Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БОРИЋЕМО СЕ И ЧУВАЋЕМО НАШ НАРОД" Вучић се обратио са Кнежевог Поља: Председник упутио снажну поруку грађанима (ФОТО)

28.08.2022. 14:31
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/TV Пинк

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је откривању скулптуре Радована Белог Марковића на Кнежевом Пољу.

Председник је рекао да је данас велики и радостан дан, и истакао да и у тумарању српски народ увек успева да нађе светлост.

"БИО САМ У ПРАВУ, КУРТИ ЖЕЛИ СУКОБЕ" Вучић прокоментарисао изјаве тзв. премијера лажне државе

"БИО САМ У ПРАВУ, КУРТИ ЖЕЛИ СУКОБЕ" Вучић прокоментарисао изјаве тзв. премијера лажне државе

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ВЕЖБА "СЕВЕРАЦ 2022": Моћне здружене снаге Војске Србије и МУП-а (ФОТО)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ВЕЖБА "СЕВЕРАЦ 2022": Моћне здружене снаге Војске Србије и МУП-а (ФОТО)

"СРБИЈА ЈЕ САМОСТАЛНА И НЕЗАВИСНА" Вучић одбио скандалозан захтев неколико западних држава

"СРБИЈА ЈЕ САМОСТАЛНА И НЕЗАВИСНА" Вучић одбио скандалозан захтев неколико западних држава

- У ери ерозије морала и преиспитивања вредности српски народ зидао је и још зида величанствен храм посвећен свом великом књижевнику - рекао је Вучић.

На откривању споменика је говорио и академик Матија Бећковић.

Три метра високу скулптуру је у храсту из колубарских шума начинио вајар Милутин Ранковић, и налази се на Кнежевом пољу, на Повлену, у венцу Ваљевских планина, које је Бели Марковић неизмерно волео.

Председник потврдио да су атешеи желели да дођу у касарне

Председник Вучић је рекао да је постојао захтев страних војних аташеа да обиђу српске касарне у Рашки и Новом Пазару.

- Као врховни командант одбио сам тај захтев. Тамо могу да уђу представници надлежних органа Републике Србије, уз одобрење врховног команданта. Нисам био вољан то да дозволим. Можда када будемо организовали неки слет, сада то није њихов посао да гледају шта имамо - навео је он.

Седница Скупштине о КиМ и договор са Приштином

Напоменуо је и да је спреман за одржавање седнице на којој би се разматрала ситуација на Косову и Метохији.

- Што се тиче седнице око КиМ ја сам спреман увек - навео је председник. 

- Ово је усмени споразум, писмени је потписан 2011. године. Кад год кажемо да смо нешто решили, утолико горе. Ваљда би људи волели да ратују... Мислим да је ово што је постигнуто веома добро за нас - истакао је.

- Курти жели наставак проблема. Ми ћемо се борити и чувати страну нашег народа. Плашим се да долази друга, трећа, четврта страна. Плашим се да неко покушава да нас увуче у сукобе - рекао је.

- Ја мислим да ми имамо једну фалинку. Кад год кажемо да смо нешто решили, утолико горе. Ово што је постигнуто је веома добро за нас. Да се они не праве наивни, они су са њиховим документима ишли кроз централну Србију. Сада имамо три са два велики постер, "дисклејмер" да то није никакво признање. Али смо се изборили за српску државност на КиМ, да документа Републике Србије важе на Косову и Метохији, поготово Срба - казао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Министарство одбране Србије и Војска Србије

Он истиче и да Куртијеве данашње речи представљају нову претњу Србији, и да то показује да је био у праву.

- Аљбин Курти је данас рекао да он очекује да до октобра месеца више неће бити неважећих таблица на Косову. То значи да он жели сукобе и наставак проблема. Они имају споразум о слободи кретања који се тиче таблица, али је то другачије. Ми ћемо се борити и чувати страну нашем народу. Ја сам вам рекао, и када решимо једну ствар, онда долази друга, трећа, четврта. Наше је да чувамо нашу позицију - истиче председник.

"Не желим да коментаришем Вука Јеремића, наше је да сачувамо мир"

Председник је истакао да је наше да чувамо мир и стабилност и земљу водимо на уравнотежен начин.

- Не могу да коментаришем тог човека. Такве главобоље је задао својој земљи 2010. и 2011. Нећу да користим аргументе које сви знају у Србији, мени то није потребно. Нама је пторебно да будемо уједињени и да пробамо бранити оно што су они потписали. Осим што ја верујем да је овај договор одлична ствар за нас и никада нисам крио ништа од свог народа. Албанци данас инсистирају на спровођењу споразума из 2011. и мислим да су људи тиме све разумели и да им је све јасно. Критике су увек добродошле. До јуче су ме критиковали зато што имамо параду, кад кажем "немојте параду имамо безброј проблема", данас нападају то што немамо параду исти ти коалициони партнери. Као и око КиМ - "постигните споразум", кад постигнете, "што сте постигли" - каже он.

- Шта год урадите, није добро. Не дај боже да се нешто догоди на КиМ, побегли би главом без обзира, ја не бих, као ни мој син. Наше је да чувамо мир и стабилност и земљу водимо на уравнотежен начин, а не да задовољимо људе који ће увек наћи разлог да мрзе. Ја да њих вређам и говорим шта све мислим када ми они извуку 2010. и Бриселски споразум, ја то не желим. Морамо да идемо напред, да размишљамо о нашој деци, пензионерима, како да чувамо нашу земљу - закључио је Вучић.