Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Ситуација ври! Срби више немају куд, Курти "дотерао цара до дувара"

27.09.2023. 21:06
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Председник Вучић гостовао је на РТС.

Председник Србије, Александар Вучић, у емисији Око интервју, на Првом програму РТС, говорио је о догађајима у Бањској, о томе како Београд да заштити Србе на Косову и Метохији, али и о томе када ће и који избори да буду одржани.

ВУЧИЋ СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ: Затражио сам да КФОР преузме бригу о свим безбедносним питањима (ФОТО)

ВУЧИЋ СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ: Затражио сам да КФОР преузме бригу о свим безбедносним питањима (ФОТО)

"БРУТАЛНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НА КОСОВУ УЗ ПОМОЋ ЗАПАДА" Детаљи састанка Вучића и Харченка (ФОТО)

"БРУТАЛНО ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ НА КОСОВУ УЗ ПОМОЋ ЗАПАДА" Детаљи састанка Вучића и Харченка (ФОТО)

"ГОВОРИО САМ ИЗ СРЦА И ИСКРЕНО" Вучић се осврнуо на недељу од изузетног значаја за целу Србију

"ГОВОРИО САМ ИЗ СРЦА И ИСКРЕНО" Вучић се осврнуо на недељу од изузетног значаја за целу Србију

Председник је на почетку разговора говорио о изјави Едија Раме да је обележавање Дана жалости у Србији погрешно.

- Србија наиме обележава Дан жалости због трагичних догађаја на КиМ. Због смрти свих људи из угла Устава РС, сви су држављани наше земље. Србија има Дан жалости и због тројице Срба и убијеног полицајца. То је цивилизацијска, озбиљна и одговорна одлуја. Еди Рама није говорио истину. Ми смо прогласили због свих догађања и убијених лица. Није први пут да не говоре истину. А сада ћу вам рећи како изгледа то лциемерје. Подсетићу вас шта се догађало пре само 8 година, 2015. године. Тада је дошло до великог сукоба у Куманову између ђравих терориста који су тада напали Македонију, суверену државу, земљу чланицу УН, погинуло је чак 8 полицајаца. Тада нам ни Рама нити било ко из ЕУ није држао придике. Присутни су били од Исе Мустафе, који је самном преговарао. То је комеморација свим Албанцима убијеним у Куманову. Пуна хала, све организовано. И ником ништа. И то није крај - рекао је Вучић и показао слике "државне сахране у Приштини" 2015. године, у униформама УЧК.

Председник је потом показао слику споменика Бег Ризају.

- Ово је Бег Ризај, један од убијених терориста, а ово је споменик подигнут њему у Дечанима чувеним. Споменик обилази и полаже свеће Рамуш Харадинај. Толико о њиховим принципима, европској будућности и свему другом - казао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Како каже, одвратније је оно што се дешавало у нашој јавности.

- Најпре су говорили како је потребно да имамо Дан жалости, али власт то не сме да уради, јер мора некога да слуша споља. Када је влада то учинила на цивилизацијски, одмерен, озбиљан и одговоран начин, онда су рекли: "А кога ми то жалимо". Ако ви не жалите никога, ми имамо кога да жалимо - објаснио је Вучић и додао:

- Ако ви не жалите никога, ми имамо кога да жалимо. Убијени Срби су породични људи, очеви убијене деце. Тражићу да вам покажу из дрона убиство полицајца. Како ствари стоје они су постављали барикаде, а не замке, јер је реч о људима који су после Куртијевог терора, 10, 11 година од Бриселског споразума, сваког дана од убијана, шиканирања, малтретирања Срба. Имао сам тешке разговоре тада и са Миланом Радојичићем и са другима и морао сам да их разумем. Молио сам их да се повуку тада са барикада. Овај полицајац је био рањен, јер је наишао на жицу која спаја та возила. Од експлозива. Чекамо потврду за Мијаиловића, имамо лица која су спремна да буду заштићени сведоци, који ће рећи да је убијен, оверен, хладнокрвно убијен. Ја сам данас разговарао са његовом супругом, било ми је тешко то да јој кажем. Тражили смо да иде један наш стручњак на обдукцију, посебно су правили проблем око Миленковића, јер је за њега имамо податак да је упуцан са око 12 метара у тренутку кад је бацио пушку и подигао руке. Драган Недељковић, један од најугледнијих људи у Звечану је мушки то подносио, чекају сви да виде тела.

Вучић је разјаснио спекулације у вези Милана Радојичића.

- Милан Радојичић се никада није скривао и стидео ни своје улоге. Он ће свакако одговорити позиву надлежних органа РС. Уверен сам да ће бити саслушан, налази се на територије централне Србије. Он није рањен, он је човек који себе сматра борцем за слободу, својих другова се никада није одрекао и никада неће, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори. Куртију сам рекао да Срби више немају куд, да их је све окренуо против себе, да неће седати на трактор. Не можете да оправдате убиство полицајца, без обзира што он нема шта да ради на северу. Али дотерали су им цара до дувара. Курти мрзи српски народ, он мисли да су српски народ Рашић, Радомировић и остали бедници који служе свима против свог народа.  Ја знам кроз шта ти људи пролазе, ја на то упозоравам више од годину дана. Када је то дошло до ивице, ја од тада то говорим свима, ја те упозоравам зато што нисам ћорав и нисам глуп да не видим шта радите српском народу. Ситуација ври! Може да прича ко год хоће, шта год хоће. И Курти је ујединио све Србе, на све могуће начине. Шта очекујете? Да буде као колона из Карабаха? Неће бити! Годину дана имам информацију да се људи спремају на отпор. Замерили су ми јер сам их позивао да уклоне барикаде. Али ти људи живе други живот - њих малтретирају и пуцају на њих - рекао је Вучић и додао:

Позивам Србе да покушамо, да се склони Куртијева полиција, да нам последња опција буде да штитимо животе. Мир је наш интерес и молим их за то, али разумите да ти људи пролазе кроз пакао. Главни идеолог Свечља лагао је да је убијен и Вулинов телохранитељ, па он је један дан био у његовом обезбеђењу пре 10 година. Испитујемо и поменути документ. Све што су говорили лагали су. Покажите ми коме би у Београду то одговарало. Ово су искористили на најпрљавији начин. Када убију осам полицајаца то је ослободилачки чин, а Срби су терористи и дивљаци.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Председник је истакао да неко мора да води земљу, да видимо цену, да проценимо која је то граница докле можемо да трпимо, док не изађемо са оним што је наш захтев.

- Да пробамо све мирно да решавамо, да пробамо дијалогом да решавамо, да пробамо, неко мора да Куртија натера да формира Заједницу српских општина. Кад има Заједница српских општина, онда је цела полиција на северу у српским рукама, у рукама српских полицајаца. И зато он то неће. И зато им је ово свима добродошло - објаснио је Вучић и додао:

- Да смо интервенисали с правом би ме питао неко, а што сам изгубио пет хиљада људи. Шта год урадио, нема добре одлуке за мене. А ја морам да је донесем. Неко мора да је донесе. Тражићемо све механизме и борићемо се. Ово ће озбиљно да их уздрма, зато што знају да сазнајемо све више како се то дешавало. И шта је све било. Ја ћу да поновим оно што сам рекао, то се неће догодити док сам председник Републике, а то не мора да буде ни пун мандат, али се у том делу, док јесам, неће догодити. И то је оно што морају да знају, ја сам се заветовао и на Устав Србије и на Мирослављево Јеванђеље и водићу рачуна и те како о томе и то људи у Србији целој и на Косову и у Метохији морају да знају. Не сме да се изгуби из вида да је убиство полицајца тешко кривично дело, да је убиство човека тешко кривично дело, а све друго је срамота како се према Србије понашају. Само изазивате гнев српског народа. Народ је на ивици устанка. КФОР не би малтретирао Србе када би преузимао и ту тзв. првостепену и другостепену одговорност. Наши људи са КФОР-ом могу. Они неће да иду по кућама да малтретирају. Они неће да лове људе.

Председник је за шефа КФОР-а истакао да је реалан и посвећен човек.

– Претходне три ноћи спавао сам укупно сат и 40 минута, са старијом децом се нисам ни чуо, са Данилом јесам на секунд, питао ме је шта се дешава доле. Знам шта год да донесем као одлуку, бићу крив. Чак и за оне који су Куртија пуштали на слободу, који су ћутали на проглашење независности и на погром. И они други који кажу што подржавате те Србе, дајте конференцију да се одрекнемо Косова. И једним и другима је кривац само један, не Курти, него Вучић - изјавио је Вучић.

Он је потом показао одштампане новине на Дан Жалости у Србији.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

- Пустите то што мене нападате, али што то радите својој земљи? Ја сам тема зато што је тема и мета Србија, да Србија буде уништена, то је суштина свега. Покажите ми новине на албанском које тако извештавају. Докле више да петљате и лажете сваки дан? Ево вам сва власт, па ћете да вратите српски парламент у Приштину. Ти који пушташ Свечљине дронове - казао је председник.

Вучић је нагласио да више можемо да постигнемо у разговору са САД, него са Европљанима.

- Ти људи бар неки негде покушавају да сагледају неке ствари реално. Са више разумевања сагледавају ситуацију у Србији. Нас је овај Менендез, оптужен за лоповлук и криминал, што је примао наше противнике, највећи албански лобиста после Енгела, спречавао да купимо хамере, а сад смо их добили. У свим другим областима од инвестиција, имали смо боље односе. У нашим односима с Америком ово нам није требало, а Куртију је требало - констатовао је Вучић.

Председник је подсетио на речи Габријела Ескобара да је Србија самостална земља и да је поносан на то.

- Да ли сам имао лични мотив да то остане записано као нешто што сам ја рекао? Сигурно. То је сушта истина. Сам сам писао говор. Имао сам три предлога, највећи део сам сам потпуно писао. Како бих то говорио истину да не критикујем дупле стандарде? Значи морао бих да лажем. Али говорио сам истину, иако знам да ћу платити ја цену за то. Али сам био сигуран да Србија неће платити. Више нисам сигуран. Србија је самостална, војно неутрална земља, нису нам потребни спонзори, већ партнери - казао је Вучић и додао:

- Мислим да је важно да сами чувамо своје небо, своју земљу, бринемо о својој будућности и доносимо одлуке. Самостална Србија је нешто чиме се поноимо, нама нико са стране не одлучује каква ће Влада да буде. То је немогуће. Србија 60 одсто своје размене има са земљама ЕУ, Кина расте значајно, Емирати расту, Саудијска Арбанија тек почиње. Са Азербејџаном правимо уговор, преко 300 милиона евра за нашу наменску индустрију. Свакако нам је ЕУ најважнија, у политичком и економском смислу. Тренутно други пут не постоји. Да ли ће неки мој наследник да мисли другачије, ко зна.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Вучић је коментарисао сусрет Сергеја Лаврова и Ивице Дачића у Њујорку.

- Лавров је рекао Ивици Дачићу да Украјина не говори стално о интегритету Србије. Иако ја морам да кажем да јесу у Атини. Зашто Србија инсистира на интегритету Украјине, питао је. Лавров је рекао и да ми Запад неће опростити онај говор. Ако се на једном месту одрекнеш принципа, принципи више не постоје. Година '99. је она око које се ломе копља и што не умеју да објасне. Буде им кнедла у грлу. Погажени су правни принципи. Притом не мислим да смо ми били цвећке. Поставља се питање је ли Србија нападнута одлуком Савета безбедности? Није - истакао је Вучић и додао да Руска Федерација има разумевања за позицију Србије.

Говорећи о инфлацији у Србији и у свету, Вучић је објаснио да је у Србији најнижа цена електричне енергије, хлеба, јаја. Навео је да држава од нечега мора да живи, те да се мора изабрати између нпр. горива и хлеба.

- Ми делујемо антиинфлаторно кроз друге мере. Ја у економском смислу волим Америку. Радиш колико радиш, толико зарадиш и то ти је то. Ми имамо европски рат који осећамо са свим својим последицама. Успевамо да земља економски напредује. Пензионери за који дан добијају 5,5 одсто повећања,14,8 одсто од јануара, што је 21,1 одсто кумулативно од јануара. Израчунајте колики је то новац. Држава је успела да га обезбеди и ти људи су то заслужили - казао је Вучић.

Председник је говорио и о ванредним изборима.

- Добио сам писмо, ево званично. Морате да поштујете демократију и опозиционе странке, а нисам неко ко је одушевљен њиховим радом. Волео бих више одговорности посебно у тешким тренуцима за државу. Не би шкодило, људи би то умели да цене. Али они су рекли да је економија уништена, ни са чим од тога нисам сагласан и прихватио сам њихову идеју. Спремни смо за изборе од 17. децембра. Избори тада могу да буду. Биће парламентарни и покрајински и београдски и у још неким оштинама. Разговарао сам данас са градоначелником Београда, он ће бити кандитат СНС, то је предлог Милоша Вучевића. Биће ми част да будем на листи СНС, ако ме буду звали.