Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА ИЗ СРЕМСКЕ МИТРОВИЦЕ: "Плашим се да нисмо далеко од избијања Трећег светског рата" (ФОТО/ВИДЕО)

17.03.2023. 13:42
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: ФОТО: ТАНЈУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ/ бг

Председник Србије Александар Вучић данас у посети Сремском округу.

Грађани су се већ окупили у Доњем Товарнику, где су дочекали  председника који ће разговарати са представницима ловачког удружења Доњи Товарник, удружењем жена Сунчев цвет Доњи Товарник, а потом обићи мини зоо врт.

Обраћање Вучића

 - Много пута сам био у Сремској Митровици и никада оволико људи није било. Хвала што сте овде. Говорићу о ономе што се надвило и над нашом земљом као велика опасност.  Постоје ствари о којима не могу јавно да говорим. Морам да будем господар сваке неизговорене речи. Знам ја да сте ви овде зато што вас исте бриге море. Суд у Хагу издао је налог за хапшење руског председника Владимира Путина - рекао је Вучић на шта су се из публике чули звуиждуци.

- Свет клизи у додатну ескалацију сукоба. И једни и други ће да играју на све или ништа. Запад жели да изврши додатни притисак на све оне који нису били најоштрије окренути против Руске Федерације. Свестан сам ситуације са којом ћемо и ми да се суочимо. Биће нам теже у Охриду. Мораћемо да будемо одговорни. Плашим се да нисмо далеко од избијања Трећег светског рата.

- Наш свети задатак је да градимо Србију у гледамо своја посла.

- Нисам бездушан, али мој посао је да будем чак и бездушан да бих сачувао нашу децу, сада када гине стотине хиљада људи.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Курир/Принтсцреен

- Све се променило 24. фебруара прошле године, а до данас се још једном окренуло наопачке. Јасно је да ће играти до уништења. Ми ову нашу земљу и народа што имамо, морамо да сачувамо. То нам је једини задатак. Нека ме псују и једни и други, и сви они којима су друге земље драже од Србије. Запамтите, имамо једну земљу - Србију - и морамо да је сачувамо.

- Кажу, победиће ови или они. За нас нема победе. За нас је једино важно да у томе не учествујемо. Само желимо мир, само тражимо да нас оставе на миру, да нас не уводе у нове сукобе. Људи, не наседајте на трикове. Имамо ми, извините на изразу, много будала у земљи који би нас лако увукли у сукобе.

- Сада нам је, више него икада, потребна мудрост и потребан мир. Дошао сам да вам говорим о ономе што смо урадили, али сада не могу... Требало је да говорим о болници, о новим инвеститорима... Да бисмо све то могли да радимо, морамо да сачувамо мир. Потребно је да будемо јаки и да се супротставимо политици "лако ћемо".

- Као да су сви полудели, извините што тако кажем, немате с ким нормално да разговарате. Мир нам је преко потребан, да можемо да повећамо пензије, да можемо да дамо породиљама... За то је потребно да се не мешамо у сукобе великих.

- Србија је данас једна од ретких слободарских земаља. Поносам сам на то, јер ви сте се за то изборили. Ми смо једна од ретких земаља која има независну политику.

После ових Вучићевих речи зачуле су се овације.

Sremska Mitrovica
Сремска Митровица / Извор: Фото: Приватна архива

- Последњих недеља ови што су нам уништили земљу и што су ћутали и на погром и на независност Косова кажу да су уценили Вучића. Не могу да ме уцене. Знате зашто? Немам ниједан рачун у иностранству, немам виле и куће у иностранству, немају чиме да ме уцењују! Шта год радили, чуваћу Србију и од њих и од ових споља што хоће да је сруше.

- Нећу да потпишем ништа! Али хоћу да разговарам о нормализацији односа, да можемо да разговарамо једни са другима.

- Много смо јачи него што смо били, али рат никоме није био брат. Ово вам говорим, не као да тражим подршку за изборе, већ вам говорим очински. Ја знам где ће да иде свет. Да спустимо лопту и да чувамо своју земљу. Много смо урадили овде у Срему, али нам је остало још доста да урадимо - водовод, болнице, вртиће и школе, пругу... Морамо да градимо. Све то можемо да направимо само ако будемо чували мир, подразумева се, чувајући и националне интересе.

- Колико смо ратова имали у 19. и 20. веку, дајте да се сачувамо рата у 21. веку.

- Данас је овде с нама Иштван Пастор, и цела Влада Војводине. Молим и све, Бошњаке, Роме, Румуне, Словаке... да сачувамо мир и сачувамо Косову и Метохију.

- Даћу све од себе да сачувамо сваку нашу кућу и сваку колевку.

- Хвала вам за овај величанствени дочек.

Председник Вучић се након обиласка вратио у Сремску Митровицу

Александар Вучић завршио је са обиласком Сремског округа и сада се враћа у Сремску Митровицу где ће се обратити грађанима. 

Sremska Mitrovica
Сремска Митровица / Извор: Фото: Србија Данас

Сремској Митровици се окупио велики број грађана како би дочекао и поздравио Вучића. Тамо се, према нашим информацијама, окупило више од 10.000 људи. 

Sremska Mitrovica
Сремска Митровица / Извор: Фото: Србија Данас

Вучић у Шиду

Председник Вучић кренуо је пут Шида где ће обићи пољопривредно газдинство породице Косијер. Председник се поздравио са члановима породице и кренуо у обилазак.

Вучић се осврнуо на Путинов налог, и нашалио се на свој рачун рекавши да би се радо вратио у вртић и сео да размисли шта чинити.

Вучић је подсетио на субвенције за ратаре. Каже да је свестан количине посла са којима се суочавају српски пољопривредници и диви им се на неисрпљености и послу који обављају.

- Немојте да жалите уложени новац, све ће вас се то вратити. Овде вам је чисто као у апотеци, имате најскупљу механизацију. Четири генерације су вам овде, заиста дивно. Одете ли кад у Славонију? Ја кад причам са мојим оцем о спаљеним кућама, он ми говори какав је осећај кад све то видиш - као да чекаш да ћеш се вратити - рекао је Вучић. 

- Дали смо налог пошто имамо мало резерви урее и МПК и зато треба 6 милијарди динара да бисмо купили 50 хиљада тона урее да бисмо интервенисали на тржишту, а потрошимо милион. Од намирница купујемо соли повећамо 50 посто, сардине и грашка. Сад очекујемо само даљу ескалацију, нарочито после оне вести која ме је затекла у вртићу. Морам да седнем и да запишем и размислим, а има и оних паметних који реагују на прву лопту. Плашим се да идемо у правцу највећег сукоба у свету. Да ли ико има памети да заустави ово. Боље да се ја вратим на клупицу и размислим како да нас заштити, пошто има неодговорних који би нас одмах изложили опасности. Питање је како ће све ћи после овога. Видите да су у Ирану пронашли литијум, а питање је шта ће бити обзиром да су највећи извозници ђубрива и гаса. Смејем се од муке верујте ми - рекао је председник.

Рума ће бити најбоље повезан регион

Председник је у Руми присуствовао отварању новог објекта ПУ „Полетарац“, објекат „Коцкица 2”.

Срећан сам што није питање да ли су људи запослени, већ колика су примања. То говори о напретку, а мораће да буду већа.

Морамо да урадимо пречистач отпадних вода, пругу из Пазове према Митровици и Шиду, али оно што је вама важно јесте да пензионерима морамо да обезбедимо веће пензије и редовне плате. Примња ће морати да буду већа. Рума ће бити најбоље повезани регион када завршимо Фрушкогорски коридор - рекао је председник.

Деца из вртића председнику Србије отпевала су песме.

- Људи се лако навикни на лепо и добро и срећан сам када чујем то. Много је овде лепо. Ја у Београду нисам видео овако опремљен вртић. - рекао је председник приликом обиласка вртића.

Председница Руме је истакла да је овој општини изузетно важан развој индустријске зоне, да имају проблем са мањком радне снаге и да им је битна реконструкција пруге због прилива становништва и радника у ову општину.

Вучић у Инђији

Председник Вучић стигао је у Инђију, где обилази производни погон компаније "Пластик Гогић".

Вучића су дочекали Слободан Гогић, власник компаније, и председник општине Инђија Владимир Гак.

Фабрика се простире на 15.000 квадратних метара и заузима површину од 5,5 хектара. Бави се бризгањем пластике, а овде се производе стадионске столице и производи за индустријску употребу и употребу у широкој потрошњи. Своје производе извозе у 60 земаља света и један је од лидера у Европи у производњи посуда за одлагање отпада. Ова компанија у Инђији постоји од 1974.године, и у породичним власништву је породице Гогић, друга генерација. У овој компанији је запослено 177 радника.

- Па сада видите и за Национални стадион да ове столице буду још лепше. Срећан сам што не морамо да купујемо од странаца, већ од наше фирме - рекао је председник приликом обиласка погона за производњу столица за стадионе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ/ бг

Сремски округ је један од најразвијенијих, али плате не прате републички просек. Потребно је још инфраструктурних улагања, поручио је председник.

Упитан да прокоментарише тужбу против аутора филму Владалац он је рекао да никакве тужбе неће бити.

- Нећу тужити никога. 11 година то нисам радио, нећу ни њих. Мој посао је да трпим, ако нисте у стању да трпите неистине и увреде, онда немојте да се бавите овим послом. Адвокат је сматрао да треба да искористи овлашћење, ваљда би свако на мом месту то урадио. Тужба је већ повучена  - рекао је председник.

Вучић је одговарао и на питања о Покрету за Србију.

- Није једноставно водити земљу у оваквим временима. Мислим да смо успели да сачувамо стабилност. То је код нас нешто у природи.

Габријел Ескобар је рекао да очекује позитиван исход преговора у Охрду, са каквим порукама путујете у Северну Македонију, упитан је председник.

- Не путујем са порукама, путујем да заступам интересе нашег народа. Све што имам да поручим, рекао сам и Лајчаку и Ескобару у лице, а сутра ћу то рећу и Борељу и Куртију- рекао је председник.

Председник Србије је рекао да ће данас током посете изостати само Ириг, који ће посетити у недељу.

Вучић у Старој Пазови

 Председник Србије наставио је посету Сремском округу обиласком Старе Пазове.

Председник је стигао у Стару Пазову, где обилази производни погон компаније "Стамевски – Мој слаткиш".

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Pink.rs

- Много сте лепо ово уредили - рекао је Вучић.

 

Вучић стигао у Доњи Товарник

Вучић је рекао да ће пут у овој општини до октобра 2024. године бити као писта.

- До октобра 2024. пут ће вам бити као писта. Радиће се и реконструкције школа и спортских сала, али и изградња вртића, како више не би било листа чекања - поручио је председник Вучић

Када водимо мудру политику, Србија побеђује, поручио је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Председник Србије је указао да смо до пре 10 година имали мање плате од Црне Горе и Босне, а данас је обрнуто.

- Није лак период пред нама, али уз озбиљну и мудру политику Србија увек излази као победник - рекао је председник Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

- Боље смо радили и променили су се ствари за само неколико година. Сачуваћемо нашу Србију целовиту, како пише у Уставу, истовремено нећемо бити изловани, чуваћемо мир јер деце на бацање немамо - истакао је Вучић.

Председник Србије разговарао је са ловцима у овом месту, а од једине жене ловца да је добио симболичан поклон - вука.

Вучић је посетио и мини зоо врт у Доњем Товарнику.

 

Обраћање у 18 часова

У 13.30 сати предвиђена је посета Доњем Товарнику и разговор са представницима ловачког удружења Доњи Товарник, удружењем жена Сунчев цвет Доњи Товарник, као и обилазак мини зоо врта.

Наведено је да је у 14.30 часова у Старој Пазови планиран обилазак производног погона компаније Стамевски Мој слаткиш.

Следи посета Инђији у 15.10 часова и обилазак производног погона компаније Пластик Гогић. Нешто касније у 16.25 сати у Руми је предвиђено отварање новог објекта ПУ Полетарац, објекат Коцкица 2.

У 17.15 часова у Шиду предвиђен је обилазак пољопривредног газдинства породице Косијер, а у 18.00 часова у Сремској Митровици обраћање грађанима.