Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ДОЧЕКАО КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ: Велики дан за Србију, пола милиона грађана ће се вакцинисати

16.01.2021. 09:55 11:14
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић је дочекао кинеске вакцине на аеродрому "Никола Тесла"

Председник Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому "Никола Тесла" авион "Ер Србије" којим је из Кине допремљено милион доза вакцине компаније "Синофарм".

Авион је слетео у 9.50 часова.

БИВШИ ОБАВЕШТАЈАЦ ОТКРИО: Ова тајна служба стоји иза ликвидације Аркана!

БИВШИ ОБАВЕШТАЈАЦ ОТКРИО: Ова тајна служба стоји иза ликвидације Аркана!

"Не знам да ли сам био радоснији кад су ми забранили или..." Огласио се Матија Бећковић након укидања забране

"Не знам да ли сам био радоснији кад су ми забранили или..." Огласио се Матија Бећковић након укидања забране

ТРЕЋЕ ЦЕПИВО СТИЖЕ У СРБИЈУ: Вучић сутра дочекује вакцине Синофарма из Кине

ТРЕЋЕ ЦЕПИВО СТИЖЕ У СРБИЈУ: Вучић сутра дочекује вакцине Синофарма из Кине

 

10:17
Обраћање Александра Вучића

- Желео бих да се захвалим Си Ђи Пингу. Био сам дрзак у писму кинеском председнику и молио да нам пошаље вакцине. Хвала му што нам је све то омогућио и што нам је увек помагао несебично. Са милион доза ми ћемо вакцинисати 500.000 људи. У понедељек ће нам стићи 19.500 вакцина "Фајзера" и још неколико хиљада вакцина "Спутњик В". Србија је ретка земља која може да се похвали са овом бројком вакцина. До сада смо дали око 25.000 вакцина и спасили смо доста живота. Наше је да спашавамо животе грађана Србије, преко изградње болница до вакцина. Трудићемо се да се вратимо нормалном животу, да радимо много више - рекао је Вучић и додао:

- За нас је много важно што смо добили ове вакцине, можемо да вакцинишемо припаднике војске, полиције и све раднике. Нека сви бирају вакцину коју желе да приме. Од понедељка или уторка моћи ће и новинари да се вакцинишу - рекао је председник. 

Сви кинески радници који раде у Србији биће вакцинисани, додао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

- На овоме смо радили три месеца. Гњавио сам Чен Бо сваки дан. Једно велико хвала људима који су преминули од корона вируса, поготово пилотима "Ер Србије" Горану Величковићу и Светиславу Вранићу. И да сад што пре пређемо на вакцинацију, и подигнемо економију на виши ниво - рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће Србија наставити сарадњу са Кином, и да чека нови контигент вакцина. 

- Молим нашу власт да убрзају вакцинацију - рекао је Вучић.

Додаје да га не интересује ко се од држава љути, ко се не љути, већ само да се уради добро за грађане и да се набави вакцина.

- Научио сам да ме ударају по леђима, али мислим да не постоји разлог за критике јер се ми боримо за животе својих људи, као што би се они борили за своје. Можда смо мало сналажљивији од других, док су неки закупили 200 посто више вакцина од броја грађана - каже Вучић.

Председник је нагласио да ће да се вакцинише за седам или осам дана.

- Много је важније да старији приме вакцину од мене. Важно ми је да нисам био међу првима да неки не би рекли да сам себе спасавао - рекао је Вучић.

 Председник је додао да нема много разлике у документацији и процедури у набављању вакцина.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник се осврнуо на убиство Ивановића.

- Комплетну слику са лицима који су били везани за случај смо завршили. За то је потребно да се материјали са увиђаја појаве у нашим рукама, или да неко призна тај злочин. Они сад раде свој посао, ми немамо ефективну контролу на терену поготово од 1999. године. Тај гнусни злочин мора да буде кажњен - рекао је Вучић и додао:

- Немају шта да ми кажу, причају да сам ружан, дал носим капу или не носим. Кључна питања су да имамо болнице, путеве и све што је потребно грађанима Србије, а капу и даље нећу носити да би они наставили да се "брину" - рекао је Вучић.

Председник је рекао да Кризни штаб доноси одлуку за мењање постојећих мера.

- Када Макрон затвори Париз због корона вируса, шта онда мислите шта ми треба да урадимо. Морамо да водимо рачуна о нашем здрављу - рекао је Вучић.

Председник је нагласио да су новинари на папиру приоритетности за вакцинацију.

- Морамо да се боримо за будућност наше деце - рекао је Вучић.

10:15
Обраћање Чен Бо

- Велика ми је част што данас са Вучићем дочекујем долазак вакцине. Наша два народа се боре раме уз раме против ковид-19. Кина је прва објавила да ће вакцина бити глобално јавно добро. Вакцина "Синофарм" је одобрена 31. децемба и већ након 16 дана је стигла у Србију. Надам се да ће долазак вакцина сузбити овај вирус - рекла је Чон Бо.

09:50
Слетео авион из Кине са вакцинама

Председник Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому "Никола Тесла" кинески авион са вакцинама. Са њим на аеродрому се налазе министар здравља Златибор Лончар и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

- Много нам је леп овај авион. Диван човек био, ушао је у историју. Светислав Вранић био велики херој - рекао је председник.

Председник је истакао да је ово велики дана за Србију и да у регион ништа вакцина није стигло. 

- Ми смо се билатерално договорили са Русијом и Америком, а сад и са нашим кинеским пријатељима - рекао је председник.

Председник је додао да никад неће крити пријатељство са Кином, такође је нагласио да то није крио ни у Америци.

Вучић је објаснио и да је знао јер има довољно искуства да се не можемо ослонити само на један систем допремања вакцина попут ковакса иако смо за тај систем дали 4,5 милиона долара и уплатили још два милиона евра за развој вакцине. Председник је амбасадорки Чен Бо рекао да у сваки од ових контејнера стаје по 125.000 вакцина.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

- Као председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине. За неколико дана примићу ову вакцину да бих показао њихов квалитет. Ми смо прва земља у региону која је добила толико количину вакцина, и веома сам поносан на то. За сада смо добили америчке Фајзер, руске Спутњик и сада кинеске. Неки наши министри су већ примили одређене вакцине. Ми смо једна од земаља која има веома добре односе са Кином и веома сам поносан на то и на наше партнерство са Кином - рекао је Вучић.

"Синофармова" вакцина BBIBP-CorV

Подсетимо, реч је о инактивираној вакцини која се користи у Кини, Бахреину и Уједињеним Арапским Емиратима.

Направљена је од корона вируса, а делује тако што "подучава" имуни систем да ствара антитела против САРС-ЦоВ-2. Антитела се везују за вирусне протеине.

Да би креирали BBIBP-CorV, истраживачи из Пекиншког института добили су три варијанте корона вируса од пацијената у кинеским болницама. Одабрали су једну од варијанти, јер је била у стању да се брзо размножава у ћелијама бубрега мајмуна узгајаним у резервоарима за биореактор.

Sinofarm
Синофарм / Извор: Реутерс

Када су истраживачи произвели велике залихе корона вируса, залили су их хемикалијом званом бета-пропиолактон.

Инактивирани корона вируси више нису могли да се реплицирају, али су њихови протеини, укључујући шиљке, остали нетакнути.

Затим су истраживачи извукли инактивиране вирусе и помешали их са малом количином једињења на бази алуминијума, који стимулишу имуни систем да појача свој одговор на вакцину.

И ова вакцина даје се у две дозе.