Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник обишао радове на изградњи вијадукта и деоница пруге за велике брзине: За 30 минута на ручак у Нови Сад (ВИДЕО)

25.03.2021. 11:58 14:17
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Вучић је такође обишао и завршне радове на изградњи вијадукта и полагању колосека преко вијадукта у Бешкој

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на железничкој станици Земун - деоница пруге за велике брзине Београд-Стара Пазова.

Вучић је такође обишао и завршне радове на изградњи вијадукта и полагању колосека преко вијадукта у Бешкој, на деоници пруге за велике брзине Стара Пазова-Нови Сад.

ПОКАЗАТЕЉ РАЗВОЈА И СОЛИДАРНОСТИ: Србија определила финансијску помоћ за општину Дрвар и Републици Српској

ПОКАЗАТЕЉ РАЗВОЈА И СОЛИДАРНОСТИ: Србија определила финансијску помоћ за општину Дрвар и Републици Српској

Вучић честитао Национални дан Републике Грчке: Председник поздравио пријатељску сарадњу две државе! (ВИДЕО)

Вучић честитао Национални дан Републике Грчке: Председник поздравио пријатељску сарадњу две државе! (ВИДЕО)

"Европска перспектива Западног Балкана приоритет за ЕУ и САД" Шеф европске дипломатије упутио јасну поруку

"Европска перспектива Западног Балкана приоритет за ЕУ и САД" Шеф европске дипломатије упутио јасну поруку

 

Питања новинара

Председник Србије је нагласио да Нови Сад има чиме да се поноси.

На питање када ће бити почета пруга до Суботице председник је рекао да се ускоро креће са тим. Он је најавио и да се ускоро отвара фабрика чоколада, најавио је и велику јапанску инвестицију.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- То ће бити за људе да оду буквално на кафу, на ручак у Нови Сад - рекао је председник и додао да он неће имати разлога да иде аутомобилом. 

На питање о судбини Вашингтонског споразума председник је рекао:

- Не могу на то да вам одговорим, што се Србије тиче, Србија увек поштује потписане споразуме. Ако неко каже да га не интересује ЗСО већ да га интересује заједница општина између Ругове и Шаре, онда тог неког не интересује дијалог. Ми ћемо увек бити спремни на дијалог, бићемо спремни за компромис, али нећемо бити спремни на претње.

О Драгану Ђиласу:

- Ја нисам тужилац, али имам свој мозак, али сте ви себи дали за право да будете и тужиоци и браниоци. Ја сам био убица Оливера Ивановића, данас сам убица Владимира Цвијана - рекао је председник и додао:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Ви сте ти који ми две године судите, оптужујете и унапред изречену пресуду износите о случају Јовањице. Измислили сте целу причу, тужили, оптужили, судили, пресудили, све сте то себи дали за право, заједно са Драганом Ђиласом.

- Знамо да има рачуне. Да ли је то кривично дело или не, то ће надлежни органи да установе. Да ли је утајио порез на капиталну добит, надлежни органи ће да установе. 

Обраћање Боцан-Харченка

- Стварно сам срећан и задовољан, оно што је у Русији било у разговору са Борисовим, потврђено је овде у Србији, и све ће бити готово у року као по уговору. Председник Вучић је споменуо, и ја такође желим да додам, биће диспечерски центар и то је мозак пруге и модерне железнице, и немој да забаравимо центар за школовање јер он представља бригу за младе и будућност, то је за будућност Србије да увек има стручњаке за пруге и железнице. Деоница Београд-Нови Сад је важна за целу Европу, а наравно и за Русију. За пола сата ће се стизати од Београда до Новог Сада, то је заиста велику успех - рекао је Боцан-Харченко.

Председник Србије је потом показао како изгледају двоспратни возови наручени из Швајцарске.

- Мало земаља има овакав воз. Много смо платили, али ће људи имати највећи комфор. - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Обраћање председника Србије

- Мислим да сте видели данас како нам пруга Београд-Нови Сад напредује, хтео бих да се захвалим руској железници, недалеко одавде је најкомпликованији део, тај вијадукт. Имали сте прилике да видите како се то одвија и како се ставља туцани камен. Ми ћемо све радове завршити до краја године, а већ од следећег фебруара ћемо моћи да се возимо. Стићи ће нам дабл декер возови - рекао је Вучић.

Председник се захвалио екселенцији на помоћи и радовима које обављају у Србији.

- До краја 2023. године би требало све да се заврши. Већ смо кренули у пројекат вредан 30 милиона евра ка Пријепољу, па све до Црне Горе, и ми бисмо с тиме много добили. Ово је кључна ствар, овим правимо разлику. Биће воз са једним стајањем до Новог Сада, зваћемо га експрес воз, који ће стизати за 30 минута. Други воз ће имати девет станица до Новог Сада и стизаће за 53 минута - рекао је Вучић.

Обилазак завршних радова на изградњи вијадукта у Бешки

Председник Србије обилази завршне радове на изградњи вијадукта и полагању колосека преко вијадукта у Бешкој, на деоници пруге за велике брзине Стара Пазова-Нови Сад.

Представник извођача радова у Бешки је истакао да је почетак физичких радова за диспечерски центар заказан за септембар, док по плану сви радови би требали да буду готови до 2023. године.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Много лепо изгледа ово - рекао је председник Србије.

Предсеник је објаснио и у чему је значај диспечерског центра:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- Ми њиме на најбољи начин генеришемо саобраћај и тачно знамо на кој начин су нам које пруге и који возови заузети. И увек имамо пуну контролу. Тако да је диспечерски центар нешто од пресудног значаја за нас - рекао је председник Вучић.

Председник се фотографисао са радницима из Русије који су то од њега тражили.

Обилазак радова на железничкој станици Земун

Приликом обиласка представник извођача радова је рекао председнику да ће радови бити готови крајем септембра ове године и да ће до краја године бити пуштено све.

- 1. септембра почињемо да радимо, свим снагама нападамо све фронтове и завршавамо са радом - рекао је представник извођача.

Председник Вучић се захвалио кинексом инвеститору и рекао да ће се и он сам возити возом, јер је много лакше тако избећи гужву.

Када је у питању деоница Нови Сад-Суботица речено је да се 31. маја завршава грађевински пројекат, а да 01. септембра почињу радови. Сама деоница Нови Сад-Суботица је дугачка 108 километара.

- За мање од годину дана људи ће моћи да се возе 200 километара на сат од Београда до Новог Сада - рекао је Вучић.

Деоница Београд-Стара Пазова имаће шест станица.

Представник извођача радова је рекао да је најтежа деоница за изградњу била станица Батајница. Такође се захвалио председнику Србије што је омогућио да се сви радници вакцинишу, на шта је председник одговорио:

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

- Ништа не би било од тога да нам Кина није послала вакцине - рекао је Вучић.

Железничке станице заједно са председником Србије обилази и амбасадорка Чен Бо.

- Кинези увек испуне своја обећања, они не траже могућност да нам узму динар више, додатне клејмове, они то не раде - каже председник.

Распоред обиласка

Обилазак Железничке станице Земун предвиђен је у 12.00, а Вијадукта у Бешкој у 13.00 часова.