ћошак и за зид и у складу са тим ја ћу после Беча и разговора са Рамом и председником Црне Горе, замолићу следеце недекље хитан тазговор са шефом НАТО-а било где на планети, одмах после тога ако може да прими да обавим последње разговоре - казао је председник.

Одмах након тога тражиће хитну седницу Савета безбедности.

- Нисмо тражили раније јер знамо да је то последња ствар пре него што одређене активности буду предузете. Ми да дозволимо даљи погром, прогон и етничко чишћење немамо правимо. Тражићемо хитне мере да заштити слободу Срба на КиМ. Од Света безбедности ћемо макар добити одговор ко треба да заштити права и слободу Срба. Да ли је то КФОР или неко други - казао је председник и додао:

- Под један, захтеваћемо по члановима 9 и 15 да моментално на терену онемогуће даље деловање свих приштинских безбедносних структура на северу КиМ. Под два, да се изврши демилитаризација свих албанских формација у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и евентуално трећа тачка која ће зависити од ове друге.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Вучић је потом говорио о економским темама, и позвао Владу да се се посвети расту БДП.

- Следеће недеље ћу вероватно потпуисати одлуку о забарни извоза било каквог оружја, муниције... Да се припремимо у случају агресије - казао је председник.

Он је рекао да ћемо имати довољно гаса за следећу зиму.

На питање новинара да ли се спремамо за рат, Вучић каже:

- Не спремамо се за било какве ратове, све смо учинили да дође до деескалације сукоба. Али смо спремни да сачувамо живота народа и своју земљу.

Вучић се осврнуо и на нападе на министра Мартиновића

- Нити сам пратио, нити знао све, онда сам тражио да погледам све. Видео сам много беспризорних и најпримитивнијих напада на све нас. Ви који сте хвалили и позивали у госте оне који су позивали на смрт моје деце. Ја сам позвао Мартиновића и исказао не само своје неслагање већ и огорчење. Рекао сам му да се повуче из Народне скупштине. Ја у својој породици имам жене које би све на свету дале да постану мајке, а не могу. А и да немам, исто бих му рекао. Тај "лепи Ћута" је рекао "ушати тровач". Шта сте ви? Комисија за лепоту... Имате права да малтретирате све у Србији. Лично сам позвао Мартиновића, он се мени извинио, али разумем да није могао да издржи целодневни притисак - објаснио је председник.