Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ДОКОН ПОП И ЈАРИЋЕ КРСТИ, КАД НЕ ЗНАЈУ КАКО ДА НАПАДАЈУ ИЗМИШЉАЈУ" Председник након Сретењске академије одговарао на питања новинара - "молим медије да не буду и тужиоци и судије"

15.02.2023. 10:56
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Pink.rs

Председник Србије Александар Вучић је након свечане Сретењске академије у Крагујевцу одговарао је на питања новинара.


Председник је на питање новинара у Крагујевцу да прокоментарише речи уредника "Данаса" Драгољуба Петровића који у својој колумни каже да одликовања данас добијају само они који су Вучића јавно подржали, рекао да увек измишљају такве ствари када не знају више како да га нападају и запитао да ли ће онда и против Станислава Хочевара који ће данас добити орден покушати нешто да пронађу у том смислу.

- Докон поп и јариће крсти, кад не знају како да нападају измишљају. Трудио сам се да доделом одликовања и ордења покажем шта је држава и доделим онима који су то завредили и својим радом и трудом и животом заслужили и уверен сам да смо увек то чинили на просфесионалан, озбиљан и објективан начин, некада има оних који су ми идеолошки блиски, а некада на потпуно другој страни - рекао је Вучић.

"СРБИЈА НЕМА ПРАВО ДА СЕ ИГРА И ПОНАША НЕОДГОВОРНО" На овом месту рађала се наша држава - Вучић посебно истакао значај

"СРБИЈА НЕМА ПРАВО ДА СЕ ИГРА И ПОНАША НЕОДГОВОРНО" На овом месту рађала се наша држава - Вучић посебно истакао значај

"ЖИВЕЛА СРБИЈА" Вучић честитао грађанима Србије Дан државности (ФОТО)

"ЖИВЕЛА СРБИЈА" Вучић честитао грађанима Србије Дан државности (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК О ТЕМИ КОЈА ЗАНИМА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Вучић коментарисао "аферу" која тресе РТС!

ПРЕДСЕДНИК О ТЕМИ КОЈА ЗАНИМА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Вучић коментарисао "аферу" која тресе РТС!

Он је поручио и да никада није нити ће, док је председник, по том основу доносити одлуку ко ће да добије орден и одликовање.

- Питате се како да одговорите људима, дођете до оног закључка, није питање нивоа лајкова, него питање одговорности. Важно је да људи запамте, да држава не трпи авантуристе - председник је прокоментарисао земљотрес у Турској. 

- Када годинама обмањујете јавност и причате како увек неко на нешто мора да буде натеран, морате да налазите разлоге у шиканирању, обмањивању. Направили су једну посебну грешку, поменули су једно предузеће на чијем челу није човек из СНС-а. Дође ко хоће. Ово су добри људи, добри домаћини. Авантуризам не сматрамо да је добар за Србију - истиче Вучић.

О РТС и крвичним пријавама

Председник Вучић изјавио је данас да се не би изјашњавао о РТС-у и наводној афери о којој се ових дана говори у јавности и истакао да тим поводом надлежни органи треба да обаве свој посао.

Он је то рекао новинарима у Крагујевцу, на питање Танјуга како коментарише што је председник Управног одбора РТС-а Бранко Кланшчек поднео кривичну пријаву против директора РТС-а Драгана Бујошевића и уреднице забавног програма Оливере Ковачевић и рекао да се ни на који начин не би изјашњавао о том питању.

- Молим медије да не буду и тужиоци и судије. Слобода изражавања мора да постоји, кривичну пријаву може свако да поднесе, а то не значи ништа. Против мене је поднето око 2000 пријава. Надлежни органи треба да обаве посао, решење није у хајци која се води нити глорификацији оних који то не заслужују - рекао је Вучић.

- Замолио бих медије да не буду истовремено и тужиоци и судије. Слобода информисања и изражавања мора да постоји. Кривична пријава не значи ништа, а то је посао надлежних органа. И тужилаштву и полицији. У сваком случакју замолио бих за стрпљење и простора за рад надлежних државних органа - напоменуо је. 

О повећању броја специјалних јединица

- Наша војска је системски нарушавана, било је тешко вратити оно што је некада имала. Знам све недостатке наше војске, све оно са чим се суочавамо. Знам све шта имамо, од ракета до дорнова. Имајући све у виду, донео сам одлуку која је важна за јачање и снажење војске. То захтева огромна финансијска давања. Та одлука ће повећати стандард жандармерије, реч је о веома важној одлуци. Ми нисмо полицију употребљавали када су блокирали пут, сви други их изубијају на мртво име. Тај очај и немање аргумената и покушај рушења земље на сваки начин је тешка болест која нас је опхрвала у ери социјалних мрежа. Истовремено, да не причамо о нуклеарном сукобу, оно што је проблем је да нема рационалног приступа никаквом решавању проблема - каже. 

О Београду на води и земљотресу

- Видите какви су ти људи незналице. Прво су причали да не може ту ништа да се изгради јер не може вода да се извади из цеви. То је једна од најсолиднијих грађевина, са дубоким темељима. То вам говори о незналицама и злонамерним људима. И на националним фреквенцијама кажу није проблем у земљотресу већ у инфраструктури. Ко бога вас молим, не лупајте људи. Није проблем поплава, већ људи? Земљотрес коју год земљу да је погодио, па у Америци би све зграде срушио. Јачи ветар дуне, па их однесе. Нека је пала, нека није. Зависи да ли је на клизишту или не. Каква су то лупетања, какве су то глупости? Баш нађоше Београд на води. Рекао бих ја вама где је најгора градња била. Не знате како да опростите нечије велике резултате и успех. То су оних које прскате против комараца кажу да им прскамо корону. И све нам је тако. И онда нисмо у стању да доносимо чвсрте одлуке - каже Александар Вучић. 

О одликовању Гренела 

- Мислим да га не плаћа, нисам у Влади. Знам да сте обмањивали народ кад сте причали да сам плаћао Блера, Клинтона… Ово нема везе с Владом, већ са мојом одлуком. Да ли мисли другачије од онога што мисли америчка администрација, не знам. Човек који се залагао за мир и да се чује глас Србије. Само не знам како вама са Н1 буду паре у првом плану - каже председник.