Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Можете све да нас побијете, нећемо признати Косово (ВИДЕО)

24.09.2023. 20:04
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председник Србије, Александар Вучић, обратио се грађанима Србије поводом најновијих догађаја на Косову.

Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима, Вучић се обратио из зграде Генералног секретаријата председника Републике. Шеф Србије разобличио је све лажи и подвале Аљбина Куртија, творца хаоса и пакла на Косову.

"ГОВОРИО САМ ИЗ СРЦА И ИСКРЕНО" Вучић се осврнуо на недељу од изузетног значаја за целу Србију

"ГОВОРИО САМ ИЗ СРЦА И ИСКРЕНО" Вучић се осврнуо на недељу од изузетног значаја за целу Србију

ЛАВРОВ ВУЧИЋУ НАКОН ГОВОРА У УН: "Ово ти Запад неће никад опростити"

ЛАВРОВ ВУЧИЋУ НАКОН ГОВОРА У УН: "Ово ти Запад неће никад опростити"

ВУЧИЋ ГОСТОВАО У АМЕРИЧКОМ ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ СА ГРЕНЕЛОМ: Фокус Србије на грађењу мостова са целим светом (ФОТО)

ВУЧИЋ ГОСТОВАО У АМЕРИЧКОМ ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ СА ГРЕНЕЛОМ: Фокус Србије на грађењу мостова са целим светом (ФОТО)

На самом почетку обраћања, Вучић се извинио грађанима Србије што раније није био у могућности да им се обрати.

- Од 1999. немамо контролу на КиМ и требало нам је много времена да сами исптиамо шта се догодило на КиМ. Шта је то што се збивало јутрос током целог преподнева и послеподнева. Да ми саопштимо људима шта се десило. Говорићемо само оно што се догодило, затим ћемо дати оцену свега тога. У име републике Србије, али говорити и о свим другим стварима. Ноћас око 02:56 минута група Срба са КиМ поставила је два камиона као барикаде у Бањској на северу КиМ. Затим долази косовска полиција, која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу је убијен полицајац. У 08:57 прелази Јариње и Брњак су затворени, пуцњава и окршај и даље трају. у 10:15 Албанци саопштавају да су четири српска града зоне терористичке операције.

- Укупно 62 пута су користили полицију против Срба. 56 етички мотивисаних напада на Србе. Да ли ће само они које полиција прогони, да би избегли хапшење Куртијеве полиције наравно да покушају да учине нешто за себе и своје породице. Ни на који начин не желим да орпавдам убиство албанског полицајца нити је то могуће правдати. То јесте за сваку осуду и то је нешто што није никоме потребно, Курти је главни организатор хаоса на КиМ, и на то нема међутим.

- Иако смо о томе говорили много пута, иако сам свакога дана и у Бриселу и у Њујорку упозоравао да до свега овога може да дође, мало ко је одлучио да слуша. Срби и то не људи из централне Србије како су лагали у приштинским медијима, трпе Куртијев терор.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Спроведен је бруталан напад на њих и питали смо се на почетку због чега то КФОР не ради, било би мање жртава. Према нашим информацијама којима ми располажемо, то је да су тројица Срба потврђено са КиМ страдали. Двојица сасвим извесно од снајперске ватре, када није било неопходно да буду ликвидирани. Двојица су тешко рањена, а постоји бојазан да је и 4. лице страдало. Пратили смо, пресретали, шта је та албанска полиција радила, ми ћемо вам показати доказе, можда чак већ током конференције, чекамо само због превода.

- Они су користили снајпере и извршили поготке и на приватне куће Бањске, где никога није било, где су старци седели у кући. Та лица су према нашим сазнањима дошла до манастира Бањска јер су имали двојицу младића који су били повређени и којима је била потребна помоћ. Ово је био разлог зашто су то урадили. Онда је кренула спин револуција од јутрос. Једном је пало на памет да би требало поново да оптуже Србију. Кажу да је то возило жандармерије. То није никакво возило жандармерије.

- Албански медији објавили су да је убијен Павле Бихали из Београда, младић који је убијен нема никакве везе са њим. Објавили су да у немирима учествују припадници Образа, реч је о ноторној лажи. Пустили су информацију да вернике и монаштво држе као таоце, такође ноторна лаж. Албанска пошта објавила је да је тајна руска јединица плаћеника.

- Везали су снимак из Нагорно Карабаха, није било важно како и шта ће све да слажу, само је било важно да се убиство полицајца свали на Београд да би они могли да докажу да су у праву.

- Приметићете једну невероватну ствар. Свака нормална особа ће да осуди убиство, као и ми што чинимо. Али интересантно је да иза покушаја убиства, као што неће да жале за тим ко је убијен, подсетићу вас да нико није издао саопштење о гнусном или огавном саопштењу, или које су све изразе користили, са чим сам сагласан, али како то да се и даље не води истрага за покушај убиства Драгише Гаљака, који је добио два метка.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Једини кривац, иако има мало кривице оних који му помажу у томе, за све што се дешава на КиМ је Аљбин Курти. То је човек који је сменио Ђурића, иако је супротно Бриселском споразуму. Никаква рпава на то није имао. Оставио је људе да брину сами о својој судбини и све време је провоцирао. И жао ми је што је део Срба на те провокације насео. Аљбин Курти је једини кривац, једини који жели сукобе и рат. Ниједан други човек не жели сукобе и рат, његова једина жеља је да нас увуче у рат са НАТО и то је једино што ради цео дан.

- Данас су рекли "побијте их све", када је Србија ишла у Дреницу да се обрачунава са онима који су хтели отцепљење од државе, они су рекли да су то борци за слободу, само су Срби изгледа терористи. То је за нас наук да знамо са ким имамо посла. То вам довољно говори какве су им намере.

- Ми смо цео дан данас имали не седницу већ заседање Савета за националну безбедност, и ми ћемо да искористимо своје стрпљење, одговорност и одлуке ћемо доносити пажљиво и детаљно их припремити и темељно урадити и са тим одлукама изаћи пред наше грађане и народ на КиМ у данима који су пред нама.

- Позивам Међународну заједницу да се Заједница српских општина формира, да на северу КиМ буду српски полицајци, да се испуне захтеви српских општина, јер то је једини начин да не буду сви Срби протерани са својих огњишта и да не буде више сукоба. Ми позивамо наш народ на мир и уздржаност, молимо их за то и молимо их да верују својој држави. То је све што их молимо - истакао је председник.

- Наше је да истрпимо све што можемо, да не дође до већег крвопролића. Наше је да покушамо да сачувамо мир. Када донесемо одлуку обавестићемо вас о томе.

- Знам какве су емоције код људи и не мора нико о томе да говори, и знам шта би људи највише волели у бесу, а моја молба је само за све да будемо довољно паметни, и да ми будемо ти који ћемо да доносимо одлуке а не други, ма како болне и тешке биле.

Питања новинара

О лицемерима из међународне заједнице и позиву од стране породице убијеног полицајца:

- Одговорићу вам о овоме "полицајац се смеје и говори", каже Албанац, "имамо једног рањеног поред цркве, је л' ти треба помоћ, треба треба, а добро није толико хитно, није штета да умре", тако то изгледа ваљда, није штета да умре, биће да је умро. И да није, не мења нам ствари. Да не причамо о томе какве су лажи изговарали. А нема оправдања никаквог за убиство.

- Тражили су разлог да изврше највећи притисак да признамо Косово, хтели с једне стране да имате комплетан тај НАТО сектор у нашој земљи који ће да каже "Ко су ти Срби, морамо да се одбранимо од њих", с друге стране имате оне који неће никад да оду, лица којима су говорили када ови лажни десничари говоре хајде одмах уђите у сукоб", а да не причамо да су и обавештајна војска и други у томе учествовали.

- Онима који мисле да ће да изврше највећи притисак да Србија призна независно Косово, поручујем: "Никада нећемо признати независно Косово, можете све да нас побијете".

- Ја већ месецима говорим да се подиже отпор и побуна код народа на северу и свуда, који хоће да се организују између осталог зато што ми без дозволе КФОР-а не можемо да уђемо осим ако хоћемо да уђемо у сукоб.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Разговарао сам са више представника Српске листе и са Петковићем. Они су људи наравно ужаснути, и они су са својим народом, ма какви били и ма какви сви да смо. Што се тиче људи који су били закључани, не мислим да је проблем у томе, већ у томе што је албанска полиција пуцала по тим кућама, и која покуца на врата те куће и хапси Србе јер мисле да ту живе људи који могу да им пруже отпор. То је тај најпокваренији спин. И барикаде када су постављали требало је Кфор да их уклони, а није. Па је дошло до сукоба у ком је страдао албански полицајац. И сви ви то знате, и да вас све заједно питам шта бисте урадили на нашем месту, не бисте знали шта бисте одговорили. Пратили смо све време, у 16:46 смо скинули,с амо нисмо то могли да урадимо раније. Јер ја не могу да изађем пред народ са тим шта сам прочитао у новинама, као што сте ви излазили цео дан ас полуинформацијама, него сам морао све то да испитам. Иначе је много Срба страдало за слободу Србије и за КиМ у Србији. Једно је сигурно, никада неће добити своју независност, и немам никакав проблем са тим, колико год се силили, нека наставе да раде свој посао. Ми ћемо одлуке и по том питању доносити у наредним данима, само то хоћемо да радимо хладне главе. О одлукама како и на који начин ћемо тражити или штитити српски народ обавестићемо грађане у данима који су пред нама.

О изјави Михаела Рота:

- Као што видите, ја сам осудио и убиство албанског полицајца, што Михаел Рот никада не може да превали преко својих уста, чак и када пуцају у српску децу, а захваљујући њему имамо овакву ситуацију на КиМ.

О делу опозиције:

- Сад су они тобож најважнији фактор, и то је неко намерно изазвао. Што се тиче ових (одређених чланова опозиције - прим.аут.) ништа нису рекли. То су исти они који су хвалили Куртија, говорили "интелектуалац", њихов друг. Нико од њих данас није радио на деескализацији. Не знам какви медији и о чему ти људи причају. Ни са ким из медија нисмо ни разговарали данас, нити су икога интересовали медији. Једино су размишљали о томе како ће на изборима нешто да им се одрази.

- Не бих о томе говорио из много разлога. Ово је одговарало и онима који их подржавају у потпуном антисрпском деловању. Ово није, плашим се, епилог, довољно је лоше да буде епилог, али плашим се да ће бити лошије. У наредним данима ћемо доносити одлуке. Лагали су све време, годину и по дана од Украјине, како Србија хоће да ратује, и све су слагали и никад нису рекли "извини". За двојицу страдалих знамо одакле су, из Косовске Митровице и породицама тих људи, проверавамо наравно још, да не буде да су лажна имена итд., изражавамо саучешће, као и породици албанског полицајца, али за све то је Курти крив, за све! Курти и они који га пуштају да то све ради.

- Наша процена је да је за неких сат и двадесет пет минута, да су окупили 460 специјалаца, што значи да је све било припремљено. Да за сат и двадесет то урадите у недељу у јутарњим сатима, то... 460 њихов број био, које су распоредили тачкасто, наравно, дизали су дронове за снимке, Кфор је преузео на себе да затвори могући излаз Србима према централној Србији, да случајно неко не би успео да пронађе спас, а да сви остали могу да буду побијени. Ми ћемо вас обавестити о нашој коначној одлуци у наредним данима.