Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОШИРЕЊЕ ВЕЗЕ ЗЕЛЕНОГ КОРИДОРА: Србија жели да убрза процесе интеграције земље у ЕУ

10.11.2020. 14:53
Пише:
Танјуг
Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

Премијерка је исказала спремност за прикључивање јединственом подручју плаћања у еврима

Србија жели да убрза процесе интеграције земље у ЕУ, али и такође снажно подржава приступање Унији и наших суседа, посебно Северне Македоније и Албаније, јер је то, изузетно важно за просперитет и стабилност читавог региона, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на онлајн самиту Западног Балкана у Софији у оквиру Берлинског процеса.

Министар Стефановић са амбасадором Француске о војној сарадњи, модернизацији и опремању Војске Србије!

Министар Стефановић са амбасадором Француске о војној сарадњи, модернизацији и опремању Војске Србије!

"Санда Рашковић Ивић обманула народ Србије": Надрилекарске изјаве о вакцинацији Вучића основ за кривично гоњење

"Санда Рашковић Ивић обманула народ Србије": Надрилекарске изјаве о вакцинацији Вучића основ за кривично гоњење

РИК О 3 НОВА ПОСЛАНИКА: Познато ко ће заменити Марка Ђурића, Новицу Тончева и Марију Јовановић

РИК О 3 НОВА ПОСЛАНИКА: Познато ко ће заменити Марка Ђурића, Новицу Тончева и Марију Јовановић

Говорећи о озбиљним економским изазовима узрокованим пандемијом ковид 19, Ана Брнабић је изразила жељу за проширењем везе Зеленог коридора изван Западног Балкана, проширујући домет и потенцијал према суседним државама чланицама ЕУ и широј ЕУ.

Што би представљао важан корак у економском опоравку и јачем економском усклађивању Западног Балкана и Европске уније.

У свом обраћању премијерка је исказала спремност за прикључивање јединственом подручју плаћања у еврима (СЕПА), иницијативи Европске уније за поједностављивање банковних трансфера, за шта је оценила да би резултирало смањењем трошкова регионалних плаћања и послужило као добар механизам за пост-ковид опоравак.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Премијерка Брнабић је поновила посвећеност Србије спровођењу свих пет стубова Зелене агенде, у складу са регионалном социјално-економском стварношћу и замолила партнере из Европске уније да размотре начине који би омогућили да приступимо додатним финансијским средствима за спровођење Зелене агенде која ће бити веома изазовна и скупа.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима премијерке, Брнабићева је у име Републике Србије потписала Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан, као и Декларацију лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишта. 

Меркел: Заједничко тржиште важно у ово тешко доба

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да је ставрање заједничког тржишта на Западном Балкану важан корак и битан сигнал у време када су све привреде изложене тешком притиску корона кризе.

Ангела Меркел је, на онлајн конференцији за медије, по завршетку Самита Берлинског процеса којим ове године ко-председавају Бугарска и Северна Македонија, истакла да ће успостављање четири слободе дати подстицај развоју у корист грађана региона и предузећа.

koronavirus u Nemačkoj
коронавирус у Немачкој / Извор: Профимедиа

Похвалила је учеснике Самита и за усвајање "Зелене агенде" чиме су, како је оценила, показали заједничку свест за еколошке проблеме.

Такође је похвалила што је Самит, по први пут, одржан у заједничкој организацији једне земље чланице ЕУ и државе кандидата.

Подсетила је да, од Немачке иницирани, Берлински процес, има за циљ помирење и превазилажење прошлости.

С тим у вези је изразила задовољство што је око 8.500 младих кроз овај Процес имало могућност да се сусретне и додала да је добро да се у тај пројекат укључе и ђаци.

Указала је да би било добро да се успостави боља сарадња у области науке и међу истраживачима, јер ће бољим промовисањем науке више научника остати у региону, што мора бити циљ.

Меркелова је позвала све учеснике да идуће године дођу у Берлин, изразивши наду да ће тада бити могућ састанак уз лично учешће.

У свом обраћању, на крају, она је поручила региону: "Не смете заборавити да морате да живите једни с другима".

predsednik Bugarske Bojko Borisov
председник Бугарске Бојко Борисов / Извор: Профимедиа

Борисов: До 2050. нула одсто емисија гасова

Бугарски премијер Бојко Борисов подсетио је да су пре две године управо у центру Софије, за време бугарског председавања ЕУ, сви лидери Уније са лидерима земаља региона пружили перспективу Западном Балкану као целину, те да ће нових девет милијарди евра европске финансијске подршке пружити велике инфраструктурне могућности Западном Балкану.

- Оно о чему смо маштали попут железничког и друмског повезивања данас се дешава - рекао је Борисов и додао да је изузетно срећан што су се сагласили да се потпише Софијска декларација са ''зеленим дневним редом'' за државе Западног Балкана.

Како је рекао државе чланице ЕУ имају план да до 2050. године имају нула одсто емисију гасова, те да је добро што ће и земље Западног Балкана бити на том путу чак и пре учлањења у ЕУ.

- Добро је што ће регион на плану екологије и економије деловати по европским стандардима - каже Борисов и додаје да је такође велика ствар достизање заједничког регионалног тржишта.

Како каже, идеја је да 20 милиона становника на Балкану имају што боље услове живота и приходе, као и да остану на Западном Балкану.

Заев: Само интегрисан и повезан регион може да иде ка ЕУ

Македонски премијер Зоран Заев, који је ове године заједно са бугарским колегом Бојком Борисовом, копредседавајући Самиту, рекао је да заједничко председавање "доказ" да је регион прихватио овај процес као свој.

Истовремено, сматра Заев, тим процесом се омогућава платформа за даље побољшање односа међу државама региона.

Zoran Zaev
Зоран Заев / Извор: Профимедиа

- Водећи принцип Берлинског процеса имао је за циљ да обезбеди континуитет започетих инцијатива у оквирима процеса и да се фокусира на резултате и позитивне ефекте у региону. Такође смо искористили политичку платформу овог процеса за даље унапређивање одређених иницијатива попут регионалног договора за путовање личном картом, проширење зелених трака Западног Балкана ка коридорима ЕУ и сарадња у области здравља, а у циљу одговора на актуелну пандемију ковид 19 - оценио је македонски премијер.

Додао је да ће се наставити сарадња са грађанским друштвом и такозваном тинк-тенк заједницом око питања која повезана са младима.

Као посебно важно са данашњег састанка, Заев је подвукао значај визије за заједничко регионално тржиште, као и зелене агенде за Западни Балкан.

- Подршка обема иницијативама ће подстаћи економски раст и развој региона уз подршку европских фондова али такође ће посветити пажњу на одређене еколошке и здравствене изазове, нудећи огроман потенцијал за раст и нова радна места", напоменуо је Заев.

Према његовим речима, ЕУ је храбро и додатно подржала Западни Балкан са најављених девет милијарди евра у грантовима, као део новог инструмента за гаранцију за Западни Балкан и којим треба да се повећају инвестиције за додатних 20 милијарди евра.

- Овај пакет ће пружити велику финансијску подршку за наше реформске процесе али и за економску трансформацију региона. Представљање ''зелене агенде'' за Западни Балкан додатно ће донети нов наратив у односу на економски развој а помоћи ће и да се интегрише регион у кључним политикама ЕУ - истакао је Заев.

Оценио је да само интегрисан и повезан регион може да иде ка ЕУ.

- Ушли смо у нову фазу сарадње, регион преузима власништво над многим иницијативама и процесима што ће допринети и бољим резултатима за наше грађане - закључио је Заев.