Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК НА САЈМУ ОРУЖЈА У АБУ ДАБИЈУ: Сви планирају да ратују, наоружаћемо се и не брините

20.02.2023. 10:47
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује отварању Међународног сајма наоружања IDEX, на којем учествују и представници наменске индустрије Републике Србије.

Председник је рекао да планира да обиђе велики број штандова и данас и сутра додавши да наша земља има овде неколико штандова - државни али и неколико приватних произвођача.

ВУЧИЋ УСПЕО НЕМОГУЋЕ! Земље које су родиле независно Косово данас кажу "доста нам је овога"

ВУЧИЋ УСПЕО НЕМОГУЋЕ! Земље које су родиле независно Косово данас кажу "доста нам је овога"

НА СРЕТЕЊЕ ПУШКОМ КРЕНУЛИ НА ВУЧИЋА: Брнабић о претњама: "Шта је то председник учинио или рекао, да изазове овако нешто?"

НА СРЕТЕЊЕ ПУШКОМ КРЕНУЛИ НА ВУЧИЋА: Брнабић о претњама: "Шта је то председник учинио или рекао, да изазове овако нешто?"

"ХВАЛА ВАМ НА ОВОЈ ЧАСТИ ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ!" Вучић се огласио из УАЕ: Изузетан је осећај... (ФОТО)

"ХВАЛА ВАМ НА ОВОЈ ЧАСТИ ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ!" Вучић се огласио из УАЕ: Изузетан је осећај... (ФОТО)

- Наша војска мора бити јача, неупоредиво је снажнија него пре али мора бити јача, разговарали смо с министром Малим и премијерком Брнабић како да издвојимо новац а да никог не оштетимо и уложимо да повећамо знатно борбену готовост, то је велики новац - рекао је Вучић нагласивши да ћемо од домаће индустрије у 2024. купити 200 комада нашег тешког оруђа - милоше, хаубице, огњеви...

- И то ће да кошта 300 милиона евра по нашим ценама од наших фабрика, а да купујемо са стране то би било 600 милиона евра, па ћемо додати још 100 милиона, уложити у нашу наменску за роботе, фину оптику, видећемо да ли ФАП може нешто да испрати... - додао је председник рекавши да је ВС заинтересована за дронове који носе 12 мина и испуштају их током лета.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

Председник Вучић је оценио да у свету влада опште лудило и трка за наоружавањем каква се не памти у последњих 70 година, чак ни уочи Другог светског рата:

Имали смо до касно ноћас разговоре о важним питањима. Овде се налазе углавном дронови, ми разговарамо о куповини, потписани су већ уговори. У свету се дешава нешто што није био случај последњих 80 година. Све је отишло дођавола. Сви се наоружавају бесомучно. Русија је у небеса дигла своју производњу, Грчка купује као да је џабе, Пољска... Албанци ће имати 100 оклопњака до краја године, супротно свим правним нормама. Ми се трудимо да подигнемо нашу производњу, а наше производе купују сви - рекао је Вучић.

"Па побогу, поручите 5 пута више, даћемо вам паре"

- Цео свет ускоро, у наредних неколико дана или недеља, очекује нешто велико и сви се масовно наоружавају... И ја очекујем погоршање ситуације - рекао је председник у Абу Дабију поручивши нашој наменској да појача производњу јер све што имају могу да продају у наредних 50 година - сваку мину, гранату и све што има експлозивно пуњење. Кад је реч о испорукама, председник је нагласио да не можемо да чекамо дуго у условима трећег светског рата на прагу.

Председник се наљутио кад је на нашем штанду разговарао с челницима наменске индустрије што на време нису поручили одговарајуће делове и репроматеријал за наша оруђа која пре свега треба да се испоруче Војсци Србије, а потом и Кипру и другим земљама које су заинтересоване.

- Разумем председниче, али рокови су се продужили, што је било месец и по сад је најмање 6 месеци... Зато смо поручили дупло... 

- Па знали сте то, рекао сам вам, што нисте поручили 5 пута више, ми ћемо да дамо паре - рекао је председник видно љут.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

О конкурсу за Војску

Председник је рекао да ћемо имати снажнији део јединица, где ће бити механизоване четири тенковске и четири јуришне јединице.

- Ово ће бити здружене тактичке борбене групе. Све ће да спадају у такозване специјалне јединице. Биће опремњене и тенковима и панцирима, и оспособљени за антиоклопна деловања - рекао је Вучић и додаје:

- Основна плата биће 220.000 динара, и тенкисте, и специјалце...Позивам младе момке да се пријаве за конкурс. Мислим да је велики број упита стигао - наводи председник и додаје да морамо "да имамо добру војску, као гарант одбране суверенитета".

- Све друге државе улажу огромне новце у војску - каже Вучић.

- Свако од њих ће примати преко 250.000 динара, са дежурствима и осталим - каже Вучић и додаје да "нико неће моћи да опстане ако нема снажну војску".

Како каже, морамо да имамо најбољу и најснажнију војску, иначе нас ништа сачувати неће.

sajam naoružanja
сајам наоружања / Извор: Фото: Printscreen

- Сви очекују, а и ја, додатни развој проблема наредних дана, недеља - каже Вучић.

- Сад Крушик има посла, нема ко неће да купује. Наше је да продајемо - наводи председник.

- Идемо са великим развојем, кренула је општа трка са наоружавањем. Битно је да не радимо по старом систему, већ тржиште одређује цене. Огромна улагања ове године. Сналазимо се. Кренуо је конкурс за специјалне јединице, биће пирамидално постављене. Као темеље имаће тешке јединице. Озбиљно ћемо да подигнемо ниво борбене готовости, позивам младиће и девојке да се пријаве. Добро дошли у своју војску. Мораћемо да дигнемо на три посто улагања, како ствари стоје. То смо ми приметили пре годину дана, али имате проблема. Морају да подигну капацитете у Куршумлији - истиче председник.

- Ниједног тренутка нам неће бити већи јавни дуг... Сами смо, једини који не припадамо ниједном блоку. Како да опстанемо? Ја сам ноћас скоро да сам плакао, гледајући финансијске калкулације - каже Вучић.

- Морамо да се оријентишемо на себе и улажемо у своју индустрију. Сви хоће да нам купе гранате, мине, ракете...Сви планирају да ратују. Наоружаћемо се и не брините на финансијску ситуацију у земљи - поручује председник.

- Ми ћемо да се бавимо дроновима, дошли смо нешто и да пазаримо - истиче председник.

Он каже и да сви купују најбоље, тенкове за 12 до 13 милиона евра, а Србија за милион и по до два. Каже и да Србија има велики број тенкова, али нема возаче и нишанџије.

- Зато морамо да имамо веће плате, а свако ће примати преко 260 хилајда, значајно преко 2.000 евра - истакао је Вучић.

На позив његовог височанства шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, председника Уједињених Арапских Емирата, боравити у Абу Дабију од 19. до 22. фебруара. Током боравка у Абу Дабију, председник Вучић састаће се са Његовим височанством шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, председником Уједињених Арапских Емирата.