Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СА ВАРХЕЉИЈЕМ ПОТПИСАО ВАЖАН СПОРАЗУМ: Један од највећих пројеката икада, Ниш ће бити удаљен од Београда сат и 40 минута возом (ФОТО/ВИДЕО)

28.02.2023. 12:09 14:06
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Председник Србије Александар Вучић дочекао је данас у железничкој станици Београд Центар у Прокопу европског комесара за проширење Оливера Вархеија, одакле су се возом одвезли до станице Рипањ.

Председник Србије Александар Вучић угостио је данас комесара Европске уније за суседску политику и проширење Оливера Вархељија.

Вучић и Вархеји су у возу одржали састанак у четири ока, након чега су церемонијално потписали прву траншу инвестиционог гранта за деоницу Београд-Ниш у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10.

Обраћање Вучића и Вархељија

Након потписивања споразума, окупљенима се обраћају председник Србије Александар Вучић и комесар за проширење Оливер Вархељи.

- Ово је значајан дан, важан за цео Западни Балкан. Потписан је велики развојни пројекат за цео регион. ЕУ даје 600 милиона евра бесповратне помоћи. Ово треба да донесе нова радна места, воз треба да пружи могућност грађанима Србије да до престонице стигну много брже - каже Вархељи.

"Говоримо о једном од највећих пројеката икада"

- Данас овде имамо саобраћај који креће да се развија пуним замахом. Ово ће многе будуће генерације користити. Ми овде данас говоримо о једном од највећих пројеката икада. ЕУ нам сада даје 610 милиона евра на поклон - рекао је Вучић.

- Највећа помоћ, највећа подршка, новац. За ово живите. Гледао сам са комесаром плате из децембра. Видите да морамо много тога да улажемо у централну Србију и југ земље - каже председник.

- Ниш ће бити удаљен од Београда сат и 40 минута возом - додаје Вучић.

- Сада мењамо Србију...Знате ли шта значи брза пруга. Ниш - Будимпешта ће бити за мање од четири и по сата. Све што радимо, радимо за људе, да би имали бољу будућност.

- Хоћу да се захвалим свим пореским обвезницима свих земаља ЕУ за сав новац који су нам дали. Ми се овоме радујемо. Имам и нове идеје за школе и универзитете, искористићу на послеподневном ручку да то кажем комесару. Што се пруга тиче, да будемо у корак са развијеним земљама - наводи председник, који је рекао да наш народ уме да цени и поштује новчану помоћ. Људи ће бити много срећни када седну у Нишу и за 100 минута стигну у Београд. Србија се мења на боље, постаје уређенија, сређенија - истакао је председник Србије.

Потписан грант

Потписан грант ЕУ за брзу пругу Београд-Ниш од 600 милиона евра.

Прва транша инвестиционог гранта за изградњу брзе пруге Београд-Ниш од 598 милиона евра, у оквиру финансијског пакета за железнички Коридор 10, потписана је данас у возу у присуству председника Вучића и комесара Вархељија

Споразум су потписали шеф регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Алесандро Брагонзи и министар грађевинарства Горан Весић.

Споразум за градњу деонице Сталаћ - Ђунис

Споразум се односи на градњу деонице Сталаћ - Ђунис, на трећој етапи будуће брзе пруге, која ће се прва радити, јер је за ту деоницу идејни пројекат већ завршен и одобрен.

Деоница Сталаћ - Ђунис је дуга 17,7 километара пруге.

Брза пруга Београд - Ниш биће дуга 230 километара, а завршетак радова се очекује 2029. године.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Изградња ће се одвијати у три етапе и то: Београд - Велика Плана, Велика Плана - Параћин, Параћин - Ниш.

ЕУ ће обезбедити финансијски пакет од 2,2 милијарде евра: ЕИБ ће обезбедити 1,1 милијарду евра, ЕБРД 550 милиона, донација ЕУ је 598 милиона евра, (сада одобрено 265 милиона).

На брзој прузи Београд - Ниш се очекује 2,3 милиона путника годишње.

Потписивању је присуствовала и министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић

Вучић дочекао Вархељија

Председник је на станици Прокоп сачекао комесара Вархељија.

Вучић и Оливер Вархељи кренули су нешто после 12 часова возом из станице Прокоп ка Рипњу, на железничком правцу будуће брзе пруге Београд - Ниш, за коју ће нешто касније бити потписана прва транша инвестиционог гранта ЕУ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Вучић је Вархељију рекао да ће изградњом ове брзе пруге бити могуће путовати од Ниша до Новог Сада за само три сата, а од Будимпеште до Ниша за око четири и по сата.

Вучић је упознао Вархељија са актуелним железничким пројектима у Србији.

"Правац Прокоп"

- Кад се правите да нисте уморни, а већ за десет минута имате нове обавезе. И тако до краја дана... Увек верујем у рад, енергију и посвећеност. Одох на пето умивање од јутрос и правац на Прокоп - написао је председник на свом Инстаграм профилу.

 

 

Током вожње ће бити одржан и састанак чланова делегација Србије и ЕУ.

У Прокопу присуствују минстри Горан Весић, Синиша Мали, Тања Мишчевић, Дубравка Ђедовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадори земаља ЕУ и други гости, као и директори железничких предузећа.

Председник Вучић и европски комесар ће се затим вратити у Железничку станицу Београд Центар, где ће се обратити медијима.

Реч је о потписивању Споразума о финансирању једног дела брзе пруге Београд - Ниш, чија је укупна дужина 230 километара.

Споразум који се данас потписује односи се на градњу деонице Сталаћ - Ђунис, на трећој етапи, која ће се прва радити, јер је за ту деоницу идејни пројекат већ завршен и одобрен, а реч је о 17,7 километара пруге.

На прузи Београд - Ниш, која ће се наставити на брзу пругу Београд - Будимпешта, планирано је да се возови крећу брзином од 200 километара на час.

Такође, тренутно се врши израда техничких спецификација возова које ће куповати држава Србија, специјални возови за ту пругу и планирано је да се до Ниша из Београда стиже за 100 минута.

Сви споразуму односно одобрења средстава за све етапе планиране планирани су до краја 2024, а завршетак радова се очекује 2029. године.
    Изградња ће се одвијати у три етапе и  то: Београд - Велика Плана, Велика Плана - Параћин, Параћин - Ниш.

ЕУ ће обезбедити финансијски пакет уод 2,2 милијарде евра: ЕИБ ће обезбедити 1,1 милијарду евра, ЕБРД 550 милиона, донација ЕУ је 598 милиона евра, (сада одобрено 265 милиона).

На брзој прузи Београд - Ниш се очекује 2,3 милиона путника годишње.

Средства се неће издвојити одмах у целини него како се буде радила која етапа и завршавао и одобравао идејни пројекат које ће одобравати ревизорска комисија.