Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Председник Вучић обишао реконструисани пут: Од Пазара до Београда за два сата и 10 минута (ФОТО/ВИДЕО)

31.08.2023. 11:05 12:50
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас реконструисани пут Рашка - Нови Пазар

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас реконструисани пут од Рашке до Новог Пазара, у дужини од 18 километара. Обилазак је почео у 11 часова.

Вучић се састао са Мајклом Тарнером: "Добар разговор са конгресменом" (ФОТО)

Вучић се састао са Мајклом Тарнером: "Добар разговор са конгресменом" (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЛОЖИО: Почиње обнова пута до манастира Покајница (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЛОЖИО: Почиње обнова пута до манастира Покајница (ФОТО)

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈВИШИХ СВЕТСКИХ ЛИДЕРА ИКАДА: Вучић на првом месту!

ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА НАЈВИШИХ СВЕТСКИХ ЛИДЕРА ИКАДА: Вучић на првом месту!

Питања новинара

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће пазарска болница бити рушена скроз и да ће се правити нова јер су статичари рекли да не може да се обнови него да мора да се руши. Председник је рекао да ће Пазару бити трансферисан новац, што се и иначе чини на крају године - око милион евра, али и да Пазар и Сјеница морају да рационализују своју потрошњу.

Кад је реч о изјави мађарског премијера Виктора Орбана која је изазвала велико интересовање, Вучић је рекао да је "Виктор мислио да ником неће пасти на памет да нам узме оно што смо изградили, себи обезбедили и купили". Додао је и да је о томе разговарао и са Бугарима.

- Виктор је то условно говорио, суштина је у томе да се надамо да никоме неће пасти на памет да нам током зиме ускрати оно што смо платили и купили. Немамо никаквих назнака да неко планира тако нешто, нити верујем да некоме пада на памет да се нешто тако догоди - рекао је председник.

Вучић истиче да је за нас Јужни ток од пресудног значаја.

- Ми имамо велике резерве сада, али не може наша мрежа да црпи толике количине гаса из Мађарске, можемо максимално шест милиона дневно, а зими нам је потребно чак 16 милиона неких дана. Тих десет купујемо са Јужног тока - рекао је председник.

Он истиче да би за нас такав напад на гасовод Јужни ток био катаклизма.

О случају Јовањица председник је рекао да и то, као и све друго треба да се истражи до краја, али не начин да се обмањује јавност свакодневно без доказа и само на основу изјаве једног Алексића.

- Тиме се бави Министарство унутрашњих послова, подсетићу вас на најбруталнију кампању коју сте водили и нисте рекли извини, лажући људе у Србији. Смејем се вашим покушајима да од поштених људи направите нарко диларе. Ови људи могу да причају шта хоће. Пошто волите да правите политички случај од апсолутно свега... Овог једног не познајем, овог другог познајем. Немате ниједан доказ, ничију изјаву, сем једног патолошког лажова Мирослава Алексића, човека који је изгубио на суду, али није рекао извините. Што се мене тиче Гашић има моје максимално поверење - навео је Вучић и додао да суд није тај који води истраге.

О наводној фотографији Горана Ракића, како се проводи на јахти у Будви, а у ствари је на слици оснивач Амазона, Вучић каже:

- Албански медији у Приштини су пренели објаве са друштвених мрежа да је Милан Ракић снимљен са девојком на некој јахти, а у ствари је реч о Џефу Безосу. Ракић није две године био на мору, мајка му је била тешко болесна, умрла је 9. августа - рекао је председник.

- Лажни патриотски канали су једва чекали да пренесу наводе албанских медија - додао је Вучић и рекао да су неке лажи поновљене 5.000 пута.

- Поставља се питање зашто је "српским родољубима" требало да руше Српску листу - додао је Вучић и подсетио да је прошло три месеца од када наша роба не може да уђе на Косово и Метохију.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да је идеја много, али да решења понестаје.

- Разговарамо са људима које решење желе да нађу - рекао је Вучић и додао је Куртијева жеља да протера Србе са севера КиМ.

Обраћање председника Вучића

- Драги радници, хвала вам. Ових 18 километара важни су за људе из Пазара, Рашке и целе Србије. Значе Србима и Бошњацима. Болница ће много више да нас кошта, следе нам разговори са извођачима. Оно што ми је важно да наставите да радите, а ми ћемо да видимо како да обезбедимо новац. Наш је посао да урадимо брзу саобраћајницу, биће скуп и тежак пројекат. Ви ћете из "Новопазар пута" бити ускоро пребачени да радите други посао, тунел испод Кадињаче, важно је за Бајину Башту, Тару - казао је Вучић.

- Овде ћемо морати наставити да радимо у свим малим срединама, као што смо у Прибоју, тако и у Пријепољу. Много тога да подигнемо. Верујем да ћемо за годину и по дана кренути на изградњу Пожега-Дуга Пољана-Бољаре.

- Оно што вас молим, да идете по терену, да слушате људе, они хоће да се боре за своје село, за своје место. Огромна захвалност, драги радници - додао је Вучић.

Председник се нашалио и око разних специјалитета из овог краја, које воли.

- Да народ буде радостан, да људи буду весели. Поставимо циљеве, ако су нам лако достижни циљеви, онда ништа нећемо постићи.

Три месеца пре рока - изгледа као писта

- Три месеца је пре рока завршено, ово стварно изгледа као писта - констатовао је председник.

Председник је истакао да ће се од Новог Пазара до Београда стизати за два сата и 10 минута.

- Ми се трудимо да урадимо свуда свима. Ја мислим да су људи задовољни, нама остаје да радимо брзу саобраћајницу. То ће бити милијарду и по, биће и тешко за рад. Тиме смо, због чега сам срећан, везали Пазар са Београдом, два сата и 10 минута. Највећи број људи из Пазара, све више узимају станове у Београду и срећан сам због тога. Једино што ми је важно да пробамо ово на западу Србије да убрзамо, обећали смо људима тунел испод Кадињаче, да Бајину Башту вратимо у живот, да Тару вратимо у живот - додао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav

- Око Клиничко болничког центра у Пазару рекли су да морају све да сруше - рекао је председник.

- Нико на Пештеру није урадио путеве никада. Добар народ је горе, тамо је народ захвалан - рекао је Вучић.

Председник је истакао да се изводе радови на Магличу, средњевековној тврђави, реконструише се после 70 година и додао да се у Рашкој мора радити школа.

- Овакав пут 42 године није реконструисан. Важно је да чујете и слушате људе, онда то људи умеју да цене. То је оно што је важно - казао је Вучић.

Реконструкција завршена три месеца пре уговореног рока

Радове је извело предузеће Нови Пазар пут, а реконструкција је почела у септембру 2022. године. Реконструкција пута од Рашке до Новог Пазара, који је изграђен пре више од 40 година, завршена је три месеца пре уговореног рока.

Уговором је предвиђено да радови буду завршени до 25. новембра.

Радови су обухватили реконструкцију мостова, постављање нове расвете, система за одводњавање, изградњу потпорних зидова и друго.

Пројекат је финансиран средствима Европске инвестиционе банке.

Деоница обухвата 10 мостова, укупно 72 пропуста, 15 потпорних зидова укупне дужине од 1.335 метара и шест габионских зидова укупне дужине 430 метара. Ширина саобраћајног профила целокупне деонице након рахабилитације је 7,2 метра.

На деоници 10 мостова

На овој деоници урађено је: 10 мостова укупне дужине 248 метара, пешачке ограде на мостовима 640 метра, 70 пропуста, од тога санирано 66 постојећих, а изграђена су и четири нова пропуста.

Уграђено је 59.840 тона асфалта, 4.470,56 кубних метара бетона, изведено 6.642 метара дренаже и урађено 3.250 метара кишне канализације.

Такође има 30 аутобуских стајалишта, 15 проширења за заустављање, два проширења за масовну контролу, два проширења за мерење осовинског оптерећења...

Урађено је и 600 метара нове јавне расвете и реконструисано 1.300 метара постојеће јавне расвете, као и 1.600 метара пешачких стаза.

У сарадњи са општином Рашка имлементиран је пројекат степеништа који повезује пешачки саобраћај града са деоницом, чиме је безбедност пешака додатно унапређена.

Због проблема са постојећим стањем, а и како би се избегла додатна експропријација, саграђен је зид од мегаблокова висине пет метара, као и завеса од шипова због нестабилног терена између саобраћајнице и реке Рашка.