Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЛО МИ ЈЕ 11, тукао ме, силовао, продавао: Судбина НАЈМЛАЂЕ српске НЕВЕСТЕ страшнија и од најстрашније приче

13.10.2017. 11:00
Пише:
Србија Данас/Блиц
devojčica
девојчица / Извор: Профимедиа/илустрација

"Брак је маска"

- Имала сам 11 година и по ромским обичајима присилно сам удата за десет година старијег младића. У кући где су ме удали, живела сам с тим човеком и његовом породицом. Била сам приморана на први сексуални однос са супругом, а након тога сам свакодневно добијала батине - речи су младе жене из Србије, коју је мајка продала и запечатила јој судбину.

Људи не могу ни да замисле шта нам је урађено '99. године: Др Грујичић открила алармантне последице НАТО бомби

УСРЕД ЈЕСЕНИ: Сутра наступа ИНДИЈАНСКО ЛЕТО, ево шта то значи

Болна исповест једне од штићенице НВО „Атина“ открила је са каквим се све ужасима и страхотама суочавају девојчице у Србији које су жртве злочина који се крију иза такозваних дечијих бракова. Већина девојчица које задеси овако страшна судбина не доживи детињство у правом смислу.

- Натерана сам да радим на улици као проститутка, иако нисам имала представу шта треба да радим. Радила сам седам дана у недељи, сваке ноћи по десет сати, а сав новац сам давала мужу. Нисам ишла код лекара, нисам имала новац да купим заштиту. О бегу сам само маштала, јер ме је муж и превентивно тукао како бих га се плашила.

grupa Roma
група Рома / Извор: Профимедиа

Ова девојка је продата ромској породици када је имала само 11 година. Мајка ју је лично продала и дигла руке од ње.

- Када сам и успела да побегнем, потражила сам заштиту код мајке и брата. Они су само обавестили тог човека и ја сам поново враћена на улицу. Више пута су ме препродавали и годинама сам радила као проститутка. Успела сам да побегнем када су ме послали у куповину. Након два дана, обратила сам се полицији - додаје ова жена.

Она је само једна од штићеница НВО „Атина“, која је пронашла светло на крају тунела. Током боравка у привременој кући те организације, ова девојка научила је да чита и пише. Тренутно је срећно удата, али и даље се бори са здравственим проблемима - имала је неколико операција због гинеколошких тегоба које су прерасле и у хронична обољења.

Са ЧЕТИРИ промила се пада у кому: Нишлија преживео СЕДАМ, разлог БИЗАРАН

Према подацима Уницефа, рани, уговорени бракови у ромској заједници у Србији у сталном су порасту, па је тако 2005. године 46 одсто девојчица пре 18 године било у браку, 2010. године 54 одсто, док се 2014. близу 60 одсто девојчица удало пре 18 године. Оно што је посебно алармантно, јесте да су углавном девојчице продате и да није само реч од присилној удаји.

Не знам шта је љубав, нисам волела

Случај продаје и израбљивања 11-годишње девојчице није усамљен, и друге малолетнице су пренела своја грозна искуства.

- Када те овако присиле на брак, некад нека и заволи свог мужа, али ја не знам шта је љубав. Продали су ме са 15 година и само сам се мучила. Нисам никог волела - признаје ова намучена девојка.

Иако породични закон дозвољава закључење бракова између старијих малолетника са навршених 16 година само уз одобрење суда, у Србији се склопи око 2.000 дечјих бракова између млађих младенаца потпуно невидљивих систему, према подацима НВО “Атина”. Тако је у Републичком заводу за статистику (РЗС), у 2016. години забележено свега 15 “легалних” бракова малолетника.

Столар Миле покренуо нову акцију: Свим младим родитељима ДАРУЈЕ БЕБИ ОПРЕМУ

- У 2016. години највише их је било у Чачку и Младеновцу (по шест закључених бракова, а у овим двема општинама је невеста била малолетна, а младожења пунолетан), а у осталим општинама су у питању појединачни случајеви. У 2016. години у општинама Бабушница, Бела Паланка и Бела Црква закључен је по један брак где су оба супружника били малолетни - рекли су у РЗС.

Док године невеста тек незнатно варирају, највише је оних погођених из ромске популације - 57 одсто. Међутим, сам брак често је маска за трговину белим робљем, па и проституцију.

- Жртве су и девојчице и девојке из различитих, нарочито руралних делова земље, које имају породице које боље да немају због злоупотреба које над њима чине, продаје тих девојчица и њихове присиле на брак - каже Јелена Хрњак из НВО “Атина”.

Jelena Hrnjak
Јелена Хрњак / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ATINA НГО

Искоришћавају их сексуално и радно

Деца која су жртве дечјих бракова са којима Удружење “Атина” долази у додир су најчешће сексуално искоришћавана, али и радно, девојчице се приморавају и на прошњу и то често можемо видети на улицама наших градова.

- Када причате тим девојчицама, рећи ће да су мислиле да тиме чине добро и услугу својој породици, јер претходно нису имала средства за живот и школовање. Долазиле су нам девојчице које нису знале да разликују боје и све дане у недељи, биле су потпуно образовно запостављене - истиче она.

Физичко и психичко здравље им је урушено до крајњих граница, а економски потпуно зависе од човека за кога су се удале.

Док је Дачић певао, Ердоган је нешто шапнуо жени, па и сам ЗАПЕВАО (ВИДЕО)

Религијски обичаји и стереотипи у комбинацији са сиромаштвом и недовољном едукацијом главни су узрочници због којих до оваквих бракова и долази. Најчешће су присутни у руралним крајевима и сиромашним заједницама.

Иначе, јуче је широм света обележен Дан девојчица, у знак подизања свести о родној неједнакости с којима се суочавају на основу њиховог пола. Присилни брак је најгори облик угрожавања њихових права.