Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БОРЦИ ПРОТИВ НАСИЉА" ЗАБОРАВИЛИ НА НАСИЛНЕ ИНЦИДЕНТЕ ЊИХОВОГ ЛИДЕРА: Ђиласове гориле удариле десетогодишњу девојчицу - њихову бахатост платили Београђани!

16.03.2024. 17:02
Пише:
Србија Данас
Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Фото: Танјуг/Неманја Јовановић

Време је да се пошаљу у политичку пензију

Београдски избори који нас очекују нису тек обично изјашњавање грађана о политици коју би престоница Србије у наредном периоду требало да следи. Нису ни пуко питање ко ће и како решавати комуналне проблеме... Они су много више од тога будући да имају судбоносни значај, не само за Београђане, већ за све становнике наше земље.

Ово је прилика да грађани коначно кажу шта мисле и раскрсте са политиком опозиције која дели, свађа и под параваном борбе против насиља покреће једну неконтролисану спиралу лажи, ниских удараца, компромитације поштених људи и грубих и неподношљивих замена теза.

У прилог последње наведеном аргументу, сведочи чињеница да се акти физичког насиља управо везују за власт незваничног лидера листе "Србија против насиља" Драгана Ђиласа.

Јавност би требало подсетити на немилу сцену од пре десет година, када је радник обезбеђења Скупштине града, у време кад је градоначелник био Драган Ђилас, како се писало тада, крвнички ударио у лице девојчицу са Космета и том приликом јој нанео повреде носа.

Немили догађај десио се на протесту 7. августа 2013, када су избеглице с Косова и Метохије, укључујући и породицу девојчице, дошле испред Скупштине града да искажу незадовољство због тога што им је у колективном центру у Реснику искључена струја.

Градоначелник Ђилас је позвао представнике протеста да уђу у Скупштину, међутим, и неколицина других грађана је желела да уђе у зграду. Дошло је до гурања и општег метежа након чега је и радник обезбеђења Скупштине наводно ударио тада десетогодишњу девојчицу шаком по лицу.

Према тадашњим писањима Курира, девојчици је одмах кренула да тече крв из носа, због чега је позвана Хитна помоћ а извештај лекара, наводе медији, показаће да је она данима имала оток и болове. 

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

Уместо извињења изговори и неубедљива оправдања

Само дан након што је девојчица (10) задобила ударац у нос, огласио се Драган Ђилас срамно негирајући да је било ко из обезбеђења Старог двора или припадника МУП применио силу током протеста.

Јавност је остала у шоку - уместо помоћи и геста извињења девојчици и њеној породици, приређено је још једно понижење.

Измучена и напаћена, ова српска породица са Косова и Метохије је уместо трајног стамбеног решења и јавне осуде одговорних за напад на дете, од стране свог градоначелника доведена у ситуацију да се правда и плаћа туђе грешке.

Истовремено, полиција је покренула истрагу због пребијања девојчице (10) испред Скупштине Града, током протеста мештана Ресника 7. августа.

Инспектори МУП Србије такође су затражили и добили на увид снимак са сигурносних камера Старог двора, како би утврдили шта се заиста десило и како је дошло до тога да девојчици буде поломљен нос.

- Изашао сам из зграде желећи да поразговарам са становницима Ресника, али сам се после три минута вратио у њу јер су они разговор одбили. Деца су стајала на степеништу, између улазних врата и родитеља, све време добацујући. Родитеље сам чак замолио да склоне децу и не злоупотребљавају их, што су они одбили. По мом уласку у зграду окупљени су, гурајући и даље децу испред себе, насилно покушали да уђу за мном, што обезбеђење није дозволило и у том метежу је највероватније дете и повређено. Ниједан полицајац нити припадник обезбеђења зграде није кренуо на дете и ударио га, нити је детету поломио нос - писало је у саопштењу Драгана Ђиласа.

"Моје дете ударио је човек из обезбеђења"

С друге стране, отац повређене девојчице, изјавио је тада да је градоначелникова изјава гнусна лаж и да је видео да је човек из обезбеђења ударио његово дете.

- Шта је рекао градоначелник?! То је лаж! Они се перу. Ја то демантујем. Далеко било да смо ми све то измислили. Једина истина у тим његовим речима јесте то да су нас после ударца полицајци питали да ли хоћемо да уђемо унутра да се дете умије, али ја сам то одбио. То је тачно. Понудили су помоћ, али сам хтео да се види крв, да новинари сликају, а не да се опере и да после буде вук појео магарца, и да се све заташка. Моје дете је ударио човек из обезбеђења и ја сам то видео. Не може сад нико да нас прави лудим. Наглашавам да је то чиста лаж - изричит је био отац девојчице у својој исповести за Курир.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

Пресудом доказано да су гориле пребиле дете?

Неколико месеци касније, Курир излази са ексклузивним информацијам да је према пресуди надлежног органа Град Београд дужан је да плати 100.000 динара малолетној девојчици из Београда јер ју је радник обезбеђења Скупштине града, у време кад је градоначелник био Драган Ђилас, ударио у лице и нанео јој повреде носа.

Исти медиј износи податак да је Градској управи је стигао допис 31. јануара 2019. да су изгубили спор.

- Усваја се тужбени захтев малолетне тужиље из Београда, Ресник, па се обавезује тужени Град Београд да тужиљи на име накнаде нематеријалне штете исплати износ од 60.000 динара на име претрпљених физичких болова и износ од 40.000 динара на име претрпљеног страха. Обавезује се тужени Град Београд да девојчици на име трошкова парничног поступка исплати износ од 84.500 динара - наводи се пресуди.

У деловима пресуде стоји следеће:

- Према утврђеном чињеничном стању, одржан је протест грађана који живе у колективном избегличком центру за расељена лица са КиМ у Реснику. Протесту је присуствовала и малолетна тужиља, која је тада имала 10 година, а на протест је дошла са оцем. Током овог протеста, након што се присутнима обратио Ђилас, окупљени су покушали да уђу у Скупштину, у чему их је спречило обезбеђење Скупштине града, заједно с припадницима приватног обезбеђења тадашњег градоначелника, и у том покушају једно од лица које је обезбеђивало Скупштину града ударило је малолетну девојчицу отвореном шаком у пределу носа, услед чега је задобила контузиону повреду - наводи се у пресуди.

Горан Весић: Стигло нам је да платимо одштету

Некадашњи заменик градоначелника Горан Весић потврдио је, пре више од три године, да је Град Београд изгубио спор због инцидента из 2013.

- Одређено нам је да платимо одштету од 100.000 динара девојци из Ресника коју је повредило обезбеђење Скупштине града у време док је градоначелник био Драган Ђилас. Град ће и за ову пресуду исплатити, као што плаћамо и све друге, од којих је већина из Ђиласовог времена - рекао је тада Весић.

Извор: Србија Данас