Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ У ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Борићемо се да будемо своји на своме, да опстанемо и сачувамо име и презиме (ВИДЕО)

03.08.2023. 17:01
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Александар Вучић и Милорад Додик / Извор: Фото: Танјуг/СРНА (СТР)

Вучић обишао је новоотворени вртић "Србија" у општини Србац у Републици Српској.

Председник Србије, Александар Вучић, налази се у дводневној посети Републици Српској, у оквиру централне церемоније обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја",  која се први пут одржава у Републици Српској и то у Приједору, у петак, 4. августа.

ВУЧИЋ И ДОДИК ЋЕ У ПЕТАК ПОСЕТИТИ СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ: Положиће цвеће и одати пошту страдалницима

ВУЧИЋ И ДОДИК ЋЕ У ПЕТАК ПОСЕТИТИ СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ: Положиће цвеће и одати пошту страдалницима

ОВО ЈЕ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА ЗА СРБИЈУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ Вучић, Додик и патријарх Порфирије о најважнијим националним питањима (ВИДЕО)

ОВО ЈЕ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА ЗА СРБИЈУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ Вучић, Додик и патријарх Порфирије о најважнијим националним питањима (ВИДЕО)

"КАО НАРОДИ ИМАМО БРАТСКЕ ОДНОСЕ" Вучић објавио снимак након сусрета са Пендаровским (ВИДЕО)

"КАО НАРОДИ ИМАМО БРАТСКЕ ОДНОСЕ" Вучић објавио снимак након сусрета са Пендаровским (ВИДЕО)

Током данашњег дана, председник Вучић, у друштву председника Републике Српске, Милорада Додика, члана Председништва БиХ, Жељке Цвијановић, као и патријарха српског Порфирија, обишао је новоотворени вртић "Србија" у Српцу.

Долазак председника Вучића поздрављен је великим аплаузом окупљених. 

Питања новинара

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић дотакао се притисака на Србију и РС и санкцијама.

- Говорили смо о томе, то су веома озбиљни притисци. Санкције су веома озбиљан проблем. То не престаје преко ноћи. То су асд и велики финансијски притисци, економски притисци. Народ чека да добије све што му припада и баш их брига какви су притисци. Они оду на одмор и кад се врате хоће своју плату, не питају се под каквим сте притисцима. А, имамо ли шта друго? Да се одрекнемо Србије или РС - рекао је Вучић и додао:

- Ја не мислим да постоји алтернатива. Трудио сам се да у свему пронађем неколико могућих потеза, али некада у шаху, посебно са мало понуђених фигура, нема много опција. Онда вучете потезе које морате, а при томе нисте сами криви што сте у ту позицију доведени. Важно је да људи знају да је ситуација тешка, морамо да се боримо.

Милорад Додик је истакао да мора да се чува дејтонска структура.

- Ми смо овде дошли да разговарамо како ћемо сарађивати и градити. У Сарајеву је главна спортска дисциплина што пре притрчати у неку америчку или британску амбасаду и тамо клеветати Вучића и Додика. Ни једну реч нисам проговорио о рушењу територијалног интегритета. Ја сам сведок, када је он у председништву њима нудио помоћ у вакцинама и свему током короне, они се окрену против њега. Он пита треба ли федерацији жита, ни грама нису повукли. Захвалан сам Србији на пружању помоћи. Ја сам сведок свих председника Србија од Милошевића до данас. Једино што смо успели да урадимо и сва помоћ јесте са Вучићем.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Александар Вучић и Милорад Додик / Извор: Фото: Printscreen

Милорад Додик је истакао да је ово први пут да је председник Србије у општини Србац.

- Види се да заједничка улагања имају смисла. Данас смо у посебном дану, и сутра председник Србије борави овде и ово се такође никада није десило, да председник Србије два дана борави у РС. Разговарали смо о томе да морамо да видимо на који начин координирати активности на којима заједнички треба да радимо. Ја могу да сведочим о томе на који начин председник Вучић и његова екипа поимају очување мира у РС. Политика председника Вучића је помоћи свима у БиХ, а самим тим и народу у РС.

Затим је поново реч узео председник Вучић.

- Имали смо не лаке разговоре о проблемима са којима се суочава српски народ. Сутра ћемо о томе свему говорити. Србија у тешким тренуцима због великих спољних притисака не може, нема право и неће да окрене леђа Републици Српској. Не разумем како бисмо уопште могли да се понашамо и како бисмо смели да се понашамо према Републици Српској онако како се сви други према њој понашају. Породице само желе своје огњиште и да буду свој на своме. Србија ће у складу са Дејтонским мировним споразумом и повељом УН увек учинити све што може да помогне РС. Мала је ствар ово што смо урадили у Српцу, верујем да још много тога можемо да урадимо. Пред нама су сутра политички разговори и по први пут одлазак на Петровачку цесту. Нажалост ситуација је много компликована и сложена, немамо куд, борићемо се и верујем да ћемо успети да сачувамо себе, свој народ и из свега изађемо нешто јачи - закључио је председник Србије.

Председник Вучић одговорио је на питање о писању медија да он сања о "великосрпском царству" и руској "пропагандној машинерији".

- Шта је ово него немачка пропагандна машинерија. Што лажете да ми је сан стварање великог српског света, пошто не можете да добијете моју изјаву нити кроз дела да покажете да сам то учинио, онда само анализирате кроз моје снове и лупате глупости. Сањам да останем упамћен по томе да смо успели да сачувамо народ од рата, да не будем неко ко ће да им се додворава а приори. Сањам да изградим Србију, да помогнемо свима у региону и да сви нама помогну из региона. Да имамо веће плате и пензије. Поносан сам на путеве, школе, болнице. Нисам знао да је могуће да новинари могу да анализирају моје снове, узгред председника Путина нисам видео дуго, а знам да њихови државници јесу два пута. Лепо је што нас сматрају воловима, али верујем да смо тај стадиум превазишли и не волим да им кажем хвала кад нас називају воловима. 

О обележавању страдања српског народа током "Олује", Вучић је рекао да се данас не води политика каква се некад водила, већ се води озбиљна политика.

- Тако се некад у Србији водила политика. Немој да држимо помен за Олују, наљутиће се Хрвати, немој да ловимо ратне злочинце, сметаће овима и онима, немој да кажемо да је неко убио нашу децу од 7, 9 и 11 година, пусти деца су већ убијена, гледај у будућности, на њихову жалост таква политика се у Србији више не води.То што волимо Републику Српску, то не можете никада да нам забраните и то нико неће моћи - нагласио је Вучић.

Обилазак новоизграђеног вртића

Две делегације су кренуле у обилазак новоизграђеног вртића у Српцу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Вучић је обишао просторије вртића. 

- Децо хоћете да нам отпевате нешто - обратио се Вучић окупљеној деци у вртићу. 

Деца су извела песму "Ми смо деца неба"

Након извођења песме, деца су председнику Вучићу уручила и поклон - своје урамљене радове. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- За нас је лепо да нешто учинимо. Ово је само игла у пласту сена, али наша земља помаже у свакој општини. Сада имамо нешто више општина којим помажемо. Али све је то недовољно, јер је тешка ситуиација у свету, новац је скуп, има много политичких проблема, увек када постигнете нешто, тежите да постигнете више. Србија је у свакој српској општини у БиХ нешто урадила. У последњих 5,6, година. Трудимо се да ништа не стане. Наша је обавеза, данас нас је и патријарх замолио и рекао да све што можемо увек будемо уз Српску. Али нису лака времена ни за Српску ни за Србију. Данас смо имали тешке разговоре - без камера, телефона, било чега. Стратешки интерес за наш народ јесте да сачувамо мир, да радимо што је могуће више, да стабилизујемо своје позиције. Али у условима све већим међунаордних притисака, у условима санкција које уводе припадницима нашег наорода, то постаје све теже. Драго ми је што сам овде - рекао је Вучић. 

Обраћање Вучића

Председник Вучић нагласио је на почетку обраћања да никад не смемо да се одрекнемо тога да припадамо истом роду.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Увек су се трудили да направе два народа од једног, али оно чега не смемо да се одрекнемо никада то је да припадамо истом роду, имамо исти српски језик и ћириличко писмо, да имамо исту веру, и да морамо да будемо једни уз друге увек. Поносам сам што смо у Српцу радили и уложили и да то можемо да покажемо. Данас смо имали, не лаке разговоре са руководством РС. Није нам лако, због све тежих притисака, како на Србију, тако и на РС, али важно је да људи у РС знају да ће Срби да поштују међународно јавно право, али да никада неће бити протеривања и борићемо се да будемо своји на своме, да опстанемо и сачувамо своје име и презиме, не дирајући ама баш никога. Ни економска ситуација уз све ове политичке притиске и услед рата у Украјини није једноставна. Ми ћемо дати колико год можемо још значајнију економску подршку РС у будућности. Република Србија ће увек помагати и свом народу и Републици Српској. Хвала вам на овом предивном дочеку, срце ми је пуно. Бескрајно хвала што волите Србију - казао је Вучић.

Обраћање Додика

Присутнима се најпре обратио Милорад Додик, председник Републике Српске.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Printscreen

- Поштовање, наравно највећи поздрав председнику Вучићу који је прихватио нашу молбу да се нађемо, а пре тога креирао један заједнички пројекат који ће омогућити присуство и видљивост Србије. Ово ће бити завршено, и остаће стално, нешто што можемо да поделимо са вама родитељима и иза тога стоје Србија и РС. Захвалан сам Србији што помаже РС, важно нам је због материјалних средстава, али и осећаја да помоћ долази са стране. Ја могу да сведочим љубави председника Вучића према српском народу, у свим проблемима с којима се суочавамо, није заборавио на нас. Има много изазова пред нама и решићемо их. Захвалио бих се Вучићу, Влади, Ани Брнабић на помоћи и верујем да ово није последњи пројекат, живела Србија и РС - поручио је Милорад Додик.