Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У "ПРВОЈ ТЕМИ": Председник званично потврдио, избори 17. децембра - Нека људи мирно спавају, српски брод сигурно плови

12.10.2023. 21:02
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Вучић на ТВ Прва.

Председник Србије, Александар Вучић, гостовао је вечерас у емисији "Прва тема" на ТВ Прва. Председник је говорио о најактуелнијим и важним политичким и економским темама у земљи и свету.

"ЖИВОТ ЈЕ ВАЖНИЈИ ОД СВЕГА" Вучић најавио: У најкраћем року многи градови добиће магнтетне резонанце, мамографе и ултразвучне апарате (ВИДЕО)

"ЖИВОТ ЈЕ ВАЖНИЈИ ОД СВЕГА" Вучић најавио: У најкраћем року многи градови добиће магнтетне резонанце, мамографе и ултразвучне апарате (ВИДЕО)

ВУЧИЋ НАЈАВИО ВАЖНЕ ДОГАЂАЈЕ: Идем у Њујорк на седницу Савета безбедности УН

ВУЧИЋ НАЈАВИО ВАЖНЕ ДОГАЂАЈЕ: Идем у Њујорк на седницу Савета безбедности УН

ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: "Обећали сте мајкама и сестрама да нећете враћати децу у ковчезима" (ВИДЕО)

ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: "Обећали сте мајкама и сестрама да нећете враћати децу у ковчезима" (ВИДЕО)

На почетку емисије Вучић је одговорио на питање да ли грађани имају разлога да се плаше рата и санкција.

-  Ја мислим да никада не можете да тврдите шта је све што може да се догоди, али мислим да људи у Србији треба да буду мирни, спокојни, сигурни. Верујем да ћемо успети да сачувамо мир. Захваљујући снази наше државе, војске, да је много слабија одавно не бисмо имали мир, већ би многи предузимали акције против нас. Не верујем да ће постојати било какве санкције против наших грађана. Ако буде неко желе неке мере да доноси, а видим да је велика навала, доносиће их против мене лично, тако да људи не морају да брину, они ништа неће осетити - рекао је Вучић.

Председник каже да је нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако суштинског дијалога нема.

Позвао бих наш народ да они изађу са иницијативом да се што пре организују избори у те четири општине. Срби су напустили институције када их је Курти укинуо, а не из свог хира, како неки из централне Србије покушавају да представе. Имамо одговорно и озбиљно државно руководство. Ако мислите да сам ишао у Гранаду да губим време, нисам. Радио сам свој посао вредно и марљиво. Још много тешких тренутака је пред нама. Не заборавите, 22 од 27 земаља ЕУ је признало Косово. Ту су и САД као највећа сила - изјавио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Констатује да није проблем у Фиоли фон Крамон, јер они ће увек да траже све против Србије. 

У питању су многи изнутра који желе све лоше својој земљи. Они су били у некој амбасади и рекли "Вучић је крив", они мисле да ћу ја да бежим од теме. Ја нисам сналажљив, ни као председник републике ни да се додворавам - објашњава Вучић и додаје:

Били су у неким амбасадама у Србији, све јунак до јунака. Отишли су и рекли да је Вучић крив и да не би било ничега у Бањској да није мене. Не могу да замисле да постоји неко ко се не одриче идеја, идеала, КиМ и некога ко зна да мора да чува Србију. Грађани Србије, да ли сте ме икад чули да сам игде ишао да тражим да неко интервенише зато што је неко нешто урадио у Србији. Они су отишли и рекли: "Није Курти крив, крив је Вучић".

О оптужбама да, свеједно да ли је знао или не, сноси кривицу за догађаје у Бањској, председник Вучић каже:

- Колико сам пута рекао: "Није крив Курти, крив је Вучић". Нисте ми веровали. Кукавице се увек покажу кад је тешко, јер увек први испливају да пребаце кривицу на другог. Каква је разлика између Обрадовића, Тепић...

Вучић каже да не постоји нико одговоран за упуцавање Миљана Делевића, Срећка Софронијевића и показао слике повређених и убијених Срба.

Vučić pokazuje slike ubijenih Srba
Вучић показује слике убијених Срба / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Председник о нападима на сина Данила каже да је Курти безочно оптужио Данила Вучића за учешће у дешавањима у Бањској. 

- Ово је татин храбри дечак, под наводницима. Мој син није хтео да скине мајицу "Предаја није опција" кад су му уперили две пушчане цеви у лице. Курти не сме у очи да ме погледа. Ја сам поносан на свог првенца - изајвио је Вучић.

Он се осврнуо и на изјаву америчког амбасадора Хила да Срби треба да преболе Косово.

Немам сумње да господин Хил све политичке актере воли више него мене, али немојмо да измишљамо. Човек је рекао: "Ја бих волео да Србија прихвати Косово као независну државу", а онда је додао: "Али ствари нису тако једноставне". Немам разлога ни да га пљујем, али ни да га браним - појаснио је председник.

Председник је говорио и о путу у Кину.

У суботу имамо отварање ауто-пута, у недељу идем у Кину, где ћу имати билатералу са Сијем, потом и два и по сата са кинеским Кисинџером, затим и са многим компанијама и институцијама. Потписаћемо много тога - изјавио је Вучић и додао да је најављено да ће тамо бити и Владимир Путин, али неће имати билатерални сусрет.

Vučić u "Prvoj temi" na TV Prva
Вучић у "Првој теми" на ТВ Прва / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Председник Вучић је потврдио да ће ванредни парламентарни избори бити 17. децембра.

- Избори ће бити 17. децембра. Све смо им захтеве услишили. Тражили су београдске и парламентарне изборе, добили су и војвођанске - потврдио је председник и додао:

Суштина је да сам кукавица која не сме да распише изборе. Отишли на канабе и чули да Вучић не сме да распише изборе, због Американаца или неког. А зашто је за грађане важно да имамо изборе? Да се изјасне да ли су задовољни.

Вучић сматра да је Србија на прекретници и да нам следи друго полувреме.

Када дођем овде и кажем да ће бити избори, знате да ће их бити. Када кажем да ће пензије бити повећане, биће. Када кажемо да ћемо изградити Београд на води, направимо град у граду. За разлику од њих, никад нисам кукао после избора. Нас интересује да урадимо нешто за грађане и ову земљу. Не можемо да добијемо поверење народа? Немамо проблем са тим. Ми нећемо да идемо са њима у власт, и не интересује нас останак на власти по сваку цену. Оно што имам је 50 или 100 пута мање од лидера њихових партија, и то у земљи, јер ван земље немам ништа. Ми да будемо политичка проститутка, нећемо - констатује Вучић.

Председник је упитао коју су болницу направили његови претходници и који су ауто-пут направили поред оног Титовог од Фекетића.

Ако народ каже да Београд на води, бициклистичке стазе, паркови, обилазница, изградња метроа која улази у завршну фазу, повећања плата... нису озбиљни резултати, нису довољно добри, ја то могу да прихватим, немам проблем с тим. Прокоп отварамо 20. октобра. Градимо, а стопу јавног дуга смањујемо, не повећавамо. Метро ћемо отворити 2028. или 2029. године - каже Вучић.

Говорио је и о опремању здравствених установа.

Ово представља опремање здравствених установа. Црвеном бојом су обележене магнетне резонанце које стижу до децембра. Ултразвучни апарати су зелени. Мамографе добијамо, 18 их је овде наведено. Замислите имаћемо их у Бабушници и Владичином Хану. Морамо да заштитимо наше сестре и мајке - објашњава председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Прва/Принтсцреен

Вучић каже да ће просечне плате већ у децембру бити 820 евра.

Да покажем пензионерима шта се збива сад. Од 1. јануара 2022, било је пет повећања. Кумулативно, у две године је 56,1 одсто. Инфлација је 32 одсто. Колико пензија иде брже од инфлације? Плате већ у децембру ће бити 820 евра. У децембру ће просечне плате бити 800 евра, у Београду иде у небеса. То су ствари за нас од кључног значаја. Девизне резерве су нам на рекордном нивоу, злато такође... Нема зиме за Србију - обећава Вучић.

Председник је говорио и о помоћи државе људима са ретким болестима.

Борио сам се и чинио сваком детету. За ретке болести од 2008. до 2012. уложено 130 милиона динара, од 2013. до 2023. уложено 12,3 милијарде, помоћи ћемо и Јелени Стоиљковић из Великог Градишта. Има система, 100 пута више него што га је било. Кад причате да се нешто лечи СМС-ом, е то се у Америци не лечи никако - објаснио је Вучић.

Он је објаснио да је Србија једно од три најбезбеднија места у Европи.

Србија је једно од три најбезбеднија места у Европи. Ово су званични подаци МУП од 2000. до 2023. Убиство и тешко убиство 2001. године - 215, док је 2022. године - 69. Више него три пута мање - предочио је Вучић.

Вучић подсећа да се спремају студентске картице за попусте.

Молим пензионере да узму пензионерску картицу, а спрема се и студентска картица која ће студентима много да значи већ од 1. јануара, можда и раније. Имаће разне попусте. 170.000 људи прима социјалну помоћ, биће и за њих, још меримо колико - обећава Вучић и додаје:

- Нека не брину људи, нека мирно спавају, српски брод сигурно плови.