Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНА БРНАБИЋ ОТВОРЕНО О ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ, АЛИ И О ТОМЕ ШТА ЈЕ БРИНЕ: "Забринута сам за Вучићев живот! И не кајем се што сам у политици"

05.02.2022. 07:24
Пише:
Србија Данас/Ало
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

Премијерка Србије Ана Брнабић у ексклузивном интервјуу изјавила је да је забринута за безбедност и живот председника Александра Вучића, али да је сигурна да ће му и ова ситуација дати додатну мотивацију да се бори јаче него икад, јер је његов мото да предаја никада није опција.

Упитана да ли има икаквих новости везаних за упозорење Европола да се спрема атентат на Вучића, поручила је да су наше безбедносне службе у свакодневном контакту с колегама из иностранства и да заједничким снагама раде даноноћно на прикупљању свих информација. Навела је да и не би било одговорно да детаље из истраге о угрожености председника Републике Србије износи у јавност.

Колико ће Вучић моћи да учествује у предизборној кампањи ако узмемо у обзир да му је безбедност угрожена?

- Познавајући њега, учествоваће без обзира на све. Никада није дозволио да га било шта одвоји од Србије и свог народа. И када му је здравље због срчаних проблема пре неколико година било угрожено, једва је успорио темпо само на неколико дана. Једино што заиста може, накратко, да га одвоји од борбе за бољи живот грађана Србије јесу његова деца и да буде ту за њих и уз њих. Свакако, наше безбедносне службе су сачињене од најбољих професионалаца и имам потпуно поверење у њихов рад. Да опасност постоји - постоји, и да сам забринута за безбедност председника - јесам, али сигурна сам да ће му и ова ситуација дати додатну мотивацију да се бори јаче него икад. Ипак је његов мото да предаја никада није опција.

"КАД НЕМАТЕ ПОЛИТИКУ, ОНДА ХРАНИТЕ МРЖЊОМ СЕБЕ И СВОЈЕ ПРИСТАЛИЦЕ" Председник Вучић о Ђиласовом "ексклузивном открићу" (ВИДЕО)

"КАД НЕМАТЕ ПОЛИТИКУ, ОНДА ХРАНИТЕ МРЖЊОМ СЕБЕ И СВОЈЕ ПРИСТАЛИЦЕ" Председник Вучић о Ђиласовом "ексклузивном открићу" (ВИДЕО)

"МОРАТЕ ДА ПОНУДИТЕ ОЗБИЉНУ ПОЛИТИКУ, А НЕ ПОЛИТИКУ РУШЕЊА" Председник Вучић очитао лекцију Ђиласовом кандидату Владети (ВИДЕО)

"МОРАТЕ ДА ПОНУДИТЕ ОЗБИЉНУ ПОЛИТИКУ, А НЕ ПОЛИТИКУ РУШЕЊА" Председник Вучић очитао лекцију Ђиласовом кандидату Владети (ВИДЕО)

"СВЕ ШТО СУ ГОВОРИЛИ ЈЕ КАКО ЋЕ НЕШТО ДА СПРЕЧЕ, СРУШЕ И УНИШТЕ" Председник Вучић: За мене су Маринкова бара и Борча дивна места (ВИДЕО)

"СВЕ ШТО СУ ГОВОРИЛИ ЈЕ КАКО ЋЕ НЕШТО ДА СПРЕЧЕ, СРУШЕ И УНИШТЕ" Председник Вучић: За мене су Маринкова бара и Борча дивна места (ВИДЕО)

Да ли сте ви уплашени за своју безбедност и безбедност ваше породице?

- Не плашим се за сопствену безбедност. Сви они који таргетирају Србију, нажалост, таргетирају Александра Вучића. То је једина истина. Волела бих да је другачије - да могу ја, или сви ми у Српској напредној странци, а верујем и много људи ван странке, да му више помогнемо и да га више заштитимо. Засад, међутим, једини фокус свакога ко жели Србији зло и нестабилност је на председнику Вучићу.

Србија излази на изборе, где видите себе након 3. априла?

- Себе видим у земљи која је изабрала да жели да се даље развија и настави свој пут напретка на коме се налази од када је вођена политиком Александра Вучића.

Да ли сте задовољни резултатима Владе Србије или је ипак могло боље?

- Увек мислим да може боље. Кад погледате уназад, видите ствари које смо могли да урадимо раније или брже, неке ствари које смо могли да планирамо боље или реализујемо ефикасније. Међутим, далеко од тога да сам незадовољна - и у ових годину и по дана урадили смо много: економски резултати су нам међу најбољима у Европи, имали смо раст од 7,5 одсто, додатно су расле плате и пензије, додатно смо смањили незапосленост, завршили смо измене Устава у области правосуђа и обезбедили да у Србији имамо независно судство и самостално тужилаштво, напредовали смо у нашим европским интеграцијама, отворили четири нова поглавља, кренули да чистимо дивље депоније по Србији и градимо канализациону мрежу и постројења за пречишћавање отпадних вода и забележили много других конкретних резултата.

Александар Шапић ће бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда, какве су његове шансе у односу на кандидата опозиције Владету Јанковића?

- Погледајте Београд данас и Београд у време Драгана Ђиласа. У Ђиласово време просечна зарада у Београду је била 433 евра, данас је 705 евра. То је раст од 63%. Незапосленост у Београду је у Ђиласово време била невероватних 16,2%. Данас је незапосленост у Београду 7,5%. Београд је, како смо и обећали, град кранова. Никада се више није градило у Београду - 386% је раст површине за коју су издате грађевинске дозволе у последњих осам година. Погледајте број вртића - на крају Ђиласовог мандата као градоначелника Београд је имао 276 вртића. Данас их има 731. Ђилас је град оставио са дугом од 5,3 милијарде динара само према трудницама, породиљама и социјално угроженим лицима. Да не помињем дуг према слободним уметницима. Све смо то санирали, платили и надокнадили људима у последњих осам година. Нема више дугова према становницима Београда. У међувремену смо, заједно - Влада и градска власт, отворили Народни музеј, Музеј савремене уметности, решили вишедеценијски проблем депоније Винча, а Град је увео прве еколошки чисте линије на којима саобраћају електрични аутобуси. Имамо резултате и јасан план за Београд и за Србију до 2030. године.  Што се тиче Владете Јанковића, моје мишљење је да он није Ђиласов кандидат за градоначелника, већ Ђиласов параван за градоначелника. Ђилас се иза Јанковића крије. Истина је да је Ђиласов кандидат Ђилас. Како год било, жао ми је што воде политику подсмевања и вређања Београђана из Маринкове баре, Борче и свих осталих ван круга двојке. Не верујем да ће им то донети добар резултат на изборима.  Што се Александра Шапића тиче, верујем у њега и у нашу странку. 

Здравко Понош се помиње као кандидат једног дела опозиције за председника Србије, какве су његове шансе?

- По свему судећи - одличне. Уколико питате Ђиласове и Шолакове медије или неке стране амбасаде, организације и војне алијансе. Уколико питате обичне људе у Србији, оне којима је стало каква нам је војска и безбедносне службе, којима је стало да ли можемо сами да се бранимо и штитимо, да ли као земља водимо самосталну политику и имамо пуну самосталност у одлучивању о свим питањима унутрашње и спољне политике - онда можда не тако добре. Поред тога што људи желе да имају посао, све боље плате, перспективу за своју децу и могућност за достојанствену старост, нашем народу је важно да имају земљу која ће водити самосталну политику, у којој ће одлучивати наши грађани, а не амбасадори и страни центри моћи. У такву визију Србије се Ђиласов кандидат не уклапа.

Очекујете ли протесте након проглашења резултата избора?

- Нема шта да очекујем, када је Борко Стефановић најавио да ће протеста бити уколико Владета Јанковић не буде градоначелник Београда и ако господин Понош не уђе у други круг председничких избора. Човек је дословце рекао да ако се то не деси, сви треба да изађу на улице и бране изборну вољу, али не изборну вољу грађана, већ изборну вољу синдиката запослених у компанији Мултиком. Изузетно озбиљан и опасан је њихов план да праве хаос на улицама након избора.

Фали ми слободно време,али се нисам покајала због уласка у политику

Да ли сте се покајали што сте ушли у политику?

- Никада. Поносна сам на сваки секунд свог рада у тиму Александра Вучића и сматрам да је највећа могућа част и чин патриотизма радити за своју земљу. Да ли ми фали слободног времена, приватности и времена за породицу - да, наравно. Међутим, када се враћам кући и видим нову линију аутобуса на електрични погон како саобраћа Београдом, када видим да су гужве кроз Чачак прошлост због новог ауто-пута, пуне научно-технолошке паркове у Београду, Чачку, Нишу и Новом Саду, да данас извозимо око две милијарде евра само захваљујући нашој памети и идејама из области ИТ-а, заборавим на све и добијем мотивацију да радим још више и посвећеније.