Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НАЈОДВРАТНИЈЕ МИ ЈЕ БИЛО ПОНАШАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ" Вучић се обратио грађанима: Против нас је био колективни Запад!

24.05.2024. 21:06
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: ТВ Прва printscreen

Председник Александар Вучић гостовао је вечерас у емисији "Прва тема", на телевизији Прва, а приликом свог обраћања председник се осврнуо на догађаје из Њујорка, али и на друге вести које су важне за наше грађане.

Порука грађанима пред изборе

Поручио је грађанима да је важно да гласају за листу СНС, СПС, и других патриотских снага.

- Ја не могу да радим ништа ако ми немамо већину. Ни у градовима, ни у републичком или покрајинском парламенту. Подсетићу вас на 2008. годину. Када је било оно око Косова, једни су били на протесту, други су били у посети Румунији да би избегли одговорност. Ја сам крив и када морам да се извиним људима зато што наши функционери нису радили како треба. Ти наши људи не могу само да седну у кола са секретарицом, па да раде шта хоће. Зато смо променили читаве листе, у Нишу рецимо. Страшно је важно, морамо да радимо за Експо, ја не могу да радим ако немамо одрешене руке да завршимо највеће пројекте у наредним годинама - рекао је председник.

Од избора очекује да ће СНС победити у 85 градова, Мађари у 3 града, а да је велика утакмица са опозицијом у три града.

- Видео сам да су давали огромне паре у неким градовима. Као неки пројекти, из Немачке добили новац, какав бре пројекат учествују на изборима. Желе да нападну патриотску коалицију. Људи хоће напредак и веће плате, веће пензије, хоће лепши живот, мало да се опусте. Никада није било више аранжмана за летовање продатих пре летње сезоне. Ја сам се раније секирао због тога, милијарде остављамо у иностранству. Али и то је показатељ да људи боље живе, иако их ја позивам да остављају новац у Србији. Србија је прелепа, само је треба добро упознати. Хвала вам лепо, дојадисмо и Богу и народу - закључио је председник Вучић.

О састанку са Додиком

Вучић је рекао да ће се сутра видети са Додиком, и да он зна позицију Србије по питању Дејтонског споразума.

- Ми морамо да сачувамо мир и да причамо са Бошњацима. Он нека прича са њима у Сарајеву, ја нисам у стању то сада да радим. Они су хтели да нас прогласе геноцидним у највишем светском телу. Морамо затворити отворене ране, не треба нам никакав сукоб, живећемо заједнички и за 50 и 100 година. А ваљда ће неко у Сарајеву разумети да нам је са стране долазило само зло, још од Бењамина Калаја - каже он.

О уједињену народа око питања борбе у УН

Приказана је и анкета, изјаве грађана о борби у УН, и председник је рекао да је невероватно како се народ ујединио око овог питања.

- У свакој породици се свађају браћа и сестре, али када неко други удари на њих, они су сложни. Људи су ударили на нас. Ја сам рекао један податак, да су Срби пропорционално највише страдали у Првом светском рату. У апсолутним бројевима смо у првих четири. И то нико у свету не зна. Разумете ли да пре 15 година није обележавана Олуја, да се не би наљутио Јосиповић. Па јесте ли ви људи нормални. Ма да ми ухапсимо генерала Лазаревића, ставимо му црни џак на главу... Да кажемо да смо ми криви за све. Па да кажемо да нису нас Усташе и Немци убијали у Другом светском рату. Видели сте да је неки кретен у Јасеновцу држао научно вече да би нам објаснио да су Срби убијали Хрвате у том логору - истакао је председник.

О изјави Виктора Орбана

Коментаришући изјаву Виктора Орбана да се ЕУ спрема да уђе у рат, председник каже да је више пута причао о томе.

- Он има податке из НАТО које ја немам. Плашим се да је остало још мало времена да се заустави рат у Украјини. Плашим се да је воз из станице кренуо, и да то нико неће зауставити. Биће много теже и горе, и прети нам већа трагедија него у Другом светском рату. Приближава се велики светски сукоб, и мало ко има жељу да то заустави. Када ратна машинерија крене да се загрева, имате војно индустријске лобије који то појачавају, и то је тешко зауставити. Крајње је време да неко покуша да заустави то, а плашим се да идемо у катастрофу - рекао је председник.

Говорећи о сазнању Ројтерса да је Путин спреман за замрзавање ситуације на фронту и примирје, председник каже да је то очекивано.

- Не верујем да је то прихватљиво за запад. Оно што сам чуо од Сија је то да Украјина не може дати више због великог броја погинулих. Русија исто, и то је једно врзино коло. Много смо далеко од било каквог договора - рекао је председник.

Додаје да се слободарство све више цени, и да јаке лидере не можете уценити.

- Све је више земаља са којима можете да разговарате и да се договорите - рекао је Вучић.

О локалним изборима

Говорећи о локалним изборима, истакао је да је то важно зато што нам предстоји Експо и најбржи раст.

- Било би добро да можемо да радимо синхронизовано, озбиљно и одговорно. Да нам није потребан неозбиљан приступ, немамо времена за губљење. Морамо да изградимо "смајли" у Војводини, аутопут до Топлице. Желим да вас обавестим да је просечна плата на Врачару 1460 евра у марту. У Београду 1080 евра. Најбрже је расла плата у Нишу. У сваком случају много морамо да радимо, и зато позивам људе да подрже листе "Србија сутра". Сутра идем у Чачак, прекосутра у Ваљево, да се обратим људима и кажем им зашто је то важно - рекао је он.

Вучић додаје да неће говорити о политичким противницима, и да је био у потпуноси фокусиран на борбу у УН.

- Знате ли да ми на листи имамо родитеља који је изгубио сина. И никоме то нисмо рекли, ни у јавним наступима. Нападали га због тога, ваљда да му забране да живи. Радовали су се и чланству Приштине у СЕ. Ја не сеирим због тога, и да будем фер, нису због онога што смо причали и са Французима, али и фер односу Немаца по том питању. Иначе да зависи од Скопља или Подгорице, то би било одмах готово, преко телефона - додаје председник.

Казао је да је резултат из Њујорка невероватан, а потом се сетио и 17. афричке земље која је била против нас - Сијера Леоне.

- Требало је да причам са неким генералом, ваљда сам ја ту нешто погрешио, па није било боље - рекао је Вучић.

О изјави Марка Милосављевића из Иницијативе младих за људска права, да и у Србији треба бити споменика посвећених Сребреници, председник каже да имају прилику 2. јуна да победе.

- И онда нека остваре све то што причају. Морате себе да погледате, и не морате видети ништа лепо, али да видите свој образ и да ли је чист. А најбоље је да побијемо све људе које су мучили и малтретирали. Рецимо ето да убијемо генерала Лазаревића, он им смета значи. Иначе човек је одлежао све за шта је осуђиван. Има у Нишу тих листа везаних са једном амбасадом у Београду, мајко мила то никад нисам видео. Они хоће да процесуирају свакога ко се не слаже са њима. То је толико одвратно, као прича о лустрацији - каже председник.

Каже да код нас можете гледати и украјинске и руске медије, да такве земље нема у Европи, и да неки опет вичу да нема демократије.

- Ето, чувена европска вредност да не смеш да посетиш Јасеновац. Замислите хаос, хтео сам да положим цвет или венац - истиче он.

Председник се захвалио младим људима у Србији, који неће да буду таоци и робови, и који виде своју будућност овде.

- Стуб свега, и напретка Србије, то су наше жене које су увек имале већу одговорност. Знају шта је чување мира и стабилности - додаје Вучић.

Вучићева порука Сарајеву

Председник је поручио Сарајеву да не треба странци да нам се мешају о односе, и да сами ми решавамо наше ствари.

- Дајте да градимо поверење између нас, а не само да живите и будете срећни када ударите Србе, и да ми будемо срећни када ударимо. То је моја идеја. А што се тиче ревизије, никада неће победити. Запамтите моје речи, зато Конаковић каже ако је то могуће. Не желим ни да улазим у то. Не желим победе, испало је ово као да је неко ниподаштавао сребреничке жртве. То никоме није био циљ, само што нисмо дали никоме да нас прогласи геноциднима - каже он.

Додаје да ова резолуција није имала везе са индивидуалном одговорношћу, и да је за то надлежан суд.

- Видели сте да сам и немачкој представници рекао, зашто није поменула српске жртве. Па што нисте написали, него је измислила док је говорила тамо - истакао је председник.

Каже да ће свакако доћи на дневни ред геноцид над народима Совјетског Савеза.

- И како ћете да објасните да није геноцид убиство 22.000.000 људи. Немачка ће то одбити, неће ни дозволити да та резолуција дође на ред. Све им се срушило. Кина и Индија су три милијарде. А без Кине и Индије је више људи било уздржано или против него за. И не би то било тако. Није чак ни Иран, Јемен или Индонезија за њих. Та тема је за нас била најтежа - рекао је председник.

О говору у Уједињеним нацијама

Он истиче да је за четири ноћи у Њујорку изашао само једно вече, и то са кинеским представником.

- Нисам излазио из собе. Само глава у рукама, и питам се шта је следеће. Људи који су ми тврдо обећали, кажу ми да не могу да нас подрже. Ја питам како он не може, а 10 пута је већи него ја. Како ја могу? Ето тако лепо - рекао је председник.

Каже и да се није ни секунде плашио да каже све што је рекао.

- Шта може да буде последица? Да не будем на власти, или нешто мало озбиљније. Па за 100 година ће бити у уџбеницима како су велике силе поражене од једне мале земље. Ово много значи за глобални југ и све слободарске земље. Добијали смо коментаре, чак и од европских лидера, па да ли је ово могуће. Ја сам се прво уплашио када сам видео да многи излазе. А онда сам само желео да будемо ту негде са онима који су унутра. Добро сабирам, множим и делим, и када сам видео да имамо више чуо сам усклик једног нашег човека са галерије. Ка њима сам окренуо заставу - рекао је Вучић.

О гласању Црне Горе и Северне Македоније

Рекао је да нема бежања из ринга, и да му је најодвратније било понашање Црне Горе.

- Нису ме разочарали, зато што сам то и очекивао. Рекао сам Спајићу да не морају да ме фолирају, да знам да ће гласати за. Ми њима нећемо слати протестну ноту чак ни због тога што су гласали да смо геноцидан народ - истакао је председник.

Додаје да га је теже погодила Северна Македонија, без обзира на приче о претходној влади.

- Највише сам уложио у односе са нашом македонском браћом, али то није фер. Показало се да је Грчка имала више кичме од Скопља, и то је тако. Црна Гора ме није чак ни погодила, погодила ме је због нашег народа. Али дозволите ми да кажем нешто. Црна Гора је 2006. рекла да желе да буду сами, не желе са нама и боље им је тако. Отишли су. Већ 2008. су признали Косово. Јесте ли чули да је ико икада одржао опело за оне који су признали Косово. А нама су по 500 пута држали опело када је требало држати придику Србији. И све је то нормално. Немам никакве илузије, они би гласали и за пријем Приштине у СЕ. И да вам кажем, Црна Гора никада неће донети резолуцију или било какав акт о геноциду у Јасеновцу. Тим предлогом су само хтели да купе пар дана, мислили су да ће се све заборавити. Они то не смеју да ураде - каже он.

Истиче да је политички ветеран, да зна многе светске лидере, и да је њега тешко преварити.

- Ја сам рецимо молио принца Алберта од Монака. Мог пријатеља, смејали су се овде када је долазио. Али ево, Монако као европска земља није гласало. Људи овде често не поштују рад, али и то ће се променити, када људи виде и када дођу неки други - рекао је председник.

Вућић каже и да се чуо са Миланом Кнежевићем, и подсећа на говор представника Црне Горе у УН.

- Ја се сећам тога да је говорио о важном доприносу. Е сада да се вратимо на ИБАР у Црној Гори. Говорили су да ме то боли, а не разуме народ о чему је реч. Мени достављају те наслове Шолакове сваки дан. И ја погледам насловну страну, пише "Не брине Вучића Сребреница него ИБАР". Ја сам мислио да то има везе са реком Ибар, са Косовом. Ја сам то повезао, тако разумео. И пита ме неки новинар, и ја све причам о Косову, испао сам толико смешан себи, а реч је о некој бесмислици која никога у Србији не интересује. Али то је кад малим људима фићфирићи испричају: "Овај ИБАР". А то је неки папир који им је упутила ЕУ. И званично имају мање плате од Србије, ал имају ИБАР. Па они мртви озбиљни мисле да њима завидимо због ИБАР-а - казао је председник кроз смех.

О подршци других земаља Србији

Председник је рекао да Срби коначно виде да се држава не стиди свог народа.

- А то што неки закључују да сам ја психопатска машина, нека закључују шта год хоће - казао је Вучић.

Он каже да када неко има подршку Америке, Немачке, Француске, Италије, Аустралије, Јапана и других земаља, и опет остане у дебелој мањини, онда значи да смо ми нешто озбиљно радили.

- Лично сам причао са представницима 158 земаља, а са неким људима сам причао и по 14 пута. Видите како моји пријатељи њима лепо кажу. Они не разумеју шта значи лични однос. Мени су се овде смејали када сам примао представнике ЦАР, Конга или других земаља. А сада видите како су нас подржали. Са пријатељима из Грузије сам разговарао више пута, са пријатељима из Јерменије и Азербејџана - каже председник.

Каже да се мучио око разних ствари, и да су му сузе кретале када је видео да неко хоће све да сруши.

- И онда ме зову и кажу ми да морају да гласају. Ја питам како ја не морам, како на мене не врше притиске. И онда ја зовем Виктора да га замолим за нешто друго, и чујем да му Јанош његов добацује "абстаин", тачније "буди уздржан". Сигуран сам да ће Орбану бити много споменика у нашој земљи, и рекао ми је да је јасно колико је тешко. Рекао је да не може да буде сам у Европи, пошто су све притисли, и ја сам рекао да ћу остати ја сам. Како је то чуо, и Виктор и Петар су звали после 15 минута, рекли су да ће бити са својом српском браћом - рекао је он.

О српској застави у УН и изјавама из Хрватске

Приказана је и изјава бившег хрватског министра спољних послова Мира Ковача, који је рекао да се Вучић огрнуо заставом као да је на утакмици, и да Србија и српски свет не прихватају европски поредак.

- Ја треба сада да кажем живеле ваше европске вредности. Видим и застава их заболела. Дошла је једна жена на почетку и рекла ми да је забрањено коришћење заставе у сали. А онда су горе дошле српске жртве, и дошле су бошњачке жртве. Обезбеђење је спречило два инцидента. Српске жртве су донеле српску заставу. Ја сам показао поштовање и према једнима, и према другима. Али тамо се радило само о једном народу. Да наш народ прогласе за геноцидни. А како боље и лепше да им кажем да то не прихватамо, и на крају смо их победили са 23 разлике, убедљиво! Ја сам сматрао да покажемо колико се поносимо својом заставом, српским родом, не вређајући никога. Ниједну ружну реч нисам рекао о Бошњацима или сребреничким жртвама. Све што су хтели је да Србији задају ударац, да причају глупости као Ковач - рекао је он.

Он додаје да је Грлићу Радману у том европском поретку дозвољено да прича свакаке глупости сваког дана, и да сви мисле да Србија не сме да одговори.

- Ево и у Црној Гори су предлагали, па одједном мук и тишина. Па одједном је маца појела језик. Суштина је била да ми прихватимо да смо криви за све, да су у Јасеновцу убијани Хрвати, и веровали или не, ако мислите да претерујем, уопште не претерујем, то показују њихови научни скупови. Ви сада имате 20.000 Хрвата православне вере, па то је било само код Анте Павелића, када је довео оног Гермогена. То су за њих европске вредности. А за мене неће никада бити. Можете Светог Петра да зовете у помоћ, не занима ме - казао је председник.

Запитао је што није донета резолуција о Крагујевцу, Краљеву, или о убијању више од 22 милиона совјетских грађана.

- Они су све остало сакрили и покрили причом о Холокаусту. Ево, Захарова је рекла да прихвате да је опсада Лењинграда геноцид, али они нису то хтели. О српском свету никада нисам говорио, али да ли се стидим Срба било где у свету или региону? Не, поносим се њима. Видели сте наше жртве у УН. То су све амерички држављани, и били су поносни и срећни што су могли да дођу из свих делова Америке, да путују 10 сати, да нешто кажу о патњама свога народа - додаје он.

О начину гласања појединих држава

Говорећи о ставу Кине, која је гласала против, Вучић каже да нема речи и да је такође бескрајно захвалан.

- И да кажем, две даме из две изузетно моћне европске земље су изашле из сале, и биле су шокиране резултатом. Оне су говориле да је ово најтужнији дан. Ја сам рекао да је тужан зато што им је једина намера била да обележе и осуде један народ без пресуде - казао је председник.

Додаје да смо се суочили са силом, од Америке и Канаде, целе Европе, па до Јапана и Аустралије.

- А у централној Америци против нас су гласали само Костарика и Салвадор, државе познате по томе што су под контролом знате већ кога. Али најмоћније државе, Мексико, Никарагва, све су биле за нас. Видели сте ону дивну жену из Никарагве како је говорила. Имате Барбадос, Јамајка, сви су били уздржани. Свети Винсент и Гренадини, Света Луција, сви уздржани. Али Антигва и Барбуда против - рекао је он.

Каже да европске земље траже беспоговорну послушност, и да желе да ми будемо примачи факса који испуњавају налоге.

О изјави Мустафе Јусуфспахића

О изјави Мустафе Јусуфспахића, председник каже да је то дивна изјава. Захвалио се и патријарху Порфирију, као и нашем муфтији, са којим се сваки дан чуо када је био у Њујорку.

- Знамо се више од 35 година, још од пре политике. Хвала му на свему. Ја морам рећи да и са господином Дудићем имам коректне односе. Ни Срби ни Бошњаци немају разлога за страх. Ми смо направили пивоталне тачке на којима смо радили нон стоп. Ја сам инсистирао да људи из Министарства спољних послова по сто пута зову људе. И друга страна ради, мора да се ради много... Посебно сам захвалан шеику Мухамеду бин Заједу ал Нахјану. Бескрајно сам му захвалан, и никада му Србија то неће заборавити - рекао је председник.

О Резолуцији о Сребреници

На почетку емисије пуштен је прилог у ком се између осталог види и исечак са хрватског ХРТ-а у којем се говорило о Вучићевој дипломатској победи у Њујорку.

- Сувише је тешка тема да се говори о победама. Нема сумње о томе да смо у немогућим условима урадили оно што је највише могуће за земљу. Данас смо стигли из Њујорка. Имали смо занимљив пут, ја иначе волим тај лет, али не знам да ли је неки осигурач искочио, па није радио ни монитор, ни спуштање седишта. Дивна је екипа била на лету. Нисам хтео да мењам место, ја једини да то радим - казао је он.

Председник додаје да није сигуран да постоји потпуно јасна визура онога што се збивало.

- Постоји лоше тумачење у оба ентитета у БиХ, и по томе схватам да људи нису пажљиво слушали. Ми смо се суочили са предлогом Немачке, који је та земља најснажније гурала. И најснажније је гурала Аналена Бербок, директно против виталних интереса српског народа. И без обзира на све ја сам вечерас замолио Александра Вулина да не користи аргументацију коју је користио, у вези са њеним пореклом. Немачки медији имају право да раде шта хоће, ми морамо бити достојанствени и одговорни - рекао је Вучић.

Додаје да је Вулин изузетно виспрен, и да је може користити на другачији начин.

- Гурали су ту резолуцију, суочили смо се са најтежом темом. Против нас је то као савршена олуја. Против нас је био цео колективни Запад, цела ЕУ, па онда друге западне земље, Швајцарска, Норвешка, Сан Марино, Лихтенштајни... И имали сте Америку, Канаду, Аустралију, Нови Зеланд, коспонзоре које су приморавали, а неки су се и сами јављали, Чиле, и друге земље. Очекивали су да ће то бити јединствено донето. Рачунали су да ако је Русија имала седам гласова, да би ми имали осам против, и до 40 уздржаних. Рачунали су да је то рутински, и да ће тиме победити Русију - истиче он.

Председник каже да су нас много потценили, и да је то наша срећа.

- Стварни однос је био 84 према 107. Зашто 107 а не 106, рећи ћу вам. Увели су Еквадор. Дакле, од 191 који су имали право гласа, 107 није гласало за. 84 су подржале. То је 43,5 одсто чланица УН које су гласале за. Ту има и трикова, намештали су да не иде у Савет безбедности. Ишли су да се то обележава као културни догађај, а не политичко питање. А тема је таква да нико неће да буде против, сем наших највећих пријатеља. Попут Кине, неретко заборавим и Белорусију. За браћу из Минска се подразумева да су са нама. Посебно се захваљујем и Виктору Орбану, показао је да је премијер братског народа - додао је Вучић.

Председник је рекао да је против нас био колективни Запад, Организацију Исламске конференције.

- Рачунали су да ће 57 исламских земаља бити за резолуцију. Знате ли колики је рад и труд на то био усмерен. Рекао сам им у лице све. Не желим да говорим о томе како су претили и уцењивали. Утицали на одлуку Украјине и неких других земаља. Дошли ми је да плачем у хотелској соби од муке. Један велики пријатељ ми је рекао да ће искључити телефон, и рекао ми је да ће гласати у нашу корист, али да смо му направили проблеме. Нећу рећи ко је у питању - рекао је он.

Вучић каже да смо имали два позитивна изненађења, и бар осам негативних.

- Али смо знали да ће се то десити, зато што смо видели како расте притисак. Ја знам свих 18 земаља које су гласале против нас. Од Египта, Нигера, Туниса, Сенегала. Изненађујуће је за Нигер, нисмо имали такву информацију. Чад, Гамбија, Танзанија, Руанда наравно, ЈАР, Малави...

Он је истакао да многи критикују како су тобоже диктаторске земље биле на нашој страни.

- Извините, нисам знао да Кина није цивилизовани свет. А јесу ли јеменски Хути цивилизовани. Замислите Америку, Немачку и Јемен на истој страни. Како то када се сретнем са покојним Раисијем, кажу ми шта радим са диктатором. Али им не смета када са Ираном гласају против Србије - запитао је Вучић.

Он каже да није 107 земаља рекло да није било злочина, већ да је резолуција нешто што је исполитизовано, нетранспарентно, нешто што се ради против једне мале слободарске земље.

- Погрешно је то тумачити са наше стране да ти људи мисле као ми о ономе што се десило у Сребреници. И Аргентина, Бразил и Мексико су озбиљне земље, немогуће им је наредити како да гласају. То су тако образовани људи, ја сам причао са свима њима. Индијски министар, ви имате тежак разговор, није то "Где си брате како си", али једна моћна Индија је била уздржана. И негде око 5 милијарди није гласало за ту резолуцију. Показали смо снагу на глобалном југу, људи су сити превара и лажи ових великих и моћних - казао је председник.

Вучић је истакао да нема славља у Сарајеву, а да у Србији такође влада озлојеђеност.

- Што сте нам то опет урадили. Кључно решење за проблеме на Балкану је да ми причамо међу собом. Немојте молим вас ви да нам одређујете, кад год су се Немци и Аустријанци мешали ми смо ратовали овде. И молим друге у региону, пре свега Бошњаке. У понедељак ћу причати са Бошњацима овде у Србији. Ми имамо једну земљу, морамо да гледамо у будућност - рекао је он.

Поделио је и чињеницу да данас 9 од 10 Бошњака који одлазе из Рашке области сада долазе у Београд, а не у Сарајево.

Подсетимо, јуче је у Њујорку одржана генерална скупштина Уједињених Нација на којој је изгласан нацит Резолуције о Сребреници, којом се утврђује 11. јул као међународни дан сећања на жртве геноцида. За ову резолуцију гласало је 84 земље, док је против ње било 19 земаља, а уздржаних је било 68. Остале земље чланице Уједињених Нација напустиле су салу и одбиле да гласају. Овим је нацрт резолуције усвојен. 

Широм Србије након гласања народ је изашао на улице уз транспаренте "Срби нису геноцидан народ", а слични протести одржали су се и у другим градовима у региону. Протести су били одржани и у Црној Гори, чија је званична политика за ову резолуцију. Председник Александар Вучић говориће о томе шта то значи за Србију и Србе, али и за Босну и Херцеговину.