Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Амерички амбасадор у Србији: Посета председника Вучића Вашингтону веома УСПЕШНА, САД се не повлачи са Балкана

22.07.2017. 07:35
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Изразио наду да ће доћи до напретка у бриселском дијалогу

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот оценио је да је посета председника Србије Александра Вучића Вашингтону била веома успешна и да је том приликом истакнута подршка САД европском путу Србије и помирењу у региону.

Председник се састао са Скотом: Главна тема - посета Вучића Вашингтону

Захарова осула по Америма: НЕ ФАНТАЗИРАЈТЕ! У Нишу је хуманитарни центар, не руско шпијунско гнездо

Скот је у интервјуу за "Политику" изразио наду да ће ускоро доћи до напретка у бриселском дијалогу како би се односи Београда и Приштине кретали ка што већој нормализацији.

На питање да ли не признавање Косова угрозава пут Србије ка ЕУ, Скот каже да би га изненадило да Косово постане услов уласка Србије у ЕУ.

- Оно што је Брисел захтевао, а Косово и Србија прихватили јесте концепт нормализације међусобних односа и надам се да ћемо ускоро видети неки напредак бриселског дијалога -  нагласио је Скот додајући да се зато од обе стране оцекује да испуне све обавезе које су преузеле у оквиру овог процеса.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

Амбасадор оцењује и да је из америчке перспективе недавна посета Вучића била веома успешна и да је у Вашингтону срдачно примљена одлука председника да на самом почетку мандата посети Америку. 

- Такође је важна и спремност потпредседника Мајка Пенса да разговара са председником Вучићем и понови конзистентност наше политике у региону и нашу подршку стратешким циљевима Србије који се тичу интеграције у ЕУ и помирења у региону - нагласио је Скот.

Амбасадор је оценио и да су билатерални односи добри и јаки и да се стално развијају, а истакао је значај сназних економских односа, оцењујући да би иако добра тренутна узајамна трговина добра могла бити још боља.

Амбасада САД у Србији: Вучић је фактор регионалне стабилности!

Он је навео да инвестиције Америке до сада износе четири милијарде долара, да више од 17 000 људи ради у Србији за америцке компаније и у већини случајева реч је о пословима високог квалитета и са истим таквим зарадама.

- То је позитиван развој односа за Србију и САД -  казао је Скот који је навео и да војна сарадња Србије са Америком далеко превазилази сарадњу Србије са било којом земљом у свету.

Упитан да је током посете Вучића потпредсеник Пенс имао одређена питања о руском утицају у Србији, Скот каже да не мозе да говори о детаљима билатералних сусрета, али напомиње да су имали одлицну прилику да разговарају о свим аспектима сарадње.

Bela kuća
Бела кућа / Извор: Профимедиа

- Ту мислим на регионалну стабилност, напредак бриселског дијалога, Косово -  рекао је Скор додајући да је било говора и о улози Русије у региону, као и другим трендовима када је реч о Москви.

Скот истиче да је фокус састанка био пружање подршке стратешком циљу Србије и њеним напорима да постане чланица ЕУ и поспеши јачање мира и стабилности у региону и како Америка може да подржи Србију у испуњавању тих циљева.

Тресе се ЈУГ СРБИЈЕ: Почела војна вежба ПЛАТИНАСТИ ВУК, 80 америчких гардиста у Бујановцу! (ФОТО)

На питање да односе две земље оптерећују нерешени случајеви убиства браће Битићи и паљење америчке амбасаде, Скот оцењује да је у оба примера насиља против америчких држављана и имовине јасно да је реч о злочинима и да за њих још нико није одговарао.

Каже да га узнемирује чињеница да у случају убиства браће Битићи јос нико није процесуиран ни кажњен, укључујући и вишерангиране полицајце у станици где су убијени.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Он сматра да је то узнемирујуће и за српске грађане јер говори о ненефикасности судског шитема, а тај тренд је, kkao каже, прилично распрострањен.

Скот негира спекулације да се САД повлаче са Балкана, и истиче да су САД одлучне да наставе да играју кљуцну улогу у региону и да помогну Србији да има сто боље односе са својим комишијама.

Он објашњава да је Америка посвећена томе да игра вазну улогу на Балкану јер мир и стабилност у овом региону видио као веома важан фактор и за своју безбедност и стабилност.

Напомиње да је Америка често била увучена у конфликте у овом региону и да не зели да се то висе понови због цега подржава напредак региона и сматра да је евроинтерација целог региона од велике вазности.

Наводи да је само у току просле деценије САД послала Србији више од 100 милиона долара помоћи с циљем да се подстакне приватно предузетниство, смањи незапосленост и ојача владавина права, сто су, како сматра, кљуцни елемтни који треба да буду ојацани на путу ка ЕУ.