Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИО ЈЕ ПЛАНИРАН ПРЕВРАТ У ДРЖАВИ! Срђан Лалић на суду открио како је Звицер набавио снајпер за атентат на Вучића, имали помоћ страног фактора?!

10.11.2022. 08:26
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Сведок-сарадник Срђан Лалић на суду открио како је набављено оружје за које се претпоставља да је требало да буде употребљено за атентат на шефа државе

Чим је објавио рат мафији, председник Александар Вучић постао је мета кавачког клана, чији је вођа Радоје Звицер и даље на слободи. Припрему атентата на Вучића детаљно је описао Срђан Лалић, сведок-сарадник против клана Вељка Беливука и Марка Миљковића, и током свог сведочења у Специјалном суду открио да је снајпер - за који се претпоставља да је планиран за атентат на председника - купљен у Лозници за 12.000 евра, и то преко Звицеровог контакта. Према Лалићевим тврдњама, Звицер је обезбедио пет милиона евра за насилну промену власти у Србији и довођење нове која би била по мери клана.

ТРИ СЦЕНАРИЈА КАВЧАНА ЗА УБИСТВО ВУЧИЋА: Ако "не упали" оружје и експлозив, били спремни на још ЈЕЗИВИЈИ ПЛАН

ТРИ СЦЕНАРИЈА КАВЧАНА ЗА УБИСТВО ВУЧИЋА: Ако "не упали" оружје и експлозив, били спремни на још ЈЕЗИВИЈИ ПЛАН

"ТОГ ДАНА СУ СВУДА БИЛИ СНАЈПЕРИ И СПЕЦИЈАЛЦИ" Вучић о сведочењу Лалића - окренуо сам се према Вулину: "Шта ти је, што се тресеш?"

"ТОГ ДАНА СУ СВУДА БИЛИ СНАЈПЕРИ И СПЕЦИЈАЛЦИ" Вучић о сведочењу Лалића - окренуо сам се према Вулину: "Шта ти је, што се тресеш?"

"ДОК САМ ЈА ЖИВ ОН НЕЋЕ БИТИ СЛОБОДАН" Вучић исекао пипке криминалној хоботници - ево зашто је председник Србије на мети Звицера

"ДОК САМ ЈА ЖИВ ОН НЕЋЕ БИТИ СЛОБОДАН" Вучић исекао пипке криминалној хоботници - ево зашто је председник Србије на мети Звицера

Лалић је, иначе, током сведочења пред Специјалним судом, поменуо имена и надимке најмање 10 особа које су са оптуженим припадницима злогласног клана Вељка Беливука и Марка Миљковића учествовале у отмицама и бруталним убиствима, али оне до сада нису ухапшене нити процесуиране.

Диверзије по градовима

Лалић је испричао да су Беливук и Миљковић у јануару 2021. ишли код Звицера на прославу рођења његовог детета.

- Од дела полиције Црне Горе, који је под контролом кавачког клана, сазнали су да се спрема њихово убиство и требало је да послуже као мамац да се похапсе "шкаљарци". По повратку су нам одушевљени причали како део црногорске службе стоји иза "кавчана", како би то требало да се спроведе и овде. Звицер је, причао је, обезбедио пет милиона евра за свргавање политичке власти у Србији и да се доведе неко ко би радио у интересу клана. У ту сврху су била спровођена нека дела, писање транспарената и на мрежама. Као највећу претњу, видели су председника и то после објаве рата мафији, у чему су се препознали. Као крајње решење, помињали су атентат - сведочио је Лалић.

Srđan Lalić
Срђан Лалић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Како је навео, план им је био да се изазову велики нереди на улицама после првог следећег протеста.

- У случају да неко од нас буде ухапшен, требало је да се врше диверзије по градовима, помињало се постављање експлозивних направа на јавне објекте и површине - открио је Лалић.

Говорећи о арсеналу оружја које је поседовао злогласни криминални клан, сведок-сарадник је поменуо и снајпер:

- Снајпер нађен на стадиону је донео Глигоријевић, он је намерно остављен тамо да би се повезао с Глигоријевићем... Један велики снајпер, ишли смо до Лознице, преко Звицеровог контакта је узет, плаћен је 12.000 евра и он је требало да служи за најзахтевније задатке.

Како се претпоставља, управо тај снајпер су намеравали да употребе у случају поменутог атентата.

Зна се ко је учествовао

Упитан за Лалићево сведочење, којим су заправо потврђене раније информације наших служби да је на њега планиран атентат, председник Александар Вучић јуче је рекао да "знамо ко је све учествовао у томе, и у првом и у каснијем покушају".

- Је ли се неко извинио за лажи о Јовањици? Знате, нисте ви то доживели. То је доживела моја породица. Три године смо клеветани на дневном нивоу. Када се све показало као ноторна лаж, судски све пресуђено и када је свима постало све јасно, није било ни извините. Мислите да ће неко да се извини што су говорили да смо ми неког доводили у Ритопек? То је једино насеље у Београду где нисам био. Па нису наше службе могле да измишљају нешто. Ми данас имамо много више података. Појавиће се нови подаци, имамо нове пакете скинуте с телефона. Сад имамо потврде, знамо ко је све у тим причама учествовао, знамо ко су лица која је требало да учествују у извршењу... и у првом и у каснијем покушају - нагласио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Он је у том контексту поменуо свечано откривање Споменика Стефану Немањи, којем је присуствовао 27. јануара 2021, што је означено као идеална прилика за атентат због великог отвореног простора.

- Ја сам се тај дан окренуо према Вулину кад смо били на отварању споменика. Ангажовали су све могуће снајперисте да покрију све тог дана. Ја сам Вулину рекао: "Шта ти је, шта се ти тресеш од страха?" У шали сам то рекао, није се тресао, он је озбиљан човек. Али видели сте да сам мирно прошао, одржао свој говор и вратио се. Нисам хтео ни панцир да носим. Рекао сам да нећу никад у својој земљи да носим панцир. Каква је то онда држава кад мафија може да убије шефа државе? Док сам жив, ја ћу да идем у свој народ, нећу да се кријем, панцир да носим нећу! Мафију побеђујемо, главу смо јој добрим делом одсекли, али има још нервних завршетака. Решићемо то у наредном периоду - поручио је Вучић.

Љубан Каран, бивши контраобавештајац

Спреман је преврат у држави, мафија само извршилац

Бивши контраобавештајац Љубан Каран упозорава да је чињеница да је Звицер на слободи додатна опасност у целом овом случају.

Ljuban Karan
Љубан Каран / Извор: Фото: Printscreen/Kurir ТВ

- Потврда да је атентат заиста планиран добијена је с најмеродавнијег места, односно добили смо признање на суду сведока-сарадника који је у све био укључен. Сигуран сам да је био планиран преврат у држави и да криминалци нису радили сами. Морали су да имају помоћ страног фактора, уз договор са унутрашњим политичко-тајкунским групама које имају интерес да се власт промени. Мафија је у оваквим стварима извршилац и финансијер, али сигурно Беливук или неко од њих није планирао да постане председник после уклањања Вучића. И пронађени арсенал указује да су имали оружје не само за атентат већ и за уличне обрачуне и насилне акције којима се долази до преврата. То што је Звицер на слободи уноси додатну опасност, јер има доста различитих група које су заинтересоване за преврат у Србији. Нису само криминалне - напомиње Каран.

РЕАКЦИЈЕ

Ана Брнабић, премијерка Србије

Хвала свим службама

- Након свега што смо чули у судници Специјалног суда у Београду, јасно је да је клан Вељка Беливука био спреман да мења демократски изабрану власт у Србији. Њихов највећи противник је управо председник Александар Вучић. Хвала нашим службама безбедности које су спречиле атентат на председника Србије када је објавио рат против организованог криминала и мафије. Али борба није готова, налогодавци и главни организатори још увек су на слободи и ван домашаја наших служби. Коначно, сада када смо чули и признање од оних који су планирали напад на срце државе, да ли ћемо чути макар једно "извини" од свих оних који су исмевали сазнања наших служби.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

Синиша Мали, министар финансија

До победе

- Одлика великих државника је што су велики и у "рату", не само у миру. Већ неколико година траје рат председника Александра Вучића против мафије, рат у коме је оптуживан да је одговоран за злодела криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића. Након што смо чули из суднице Специјалног суда да је Вучић био мета планираног убиства, још је јаче брујала тишина оних који су му подметали везе с криминалним миљеом, увлачили њега, али и његову породицу. Чујемо ту тишину данас. Зато не очекујем извињење од оних који су га нападали, јер знамо да неће стићи. Очекујем само реалне ствари - да уз подршку искрених пријатеља које препознаје, Александар Вучић настави ову тешку борбу, до победе. Нисмо далеко од тога. Пуна подршка, председниче.

Siniša-Mali
Синиша-Мали / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Александар Вулин, бивши министар полиције

Желели су хаос

- Њихов главни циљ је била смрт Александра Вучића и чланова његове породице и увођење Србије у хаос у ком би изабрали власт која ће их слушати и чувати. У томе нису били сами и нити су били без политичке подршке и политичких амбиција, зато сада, када је и на суђењу потврђено да су постојали планови и конкретна чињења да се ликвидира Александар Вучић, понављам свима који сада носе одговорност за безбедност у Србији да чувају и сачувају председника и стабилност и мир у Србији. И сада постоје политички центри моћи који ће покушати да искористе криминалце да убиством Александра Вучића сруше Србију. Када сам то рекао пре две године, смејали су ми се и проглашавали за лудака, полтрона. И тада и сада знао сам да пакост и мржња нису замена за истину. Поносан сам што смо ми припадници МУП, БИА и Тужилаштва за организовани криминал успели оно што безбедносне структуре које су водиле земљу у време убиства Ђинђића нису урадиле, заштитили смо свог председника и нисмо дозволили да олош убије првог међу Србима - Александра Вучића. Борба није готова, а они који у њој не учествују, бар нека се више не смеју.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Профимедиа