Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦИПРАС У БЕОГРАДУ: Коридор Београд - Солун биће мост између Источне и Западне Европе

31.01.2017. 10:07 20:06
Пише:
Србија Данас / Агенције
Vučić i Cipras
Вучић и Ципрас / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Премијер Грчке Алексис Ципрас данас и сутра борави у званичној посети Београду

Председник Владе Грчке Алексис Ципрас допутовао је јутрос у дводневну радну посету Србији.

16:50 - Обраћањем грчког премијера Ципраса закључен је уводни део Бизнис форума Србија - Грчка.

16:40 -  Данас смо одлучили ја и Вучић да брзо формирамо врховни савет и да се на пролеће одржи прво заседање у Солону. Коридор Београд - Солон ће постати кључ сарадње Србије и Грчке. На папир стављамо две визије које могу променти географију региона, јер верујемо да се географија балкана мења интервенцијама и ратовима, већ да се мења на позитиван и стваралачки начин и заједничко промовисање инфраструктурних пројеката.  Посебно железничког коридора Београд- Солун, где би Грчка са луком Пиреј била Центар, а Србија мост између Источне и Западне Европе на путу ка Блиском Истоку. Од заначаја је стварање речног коридора. Сматрам да је веома значајно да можемо да планирамо, визију наше две земље, утичемо на развој Балкана..

Vučić i Cipras
Вучић и Ципрас / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

16:37 - Присутнима се обратио и премијер Вучић: Желим свима да се захвалим што сте дошли у оволиком броју. Покушаћу да будем што краћи.. Наравно да смо пријатељи, разуме се да се то може осетити на сваком кораку. За последње две године успели смо да стабилизујемо јавне финансије Републике Србије и први пут имао суфицит. Раст је био од 2,8 процената. Истовремено посебно смо подигли прерађивачки и индустријски сектор. Србија све своје обавезе плаћа на време.. 

16.17 - После краћег увода, присутнима се обратио и председник ПКС Марко Чадеж.. Он је рекао да форуму присуствује 400 компанија. Он је рекао да је посебно задовољан јер је организован за непуна два месеца са више од 20 склопљених уговора, прехрамбена индустрија, туризам... од банкарства, ИТ сектора..

16-12 - Премијери Вучић и Ципрас стигли у салу, ускоро се очекује почетак бизнис форума.

16.10 - Сала Хотела Метропол препуна је учесника српско - грчког бизнис форума. Ускоро се очекује долазак премијера две земље.

15:45 - Председник Републике Томислав Николић завршио разговор са премијером Грчке Алексисом Ципрасом. Он је изјавио да су Србији драгоцене земље које нису признале независност Косова и Метохије, а председник грчке владе поручио је да та земља подржава Србију по овом питању.

Ципрас је нагласио и да Грчка подржава улазак Србије у Европску унију упркос тешкоћама са којима се суочава и изразио уверење да ће пуноправно чланство допринети јачању мира и стабилности на Балкану.

- Ми желимо да вам помогнемо у решавању питања Косова и Метохије, улажемо напоре да би историја и традиција живеле, али очување стабилности је кључно за Србију, пре свега. Ми подржавамо Србију по питању Косова и Метохије - рекао је Ципрас. 

Vučić i Cipras
Вучић и Ципрас / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Више о сусрету Алексиса Ципраса и Томислава Николића можете читати КЛИКОМ ОВДЕ.

12.10 - Ципрас се на почетку свог обраћања захвалио премијеру Вучићу и захвалио на гостопримству, али и на разговорима које су водили.

- Спремни смо да допринесемо циљу Србије да постане чланица Европске уније - рекао је данас грчки премијер Алексис Ципрас, те поручио да његова земља неће променити став по питању независноти Косова.

Ципрас је пренео новинарима да је у разговору са својим домаћином изнео уверење да је Србија кључна земља за мир у региону, те да верује да је данашњим сусретом учињен значајан корак који ће унапредити односе две земље.

Aleksis Cipras
Алексис Ципрас / Извор: Фото: Танјуг/Димитрије Goll

12.03 - Премијер Србије Александар Вучић и премијер Грчке Алексис Ципрас обратили су се јавности на заједничкој конференцији. На почетку конференције Вучић се обратио јавности информацијом да је са Ципрасом имао дуге разговоре.

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да трговинска размена Србије и Грчке износи тренутно око 380 милиона евра, а да би у наредних пет година могла да расте по 70 до 80 милиона евра годишње. Вучић је на почетку пленарног састанка делегација Србије и Грчке рекао да тренутна трговинска размена две земље није на задовољавајућем нивоу, те да би у наредних годинама могла значајно да се повећа.

Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras
Александар Вучић и Алексис Ципрас / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

- Једна од тема била је економска сарадња са Грчком. Економска сарадња је кључна за Србију, а имамо довољно простора за повећање сарадње – навео је премијер и објаснио да се разговарало о трговинској размени и о путничком саобраћају који би повезао Србију и Грчу што краће.

Вучић најавио заједничку седницу владе Србије и Грчке

Заједничка седница влада Србије и Грчке биће одржана на пролеће у Солуну, најавио је данас премијер Александар Вучић и додао да је одређена нова "мапа пута" уз коју ће две земље још чвршће и снажније кренути у заједничку будућност.

ВУЧИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Од Београда до Солуна новом пругом за 6х

Премијер је рекао да ће сарађивати на пољу мигрантске кризе и на упређивању односа двеју земаља.

- Захвали смо Грчкој на чињеници да није признала независност Косова. Такође, захвалио бих се и грчким инвеститорима - рекао је Вучић.

10:25 - Премијер Грчке стигао је у Палату Федерација. После интонирања химни две земље и срдачног руковања Ципраса са Вучићем и српским министрима, двојица премијера су ушла у Палату Србија где разговарају иза затворених врата.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

10:00 - Ципрас слетео на београдски аеродром Никола Тесла, где га је уз присуство гардиста Војске Србије дочекао српски премијер Александар Вучић.

АЛЕКСИС ЦИПРАС, ПРИЈАТЕЉ СРБА: Српско Косово ДА, независно НИКАДА! (ВИДЕО)

Cipras u Beogradu
Ципрас у Београду / Извор: Фото. Танјуг/ Зоран Жестић

ЦИПРАС ДАНАС У СРБИЈИ: Свечани дочек у Палати Србија

Према програму посете,  премијер Србије Александар Вучић ће грчком колеги приредити свечани дочек у Палати Србија, а потом је планиран разговор двојице премијера. Како је најављено, после тога ће бити одржан пленарни састанак делегација Србије Грчке, као и обраћање медијима два премијера.

У поподневним сатима одржаће се Бизнис форум у организацији Привредне коморе Србије (ПКС). Другог дана посете, премијер Ципрас ће положити венац на споменик Риге од Фере у Београду.

Ово је прва посета грчког премијера после седам година, а Ципрас је последњи пут у Србији био у децембру 2014, али тада као лидер странке Сириза.

Уочи посете Ципрас је поручио да Србија има кључну улогу на ширем Балкану и да је за то пожељно, пре свега за стабилност и развој региона, да та земља постане пуноправни члан европске породице.