Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕН САСТАНАК О ИНИЦИЈАТИВИ "ОТВОРЕНИ БАЛКАН"! Председник Вучић: Имали смо веома плодоносне разговоре!

02.04.2023. 12:42
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Вина на Опен Балкан штанду представиће врхунски сомелијери три земље.

На језеру Гарда недалеко од Вероне, председник Србије Александар Вучић, у оквиру иницијативе Отворени Балкан, састао се данас са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Димитром Ковачевским.

Ово је први пут да је сусрет у том формату одржан ван граница Западног Балкана. До градске куће Вучић, Рама и Ковачевски су дошли пешке и прошетали поред језера, а након састанка обратили су се јавности.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ВИНА: Око 90 етикета је из Србије из 41 винарије

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ВИНА: Око 90 етикета је из Србије из 41 винарије

ДРЖАВА НИЈЕ ИГРАЧКА, ВЕЋ СВЕТИЊА КОЈУ МОРАМО ДА ЧУВАМО: Председник Вучић се огласио после отварања деонице пута (ВИДЕО)

ДРЖАВА НИЈЕ ИГРАЧКА, ВЕЋ СВЕТИЊА КОЈУ МОРАМО ДА ЧУВАМО: Председник Вучић се огласио после отварања деонице пута (ВИДЕО)

ВУЧИЋ О ПРОМЕНАМА: Шта мислите колико је Дробњаку тешко да има над главом Малог сваки дан, и те како му је тешко, али мора тако!

ВУЧИЋ О ПРОМЕНАМА: Шта мислите колико је Дробњаку тешко да има над главом Малог сваки дан, и те како му је тешко, али мора тако!

Питања новинара

О опречним погледима Србије и Албаније по питању КиМ

- Ја и Еди причамо о сарадњи, можда имамо некада опречне изјави, али је економија основ односа између две земље и битно је да се грађани осећају сигурњим и добро примљеним када оду у друге земље - навео је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

- Ако би наставили да не причамо једни са другима то би било јако тешко за све нас. Понекад заиста постоје велика неслагања и постоји велика разлика у погледима, поготову када је реч о Косову и Метохији, али да ли је то разлог да не причамо или да причамо више? Ја мислим да је то разлог да причамо више. Дијалог је најважнија ствар и он се управо данас одвија - истакао је Рама. 

Обраћање председника Вучића

Председник се обратио јавности из Вероне.

- Имали смо плодоносне разговоре о питањима који се тичу питања Отвореног Балкана. Разговарали смо како можемо да отклонимо све препреке, да омогућимо слободну трговину и проток роба услуга и капитала. Разговарали смо и о многим другим питањима што се тиче безбедности хране и како би обезбедили приступ другим земљама. Разговарали смо и о електронским картама за све људе, да могу да буду усаглашене. Та мала ствар означава велики напредак. Такође, причали смо и пријему нових индетификационих картица и сва тројица смо се сложили да ћемо моћи да направимо неки напредак по том питању у наредним месецима. Договорили смо се о завршетку процеса осигурања радних дозвола и то би било, усуђујем се д акажем, основа економске сарадње међу нама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Обраћање Едија Раме

Премијер Албаније истакао је да је трговинска размена између земаља Отвореног Балкана порасла 24,8 одсто.

- То је огроман пораст и резултат рада на пројекту "Отвореног Балкана".

Рама је рекао да је пројекат Отворени Балкан изузетно важан за те три земље и да га сматрају комплементарним са Берлинским процесом. 

Обраћање Димитра Ковачевског

Ковачевски је закључио да је иницијатива "Отворени Балкан" нешто што је органско, аутентично и што је базирано на доброј вољи и односима између наших земаља.

Бенефити који ће се показати у будућности су велики мотив и за друге земље да дођу да се придруже Отвореном Балкану.

- Ако смо заједно јачи, увек ћемо бити јачи - навео је Ковачевски.

- Отворени Балкан није политичка већ економска иницијатива. Базиран је на слободној трговини, роби и добрима.

Otvoreni Balkan
Отворени Балкан / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

"VINITALY 2023"

Тројица лидера посетиће "VINITALY 2023" и са министром спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијем Тајанијем обићи заједнички штанд на којем ће вина представити излагачи из Србије, Албаније и Северне Македоније.

Како је раније најавио председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, вински сајам “Винска визија Отвореног Балкана” представиће се на највећем светском сајму вина VinItaly у Верони од 2. до 5. априла, пред више од 25.000 купаца из целог света. На штанду Опен Балкан који је организовала ПКС на сајму у Верони представиће се више од 200 етикета најбољих вина из Србије, Северне Македоније и Албаније.

Вина на Опен Балкан штанду представиће врхунски сомелијери три земље

Од укупног броја, 90 етикета је из Србије из 41 винарије. Вина на Опен Балкан штанду представиће врхунски сомелијери три земље, а биће организован и мастерклас на коме ће бити представљене аутохтоне сорте Балкана.

Чадеж је подсетио да је ПКС пре шест месеци покренула иницијативу да се на том престижном сајму VinItaly представи највећи регионални вински сајам – “Винска визија Отвореног Балкана”, што ће, како је додао, нашим винарима омогућити нове послове.

Очекује се, навео је, да ће купци са сајма у Верони посетити и Београд који ће од 16. до 19. новембра бити домаћин регионалног сајма вина и престоница винске индустрије у нашем делу света, а где ће моћи да пробају најбоља вина из Србије, Северне Македоније и Албаније.

Према његовим речима, ове године на VinItaly очекује се рекордан број учесника – посетилаца, излагача, и купаца – увозника, дистрибутера и њихових асоцијација из Европе, али и из целог света – од САД, Централне и Јужне Америке, преко Африке до Азије.

Чадеж је подсетио да је председник Вучићу заједно са председницима влада Северне Македоније и Албаније покренуо иницијативу да се прошле године организује први сајам вина “Визија отвореног Балкана”, који је, како је, нагласио прошао одлично.

– На нама је да промовишемо тај сајам у свету и да направимо што више послова. Разговараћемо са највећим светским купцима како би они дошли у Београд и учинили га местом на коме се праве добри послови за винаре – навео је председник ПКС и додао да ће наступ на сајму у Верони нашим винарима отворити могућности за нове послове.

Први “Wine Висион by Опен Балкан” организован је у септембру 2022. године

Додао је да ће се разговарати са највећим светским купцима како би они дошли у Београд и учинили га местом на коме се праве добри послови за винаре, рекао је Чадеж.

Први “Wine Висион by Опен Балкан” организован је у септембру 2022. године, на иницијативу лидера три земље, када је представљено више од 350 винарија – готово 400 излагача са дестилеријама из више од 20 земаља.

Забележено је око 35.000 посетилаца, међу којима више од стотину професионалних купаца из региона и света – дистрибутера и увозника, затим представника ХОРЕЦА сектора, велетрговаца и малопродајних ланаца заинтересованих да прошире продајни асортиман винима из Србије и региона ОБ.

Посетио је да су стотине излагача са свих континената већ најавили учешће и изразио уверење да ће манифестација увелико надмашити резултате прошлогодишњег сајма.