Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОСЛЕ ПОКАЗНЕ ВЕЖБЕ МУП: "Хвала вам што сте увек спремни да будете уз своју земљу и да је заштитите" (ФОТО)

22.07.2022. 10:00
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Вежба је почела у 10.00 сати, на брани на језеру Гружа.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас показно-тактичкој вежби Министарства унутрашњих послова "Гружа 2022".

"ДА УНИШТИМ СРБИЈУ? НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ!" Вучић о хајци тајкунских медија на српску наменску индустрију (ВИДЕО)

"ДА УНИШТИМ СРБИЈУ? НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ!" Вучић о хајци тајкунских медија на српску наменску индустрију (ВИДЕО)

"ДАНАС САМ ПОНОВО ПОНОСАН НА СРБИЈУ И ЊЕН НАПРЕДАК, СНАГУ И УЗЛЕТ" Вучић се огласио после састанка са Ал Сисијем (ФОТО)

"ДАНАС САМ ПОНОВО ПОНОСАН НА СРБИЈУ И ЊЕН НАПРЕДАК, СНАГУ И УЗЛЕТ" Вучић се огласио после састанка са Ал Сисијем (ФОТО)

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ: Град ће преузети Београдску аутобуску станицу и завршити је за пар месеци

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ: Град ће преузети Београдску аутобуску станицу и завршити је за пар месеци

 

Изјава за медије

О новој влади

- Биће промена, ко добије мандат, он ће да саставља владу. Ја ћу да изнесем свој став и мишљење. Сигуран сам да ће бити бројних промена. Мора да буде нове енергије и новог заноса. Верујем да ће нова влада да обави добар посао - казао је председник. 

Колико ће посета председника Египта ојачати положај Србије?

- За нас је важно да развијамо пријатељске односе, Египат је једна од најзначајнијих земаља Африке, и у исламском свету. Земља која има огромну улогу. Велика ми је част што сам могао да будем домаћин председнику Сисију и што смо положили темељ за наставак сарадње - одговорио је председник на питање новинара.

Хрватски медији о приказу оружја председнику Египта

- Пре три дана су написали да Вучић није ни ч од четника, нека се договоре шта сам. У мојој породици није било ни четника, ни партизана, страдали су само зато што су Срби. Немам проблем са тим, мислим да су показали право лице, ја да вређам нећу. Само се питам да ли су се то уплашили цвета или венца? Како сам то дивљао јуче? Зато што сам рекао да ћемо да наставимо да извозимо оружје? Него шта ћемо. Само да их обавестим, уложићемо још 100 милиона евра. Није дивљање. Толико су текстова написали о мени, да мислим да о свим Србима нису написали толико текстова. Уверен сам да ће моји унуци и праунуци да се поносе тиме што је један Србин успео да добије толику пажњу од Хрвата. Ако они мене нападају, знам да чиним нешто добро за своју земљу - рекао је председник.

AV
АВ / Извор: Фото: ИнстаграмПринтсцреен/будуцностсрбијеав

 

О Андреју Вучићу и случају Јовањица

- Три године лажи, а сада имамо и званичне изјаве да је то била лаж од почетка. Хоће неко да каже извините? Свуда су објављивали како смо произвођачи дроге и криминалци. Да ли је могуће да неко поверује у то? Ставите себе у нашу позицију, свог супруга, дете, брата, да вам неко то три године ради сваког дана. И онда да одједном преко ноћи чујете да је то била лаж од самог почетка. Знате, увек на крају истина изађе на видело - истакао је председник.

О инцидентима у Новом Саду

- Показали су данас две насловне стране, "Вучић насиљем брани", а нисам ни знао да се нешто десило. Јутрос сам сазнао шта се десило, био сам јуче са председником Египта. Немојте да изврћете ствари, нико није напао некога јер је мирно стајао или седео негде. Реч је о лицима који су већ упадали у скупштину, бацали петарде, то нигде није дозвољено. Ми увек пустимо да упадну у РТС, скупштину, па их полако избацујемо. Јуче, није то никакво приватно обезбеђење, њихов посао је да заштите објекат. Само да поставимо ствари како јесу. Никаква моја војска, не знам која је фирма. Полиција је била толико блага и водила рачуна да никога не повреди. Упозорила је да насиље и дивљаштво неће бити дозвољени. Шта мислите да треба да пуцамо као у Холандији? Нико то не жели. Нама треба разговор, да се са тим људима разговара. Да ли мислите да имате право да овде баците сузавац и да вам нико не стави лисице на руке? Немате то право ни ви, ни ја. Нећу да говорим о томе колико поједини од њих мрзе српску заставу, све то по страни. Питам шта очекујете од полиције? Ту је да заштити свакога - објаснио је председник.

Обраћање председника

Председник је истакао да је задовољан спремношћу Жандармерије.

- Гледаћемо у наредном периоду да повећавамо плате, да можете са породицама да будете сигурнији, да планирате нормалан живот - поручио им је Вучић.

Он је додао да се у на примеру сукоба у Украјини види колико су важне специјалне јединице.

- Најоубученије су специјалне једиице, и извиђачком смислу, и у цисцсхењу терена. Све што вам треба за ноћни рад и дејство... јер то је оно што даје посебну предност. Они који имају све за ноћни рад и деловање, то и користе против оних који то немају, и онда су у предности. Видео сам да су ови момци спремни - рекао еј Вучић.

Информисао се о снајперским пушкама којима Жандармерија располаже, које има сваки одред, а представљени су му и аутоматски бацачи граната које производи "Застава оружје".

У обраћању припадницима Жандармерије, Вучић је оценио вежбу врло добром и захвалио им се на изузетној захтевној вежби коју су приказали.

- Велилко хвала свим 209 припадника који су учествовали у напорној и захтевном вежби. Чак и ја, који нисам толико стручан, сам видео много детаља због чега је било тешко извести, у овим временским условима, вежбу - рекао је он.

Вучић се захвалио припадницима Жандардмерије што су увек спремни да буду уз своју државу Србију, што су увек ту када год је потребно да се земља сачува и заштити, што раде напорно да би могли да одговоре свим задацима.

Вучић је истакао да је за нашу земљу очување безбедности и сигурности од кључног значаја.

Замолио је припаднике Жандармерије да увек воде рачуна о себи, додајући да су они најважнији својим породицама, али и једнако важни и много вреде својој држави.

- Никада нећу заборавити када сам посетио Кааљево, када смо били близу неких тешких одлука, да нико није био на боловању тога дана, да су сви из краљевачког одреда дошли и запевали нашу косовску песму - нагласио је он.

- Очењујем вежбу са врло добро. Живела Србија - завршио је Вучић обраћање и замолио припаднике Жандармерије да се што пре склоне са сунца.

Председник добио поклон од Жандармерије

По завршетку вежбе, председник Вучић добио је од припадника Жандармерије дрес на коме пише његово име.

- Гледаћемо да у наредном периоду повећамо плате - казао је председник и додао "види се да су момци заиста спремни".

Председник разговара о оружју које је коришћено током вежбе.

Председник стигао - вежба почела

Вежба је почела у 10.00 сати, на брани на језеру Гружа.

Председник Вучић стигао је, а вежба је почела. Вежби присуствује министар унутрашњих послова Александар Вулин и остали високи руководиоци МУП-а.

Током вежбе, више од 200 полицијских службеника, уз употребу најсавременијих возила и опреме приказује обученост и способност у одбрани највиталнијих објеката значајних за живот грађана, привреду, економију и енергетику и то кроз садејство са копна, ваздуха и воде.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

У акцији учествују припадници ПУ Крагујевац, Жандармерије, Ронилачке јединице Жандармерије, као и Хеликоптерске јединица МУП-а.

Од опреме, у вежби се користи девет специјалних и борбених оклопних возила: М11, М15, Лазар 3, Хамери, Дефендери, квадови, хеликоптери Газела и X145M, борбени десантни гумени чамци Зодијак и десантни чамац Премакс.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Приказује се и рад снајперских тимова, ронилачких тимова са десантним чамцима, упадних тимова који се из хеликоптера, користећи технику "Фаст ропе", спуштају на брану и алпинистичким техникама, користећи инфраструктуру бране, упадају у отворе и просторије бране.

Све време подршку са копна и упад са копна врше пешадијски тимови Жандармерије.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

 

Вежба у пет етапа

Вежба се изводи у пет етапа, од постављања уже и шире блокаде бране, до потпуног савладавања и неутралисања терориста.

У првој фази обавља се постављање шире и уже блокаде, а то ће учинити полицијски службеници ПУ Крагујевац и Жандармерије, док ће у другој фази бити обављено неутралисање обезбеђења бране (ДТГ) и у трећој се изводи координисан прилаз полицијских службеника објекту и постављање обезбеђења и ватрене подршке упадним тимовима.

У четвртој фази изведена је координирана акција упада у објекте, неутралисање ДТГ-а и контрола објекта, а у петој идентификација лица и пружање помоћи повређенима и обезбеђење лица места за вршење увиђаја.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Сценарио за вежбу подразумева да су брану на језеру Гружа у селу Пајсијевић заузеле снаге ДТГ-а, блиске терористичкој организацији ИСИЛ, а по наређењу Директора полиције, снаге Жандармерије су ангажоване у циљу неутралисања ДТГ-а и враћање бране под контролу снага безбедности Републике Србије.

У групи ДТГ-а има 25 до 30 особа, са минимум једним теренским моторним возилом, стрељачким наоружањем и импровизованим екслпозивним направама, а циљ им је ширење панике и страха и дестабилизација енергетског система Србије, као и рушење бране уколико се не испуне њихови услови.

 

Како је планирано, након приказа вежби, председник ће одговарати на сва новинарска питања из домена спољне и унутрашње политике, саопстила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.