Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО: Ближи се ДВА ВЕКА дипломатских односа Србије и Русије, а ево шта их је обележило

08.05.2022. 07:49
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Србија је пак увек била пријатељ Русији.

Србија је увек била пријатељ Русији, а односи су постајали хладни када је Москва процењивала да јој блискост с Београдом не одговара, оцењује историчар Карановић.

"КАКО СМО ГА ИСПРАТИЛИ, ТАКО СМО ГА ОПЕТ СРЕЛИ" Бура око ексхумације муфтије Зукорлића не јењава (ФОТО)

"КАКО СМО ГА ИСПРАТИЛИ, ТАКО СМО ГА ОПЕТ СРЕЛИ" Бура око ексхумације муфтије Зукорлића не јењава (ФОТО)

Прелиставање дневних новина за 8. мај 2022. године

Прелиставање дневних новина за 8. мај 2022. године

"ОЧЕКУЈЕМ ПУНУ ИСТИНУ О УЗРОКУ СМРТИ СВОГ МУЖА" Огласила се друга супруга Муамера Зукорлића

"ОЧЕКУЈЕМ ПУНУ ИСТИНУ О УЗРОКУ СМРТИ СВОГ МУЖА" Огласила се друга супруга Муамера Зукорлића

Дипломатски односи Србије и Русије успостављени су давног 23. фебруара 1838. и кроз та, готово, два века неговане су пријатељске везе. Али историја сведочи да је било и турбулентних периода.

Праву буру изазвала је недавна порука председника Русије Владимира Путина да самопроглашене републике у Украјини - Доњецк и Луганск - темеље независност на косовском преседану.

Косовски преседан

Подсетили су да Москва то не чини први пут - и 2008. позивала је на косовски преседан у случају признања и проглашења независности Јужне Осетије и Абхазије у Грузији.

- Србија је имала успоне и падове и с Русијом и с политичким западом. Русија је помогла Србији у 19. веку и 1914. да обнови државност, али није била увек доследна, руководила се неретко и империјалистичким интересима. У периоду 1875-1878. играла је комплексну улогу на Балкану, штитили су интересе Бугарске, не и наше. У време Бориса Јељцина јесте била слаба, али то не оправдава што се у односу према Србији усагласила с политичким западом - од санкција преко наоружавања Хрвата до тога да је Србију оставила незаштићену на КиМ. Али од 2008. Москва и Путин су више пута у УН заштитили наше интересе на КиМ и спречили да нас прогласе геноцидним због Сребренице - прича историчар и директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић.

Ништа за замерити

Србија је пак увек била пријатељ Русији, а односи су постајали хладни када је, како објашњава, Москва процењивала да јој блискост с Београдом не одговара:

- Србији, стога, нема ту шта да се замери. Наша држава се показала као стамена и суверенистичка и тиме ћемо се увек руководити - и сада, у овим тешким геостратешким околностима услед украјинске кризе, како према Русији тако и према Путину. Србија је окружена државама НАТО (чије су трупе стациониране и у БиХ и на КиМ) и ЕУ, која је наш највећи економски партнер и стратешки циљ. Ми морамо да водимо бригу о својим интересима - наводи он. 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Шумови на вези

1. Санкције Југославији

Прве санкције нашој земљи уведене су 1991, а СБ УН их је фазно појачавао. Русија ниједном није уложила право вета и спречила увођење ембарга. Иако је Слободан Милошевић, тадашњи председник државе, у неколико наврата 1993, практично, молио Русију да не следи политику изолације. Његови апели остали су безуспешни.

2. Први признали Црну Гору

Русија је, према тврдњама председника Евроатлантског савета Србије Драгана Шормаза, више пута досад показала да гледа искључиво свој интерес.

Била је, тврди, највећи спонзор црногорске самосталности и прва је признала независност Црне Горе.

3. Напустили су Косово

Русија је деведесетих, у време ратова на простору бивше Југославије, имала изузетно контроверзну улогу. Никад нису образложили разлоге напуштања Косова, где су их Срби 1999. дочекали као ослободиоце. Иако су могли да остану у склопу Кфора, нису хтели.

4. Наоружавали Хрвате

Русија је, и поред санкција, обезбеђивала Хрвате оружјем (1992-1997), које је касније коришћено и у "Олуји". Испоручили су и С-300, који је описиван као "недосањани сан Милошевића у борби против НАТО бомби". Испоручили су им тада и:18 транспортних хеликоптера ми-17, 12 борбених хеликоптера ми-24, 40 авиона ловаца, низ софистицираног наоружања и војне опреме (НВО) попут противоклопних система "Фагот", противоклопних ракета штурм, ПВО ракета Р-60 и невођених ракета С-5.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Подршка

1. Косово би већ било у УН

Без руског вета Косово би већ било у УН. Друго, Русија је чланица Већа за имплементацију мира у БиХ, надзорног органа ОХР. Без руског става ми ни ту ништа не бисмо могли да урадимо.

2. Повољни енергенти

С Русијом имамо повољне енергетске аранжмане, које нема ниједна друга земља.

3. Спречили да Србе прогласе геноцидним

Русија је 2015. уложила вето на британску резолуцију у УН, којом би масакр у Сребреници био проглашен геноцидом.

4. Економске везе

Трговинска размена између Србије и Русије је 2,37 милијарди евра, од чега је извоз 0,84 и увоз 1,53 милијарде евра. Око 163.000 је број запослених који раде у компанијама које извозе у Руску Федерацију.