Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БАЈДЕНОВ ТИМ ВЕРУЈЕ ДА СРБИ ГУРАЈУ БОСНУ КА КОЛАПСУ" Британац без длаке на језику - САД су потцениле реакцију Србије

31.07.2021. 20:34
Пише:
Србија Данас
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

Према Лесовим речима, тешко је избећи закључак да су се САД, можда охрабрене од стране Инцка и идеалиста у Бајденовој администрацији, погрешно прорачунале, прецењујући снагу свог положаја и потцењујући жестину реакције Срба.

Разлог због којег је високи представник Валентин Инцко наметнуо закон о забрани негирања геноцида је тај што Американци мисле да Срби гурају Босну ка колапсу и желе то да спрече, оценио је данас истраживач британског Центра за геополитике Тимоти Лес, додајући да су се САД можда погрешно прорачунале и потцениле жестину реакције Срба.

Travelland за вас ради и у недељу! Грчки хотели: 7 ноћи већ од 525€

Travelland за вас ради и у недељу! Грчки хотели: 7 ноћи већ од 525€

ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА СНС ВЛАДИМИР ОРЛИЋ ОШТРО О ЂИЛАСУ: "Србија неће пасти у руке мафијаша из тајкунског картела"

ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА СНС ВЛАДИМИР ОРЛИЋ ОШТРО О ЂИЛАСУ: "Србија неће пасти у руке мафијаша из тајкунског картела"

"ГРЕНЕЛУ СРБИНЕ" Десна рука Трампа ужива у чарима Београда, одушевљен атмосфером, морао одмах да обелодани (ВИДЕО)

"ГРЕНЕЛУ СРБИНЕ" Десна рука Трампа ужива у чарима Београда, одушевљен атмосфером, морао одмах да обелодани (ВИДЕО)

- Разлог забране је то што Бајденова администрација верује да Срби гурају Босну према колапсу и жели да покаже да се то неће толерисати - нагласио је Лес у изјави за Танјуг.

Бивши британски дипломата је додао да ће се још видети, али да не искључује могућност да ће САД морати да направе компромис или одустану.

- Ако буде тако, то би било у складу са обрасцем понашања Бајденове администрације у којем се прети другима - било Русији због Украјине или Немачкој због Северног тока ИИ, а затим повлачи када се схвати да не може да се наметне свој став - казао је Лес.

Он је закључио да би исход могао бити исти у Босни, остављајући високом представнику још мање моћи, а Кристијана Шмита "хендикепираног" пре него што је уопште почео да ради.

Бивши британски дипломата је навео да је Инцкова забрана била у складу са обрасцем развоја догађаја последњих недеља, укључујући Бајденово извршно наређење и именовање Кристијана Шмита, јаче фигуре од Инцка, чија је мисија да ограничи Србе.

- Порука је да су САД и њихови савезници крајњи ауторитет у Босни и да ће они одлучити о судбини земље - истакао је Лес.

Timoti Les
Тимоти Лес / Извор: Foto:YotubePrintscreen/Sputnjik Србија

На питање какво је његово мишљење о закључима које је у петак усвојио Парламент Републике Српске у Бањалуци, а којима се одбија придржавање и примена Инцкове одлуке, истраживач британског Центра за геополитике је рекао да је то био предвидљив одговор.

- Срби нису могли да дозволе да одлука високог представника стоји из истог разлога због којег је САД гурају - не могу да дозволе да спољни актер блокира њихов крајњи циљ - независност - рекао је Лес.

Према његовим речима, у последњих неколико месеци није било дошло до ескалације у порицању геноцида која би захтевала употребу "бонских овлашћења" за његову забрану.

- Не мислим да се овде ради о Сребреници или геноциду, не сумњам да су Инцка и друге спољне актере узнемирили одбијање Срба да прихвате кривицу за своје поступке у рату. Инцко ово види као сталну провокацију према Бошњацима која спречава помирење и уобличавање Босне као државе, што је циљ западне политике - навео је он.

Инцко је несумњиво желео да учини нешто како би ово решио пре него што напусти функцију, рекао је Лес, оценивши да "повремени чин ласкања Караџићу и Младићу тешко да представљају егзистенцијалну претњу држави".

Према његовим речима, политичко руководство, укључујући Милорада Додика, не негира чињенице о ономе што се догодило у Сребреници, чак и ако одбија да употреби реч геноцид да то опише.

Он је казао да Срби, такође, виде етикету геноцида као претњу постојању Републике Српске.

- Ако се заиста ради о геноцидној творевини, онда она нема легитимитет и могла би бити укинута - нагласио је Лес и додао да је тај страх вероватно неоснован, јер су САД посвећене Дејтонском споразуму, чији је део и Република Српска, али да је страх стваран због политичких консеквенци.

Valentin Incko
Валентин Инцко / Извор: Профимедиа

На питање какве ће бити последице Инцкове одлуке и одлуке парламента Републике Српске у вези са општом ситуацијом и безбедношћу у Босни и Херцеговини и региону, Лес је казао да су прошлонедељни догађаји одговор Срба на појачан притисак, односно отворен чин пркоса.

- Срби су одбацили овлашћења ОХР-а и новог високог представника. Срби су блокирали државу, чинећи Босну корак ближе распаду. Сада САД и њихови савезници морају да одговоре - навео је он.

Међутим, настојим да схватим да видим шта САД и њихови савезници могу практично да учине да натерају Србе да се повуку, казао је Лес.

- Они не могу насилно да уклоне Додика или било кога другог, јер у Босни нема довољно страних трупа за то, а Европљани то ионако не би допустили - додао је бивши дипломата.

Ништа се не може постићи покушајем оснаживања опозиције јер је политичка класа (у Републици Српској) јединствена по овом питању, навео је Лес.

- Вашингтон би потенцијално могао да санкционише српско руководство, али то би представљало велику ескалацију и носило би ризик - истакао је он.

Према његовом мишљењу, САД би морале да делују саме, јер Европљани не желе да изазову велику кризу која би могла навести Србе да прогласе независност, а Русија би се активно противила санкцијама.