Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БРНАБИЋ ОШТРО ОСУЛА ПО ОПОЗИЦИЈИ ПОВОДОМ ИЗБОРА! Осврнула се и на наметање Резолуције о Сребреници

15.04.2024. 11:57
Пише:
Србија Данас/Новости
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић гост је ТВ Хепи. Брнабић је говорила о свим актуелним темама, пре свега оним који се тичу избора.

- Ја колико се сећам први захтев Ђиласове опозиције је био да се одложе београдски избори и да буду са изборима за локалне самоуправе, неких 60 локалних самоуправа, и да се одрже у октобру. Било је да по закону ону буду 28. априла, што је најранији термин, већ изборне радње трају јако дуго, људима је доста. Ионако смо изборни циклус започели наврат нанос у децембру, на изричит захтев опозиције. Само годину дана пре тога смо имали изборе. Доста људима избора, то је једно. Друго, морамо да се окренемо послу, треба да се спремамо за Експо, имамо читав низ пројеката из програма "Србија, скок у будућност". Треће, видите шта се све дешава око нас, видите да је жарита и криза у свету сваким даном све више. Да ли било ко у Србији мисли да је тренутак да седимо и причамо бесконачне приче око избора? - рекла је Ана Брнабић.

- При том, Београд је у неком привременом бивствовању, привременом финансирању већ месецима. То није фер ни према Београђанима, није фер ни према целој Србији. То није озбиљна и одговорна политика. Имамо невероватне протиске на Србију сваки дан. ЗСО чекамо 11 година. Једина ствар коју је Приштина требала да уради. Није заустављена насилна експропријација земље на северу КиМ, више није предуслов. Једини предуслов је враћање земље манстиру Високи Дечани, што је срамота, што је чак и њихов тзв. уставни суд рекао пре осам година. Ми морамо да се боримо против тога, морамо да се боримо за истину. А ви сваки дан треба да причате о локалним изборима, а ти локални избори су дошли када им време није, јер је опозиција то тражила. Опозиција је оторила тај изборни циклус и сада настоји да га држи отвореним ваљда заувек - казала је Брнабић.

- Онда имате насилно наметање Резолуције о Сребреници, то је врхунац правног насиља. Под један у оквиру БиХ, за коју се као боре. О овоме се није ни изјашњавало Председништво БиХ. Имате да о томе не одлучује СБ УН, већ Генерална скупштина, а БиХ се искључиво бави СБ, зато тамо и има високи представник. До сада је постојао принцип да се такве резолуције увек усвајају консензусом, а овде неће бити такав случај - казала је Ана Брнабић.

Председница Скупштине, затим, је говорила о ОДИХР препорукама.

- Ја сам рекла да ми до петка у 12 доставе своје предлоге, како и по ком редоследу да се примењују. Ја ћу им током дана одговорити, јер сам се на најозбиљнији начин бавила тиме. Ја заиста са дубоким уважавањем хоћу да погледам те њихове предлоге. Србија против насиља сада траже да се обуставе све изборне радње, да ми променимо Закон о локалној самоуправи и да он има ретроактивно дејство - истакла је Брнабић.

- Замислите промените законе и онда их ретроактивно примењујете. Па то је спрдња са државом. Апсолутно је Александар Вучић био за то да се сви избори одрже у исти дан, зарад ефикасности. Био је за то да се у децембру одрже сви избори, али нису сви желели да поднесу оставке. Београд сигурно иде 2. јуна, изборне радње су покренуте. За остале локалне амоуправе пада јул, август законски. Ако они мисле да није добро тада, ајде да седнемо да се договоримо када, у септембру, октобру. Када распишете и крену изборне радње, то је то. Не помиње се рок ни да то буде у октобру, то је сада недефинисано - додала је она.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Printscreen/Happy ТВ

- Мој предлог стоји на столу, да избори у локланим самоуправама могу да буду у септембру или октобра, ако желе да разговарамо. Да буду раније од јула, августа, када је законски прописано, не може - навела је Брнабић.

- Разлика између нас и њих је што они нису имали право гласа на састанку, ни да саветују, ни да дају своје мишљење, већ да се не играмо глувих телефона. Ради се о опозицији која свако мало трчи у Брисел, Берлин...Тај дан је део њих био у Берлину, да траже подршку Рота и Јуратовића - казала је председница Скупштине.

- Ја сам и на састанку рекла, они стално потенцирају да стално постоји нека политичка криза у нашем друштву. Постоје национална питања о којима ми треба да имамо минимум консензуса. Они кажу да је питање које треба да стоји на столу када ће Србија признати тзв. Косово. Ти људи спочитавају Вучићу да не брани националне интересе. Ђиласова коалиција је са Куртијем потписала споразум којим се позива ЕУ да убрза интеграције тзв. Косова. Онда имате читав спектар странака који кажу да је у Сребреници почињен геноцид. То је тужно и опасно за Србију, што немамо консензус по националним питањима - рекла је Ана Брнабић.

- Ја не мислим да постоји политичка криза, већ парламентарна криза. Да ли је то нешто што треба да виде грађани? Зарад Србије и нашег напретка, да ми као парламентарци томе да доприносимо. Ок - не слажемо се, али можемо да разговарамо. Да покушамо да направимо другачији парламентарни живот у Србији - истакла је Брнабић.

- Под један - ја мислим да постоје људи у опозицији који су спремни за разговор. Огромна је трпељивост од стране СНС и коалициних партнера и моја огроман захвалност њима због тога. По два - и у овим предлозима који су послали има неких добрих ствари, формирање Радног тела, и ја ћу те ствари са задовољсртвом прихватити. Ја заиста мислим да ће то грађани умети да цене - закључила је председница Народне скупштине Ана Брнабић.

Извор: Србија Данас/Новости/Happy ТВ