Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИЧКА ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА НА БЕОГРАД: Огроман притисак на Србију - ово је главни разлог посете званичника САД

26.04.2022. 09:04
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Илустрација/ Србија Данас/ Саша Џамбић/ Shutterstock

Ескобар и Донфридова стижу данас у Србију.

Пре неколико недеља нови амбасадор, прошле седмице троје нижих сенатора, а ове недеље помоћница државног секретара САД-а из Бироа за европске и евроазијске послове и специјални изасланик Стејт департмента.

Тако изгледа амерички дипломатски десант у Београду у последње време, а аналитичари оцењују да је главни повод притисак на Србију да уведе санкције Русији и додају да би то могла да буде најава доласка већих играча - Ентонија Блинкена или чак Џоа Бајдена.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ГОЛОБУ: "Уверен сам да ће Србија и Словенија наставити да унапређују политичке односе"

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ГОЛОБУ: "Уверен сам да ће Србија и Словенија наставити да унапређују политичке односе"

"СВЕДОЦИ СМО ДА ИМА ПОСЕБАН ОДНОС СА ВУЧИЋЕМ" Исход избора у Француској повољан за Србију: Макрон ће постати лидер западног света (ВИДЕО)

"СВЕДОЦИ СМО ДА ИМА ПОСЕБАН ОДНОС СА ВУЧИЋЕМ" Исход избора у Француској повољан за Србију: Макрон ће постати лидер западног света (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ДАНАС СА ПОМОЋНИЦОМ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД: На Западни Балкан стиже и специјални амерички изасланик

ВУЧИЋ ДАНАС СА ПОМОЋНИЦОМ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД: На Западни Балкан стиже и специјални амерички изасланик

Да се Србија налази у најизазовнијој спољнополитичкој ситуацији у овом веку може се закључити и по званицама које у последње време посећују нашу престоницу. Пре свега из САД-а. Нови амбасадор Кристофер Хил још готово није ни распаковао кофере по доласку у Београд, а из САД-а су почели да долазе званичници у ешалонима.

Први ешалон био прошле недеље у Београду

Тако су први ешалон чинили су сенатори Одбора за спољне послове Крис Марфи и Џин Шејхин, као и сенатор Одбора за оружане снаге Том Тилис који су прошле недеље у нашем главном граду разговарали председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, одакле су продужили у Приштину.

Донфрид и Ескобар прво у Приштину па у Београд

А ове недеље сличну руту направиће помоћница државног секретара САД из Бироа за европске и евроазијске послове Карен Донфрид и специјални изасланик Стејт департмента Габријел Ескобар који ће ове недеље боравити у Приштини и Београду током петодневне посете Западном Балкану. Јуче су били у Приштини, а данас у 15х састаће се са председником Александром Вучићем у Београду.

Довољно да се јавност запита откуд толико учестали доласци америчких званичника у Србију у последње време и које су главне теме њихове посете?

Gabrijel Eskobar
Габријел Ескобар / Извор: Профимедиа

Кључне теме састанка

Уочи доласка Донфридове и Ескобара у Београд из Вашингтона су поручили да ће у разговору са српским званичницима позвати Србију да унапреди реформе везане за европске интеграције. Како кажу, тема ће бити и регионална стабилност и просперитет као и могућност даље енергетске диверсификације. Расправљаће се о чак шест важних тема, поред гаса, на столу ће свакако бити Косово, санкције Русији, ситуација у БиХ, европске интеграције, а нови угао амерчког притиска представља и наоружање које је Србија набавила од Кине.

- Циљ посете је и да се продубе билатералне безбедносне и економске везе САД и Србије - наводе из Стејт департмента и наглашавају да ће Донфрид поновити потребу да се Београд и Приштина поново укључе у дијалог који води ЕУ.

Постоје чак и процене да је ова "инвазија"америчких званичника у Београду припрема терена за долазак већих и значајнијих играча - америчког државног секретара Ентонија Блинкена, а можда и самог председника САД-а Џо Бајдена.

Главно питање - увођење санкција Русији?

Директор Центра за регионализам Александар Попов истиче да и прошлонедељна и овонедељна посета америчких званичника указује на то да ће увођење санкција Русији бити главна тема разговора.

- По свему судећи, све ће зависити од увођења санкција Русији од стране Србији. Видећемо да ли ће тај захтев Запада бити безуслован односно да ли ће притисак на Србију бити или ЕУ или Русија. То питање ће зависити и од тога колико ће дуго трајати рат у Украјини. Ако потраје, као што изгледа, тешко да ће ЕУ прихватити такав преседан да Србија буде једина држава на европском путу, а да не уведе санкције Русији - сматра Попов.

Како каже, могућ је и нешто мекши став САД-а према Србији.

- Постоји опција да се Србији дозволи да буде попут Турске својеврсни вентил према Русији, али да се заузврат тражи да буде кооперативна у вези са ситуацијом у БиХ. То би могло да значи и одлазак у политичку пензију Милорада Додика, прихватање високог представника БиХ и одлука Уставног суда. Пуно је карата у игри свакако - подвлачи Попов.

"Могуће и америчке бенефиције Србији"

Наш саговорник сматра да је још рано за прогнозе да би долазак нижих, а потом и виших америчких званичника у Београд могао да значи припрему терена за долазак шефа америчке дипломатије Ентонија Блинкена или чак председника САД-а Џо Бајдена.

- Треба знати да је САД наклоњене Србији као највећој земљи на Западном Балкану и подупиру њен концепт "Отвореног Балкана", али ствари очас посла могу да се промене. Ако дипломате на нижем нивоу не успеју да убеде Србију да усклади своју спољну политику са Западом онда нема разлога да долази ни Блинкен, а поготово не Бајден - апострофира Попов.

Džozef Bajden
Џозеф Бајден / Извор: Профимедиа

Директор Центра за регионализам додаје да би увођење санкције Русији могле Србији донети и многе бенефиције.

- Могуће да Вашингтон неће остати више при чврстом ставу да се преговори Београда и Приштине окончају обостраним признавање Србије и Косова што је за Србију неприхватљиво. Такође, САД би у том случају сигурно више уважавала и интересе Србије и захтевала од Приштине формирање Заједнице српских општина – закључује Попов.

Можда и Бајден дође у Београд?

С друге стране, Драгослав Рашета из организације Нови трећи пут сматра да посете америчких званичника треба посматрати из више углова и додаје да би "можда ускоро могла да се очекује и нека важнија посета".

- Овај начин на који иде прво група сенатора, па онда неко ближи из Стејт департмента углавном представља неко постављање терена за неку битнију посету. Сада да ли ће то бити можда државни секретар или неки 'два плус два' састанак, што би били Блинкен и министар добране Лојд Остин са америчке стране, а са наше стране би вероватно били Небојша Стефановић и Никола Селаковић. Могуће је, можда не ове године, али следеће - предвиђа Рашета за "Euronews"

Шта више, Рашета не искључује могућност да би ускоро у Београд могао да стигне и посебан гост.

- Можда је то и припрема терена да Бајден посети Вучића тако да може се гледати и у том смеру - рекао је Рашета и додао да је циљ посете на краткорочни рок да се Србији "предочи пут који је за њу оптималан".